یکشنبه, ۱۸ آذر, ۱۴۰۳ / 8 December, 2024
مجله ویستا
سازمانهای غیردولتی، ما و نظام سرمایهداری
●مقدمه:
چندی است كه موضوع «سازمانهای غیر دولتی» به یكی از موضوعات مهم، بحث برانگیز و یا نگران كننده محافل مختلف دولتی و غیر دولتی تبدیل شده است. از سازمان ملل و بنیادهای بینالمللی گرفته تا نهادهای دولتی و غیر دولتی و نخبگان، بر اهمیت توجه به این موضوع ـ یا به دلیل ظرفیتها و آثار منحصر به فرد آنها و یا به دلیل مخاطراتی كه برای امنیت ملی كشورها و موقعیت فرهنگی، اجتماعی و سیاسی آنان ایجاد میكنند ـ پای میفشارند. در كشور ما در برنامه سوم و چهارم توسعه، به حمایت از این سازمانها توجه شده است و سالیانه میلیاردها تومان بطور مستقیم صرف تشكیل و تقویت این سازمانها میشود.
افزون بر آن، بخشی از حمایتها نیز از ردیفهایی دیگر، چون حمایت از IT و حمایت از طرحهای پژوهشی نصیب سازمانهای غیر دولتی میشود.
در عین حال، بحث درباره سازمانهای غیر دولتی، در چند ماه گذشته، به یكی از مباحث مهم در بعد امنیت ملی نیز تبدیل شده و نگرانی مسؤولان سیاسی، امنیتی و حتی فرهنگی كشور را به همراه داشته است. قرائن از این واقعیت حكایت دارد كه لازم است به برخی از این سازمانها به چشم گروههایی ارزشمند، پرتوان و در خدمت اهداف نظام اسلامی و مصلحت عمومی جامعه نگریست و آنها را مستحق حمایت دانست، برخی دیگر را با سیاستهایی، به مسیر سازندگی هدایت كرد و تعدادی را نیز در زمره پیامآوران فرهنگ الحاوی و ادبیات لیبرالیستی غرب و یا حتی عوامل سیاسی نظام سرمایه داری دانست. نبود سیاستهای مشخص در جمهوری اسلامی، در برابر سازمانهای غیر دولتی، هم به از دست دادن فرصتهای استفاده بهینه از نیروهای مردمی در قالب این تشكلها میانجامد و هم به حمایتهای بیجا و توجیهناپذیر از عوامل تحقیر فرهنگ دینی و ملی.
مقاله پیش رو، در صدد است كه با توجه به ظرفیتهای این نهادها، نگاه نظام سرمایهداری به این موضوع، در دهههای اخیر و ارائه گزارشی اجمالی از موقعیت سازمانهای غیر دولتی فمینیستی، مسؤولان نظام اسلامی و نخبگان حوزه و دانشگاه را به تأملی دوباره در این باره فراخواند.
●تعریف
«سازمانهای غیردولتی» NGO(ها[۱] noitazinagrO latnemrevoG enoN) به گروههایی كه با اهداف مشخص و آشكار در زمینههای فرهنگی، علمی، اجتماعی، خیریه و...، به طور غیرانتفاعی و بدون وابستگی تشكیلاتی به دولتها فعالیت میكنند، اطلاق میشود. غیر سیاسی بودن نیز از شاخصههای مهم این سازمانها است. بنابراین، احزاب سیاسی در زمره چنین سازمانهایی قرار نمیگیرند.
●ظرفیتهای ویژه در سازمانهای غیردولتی
سازمانهای غیردولتی، ویژگیهایی دارند كه آنها را برای انجام دادن فعالیتهای مورد نظر ممتاز میسازد؛ از جمله:
۱. به علت آن كه به فعالیتهای سیاسی مستقیم نمیپردازند و در معادله قدرت وارد نمیشوند، حكومتها به آنها حساسیت چندانی ندارند و میتوانند آزادانهتر به فعالیت خود ادامه دهند.
۲. به علت عدم وابستگی به دولت، جزر و مدهای ناشی از تغییرات دولتها و مسؤولیتها، برنامههای آنها را تحتالشعاع قرار نمیدهد و میتوانند برای خود، سیاستها و برنامههای درازمدت تدوین كنند.
۳. به علت محدودیت بودجه و امكانات، تورم تشكیلاتی پیدا نمیكنند و میتوانند افراد كمتر و كارآمدتر را جذب كنند.
۴. تشكیلات دولتی معمولاً ملاحظاتی در عملكرد داخلی (مثلاً در برابر قوه قضائیه، رهبران نظام، مراجع مذهبی و نخبگان) و در عملكرد بینالمللی (مثلاً در برابر اتحادیه اروپایی و سازمان ملل) دارند؛ اما اینگونه ملاحظهكاریها را در تشكلهای غیردولتی كمتر میتوان دید و میتوانند آزادانهتر برنامههای خود را اجرا كنند.
۵. به علت كوچك بودن، امكان تكثیرپذیری بیشتری دارند؛ مثلاً با پنج نفر میتوان NGOتأسیس كرد و پس از جذب تعداد بیشتری از افراد، از دل این تشكیلات؛ چند NGO هماهنگ دیگر تأسیس كرد.
۶. این سازمانها به علت خود جوش بودن، میتوانند افراد همسلیقه را گرد هم جمع كنند. بنابراین، انسجام تشكیلاتی در این مجموعهها بیشتر و توان عملكرد آنها بالاتر از مجموعههای دولتی است.
۷. در صورتی كه شبكه ارتباطی میان این سازمانها تشكیل شود به مثابه یك گروه عظیم و گاه قدرتمندتر از احزاب سیاسی درمعادلات فرهنگی، اجتماعی و سیاسی وارد میشوند؛ با این تفاوت كه آسیبپذیری آنان در قبال عكسالعمل مخالفان، به دلیل تعدد آنها، كمتر است.
●اگر سازمانهای غیردولتی با اهداف درست تأسیس شوند، كارآییهای بسیاری، بهویژه در ایجاد رابطه با حكومت اسلامی خواهند داشت؛ از جمله:
الف) میتوانند در تبیین و تبلیغ مفاهیم دینی و ایجاد جریانهای علمی و فرهنگی فعال باشند. گروههای نخبه و نظریهپرداز، در جریان تولید دانش، فعال میشوند و گروههای دیگر، در جریان تبدیل مفاهیم به زبان مفاهمه با مخاطبان مختلف، جریانسازی علمی و توسعه اطلاعات عمومی فعالیت خواهند كرد.
ب) گروههای غیردولتی با انتخاب موضوعات جزئی و با محدود كردن موضوع فعالیت خود، میتوانند سطح كارشناسی خود را در همان موضوع، به سرعت بالا ببرند و به نهادهای حكومتی (سیاستگذاران، طراحان و مجریان) در سطوح مختلف، مشاوره كارشناسی دهند.
ج) با تكثیر بلندگو و ایجاد جریانهای فرهنگی و اجتماعی، میتوانند زمینههای لازم را برای تحقق اهداف و برنامههای نظام اسلامی فراهم و مطالبات عمومی را هدایت كنند و آنگاه كه نهادهای دولتی در اجرای وظیفه خود، سهلانگاری میكنند و یا برخلاف اهداف نظام اسلامی رفتار میكنند، با آگاهسازی مخاطبان و ارائه تحلیل روزآمد، فشار مطالبات اقشار گوناگون را متوجه نهادهای دولتی سازند.
د) این سازمانها میتوانند بازوی نظارتی نظام اسلامی باشند و بهویژه بر عملكرد نهادهای دولتی نظارت كنند.
ه) این نهادها از بهترین حلقههای اتصال میان مردم و مسؤولان هستند و به نظر میرسد كه تكیه بر گروههایی كه بدون انگیزههای قدرتطلبانه، نقش حلقه اتصال را ایفا كنند، از اتكا بر احزاب سیاسی، كه در كنار نظام اسلامی، كانونهای قدرت سیاسی تأسیس میكنند، كارآمدتر باشد.
و) در شرایطی كه كشورهای جهان، به سوی جهانی سازی میروند، NGOها میتوانند در حفظ هویت بومی و ملی و ایجاد جریانهای منطقهای و بین المللی با محوریت دین فعالیت كنند.
هرچند تشكلهای غیردولتی، در شكل سنتی آن، در قالب گروههای خیریه و هیئتهای مذهبی، سابقهای چند صد ساله دارند، اما شرایط جدید جهانی، منطقهای و داخلی، ضرورت نگاهی نو، كارآمد و پویا را به این تشكلها اقتضا میكند؛ بهویژه پس از آن كه با رویكرد جدید نظام سرمایهداری، به سازمانهای غیردولتی و برنامههای در دست اقدام آنها بیشتر آشنا شویم.
●نظام سرمایهداری و سازمانهای غیردولتی
در دهه ۱۹۸۰ میلادی نظام سرمایهداری، با ترمیم نقاط آسیبپذیر خود، به طرحی نو در جهانگردانی سرمایه دست یافت. در اندیشه نولیبرالیسم، بر افزایش حمایت از سازمانهای غیردولتی تأكید خاصی شد و سازمان ملل نیز تحت نفوذ قدرتهای برتر، همین اندیشه را در پیش گرفت ر.ك: عباس منصوران، «سازمانهای غیر دولتی»، جنس دوم، ش ۹، ص ۱۱۱. دفتر عمران سازمان ملل، در سال ۱۹۹۳ ابزار پنجگانه برای رسیدن به توسعه انسانی را دموكراسی، اقتصاد بازار آزاد، خصوصیسازی، اطلاعرسانی و سازمانهای غیردولتی اعلام كرد. ر.ك: «عملكرد سازمانهای غیردولتی زنان در ایران»، روزنامه مردمسالاری، ۳۰/۳/۸۳ ، ص ۱۲.
حمایتهای معنوی و مادی بنیادهای بینالمللی و سازمان ملل از سازمانهای غیردولتی، به اندازهای است كه قرن بیست و یكم را قرن سازمانهای غیردولتی خواندهاند.
● كارآمدی این سازمانها سبب شده است كه نظام سرمایهداری، اهداف زیر را در توسعه آنها در نظر بگیرد:
۱. تضعیف دولتها با به عهده گرفتن وظایفی كه به طور سنتی، از وظایف دولتها هستند. پیگیری این هدف، راه جهانیسازی را بهویژه در خاورمیانه اسلامی، هموارتر میسازد. سخنان یكی از استادان دانشگاه، مؤید این ادعا است:
«باید دیدگاه حاكم بر سیاست، اقتصاد و فرهنگ در كشور ما، به كلی عوض شود؛ یعنی یك جراحی عمیق باید انجام شود؛ چون دیگر، عباراتی مثل «وطن من»، «فرهنگ بومی»، «اقتصاد ملی» و «سیاست ایرانی» یا «سیاست اسلامی» در ایران عبور كرده از حاكمیت ملی كاربرد ندارد... دولتهای سنتی، از یك طرف دیگر، نمیتوانند به نیازهای جدید جوامع خود پاسخگو باشند و از سوی دیگر، در تعامل با نظام بینالملل، ناكارآمدند. به همین خاطر، باید یك آلترناتیو (جانشین) معقول به جای نظامهای سنتی بركشورها حكومت كند. الان دانشمندان علم جدید سیاست و حكومت، وقتی میخواهند تعریفی برای این آلترناتیو ارائه دهند، یكراست میروند سراغNGO ها؛ یعنی بهترین مجموعههایی كه میتوانند جانشین نظامهای سنتی شوند، سازمانهای غیردولتی هستند؛ چون این سازمانها بدون جنگ و خونریزی، نظامهای سیاسی سنتی را فرو میپاشند و به تدریج، هر یك از آنها، بر حسب تخصصشان جای یكی از نهادهای مدیریتی را میگیرند.... اگر برویم به سراغ ترویج و حاكم كردن NGOها، بدون آن كه به براندازی متهم شویم، كارمان را انجام دادهایم. رویكردنهایی ما در جایگزین كردن سازمانهای غیردولتی، به جای حكومت سنتی و اصلاحناپذیر كنونی، از بین بردن مفهوم و ساختار «حاكمیت ملی» است.
اینجا به عبارت شفافتر، ما دنبال گرفتن نقش در نظام بینالملل هستیم. معنیاش این است كه بایدها و نبایدها را از چیزی به نام فرهنگ و اعتقاد و مذهب نمیگیریم، بلكه نظام بینالملل، به رهبری هر قدرتی كه میخواهد باشد، هرچه را كه برای زندگی بهتر تعیین كرد و ما را به انجام آن موظف كرد، هر قدرتی كه میخواهد باشد، باید انجام دهیم... اگر میخواهیم زمینههای سوء استفاده از ملیگرایی و دین و انقلاب را از بین ببریم، باید به نظم و نظام جهانی شدن تن بدهیم. البته این مسیر را باید اولاً، با تبلیغ و نهادینه كردن سازمانهای غیردولتی و در ثانی، با ادبیاتی سلبی، در مواجهه با نظام سنتی و ملیمان طی كنیم؛ یعنی دائماً باید زیر سؤال ببریم. منظور زیر سؤال بردن هر چیزی است كه لباس ملیت و مذهب و انقلاب به تن دارد.»در محفل سعادتآباد چه گذشت»، روزنامه كیهان، ۲۷/۹/۸۱ ، ص ۱۴.
در طرح امریكایی خاورمیانه بزرگ، كه با هدف كنترل اصولگرایی اسلامی تدوین شده است، كشورها به دو دسته تقسیم میشوند. در كشورهایی كه حكومت و بیشتر نخبگان آن، همسو با برنامههای جهانیاند، بر استفاده از امكانات دولتی برای اصلاحات تأكید میشود و در كشورهایی چون ایران، كه نخبگان و حكومت، با اهداف و برنامههای جهانی همسویی ندارند، شناسایی و تقویت افراد همسو و ایجاد و تقویت سازمانهای غیردولتی در دستور فعالیت قرار میگیرد. در این طرح، موضوع زنان، بهویژه محور برابری زن و مرد (تشابه نقشها)، یكی از كلیدیترین موضوعات اصلاحات شمرده و بر آن تأكید شده است.
مایكل لدین، عضو شورای امنیت ملی آمریكا، كه در مؤسسه «اقدام آمریكایی» به اجرای طرحهای مطالعاتی مشغول است، طرح تغییر از درون را تنها راهكار كنونی برای مقابله با نظام اسلامی ایران میداند. وی در مصاحبه با شبكه CBN، در ۲۸ آوریل ۲۰۰۴، در پاسخ به این پرسش كه «برای ضربه زن به ملاها در ایران چه طرحی دارید؟» حمایت از سازمانهای غیردولتی داخلی ایران و سازمانهای صنفی را از جمله راهكارها برمیشمارد كه به كمك آنها میتوان میلیونها نفر را در برابر حاكمان ایران قرار داد. مؤسسه «گروه بحرانهای بین المللی» (international crisis group) كه سازمانی چند ملیتی است، معتقد است تنها مبارزه داخلی طولانی و مداوم، به وسیله سازمانهای غیر دولتی، با تأثیرگذاری جامعه بین المللی در حاشیه این مبارزات، میتواند به تغییر شكل نظام سیاسی ایران بیانجامد.
۲. تعدیل دولتها با استفاده از ابزارهای گوناگون، از جمله، اهرم فشار. دهه ۱۹۶۰ میلادی، دهه ظهور جنبشهای تندرو چپ، با رویكرد مبارزه سیاسی قهرآمیز با دولتها بود. این مسأله، عكسالعمل شدید دولتها و ناكامی بیشتر این جنبشها را در پی داشت. پیچیدگی روابط حاكم بر جامعه و نظام جهانی، ثابت كرد كه خلع ید یكباره، غالباً امكانناپذیر است و باید برای ایجاد تغییرات و تحولات، اندیشه تغییر دولت در كشورهای جهان سوم را، به خواست تعدیل قدرت دولتی تبدیل كرد. بدینترتیب، هم هزینه مقابله با دولتها كاهش خواهد یافت و هم آینده تعدیل قدرت، قابل كنترل، عقبنشینی و كم كردن سرعت است. كاظم علمداری، «تغییر دولت یا تعدیل دولت» جنس دوم، ج ۱۰، ص ۱۳۲. نظام سرمایهداری، با درك این واقعیت، كوشیده است تا از سازمانهای غیردولتی، اهرم اصلاحات و اعمال فشار بر كشورها بسازد. یكی از اساتید دانشگاه در همین راستا گفته است: «اگر قدرت مانور اقتصادی را از دولت نگیریم و مردم را حقوق بگیر NGOها نكنیم، نمیتوانیم دموكراسی دلخواه را به ساختار حكومت تحمیل كنیم.» ر.ك: خبرنامه سیاسی فرهنگی اجتماعی، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ش ۸۵۴ ، ص ۲۲.
سیاست گسترش و تقویت سازمانهای غیردولتی، كه در برنامه سازمان ملل نیز گنجانده شده و كشورهای جهان به آن فراخوانده شدهاند، به تعدد این نهادها و تكثیر بلندگو میانجامد و دولتها و نهادهای دولتی، كه پیرامون خود، هزاران سازمان غیردولتی، در قالب گروههای منتقد، ناظر و مشاور میبینند، احساس میكنند كه آنها واقعاً نماینده افكار عمومی جامعهاند كه نمیتوان از كنار آنها به سادگی گذشت.
در سالیان گذشته، تعداد سازمانهای غیردولتی، در كشورهای اسلامی، بسیار افزایش یافته است؛ چنان كه در كشور مصر، ۱۵۰۰۰، در تركیه ۸۰۰۰ و در اردن ۴۰۰۰ سازمان غیر دولتی ف●افزون بر اهداف یاد شده، سازمانهای غیردولتی میتوانند كارآییهای دیگری نیز داشته باشند؛ از جمله:
۱. ارایه دادن گزارش به نهادهای بینالمللی. نهادهای وابسته به سازمان ملل، افزون بر آن كه هرچند سال یك بار، گزارشی از آخرین اصلاحات در حوزههای مختلف، از جمله درباره زنان، از دولتها دریافت میكنند، از سازمانهای غیردولتی هم میخواهند كه گزارشی مستقل از روند پیشرفت وضعیت زنان ارائه كنند. با مقایسه این گزارشها با یكدیگر، صحت و سقم اظهارات دولتها روشن میشود. همچنین گزارش سازمانهای غیر دولتی میتواند حاوی اطلاعاتی باشد كه زمینه اقدام سازمان ملل، علیه آن دولت را فراهم آورد. اعمال فشار بازرسان سازمان ملل، درباره حقوق بشر، حقوق زنان و حقوق اقلیتها، بیشتر مبتنی بر گزارش غیردولتیهاست.[۱۰] ر.ك: زهرا رضایی قلعه تكی، «بررسی عملكرد سازمانهای غیردولتی زنان در ایران»،ریحانه (فصلنامه فرهنگی و پژوهشی مركز امور مشاركت زنان)، ش ۵ ، ص ۱۵۰.
۲. اجرای پروژههای دولتی. در كشورهایی چون ایران، كه نهادهای دولتی، در پیگیری منویات خود، ملاحظاتی مانند رهبران نظام، روحانیت و مرجعیت و شورای نگهبان دارند، میتوانند برخی برنامههای مورد نظر را به كمك گروههای غیردولتی اجرا كنند؛ مثلاً نهادهای دولتی، كه در پیگیری علنی موضوع الحاق ایران به «كنوانسیون محو كلیه اشكال تبعیض علیه زنان»، باتوجه به مخالفت صریح مراجع تقلید، ملاحظاتی داشتند، از برخی سازمانهای غیردولتی، به منظور فعالیت در این زمینه حمایت میكردند.
●ملاحظه دو نكته، حساسیت كار سازمانهای غیردولتی را آشكارتر میسازد:
اول آنكه مقایسه میان سازمانهای غیردولتی، در كشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، نشان میدهد كه در كشورهای پیشرفته، سازمانهای غیردولتی خیریه و مددكار اجتماعی، رشد بیشتری دارند؛ اما در كشورهای در حال توسعه، برنامهریزیها بیشتر در مسیر توسعه سازمانهای فرهنگی و اجتماعی است. در كشور ایران، گرچه تا ابتدای سال ۷۶ ۱۳ بسیاری از سازمانهای غیردولتی را سازمانهای خیریهای تشكیل میدادند، اما در چند سال گذشته، رشد سازمانهای غیر دولتی فرهنگی و اجتماعی، بسیار بیشتر شده است. این در حالیست كه كمترین زمینه فعالیت آنها به موضوعات مذهبی اختصاص دارد. طبق آمار وزارت كشور، در سال ۱۳۷۹ دارای ۲۵۰ سازمان غیردولتی زنانه بودیم كه برخی ثبت شده و برخی بدون ثبت فعالیت میكردند و از این تعداد، ۷۰% انجمنهای خیریه بودند. در سال ۱۳۸۰ بیش از ۵۹۰ سازمان وجود داشت كه درصد انجمنهای خیریه آن، و درصد سازمانهایی كه درباره موضوعات فرهنگی و اجتماعی فعالیت میكردند، بیشتر شده بود. در سال ۱۳۸۰ در حدود ۱۴۰ سازمان به این جمله اضافه شدند كه ۴۵% فرهنگی، ۲۱% اجتماعی و ۱۶% خیریه بودند. تعدادی نیز در زمینههای علمی، مطبوعاتی و بهداشتی فعالیت داشتند. ر.ك: «حضور زنان ازطریق NGO»، حوراء (نشریه داخلی دفتر مطالعات و تحقیقات زنان) ش ۶، ص ۳۷. این مهم را میتوان با نگاهی مثبت، ناشی از گرایش قشر تحصیل كرده، به فعالیتهای علمی و فرهنگی دانست و یا رویكردی دیگر، ناشی از تأثیر سیاستهای سازمانها و بنیادهای بین المللی برشمرد.
دوم آن كه رفته رفته ادبیاتی در حال شكلگیری است كه عنوان «سازمان غیردولتی» (NGO) به گروههایی كه در چارچوب ادبیات دیكته شده بین المللی و محورهای اعلام شده توسط سازمان ملل فعالیت میكنند، اطلاق شود. بنابراین، گروههای مردمی، كه در زمینههایی چون ازدواج جوانان، بررسی معضل طلاق و نقد شاخصههای جهانی در باره حقوق بشر، حقوق زنان و توسعه فعالیت میكنند، گرچه به عنوان سازمانهای غیردولتی ثبت میشوند، اما اعتبار لازم را به عنوان سازمان غیر دولتی بدست نمیآورند. این مسأله، ناشی از سیاست حمایتی سازمان ملل از سازمانهای غیردولتی نیز هست. این سازمان، گرچه در نوشتهها صرفاً بر نقش مردم و توانمندسازی سازمانهای غیر دولتی تأكید میكند، اما دایره حمایتهای خود را به گروههایی خاص محدود میسازد.
●جمهوری اسلامی و سازمانهای غیردولتی فمینیستی
موضوع حمایت دولت از سازمانهای غیردولتی، در ماده ۱۵۸ از برنامه سوم توسعه جای داده شد و در سالیان گذشته، بودجههایی برای حمایت از این سازمانها اختصاص داده میشود. این كمكها در قالب كمك هزینه تأسیس سازمانهای غیردولتی، هزینه برگزاری سمینار، توزیع سختافزار و كمك به طرحهای تحقیقی انجام میشود. همچنین دورههایی آموزشی را با موضوع توانمندسازی سازمانهای غیردولتی، برگزار میكنند. هماكنون بیش از ۳۷۰۰۰ سازمان غیر دولتی ثبت شدهاند، كه ۱۷۰۰۰ مورد از نیروی انتظامی، ۲۰۰۰ مورد از سازمان ملی جوانان، ۱۷۰۰ مورد از مركز آموزش عالی و صدها مورد نیز از مركز امور مشاركت زنان مجوز گرفتهاند. بسیاری از سازمانهای غیر دولتی نیز مجوز ندارند. تعداد سازمانهای غیردولتی، به اندازهای است كه برخی دهه گذشته را دوران تأسیس سازمانهای غیردولتی و آینده را مرحله تحكیم و نهادینهسازی این سازمانها دانستهاند.[۱۲] ر.ك: سهراب رزاقی، «ظرفیتسازی و دوران گذار سازمانهای غیردولتی»، وقایع اتفاقیه،۹/۳/۸۳ ، ص ۱۰. رئیس مركز امور مشاركت زنان، رشد سازمانهای غیردولتی زنان را در سالهای گذشته ۳۱۸% اعلام كرده است.[۱۳] ر.ك: كنشگران داوطلب، مركز مطالعات و آموزش سازمانهای جامعه مدنی ایران، مرداد و شهریور ۸۲ ، ش ۱۴ و ۱۵، ص ۲۰.
ناگفته پیدا است كه بسیاری از این سازمانها را گروههای علمی، مذهبی، خیریه و گروههای عامالمنفعهای تشكیل میدهند كه بااهداف اسلامی و انسانی تأسیس شدهاند و نظام اسلامی موظف به حمایت مادی و معنوی از آنها است؛ اما واقعیت به همین جا ختم نمیشود. قراین نشانگر آن است كه نظام سرمایه داری، اهداف و برنامههای پیش گفته را در ایران نیز دنبال میكند. بالاتر آن كه جمهوری اسلامی ایران به علت پیش گامی در مطرح كردن اندیشه اسلام سیاسی و اصولگرایی اسلامی، مهمترین گزینه اصلاحات در طرح امریكایی خاورمیانه بزرگ است. با تأسف به نظر میرسد كه بسیاری از نیروهای خودی و انقلابی نیز با تحلیل غلط از شرایط تازه، برای تسریع این روند فعالیت میكنند.
●به هر حال، ارائه پارهای اطلاعات میتواند در ترسیم برخی واقعیتها راهگشا باشد:
۱. زمینههای شكلگیری سازمانهای غیردولتی زنان. برخی انجمنهای علنی یا نیمهسری زنان پس از انقلاب مشروطیت، از جمله انجمن مخدرات وطن، انجمن خواتین و كانون بانوان را سرآغاز تشكیل سازمانهای غیردولتی با مختصات مدرن میدانند. این انجمنها در زمان سلطنت پهلوی دوم در قالب سازمانهای طرفدار رژیم سلطنتی یا گروههای چپ ادامه یافت. پس از انقلاب چندین سازمان غیردولتی شكل گرفتند كه چندان فعالیتی در موضوع زنان نداشتند. تشكیل گروههای زنانه ایرانی در خارج از كشور مربوط به دهه شصت میشود. در آن زمان مخالفان مقیم خارج همراه با تحلیلگران غربی، به این نتیجه رسیدند كه مبارزه با نظام اسلامی تنها از راههای فرهنگی و دراز مدت امكانپذیر است. بدین ترتیب موجی از گرایش زنانی كه تجربه مأیوس كننده مبارزه سیاسی با نظام اسلام را چه در قالب گروههای چپ و چه گروههای سلطنت طلب، در پرونده خود داشتند، به سمت مطالعات زنان آغاز شد. هماكنون دهها زن ایرانی در رشته مطالعات زنان دانشگاهها با درجه دكترا و فوقدكترا مشغول تدریساند و یا از نظریه پردازان فمینیسم اسلامی، همكاران نهادهای بینالمللی در موضوع حقوق زنان و یا نویسندگان فعال به حساب میآیند كه از این میان میتوان به مهناز افخمی، وزیر مشاور در امور زنان در زمان پهلوی و از همكاران سازمان ملل متحد، هایده مغیثی فوق دكترای مطالعات زنان، پروین پایدار، مسئول سازمان Uniteverm (سازمانی زیر نظر سازمان ملل متحد برای ساماندهی NGOهای كشورهای پاكستان، ازبكستان، آسیای مركزی، تاجیكستان و اخیراً افغانستان ر.ك: زنان و سازمانهای غیردولتی تجربه NGOهای زنان در (گفتوگو با دكتر پروین پایدار)، یاس نو، ۱۲/۱۱/۸۲ ، ضمیمه.)، نیره توحیدی فوق دكترای دانشگاه كانادا و دكتر افسانه نجمآبادی از مسئولان فصلنامه ایران نامه چاپ آمریكا نام برد كه دو مورد أخیر از مطرح كنندگان دیدگاه فمینیسم اسلامیاند و مقالات متعددی از آنان در نشریات داخلی به چاپ رسیده است.
در داخل كشور این حركت با اندكی تأخیر و توسط نیروهای سكولار آغاز شد. «فرصت چند ساله دوری از قدرت پس از انتخابات مجلس چهارم، به گروهی از سیاستمداران یا مسئولان دولتی چپگرا فرصت داد تا با استفاده از بورسهای تحصیلی دولتی به دانشگاههای خارج بروند و ادامه تحصیل بدهند و یا این كه در نهادهای تحقیقاتی مشغول به كار شوند... در همان سالها گروههای مختلفی از زنان سكولار نیز با تشكیل گروههای مطالعاتی و جلساتی منظم درون خانهها، مسائل زنان را از دید تئوری فمینیستی تحلیل میكردند. این گروههای مطالعاتی، متون فمینیستی ترجمه شده یا به زبانهای أصلی را میخواندند و در جلسات خود پیرامون آنها بحث میكردند.
بخشی از این گروهها بعدها توانستند با راه انداختن مؤسسات انتشاراتی، قسمتی از مباحث تئوریك فمینیستی را در قالب كتاب منتشر كنند و پس از باز شدن نسبی فضای اجتماعی ـ سیاسی، گروه پرتعدادتری از آنها كار در سازمانهای غیردولتی را آغاز كردند و یا در سازمانهای كودكان و محیط زیست كه از قبل در آنها فعالیت میكردند، كار درباره مسائل جنسیتی را پررنگتر كردند. این گروه پشتوانه تئوریك محكمتری نسبت به زنان اصلاحطلب داشت و چون از دوران ركود و نداشتن فعالیت اجتماعی برای خواندن و فراگیری تئوریك استفاده كرده بود به نظر میرسید میتواند عمل اجتماعی حساب شدهتر و موثرتری نسبت به دیگران داشته باشد. در عمل، در بسیاری از مقاطع و رویدادها، این گروه توانستند نقش رهبری یا كلیدی بازی كنند.»شادی صدر، «آفتاب نشینی»،Shadisadr.com .
گروههای مذهبی تجددگرا كه هماكنون با عنوان فمینیستهای اسلامی شناخته میشوند، با اندكی تأخیر و البته به شكل محدودتر به فعالیت پرداختند و سعی كردند با تركیب دیدگاههای جدیدِ تعدادی از روحانیان، تفسیری نو از متون وحیانی ارایه دهند و با انتقاد از قوانین داخلی، به ترویج مفاد معاهدات بینالملل بپردازند. هماكنون در بسیاری از پروژهها گروههای سكولار و تجددگرایان مذهبی، همگام و همراهاند.
۲. طرحهای ظرفیتسازی. ظرفیتسازی به معنای توسعه مهارتها، قابلیتها و تواناییهای اصلی و اساسی سازمانی، مانند رهبری كردن، مدیریت، پول و تأمین منابع مالی، برنامهریزی و ارزشیابی، مدیریت منابع انسانی، دریافت خدمات و روابط خارجی و داخلی، به منظور افزایش تأثیرگذاری و پایداری یك سازمان است. ظرفیت سازی به ویژه، سازمانها و گروهها را برای تغییرات سازمانی آماده میكند و پایداری آنها را برای تغییرات به شكل مناسبی تضمین میكند. (ر.ك: امید معماریان، فراتر از مرزهای آموزش، كنشگران داوطلب، ش ۱۴ و ۱۵، ص ۲۴).
طرحهای ظرفیتسازی سازمانهای غیردولتی، در چند سال گذشته، از چند راه پیگیری میشود: اولین طرح ظرفیتسازی، طرحی است كه از سال ۱۳۷۶ در یكی از مراكز توانمندسازی آغاز شده است. این طرح با حمایت مالی شورای جهانی جمعیت، بنیادفورد (امریكا) بنیادهای فورد، راكفلر و كارنگی از مهمترین بنیادهای بینالمللی صهیونیستیاند كه در زمینههای فرهنگی ـ اجتماعی فعالیت میكنند (ر.ك: ادوارد بومن، كنترل فرهنگ (نقش بنیادهای كارنگی، فورد و راكفلر در سیاست خارجی آمریكا)، ترجمه جمیله الیاسی،).، برنامه و توسعه هلند هلند مهمترین مركز یهودیان تندرو در اروپا است. و سازمان كمكهای خارجی امریكا.USA/AID اجرا میشود. دومین طرح را گروهی از نمایندگان سازمانهای غیردولتی و با حمایت مالی دفتر برنامه عمران ملل متحد اجرا میكنند. سومین طرح، طرحهای ظرفیتسازی است كه در چند سال اخیر از سوی سازمانهای دولتی به اجرا درآمده است و سالیانه میلیاردها تومان در این زمینه، هزینه میشود. سهراب رزاقی، «ظرفیتسازی و دوران گذرا سازمانهای غیردولتی»، وقایع اتفاقیه، ۹/۳/۸۳ ، ص ۱۰ (با تلخیص).
۳. شخصیتپردازی. اعطای جایزه ملی نوبل، به یك زن ایرانی، از یك لحاظ، در خور تأمل بود. این جایزه، در گذشته به شخصیتهایی تعلق گرفته بود كه در فرآیند صلح جهانی یا منطقهای (گرچه با تفسیر مطلوب جهان غرب) اقدامات مهمی انجام داده بودند؛ اما گزینه اخیر، هیچ سابقهای از تلاش در این زمینه، در پرونده حیات فرهنگی و اجتماعی خود نداشت. به همین دلیل، اعطا كنندگان جایزه، با این توضیح كه صلح جهانی، بدون رعایت حقوق زنان و كودكان ممكن نیست، تلاش كردند میان موضوع فعالیت این زن و اعطای جایزه، پلی برقرار كنند؛ اما واقعیت این است كه جهان غرب، در پی ایجاد استوانههایی در داخل كشور، برای تقویت و انسجام گروههای غیردولتی و ایجاد جنبش اجتماعی زنان است. سخنان یكی از مخالفان فمینیست در ششمین نشست NGOها تأییدی بر این ادعاست: «بعد از اتفاقی كه در مورد خانم عبادی رخ داد طبیعتاً حركت بیشتری در جنبش زنان شكل گرفت كه فعالیتهایشان را به سوی كار شبكهای پیش ببرند تا حركتی اثر بخشتر و صدایی رساتر داشته باشند. گزارش ششمین نشست NGOهای ایران، تریبون فمینیستی ایران.iftribune.com مشاور وزیر دادگستری بلژیك هم در مصاحبهای گفت: «شیرین عبادی تبدیل به سمبل جامعه مدنی و دموكراسی در ایران شد... به خاطر نزدیكی فرهنگی شما به كشورهای خاورمیانه این رویداد مانند موجی در كشورهای دیگرنیز تأثیر آفرین است.» امید معماریانچند ماه پس از اعطای جایزه صلح نوبل به زن ایرانی، سایت دریچه خبر از تأسیس «مركز مطالعات زن ایرانی» به سرپرستی خانمها زهرا شجاعی (مشاور رئیس جمهوری و رئیس مركز امور مشاركت زنان) فخرالسادات محتشمیپور (مشاور وزیر كشور در امور زنان) و شیرین عبادی، با سرمایه یك میلیارد تومان، داد. ر.ك: شادی صدر، «رد پای ما»، Shadisadr.com.
۴. فعالیت سازمانهای غیردولتی خارجی در ایران. در نیمه شهریور امسال، طرحی توسط معاون اجتماعی وزیر كشور، در كمیسیون سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی مطرح و به تصویب رسید كه به موجب آن سازمانهای غیردولتی خارجی در ایران، جواز فعالیت خواهند یافت. توجه به این نكته لازم است كه نهادهایی در عرصه بینالملل فعالیت میكنند كه پشتوانه مالی یا اعتباری قوی داشته باشند. پشتوانه مالی این مؤسسهها، نهادها، و بنیادهای بینالمللی یا نهادهای مذهبیاند. از این رو میتوان حدس زد كه فعالیت بیشتر این موسسهها بر خلاف اهداف نظام اسلامی و حتی فعالیتهای منافی با امنیت ملی باشد و یا در كنار فعالیتهای خیریه، به تبلیغات مذهبی بپردازند؛ چنان كه یكی از سازمانهای غیر دولتی آلمانی شركت كننده در بازسازی بم، ساختن بیمارستان در این شهر را مشروط به تصدیگری یكی از سازمانهای غیردولتی و ترجیحاً وابسته به كلیسای مسیحیان كرده بود.
همچنین برخی از شركتهای اقتصادی، از جمله شركتهای نفتی، بودجههای بسیاری را به فعالیت فرهنگی، از جمله در امور زنان اختصاص دادهاند كه در خور تأمل است.
۵. حمایتهای خارجی از سازمانهای غیر دولتی داخلی. برخی از سازمانهای غیردولتی، این امكان را دارند كه با حمایتهای مالی و اعتباری سازمان ملل و بنیادهای بینالمللی، در كنفرانسهای منطقهای و جهانی، با عنوان نماینده زن ایرانی شركت كنند، سمینارها و نشستها را با این حمایتها برگزار كنند و مهمتر آن كه با عهدهدار شدن برخی فعالیتها (از سوی نهادهای بینالمللی) كسب اعتبار و موفقیت به دست آورند. چندی پیش، شش نفر از نمایندگان سازمانهای غیردولتی دارای گرایش فمینیستی، با حمایت همین نهادها، در اجلاس تایلند شركت كردند و به انتقاد از قوانین جمهوری اسلامی پرداختند. مشاور یونسكو د رامور سازمانهای غیردولتی در این باره میگوید: «یونسكو بیش از این كه اهرم مادی داشته باشد ـ كه البته دارد ـ به سازمانهای غیردولتی اعتبار میدهد؛ مثلاً از یك NGO در همایش دعوت میكند و میگوید: شما این كارها را انجام دهید. این درگیر كردن كار با NGO گام بزرگ و موثری است» ر.ك: «حضور زنان از طریق NGO»، حوراء(نشریه داخلی دفتر مطالعات و تحقیقات زنان)، ش ۶، ص ۳۹.
همچنین نهادهای بینالمللی كوشیدهاند تا از راههای گوناگون، به ایجاد جریانهای منطقهای و بینالمللی، به منظور تقویت جریانهای زنانه و گسترش ادبیات «لیبرال فمینیستی»، بهویژه در خاورمیانه بپردازند كه در این میان میتوان به «تشكیل شبكه زنان فارسی زبان» با شركت گروههایی از ایران، افغانستان و تاجیكستان، با حمایت مالی بانك جهانی و مركز امور مشاركت زنان و تشكیل «شبكه زنان عرب زبان»، در خاورمیانه عربی تشكیل شبكه زنان فارسی زبان»، روزنامه شرق، ۳/۵/۸۳، ص ۱۲.، تشكیل اجلاس منطقهای جامعه اطلاعاتی و سازمانهای جامعه مدنی در شهریور ۱۳۸۲، با شركت جمعی از نمایندگان سازمانهای دولتی و غیردولتی ایران و پاكستان، كنشگران داوطلب، مركز مطالعات و آموزش سازمانهای جامعه مدنی ایران، ش ۱۴ و ۱۵، ص ۱۲. برگزاری دوره بینالمللی مطالعات زنان، با حضور نمایندگان سازمانهای غیردولتی از ایران، افغانستان، پاكستان، سودان، مصر، الجزایر، اردن، تركیه، سوریه، كانادا، كلمبیا و بحرین، از سوی مؤسسه مطالعات و تحقیقات زنان، همان، ص ۲۱. همایش مبادله علمی میان تشكلهای ایران و مصر، به همت مؤسسه همیاران غدا و بنیاد آلمانی «فردریش ایبرت»، با حضور اعضای سازمانهای غیردولتی ایران و مصر، در خرداد ۱۳۸۲ اشاره كرد. همان، ص ۲۱.
نكته مهم آن است كه این حمایتها بیشتر متوجه آن دسته از سازمانهای غیردولتی است كه در زمره گروههای سكولار، نواندیش و یا مخالفان نظام اسلامیاند.
۶ . سازمانهای غیردولتی و جنبش اجتماعی زنان. انقلاب اسلامی ایران، زمینهساز مطرح شدن اندیشه اسلام سیاسی و اصولگرایی دینی، در خاورمیانه اسلامی شد. ظهور آثار این پدیده نوین، در كشورهای اسلامی، از جمله لبنان، الجزایر و مصر سبب شد كه كنترل بنیادگرایی اسلامی، به یكی از مهمترین مسائل جهان غرب تبدیل شود. یك دهه پیش، مجله اكونومیست، چاپ انگلستان، طرح مقابله با اصول گرایی اسلامی در خاورمیانه را با سه محور دموكراسی غربی، اقتصاد بازار آزاد و برداشتن حریمهای اخلاقی، بهویژه در روابط زن و مرد، ارائه كرد. محسن، آژینی، «نشانههای خط نفوذ» رسالت، ۵/۱۱/۷۴، ص ۲.
چندسال بعد، كالین پاول، وزیر امور خارجه امریكا، از طرح مشاركت امریكایی ـ خاورمیانهای، با محوریت دموكراسی، اصلاحات اقتصادی و موضوع برابری زن و مرد خبر داد. امید حاتمی، مشاركت امریكایی خاورمیانهای، پگاه حوزه، دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، ش ۸۲ ، ص ۳ حوادث یازدهم سپتامبر امریكا سبب شد كه فشار بر كشورهایی چون عربستان، برای اعمال اصلاحات اجتماعی و فرهنگی، از جمله در باره زنان تشدید شود احداث شهر صنعتی ویژه زنان در عربستان»، روزنامه شرق، ۲۶/۳/۸۳ ، ص ۱۶. در عراق، پس از سقوط صدام، سازمان ملل و بنیادهای بینالمللی، حمایت از طرحهای مربوط به زنان، از جمله حمایت از سازمانهای غیردولتی را بر عهده گرفتند. در افغانستان، پس از سقوط طالبان، ۳۰۰۰ سازمان غیردولتی از جمله صدها نهاد زنانه متولد شدهاند كه در بستر نقد طالبانیسم، به ترویج ادبیات تشابه محور لیبرالیستی در باره زنان میپردازند. میلیونها دلار صرف حمایت از طرحهای زنانه و ایجاد مراكز زنان، در بیست ایالت افغانستان شده است تا دختران را در مسیر نقد سنتهای مذهبی و قومی آموزش دهند.
ر.ك: مجموعه گزارشات تحلیلی، شورای فرهنگی اجتماعی زنان، ش ۳، ص ۷؛ «زنان و سازمانهای غیردولتی» (تجربه NGOهای زنان در افغانستان)، یاس نو، ۱۲/۲۲/۸۲ ، ضمیمه از آنجا كه وضعیت ایران، با وجود استقرار نظام اسلامی غیروابسته به غرب، تا حدود زیادی از همسایگان خود متمایز است، سیاست مقابله با اصولگرایی اسلامی، با محوریت ایجاد جنبشهای اجتماعی و اعتراض عمومی پیگیری میشود. در دهه ۱۳۷۰ همت اصلی این طرح، بر ایجاد و تقویت جنبش دانشجویی قرار گرفت. در سالیان گذشته، با افول اعتراضات دانشگاهی از یك سو و با رشد فزاینده آمار دختران دانشجو از سوی دیگر، نگاه جریان اصلاحطلب غربگرا، كه به طور سنتی از طرح مسائل زنان غافل و متهم به نادیده گرفتن مسائل آنان بود، به این قشر جلب شد.
مهمترین نقطه اشتراك جنبش دانشجویی و جنبش زنان، در تفسیر غربی آن، نقد سنت، به ویژه سنت مذهبی، با رویكرد به ادبیات جدید غرب است كه در موضوع زنان، در قالب رفع تبعیض از زنان (براساس الگوی تشابه نقشها) تجلی مییابد.
یكی از نویسندگان، درباره اهمیت جنبش زنان در شرایط كنونی، چنین مینویسد. «(جنبش دانشجویی) اینك در شرایط افول و انفعال به سر میبرد و اگر نگوییم با شكست عملی مواجه شده است، حداقل باید پذیرفت كه زمانه اثرگذاری كلان آن با سردرگمی عملی همراه است. در چنین شرایط ركود و كمتحركی جریانات دانشجویی، مسأله زنان شاید بتواند یك آزمون جدید برای برون رفت از این وضعیت باشد. اهمیت این آزمون، در آن است كه با نگاهی به مراحل گوناگون حیات جنبش دانشجویی ایران، خواهیم دید كه ارتباط این جنبش با مبارزات زنان، بسیار كمرنگ بوده و همراهی با جنبش نوپای زنان، در حد یك تأیید یا تمجید خالی باقی مانده است. بنابراین، چنین همكاری و پیوندی میتواند نمونهای جدید از یك تلاش و كنش متقابل فرهنگی و اجتماعی باشد»سلمان شاملو، «جنبش دانشجویی، جنبش زنان»، سایت تریبون فمینیستی ایران. iftribune.com.
از سوی دیگر، برخی نظریهپردازان اصلاحطلب، در جلسههای تحلیل خود، به این نتیجه رسیدهاند كه برای به دست آوردن آرای زنان در انتخابات ریاست جمهوری، باید به موضوع جنبش زنان و نقش فعال سازمانهای غیردولتی، در زمینهسازی اعتراضات عمومی زنان توجه كرد.
هماكنون سازمانهای غیردولتی مورد بحث، در قالبهای مختلف، در این زمینه فعالیت میكنند. در سال گذشته، مقالات و مصاحبههای بسیاری در باره جنبش اجتماعی زنان ایران، در مطبوعات زنان انعكاس یافت. برخی نویسندگان، نبودن رهبری برای این جنبش را نقطه ضعف و برخی نشانگر خودجوش بودن جنبش و نقطهای مثبت ارزیابی میكردند. در سال گذشته و در شرایط افول فعالیتهای سیاسی دانشجویی، فعالیتهای زنانه از مهمترین محورهای تحرك دانشگاهها بود. و بهویژه، دانشگاههایی چون دانشگاه علامه و تربیت مدرس، كه دارای رشته مطالعات زنان هستند، رشته مطالعات زنان، به همت برخی گروهها، از جمله مؤسسه مطالعات زنان (با گرایش فمینیسم اسلامی) به شورای عالی انقلاب فرهنگی پیشنهاد شد و به تصویب رسید. هماكنون در چهار دانشگاه دولتی (تهران، الزهرا، تربیت مدرس و علامه) در مقطع كارشناسی ارشد مطالعات زنان، دانشجو میپذیرند. جنب و جوش فمینیستی بیشتری داشتند. رشته مطالعات زنان، كه در آغاز با هدف آشنایی با دیدگاه اسلام درباره زن و اصلاح نگرشها پیشنهاد شده بود، هماكنون مركز تلاقی اندیشههای گوناگون فمینیستی است كه نقطه اشتراك بیشتر آنها نقد قوانین جمهوری اسلامی و دیدگاههای مذهبی است. برخی استادان این رشتهها دانشجویان را به تشكیل سازمانهای غیردولتی ترغیب میكنند و سازمانهای غیردولتی زنان نیز در حاشیه آنها به یارگیری و اجرای برنامههای فرهنگی، تشكیل گروههای مطالعاتی و برگزاری سمینارهای مختلف میپردازند. مصاحبه ورودی ابتدایی برای گزینش دانشجو، ابزاری است كه زمینه را برای جذب دانشجویان هماهنگ با اندیشههای فمینیستی فراهم میآورد. هماكنون بسیاری از دانشجویان این رشتهها را فعالان سازمانهای غیردولتی و نشریه های سكولار یا تجددگرا تشكیل میدهند. دریافت مدرك تخصصی در رشته مطالعات زنان، زمینه را برای حضور آینده آنان در نهادهای دولتی، در سمت مشاور و كارشناس و تشكیل سازمانهای غیردولتی بیشتر در موضوع زنان فراهم خواهد ساخت.
●نمونههای فعالیت.
چنان كه گفته شد، بسیاری از سازمانهای غیردولتی، با انگیزههای دینی و انسانی تأسیس شده و خدمات شایانی به نظام اسلامی و مردم كردهاند. فعالیتهای فرهنگی در زمینه تبیین شخصیت و حقوق زن در اسلام، تشكیل گروههای علمی و مطالعاتی، فعالیتهای خیریه و عامالمنفعه (از جمله، حمایت از زنان سالمند و تشكیل گروههای امداد) بخشی از این فعالیتهااست. در كنار این گروهها، سازمانهای سكولار و گروههای همسو با نهادهای بینالملل، به تضعیف آموزههای دینی، در نشستهای دانشگاهی و همایشهای عمومی، ایجاد گروههای مطالعاتی دانشجویی، بهویژه در كنار رشتههای مطالعات زنان، مشاوره دادن به نهادهای دولتی و اعمال فشار بر نظام، از راههای تبلیغاتی، در داخل كشور و در كنفرانسهای بینالمللی اقدام میكنند. موارد زیر، نمونههایی از این فعالیتها هستند:
الف) ۴۴ سازمان غیردولتی با انتخاب كمیته هفت نفره برنامهریزی و یك گروه پنج نفره نظارت و ارزشیابی، پس از زلزله بم، با اعلام شماره حسابی به نام شیرین عبادی، فعالیت خود را با عنوان كمك به آسیبدیدگان آغاز كردند. نخستین گزارش این كمیته، حاكی از دریافت كمك ۱۴۰ میلیون تومانی مردمی است. این كمیته، در اولین گام، تصمیم به ساخت مجتمع آموزشی، فرهنگی و تفریحی برای زنان، جوانان و كودكان نه تا پانزده ساله گرفت. ویژه نامه روز جهانی زن (۸ مارس)، خانه فرهنگ و توسعه پایدار، اسفند ۸۲ ، ص ۱۹. نوجوانان، بهویژه گروههای آسیبپذیر، در آینده، پیاده نظام گروههای حمایتگر خواهند بود.
ب) بیانیه مطالبات زنان، توسط ۷۰ سازمان غیردولتی تنظیم و ارائه گردید. این بیانیه، حاصل مطالبات این گروهها از مجلس هفتم است. ابهامزدایی از مفاد قانون اساسی، اصلاح قوانین مدنی، از جمله طلاق، حضانت و ریاست خانواده، كه مشتمل بر نابرابریهای جنسیتی است، اصلاح حقوق كیفری و قوانینی چون دیه و شهادت، وادار كردن دولت به اصلاح كتابهای درسی و حذف كلیشههای جنسیتی براساس نظریه فمینیستی، نابرابریهای موجود بین زن و مرد، ریشه در فرهنگ و آموزش دارد و مهمترین قدم به سوی برابری، اصلاح نگرشهایی است كه به روشهای مختلف، از جمله مقدس داشتن همسری و مادری و إعمال مرزبندیهای زنانه و مردانه، نقشهای ثابتی برای زن و مرد به تصویر میكشند. بر این اساس، متون و تصاویری كه مرد را نانآور و زن را خانهدار نشان میدهد، عروسك را به دست دختر و دوچرخه را به دست پسر میدهد، دختر را در جمع دخترانه و پسر را در جمع پسرانه نشان میدهد و بچه را در آغوش مادر به تصویر میكشد، به دلیل آن كه بر نگرشهای سنتی تأكید میكنند، باید حذف شوند. از كتابها، ضرورت الزام بخشهای مختلف دولتی، به استفاده از زنان، اعمال سهمیهبندی جنسیتی در ادارات دولتی و شوراهای شهر و ایجاد تعادل جنسیتی در سطوح مدیریتی كشور، بخشی از این مطالبات است. در جلسه مشترك این گروهها بر چانهزنی و فشار به مجلس، برای اجرایی كردن مطالبات تأكید شد.ر.ك: ویژه نامه روز جهانی زن، خانه فرهنگ و توسعه.ج) در آستانه برگزاری اجلاس جهانی پكن + ۱۰، كه زمستان امسال (۱۳۸۳) با شركت دهها هزار زن از سرتاسر جهان، در نیویورك برگزار میشود، گروهی از غیردولتیها درصدد ارائه گزارشی از وضعیت زنان ایران، به سازمان ملل برآمدهاند تا از محدودیت مشاركت زنان ایرانی، اندك بودن سهم زنان، در سمتهای تصمیمگیری كلان كشور، محدودیتهای اجتماعی برای فعالیت جسمی كافی، مخاطرهآمیز بودن سلامت نفس، سلامت جنسی و سلامت باروری زنان ایران، تبعیضآمیز بودن برنامههای رسانهها، سانسور حاكم بر نشریات، فیلترگذاری سایتها و وبلاگها، قوانین نابرابر، حمایت نكردن از دخترانی كه در خانه و اجتماع، در معرض سوء استفاده قرار میگیرند و نگرشهای مردسالارانه در كتابهای درسی، به این سازمان گزارش دهند. سحر نمازیخواه، «دولتمردان شفاف عمل كنید»، روزنامه شرق، ۷/۴/۸۳ ، ص ۱۲. از آنجا كه برخی از این زنان، اعلام كردهاند كه «پس از انقلاب، بسیاری از اصلاحات را تنها با فشارهای بینالمللی اعمال كردهایم»، چنین فعالیتهایی در همین جهت تفسیر میشود.
د) همه ساله سازمانهای غیردولتی غیر مذهبی، مراسم بزرگداشت هشتم مارس (۲۰ اسفند)، روز جهانی زن، را برگزار میكنند. نكته قابل توجه، آنكه تعداد شركت كنندگان در مراسم سالیانه آنان در تهران، از صدها تن تجاوز نمیكند؛ اما در مراسم هشتم مارس، در باپگاه ورزشی آزادی سنندج، كه توسط گروه زنان ۸ مارس برگزار شد، ۳۰۰۰ تن شركت كردند. (ر.ك: متیرا شجاعی، «زنان میخواستند به خشونت اعتراض كنند؛ اما...»، زنان، ش ۱۰۸، ص ۱۲). برخی از سازمانها متقاضی وارد شدن این روز، در تقویم رسمی كشور هستند. در همایش روز زن (اسفند ۸۲) كه در باشگاه كارگران برگزار شد، مرضیه مرتاضی لنگرودی در ضمن سخنان خود، درباره مبانی نظری خشونت علیه زنان گفت:
«قرآن هم زن را «نساء» نامیده كه از ماده «نسی» به معنای فراموشی است و مرد را از ماده «ذكر» به معنای یاد آوردنده و ضمایری كه به خدا برمی گردد، همه مذكر هستند».ر.ك: خبرنامه شورای فرهنگی اجتماعی زنان، ش ۲۱، اردیبهشت ۸۳.
ه) در تاریخ دهم تا سیزدهم تیرماه ۱۳۸۳ همایش سازمانهای غیردولتی زنان آسیا (پاسیفیك) در بانكوك برگزار شد. در این همایش، سه نفر از گروههای مذهبی و شش نفر از سازمانهای غیردولتی فمینیست ایرانی نیز شركت داشتند. محبوبه عباسقلیزاده، عضو مؤسسه مطالعات و تحقیقات زنان، در این همایش، طی سخنانی گفت:
«.... وقتی به اینجا میآمدم، زنان سكولار كشورم، كه خواستار جدایی كامل دین از سیاست و حكومت هستند، از من خواستند به گوش جهانیان برسانم كه چگونه آنان شهروند درجه ۳ بوده و به حاشیه رانده شدهاند. چگونه از كاندیداتوری برای مجلس و شوراها و دسترسی به سایر فرصتهای تصمیمگیری و سیاستگذاری محرومند. چگونه از داشتن تریبونهای قانونی، حتی در سطح مطبوعات محروم بوده و تنها فضای موجود برای آنان فضاهای مجازی اینترنتی است.
وقتی كه به اینجا میآمدم، دختران كشورم، كه ۳۵% جمعیت كشور را تشكیل میدهند، گفتند: ما نمیدانیم كه تو كجا میروی؛ ولی اگر گوش شنوایی پیدا كردی، بگو كه قربانیان راستین بنیادگرایی، چه از جنس اسلامیاش و چه از جنس امریكاییاش، ما بودیم. بگو كه این مقاومت و حجم پرقدرت مطالبات و اراده ما بود كه به جریان رفرمیسم منجر شد؛ اما دیگر امیدی به بزرگترانمان نداریم. بگو: ما خواستار حق تصمیمگیری در مورد زندگی خصوصی و آینده، حقوق شهروندی مساوی با مردان، حق حضور برابر در فضای اجتماعی، حق انتخاب پوشش، حق عشق، حق لذت از زندگی و سایر حقوق انسانی هستیم.... سایه نظام پدرسالاری در زندگی خصوصی و عمومی، كه توسط باورها و رفتارهای منتسب به دین و سنت پاسداری میشود، به شكل یك اراده فعال، در همه زمینهها حاكم است... جنبش زنان در ایران، هرچند كه چندصدایی و متنوع است، اما به دلیل چالشهایی كه در مسیر احقاق حقوق بشر زنان و كسب برابری و عدالت دارد به شدت زنده و فعال است. جنبش زنان در ایران، برای كسب هویت مستقل خود، با دو نوع «دیگری» مواجه است: «دیگری خارجی» یا «بنیادگرایی غربی» و «دیگری داخلی» یا «بنیادگرایی اسلامی»... زنان ایرانی، همچون سایر زنان مسلمان منطقه، به دلیل تجربیات و ظرفیتی كه در مبارزات و چالشهای محلی و در مواجهه با اشكال مختلف بنیادگرایی كسب كردهاند، آمادگی دارند باب گفتمانهای جدید را در عرصه حقوق بشر زنان، در سطح منطقه بگشایند...» ر.ك: گزارش نمایندگان اعزامی شبكه ارتباطی مراكز غیردولتی زنان جمهوری اسلامی ایران، از همایش سازمانهای غیردولتی زنان آسیا ـ پاسیفیك، دبیرخانه شبكه ارتباطی مراكز غیردولتی زنان، مرداد ۱۳۸۳.
دكتر شكوه نوابینژاد، از نمایندگان سازمانهای غیردولتی اصولگرا، در مصاحبهای درباره همایش تایلند گفت: «همه گروههای (فمینیست) ایرانی شركت كننده در این اجلاس، از كمكهای مالی و حمایت سازمانهای بینالمللی برخوردار بودند؛ ولی دائم در اجلاس اظهار میكردند كه شرایط جامعه ایران، اجازه برقراری ارتباط با سازمانهای بینالمللی را به آنها نمیدهد... سازمانهای بینالمللی، از همه افراد و گروهها حمایت نمیكنند و من حدس میزنم از آنجا كه این گروهها در جایگاه اپوزیسیون، مطالبی را مطرح میكردند، مورد توجه آژانسهای بینالمللی قرار گرفتند... متأسفانه گروههای ایرانی شركت كننده، در موارد ضدارزشی، مثل آزادیهای نامشروع (فحشا و همجنسبازی) سكوت و بعضاً با برخی موارد، موافقت میكردند. در این گونه اجلاسها، سكوت و یا خودداری از اعلام مواضع، نوعی تأیید تلقی میشود». همان (شش نفر از شركتكنندگان ایرانی، با حمایت مالی سازمان هیواز، در این همایش شركت كردند.)
در كنار این همایش، منیژه حكمت، كارگردان فیلم زندان زنان، پس از نمایش فیلم خود، در فستیوال سه روزه، با ابراز این كه فیلم زندان زنان، در یك فضای واقعی در زندان قصر، در تهران، با مشاركت بازیگران حرفهای و آماتور ساخته شده، خبر از ساختن فیلم مستندی درباره سازمانهای غیردولتی و مشاركت مدنی در همه ایران داد. همان.
و) در جلسه مشترك گروهی از سازمانهای غیردولتی غیرمذهبی، وضعیت كنونی حجاب در جامعه ناشی از فعالیت چندین ساله گروههای مدافع زنان دانسته و تصمیم گرفته شد كه طوماری در انتقاد از عملكرد نیروی انتظامی، در مبارزه با مفاسد اجتماعی و بدحجابی تهیه شود. برخی از سازمانها نیز در اطلاعیهای اقدامات انجام شده علیه بدحجابی را نقض آشكار ابتداییترین حقوق فردی و اجتماعی دانستند.
ز) در جلسه سازمانهای غیردولتی غیرمذهبی، سیاستهای زنستیزانه صدا و سیما، در قالب ارائه برنامههایی چون عصر ایمان، كه در آن، تعدادی از كارشناسان، به بیان دیدگاههای اسلامی درباره شخصیت و حقوق زن پرداختند، محكوم و بنا شد چگونگی اعتراض به صدا و سیما در قالب راهپیمایی یا روشهای دیگر مطالعه شود. برخی از گروهها نیز پیشنهاد تأسیس كمیته رسانهای در باره مسائل مطرح شده در صدا و سیما را دادند. پیش از آن نیز دهها نفر از اعضای این سازمانها، در یك راهپیمایی، ترویج كلیشههای سنتی توسط صدا و سیما را محكوم كرده بودند.
ح) در جلسه سازمانهای غیردولتی پیشنهاد وزارت علوم، مبنی بر سهمیهبندی جنسیتی در گروههای پزشكی، بررسی و قرار شد این گروهها حركتی هماهنگ را علیه آن آغاز كنند. پیگیری این گروهها و فشار اعضای فراكسیون زنان مجلس ششم سبب شد كه این طرح مسكوت بماند.
ط) فعالیتهای این سازمانها در كنار سازمان آموزش و پرورش سبب شد كه طرح اصلاح كتابهای درسی، براساس نگرشهای جنسیتی به كتابهای درسی راه یابد. الگوی مورد نظر در اصلاحات را میتوان در كتاب پیكار با تبعیض جنسی، نوشته آندره میشل (از فمینیستهای مشهور فرانسوی)، ترجمه محمدجعفر پوینده، كه نتشارات نگاه چاپ كرده است، یافت. براساس این طرح، تصاویر و متونی كه بیان كننده تمایز زن و مرد، در عملكرد و ترویج كننده نقشهای سنتی زنان و مردان باشد، حذف میشود. در قدم اول، از سال گذشته، مواردی مانند «بابا نان داد»، كه نشانگر نقش سرپرستی و نانآوری مرد در خانواده بود، حذف گردید.
ی) برخی از این گروهها در حاشیه وزارت بهداشت و سازمان بهزیستی، در پیگیری طرح ساماندهی به روسپیگری و حمایت بهداشتی از روسپیان فعالیت میكنند. مصاحبه یكی از فعالان فمینیست در مصاحبه با وزیر ارشاد نشان دهنده زمینهسازی آنان برای جلب حمایتهای دولتی برای روسپیهاست. مصاحبه یكی از فعالان فمینست با وزیر بهداشت، نشاندهنده زمینه سای آنان برای جلب حمایتهای دولتی برای روسپیها است» ر.ك: بنفشه سامگیس، «۲۵% تولدها در ایران ناخواسته است»، شرق، ۲۴/۴/۸۳ ، ص ۱۲.
ك) برخی از سازمانهای غیردولتی، در روز جهانی زن (۲۰ اسفند ۱۳۷۹) با جمعآوری امضا، در نامهای خطاب به مجلس شورای اسلامی، الحاق بدون قید و شرط ایران به كنوانسیون محو كلیه اشكال تبعیض علیه زنان را خواستار شدند. همچنین با انتشار تقویم ویژه زنان، به مقایسه مفاد كنوانسیون یاد شده با قوانین داخلی جمهوری اسلامی، به منظور زنستیز معرفی كردن نظام اسلامی پرداختند.
ل) تأسیس سایتهای زنانه، از دیگر برنامههایی است كه سازمانهای غیردولتی به آنها اهتمام دارند. این سایتها میتوانند در تبادل سریع اطلاعات، ارائه تحلیل و گردآوری طومارهای مختلف و هماهنگسازی فعالیتها بسیار مهم تلقی شوند. محتوای این سایتها بیشتر نقد سیاستهای نظام اسلامی، درباره زنان، تبیین نگرشهای فمینیستی و یا ارائه چهرههای فاسد یا غیرمذهبی است. وبلاگ نویسی از امكاناتی است كه در اختیار افراد، برای برقراری ارتباط با زنان دیگر گذاشته شده است.
چندی پیش به همت یكی از سازمانهای غیردولتی، گروه خبری اینترنتی، ویژه تبادل اخبار و اطلاعات سازمانهای غیردولتی، با ۳۴ عضو تشكیل شد، كه در حال عضوگیری دوباره است. ر.ك: دوستان سازمانهای غیردولتی را به عضویت در گروه خبری ویژه سازمانهای غیر دولتی تشویق كنید؛ ۶/۹/۲۰۰۴؛ كد مطلب: ۱۲. hastia.org
م) حذف عبارت «برقراری عدالت جنسیتی» از برنامه چهارم توسعه، در شهریور ۱۳۸۳، عكسالعمل سازمانهای غیردولتی فمینیست را برانگیخت. جلسه اضطراری این سازمانها هفتم شهریورماه در بوستان نظام گنجوی برگزار شد. در این جلسه، مولاوردی ،از مركز امور مشاركت زنان اعلام داشت: «نزدیك به دو سال است كه كار گروههای تخصصی، در مركز مشاركت زنان، در رابطه با جاری سازی نگرش برابری جنسیتی است و گنجاندن عبارت «عدالت جنسیتی» در برنامه چهارم، حاصل تلاش كار این گروهها بود». در این جلسه پیشنهاد شد كه سازمانهای غیردولتی، با تشكیل یك كمیته، تدوین بیانیهای عمومی خطاب به مجلس هفتم، تدوین بیانیهای خطاب به دبیرخانه جهانی اجلاس پكن + ۱۰ در بانكوك و گفتوگو با مسؤولان امر، برنامهریزی برای آگاه سازی دانشجویان و جلب حمایت آنان در این زمینه و انتشار یك ویژهنامه درباره مفهوم برابری جنسیتی را در دستور كار قرار دهند. در پایان نشست، تدوین دو بیانیه نخست به تصویب رسید؛ اما برخی شركتكنندگان، گفتوگو با نمایندگان مجلس را بیحاصل میدانستند. ر.ك: نشست هفتم NGOهای زنان، ۹/۲/۲۰۰۴، كد مطلب: ۲۴ .hastia.orgنتیجه هماهنگی سازمانهای غیردولتی با برخی نهادهای دولتی، آن بود كه در پایان كارگاه آموزشی ملیكا ۳، كه با مدیریت مشترك مركز امورمشاركت زنان و وزارت امور خارجه، به منظور توانمندسازی سازمانها برای حضور در عرصه بینالملل تشكیل شده بود، بیانیه مشتركی در انتقاد از عملكرد مجلس، در حذف عبارت «عدالت جنسیتی» توسط سازمانهای غیردولتی منتشر گردید.
ن) برخی سازمانهای غیردولتی، در امتحانات مقطع كارشناسی ارشد خواهران، با ثبت مشخصات آنان، پیشنهاد مشاورههای پژوهشی، بهویژه درباره پایان نامهها، كمك به انتشار آثار علمی آنان، زمینهسازی برای اعطای بورسیه خارج از كشور و زمینههای همكاری دیگر را مطرح كرده و با ارتباطهای تلفنی بعدی، به پیگیری زمینههای فعالیت پرداختهاند.
افزون بر آن، گروههای یادشده، با ایجاد كمیتهای تنظیم جزوههای آموزشی برای دختران و پسران و پخش آنها در مطب پزشكان زن و آرایشگاههای زنانه و در میان معلمان را بر عهده گرفتند تا زمینه را برای همكاری بعدی آنان فراهم سازند.
س) مركز مطالعات و آموزش سازمانهای جامعه مدنی ایران، كه از سوی نهادهای خارجی حمایت میشود، كمیته جمعآوری مدارك و گزارشهای مستند مربوط به خشونت علیه زنان را تشكیل داد. به نظر میرسد كه ارائه گزارش به سازمانهای بینالمللی، به منظور اعمال فشار بر جمهوری اسلامی، از اهداف تشكیل این كمیته باشد. بیانیه سازمانهای غیر دولتی... روزنامه آفتاب یزد، ۲۵/۶/۸۳، ص ۱.
●نظام اسلامی و سازمانهای غیردولتی
نظام اسلامی از یك سو، نظامی دینی است كه براساس اندیشه «اسلامسیاسی» یا «حضور دین در عرصه حیات اجتماعی بشر» تشكیل شده است و از سوی دیگر، نظامی مردمی است كه موفقیت خود را رهین رغبت عمومی میداند. بیشك تنظیم سازوكارهای تحقق مردم سالاری دینی در عصر جدید میتواند الگویی بیبدیل برای حل مشكلات تاریخی و اجتماعی جهان اسلام ارائه كند. در این میان، توجه به نقش گروههای مردمی، كه در قالب سازمانهای غیردولتی، با انتخاب موضوعی خاص به فعالیتهای علمی، فرهنگی و عامالمنفعه بپردازند، ضرورتی اجتنابناپذیر است. چگونگی و دامنه ارتباط میان مردم و حكومت، از مسائلی است كه میتوان بخش مهمی از پاسخ آن را در فعالیت نهادهای غیردولتی یافت.
جمهوری اسلامی، در عرصههایی چون تهیه گزارش از نارساییها و نابهسامانیها، انتقال اعتراضهای اقشار مختلف مردم به حكومت، نظارت بر عملكرد نهادهای رسمی و شخصیتهای نظام (امر به معروف و نهی از منكر)، كم كردن بار تصدیگریهای بیجای دولت، شناسایی استعدادها و توانمندیهای مردمی در ردهها و مناطق مختلف، دریافت كارشناسی و مشاوره، تحقق جنبش نرمافزاری و تولید دانش، توزیع و نهادینه كردن مفاهیم دینی و الگوهای فرهنگی در سطح اقشار مختلف جامعه، تحقق سیاستهای نظام و منویات رهبران نظام اسلامی، استفاده از امكانات و قوای مردمی در شرایط بحرانی (جنگ و حوادث طبیعی)، شناسایی عوامل اختلال در نظم و اخلاق عمومی و دهها مورد دیگر، نیازمند گروههای منسجم مردمی است كه در قالب سازمانهای غیردولتی شناسنامهدار، به فعالیت پرداخته و به شكل سازمانی با هم مرتبط باشند.
همچنین در عرصه بینالملل، برقراری گفتوگو، چالش بر سر الگوهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، انتقال پیام اسلام به مخاطبان در كشورهای مختلف، زمینهسازی برای تحقق وحدت اسلامی در جهان اسلام و وحدت رویه در حد امكان با پیروان ادیان ابراهیمی، بهویژه در شرایطی كه دولتها برای ورود فعال در عرصه بینالملل، با مشكلات و فشارهایی روبهرویند، ضرورتی است كه توجه خاص به سازمانهای غیردولتی فعال و انقلابی را میطلبد
●نظام اسلامی، به منظور دستیابی به شیوهای صحیح در برابر سازمانهای غیردولتی، باید اقدامات زیر را انجام دهد:
۱. تدوین سیاستهای مشخص حمایتی و نظارتی، درباره نهادهای غیر دولتی.
۲. ترسیم دقیق سیاستهای نظام اسلامی در عرصه بینالملل و ترسیم جایگاه نهادهای غیردولتی در دستیابی به اهداف بین الملل نظام اسلامی.
۳. ایجاد شبكه اطلاعرسانی، میان سازمانهای غیر دولتی و توانمندسازی آنها، به ویژه به منظور بسیج آنها در شرایط بحرانی.
۴. حمایت از سازمانهایی كه در زمینههای مورد نظر نظام اسلامی، از جمله جنبش نرمافزاری، تحكیم مبانی نظام اسلامی، توسعه فرهنگ اسلامی، ارتقای اخلاق عمومی و آداب اجتماعی، تقویت پیوندهای خانوادگی، مددكاری اجتماعی و مدیریت بحران، فعالیت میكنند. این حمایتها شامل حمایتهای مالی، اعتباری، اطلاعاتی و علمی خواهد شد.
۵ . نظارت بر عملكرد سازمانهای غیردولتی و سازمانهای حمایتگر به منظور
۱ـ ۵ ایجاد وحدت رویه در عملكرد دستگاههای مختلف نظام، در برابر سازمانهای غیردولتی
۲ـ ۵ ایجاد زمینه همكاری و همیاری میان سازمانهای غیردولتی فعال و كاهش فعالیتهای موازی و استهلاك قوا
۳ـ ۵ تسریع در عملیات حمایتی از سازمانهای غیردولتی، با اصلاح مستمر چرخههای سازمانی
۴ـ ۵ترغیب سازمانهای غیردولتی به فعالیت در موضوعات اهم
۵ ـ ۵ بسیج سازمانهای غیردولتی در مواقع اضطراری و بحرانی
۶ـ ۵ بازدارندگی گروههایی كه فعالیت در سازمانهای غیردولتی را بهانه اقدام علیه مصالح عمومی قرار دادهاند.
۶. ایجاد مؤسسه مطالعات سازمانهای غیردولتی، به منظور فعالیت در محورهای زیر:
۱ـ ۶گردآوری اطلاعات دقیق از اهداف، سیاستها و برنامههای نظام سرمایهداری، بنیادها، و نهادهای بین المللی، درباره سازمانهای غیردولتی به ویژه در مسیر جهانی سازی و ارائه مستمر گزارش به افراد و نهادهای مسؤول.
۲ـ ۶پیشنهاد سیاستهای نظام، در بخش سازمانهای غیردولتی، با توجه به مصالح عمومی و شرایط منطقهای و جهانی.
۳ـ۶ پیشنهاد محورهای اولویت در حمایت از سازمانهای غیردولتی به نهادهای مسؤول.
۴ـ ۶گردآوری اطلاعات كافی از فعالیتهای سازمانهای غیردولتی فعال در ایران و ارائه به دستگاهها و مسؤولان كشور.
۵ـ۶ مطالعه ظرفیتهای موجود در كشورهای اسلامی و ارائه به نهادهای غیر دولتی مربوط، از جمله، حوزه علمیه، مركز جهانی علوم اسلامی و مجمع جهانی اهل البیت علیه السلام به منظور ترغیب مسلمانان به تشكیل سازمانهای غیردولتی و ایجاد شبكه بینالملل اسلامی غیردولتی.
۶ـ ۶پیشنهاد فعال كردن سازمانهای غیردولتی ایرانی در عرصه بینالملل، در زمینههای همسو با منافع جهان اسلام.
●حوزههای علمیه و سازمانهای غیردولتی
ویژگی منحصر به فرد طلاب حوزههای علمیه، داشتن ارتباط نزدیك آنان با سرچشمههای دانش دینی از یك سو و جامعه متدینان از سوی دیگر است. این دو مهم، آن گاه كه با انگیزههای فرهنگی و انقلابی طلاب، یعنی مهمترین عناصر بسیج فرهنگی، آمیخته و عنصر زمان آگاهی به آن افزوده گردد، زمینهساز عملیات گستردهای خواهد شد كه سازماندهی و هدایت آن، نتایج و آثار مهم و چشمگیری بر جای خواهد گذاشت.
امروزه تشكیل گروههای مطالعاتی و فرهنگی، در جمع برادران و خواهران طلبه، از مهمترین رسالتهای آنان در عصر جهانی شدن ارزشهای مادی است. دامنه فعالیت این گروهها، كمك به جنبش نرمافزاری و تولید دانش دینی، تبیین آموزههای دینی، به زبانهای مختلف، ترویج فرهنگ اسلامی، پاسخ به پرسشها و شبهات و زمینهسازی برای ارائه الگوهای دینی، در موضوعات مختلف است. وجود مركز جهانی علوم اسلامی، فرصت مغتنمی است تا زمینههای ایجاد فعالیتهای هماهنگ، دست كم در جهان اسلام، به منظور ایجاد هستههای علمی و فرهنگی در این كشورها، ایجاد چالش با ادبیات رقیب، در سطح بینالملل و تربیت نخبگان دینباور و فعال، فراهم گردد. ایجاد هستههای مطالعاتی دانشجویی، نیز از فعالیتهای بسیار اساسی است كه طلاب علوم دینی نیز میتوانند در آن نقش به سزایی ایفا كنند. در این میان، البته سیاستهای فرهنگی حوزه علمیه، در حمایت و هدایت این برنامه، بسیار مهم و تأثیرگذار است.
●فعالیتهایی را كه سازمان مدیریتی حوزه، مسؤولیت پیگیری آنها را بر عهده دارد، میتوان به شرح زیر برشمرد:
۱. تدوین اهداف و سیاستهای حمایتی و هدایتی حوزه، در برابر نهادهای غیردولتی حوزوی.
۲. تدوین سیاستها و برنامههای بینالمللی حوزه، با رویكرد خاص به نقش نهادهای غیردولتی حوزوی.
۳. تأسیس واحد سازمانهای غیردولتی طلاب، در معاونت فرهنگی مركز مدیریت حوزه، به منظور انجام دادن فعالیتهای زیر:
۱ـ ۳تدوین آیین نامههای حمایتی و هدایتی مدیریت حوزه، برای تشكیل نهادهای غیردولتی فرهنگی توسط طلاب.
۲ـ ۳ترغیب طلاب و فضلای حوزه علمیه، به تشكیل سازمانهای غیردولتی در زمینههای مورد نظر. از زمینههایی كه میتوان طلاب را در آنها حمایت كرد، تشكیل گروههای علمی و مطالعاتی، به منظور پرورش استادان حوزه و دانشگاه و پژوهشگران نخبه، در موضوعات مورد نیاز، از جمله كلام، تفسیر، غربشناسی، ادبیات، منطق و علوم اسلامی و انسانی است.
۳ـ ۳حمایتهای مالی، اعتباری و اطلاعاتی از نهادهای غیر دولتی طلاب.[۵۱] از نكات مهم آناست كه در كنار تعدادی از سازمانهای غیردولتی، كه در یك موضوع دینی به فعالیت تبیینی و ترویجی میپردازند، دستكم یك نهاد تولید كننده اطلاعات، تحلیل و مفاهیم، بهعنوان نهاد حمایتگر، تأسیس گردد.
۴ـ ۳ظرفیت سازی و توانمند سازی سازمانهای غیردولتی، به ویژه به منظور شركت در فعالیتهای بینالمللی.
۵ـ ۳زمینه سازی برای حضور سازمانهای غیردولتی فعال در عرصه بینالملل و ارتباط با سازمانهای جهان اسلام.
۸ـ ۳تشكیل شبكه اطلاعاتی سازمانهای غیردولتی طلاب، به منظور هماهنگی سیاستها و برنامهها و دستیابی به تحلیل مشترك از شرایط موجود.
۷ـ ۳جذب كمكهای دولتی و مردمی به منظور حمایت از سازمانهای غیردولتی طلاب.
●بایستههای سازمانهای غیردولتی
احساس امنیت و آرامش خاطر، دو نعمت بزرگند كه البته اگر از حد تعادل فراتر روند، مخاطره آفرین میباشند. تجربه دهههای گذشته نشان داده است كه عناصر فرهیخته و متدین، آنگاه كه خطر را احساس كرده و به این باور رسیدهاند كه باید فقط فضل خداوند و توانمندی خود را باور كنند و به تلاش جمعی مجدانه و پر نشاط روی آورند، به موفقیتهای شگرفی دست یافتهاند و آنگاه كه به دست آوردها دل خوش كرده و احساس امنیت، اقتدار و آرامش كردهاند، میدان را به رقبا سپرده و اندكی بعد با دیدن آثار شكست، به یأس و سرگردانی دچار شدهاند. از این رو، فرهیختگان مسلمان، از جمله خواهران، حتی در خوش بینانهترین شرایط استحكام پایههای نظام اسلامی، نباید میدان فعالیت فرهنگی و اجتماعی را به انتظار تلاش دیگران رها سازند. امروزه در عصر تلاش برای جهانیسازی ارزشهای مادی و الحادی، ایجاد هستههای فرهنگی خودجوش، از جمله در قالب تشكلهای غیردولتی زنان، برای بسط ارزشهای توحیدی ضرورتی تردید ناپذیر است.
●در این حال، توجه به چند نكته، برای دستیابی به اهداف مورد نظر لازم بهنظر میرسد:
۱. تشكیل گروههای مطالعاتی، بر فعالیتهای دیگر مقدم است. نخست لازم است به تحلیلی از شرایط منطقهای و جهانی دست یافت، مطالعاتی عمومی درباره مسائل زنان، برای اعضای اصلی در نظر گرفت و آنگاه موضوع خاص مورد نظر را بررسی كرد.
۲. لازم است تا حد امكان، موضوع فعالیت محدود شود. انتخاب موضوعات گسترده، مانند زنان، جوانان و كودكان، كه طیف گستردهای از مسائل را شامل میشود، سبب تقسیم شدن امكانات ناچیز گروهها بر موضوعات متعدد میشود كه جز ناكارآمدی، نتیجهای نخواهد داشت. با محدود كردن دامنه موضوع و نوع فعالیت (تولیدی، ترویجی، جریانسازی، ادبی، هنری و...) و مخاطب (كودكان، نوجوانان، دانشگاهیان، مدیران ارشد نظام، نخبگان و...) و تمركز بر روش و فعالیتی خاص، هم با امكانات
محدودتر میتوان به تشكیل كتابخانه و مركز اسناد در موضوع خاص اقدام كرد و هم سطح كارشناسیها با توجه به محدودیت موضوع، به سرعت رشد خواهد یافت؛ مثلاً با انتخاب موضوع حجاب، طلاق و یا روابط دختر و پسر، میتوان كتابخانهای با صد جلد كتاب و صد مقاله تأسیس كرد، سیر مطالعاتی تعیین نمود، با كارشناسان متعدد، درباره موضوع مصاحبه كرد و با گردآوری اطلاعات در مدت كمی، به گروه تخصصی تبدیل شد.
۳. باید از گسترش بادكنكی سازمانهای غیردولتی و جذب افراد ناكارآمد، بهشدت اجتناب كرد. ویژگی سازمان غیردولتی فعال، كارآمدی بالا و حجم كم است. مجموعههای كوچك، به سرعت تشكیل میشوند، به سرعت به هماهنگی میرسند و به سرعت فعال میشوند. از این رو، توصیه میشود كه گروهها به صورت پروژه محور فعال شوند و حمایت از سازمانهای غیردولتی هم از نوع حمایت از طرحها بر اساس فعالیت و كارآمدی، نه بر اساس توسعه تشكیلات، باشد.
۴. نهادهای غیردولتی، ضرورتاً باید با مراكز تولید دانش دینی مرتبط باشند، از معارف ناب دینی تغذیه كنند و پیوسته خود را با سنجهای دقیق محاسبه كنند.
۵ . ایجاد شبكه ارتباطی سازمانهای غیردولتی اسلامی، به منظور تقویت انگیزه هویت صنفی و دینی، حل مشكلات مشترك، اتخاذ سیاستهای مشترك و تبادل اطلاعات و تحلیلها لازم بهنظر میرسد و در این مهم، نه باید به انتظار یاری دیگران نشست و نه با تكروی، فرصتها را به هدر داد.
منبع : نشریه حورا
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست