چهارشنبه, ۲۳ خرداد, ۱۴۰۳ / 12 June, 2024


دانشگاه آزاد محور پیشرفت اقتصاد دانش‌بنیان استان‌ها
۱۴۰۳/۰۲/۳۱ / سایت فرهیختگان / سیاسی

دانشگاه آزاد محور پیشرفت اقتصاد دانش‌بنیان استان‌ها

«تحقق عدالت آموزشی در کشور» و «پاسخ به تقاضای خیل عظیم داوطلبان تحصیل در دانشگاه» را شاید بتوان دو دلیل عمده تاسیس دانشگاه آزاد در 31 اردیبهشت سال 1361 دانست. دو هدفی که بعد از مدت کوتاهی محقق شدند.

۳ ساعت قبل۰0 0 نقش‌آفرینی دانشگاه در مسیر توسعه مناطق چگونه رقم خورد؟دانشگاه آزاد محور پیشرفت اقتصاد دانش‌بنیان استان‌ها«تحقق عدالت آموزشی در کشور» و «پاسخ به تقاضای خیل عظیم داوطلبان تحصیل در دانشگاه» را شاید بتوان دو دلیل عمده تاسیس دانشگاه آزاد در 31 اردیبهشت سال 1361 دانست. دو هدفی که بعد از مدت کوتاهی محقق شدند.سارا طاهری، خبرنگار گروه دانشگاه: تاثیر دانشگاه آزاد در مناطق مختلف کشور صرفا به حوزه آموزش محدود نمی‌شود. دانشگاه حالا نقش پررنگی در رشد اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی استان‌ها ایفا می‌کند و تلاش دارد از یک عنصر منفعل به قوه‌ای موثر در حکمرانی کشور تبدیل شود. روسای‌استانی دانشگاه آزاد در گفت‌وگو با «فرهیختگان» ابعاد فعالیت‌های تاثیرگذار دانشگاه در گوشه‌وکنار کشور را تشریح کردند و از مسیری سخن گفتند که در پیش‌روی دانشگاه قرار دارد.

رئیس دانشگاه آزاد استان قزوین: دانشگاه آزاد محور توسعه دانش‌بنیان قزوین شده است

اسماعیل زینالی‌خسرقی، رئیس دانشگاه آزاد واحد قزوین گفت: «دانشگاه آزاد استان توانسته معضل نیروهای متخصص و کمبود این نیروها را در صنعت و جامعه حل کند. همچنین اخیرا هم دیدیم که با برگزاری رویداد صدرا، همه شرکت‌ها در این زمینه از اینکه نیروهای متخصص‌شان از دانشگاه به‌ویژه دانشگاه آزاد تامین می‌شود، استقبال خوبی را دارند. نکته دیگر بحث دانش و فناوری است که در اینباره هم می‌بینیم‌ امروزه در صنایع بحث فناوری پروژه‌های بسیار مهم از طریق مراکز تحقیقات و سرای نوآوری دانشگاه دنبال می‌شود.»
او با تاکید بر اینکه قزوین، استان کشاورزی و صنعتی کشور به شمار می‌رود، ادامه داد: «به‌خصوص در حوزه صنعت دانشگاه محور توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان شده است. در اینجا باید به این مساله اشاره کنم که عمده این فعالیت‌ها نیز از سوی دانشگاه آزاد قزوین صورت گرفته است.»
رئیس دانشگاه آزاد واحد قزوین افزود: «خوشبختانه ما توانسته‌ایم در حوزه شرکت‌های دانش‌بنیان تاثیرگذاری خوبی را داشته باشیم. موضوع دیگری که باید به آن توجه شود اینکه امسال، سال جهش تولید با مشارکت مردمی نامگذاری شده و نمی‌توان هم این مهم را‌ نادیده گرفت که تحقق این مساله به‌جز با نوآوری و فناوری محقق نخواهد شد.» زینالی خسرقی خاطرنشان کرد: «واقعیت امروز کشور آن است که تولید همین امروز هم با دانشی که در عرصه روزمره وجود دارد، دنبال می‌شود اما زمانی که قصدمان جهش تولید در عرصه‌های مختلف است، این مساله را تنها باید از طریق ابزار نوآوری و فناوری به اجرا برسانیم و جز این راهی دیگری نخواهیم داشت.»

رئیس دانشگاه آزاد واحد اصفهان‌(‌خوراسگان)‌ مطرح کرد: نقش پررنگ فارغ‌التحصیلان دانشگاه آزاد در شرکت‌های دانش‌بنیان

پیام نجفی، رئیس دانشگاه آزاد واحد اصفهان (خوراسگان) درباره نقش دانشگاه آزاد و تاثیرگذاری آن در استان اصفهان گفت: «دانشگاه آزاد شبکه گسترده‌ای در تمام شهرستان‌های استان اصفهان دارد و با گستردگی خود تقریبا همه استان را پوشش می‌دهد. همین موضوع باعث شده است که هر کدام از واحدهای دانشگاهی در هر کدام از شهرستان‌ها بتوانند تاثیرات خوبی بگذارند و فارغ‌التحصیلان واحدهای دانشگاهی باعث توسعه و رشد مناطق مختلف شوند.» او با تاکید بر اینکه دانشگاه‌ها منشا تحول هستند اضافه کرد: «بحث توسعه اشتغال، توسعه شرکت دانش‌بنیان و فناوری، تیم‌های استارتاپی و حتی پوشش خوبی که دانشگاه آزاد در توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان استان داشتند را نباید از قلم انداخت. در حال حاضر درصد بالایی از افرادی که شاید در این شرکت‌های دانش‌بنیان فعالیت دارند به نوعی دانشجویان و فارغ‌التحصیلان دانشگاه آزاد هستند و همین موضوع نشان می‌دهد که بحث توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان دارای اهمیت بوده و دانشگاه آزاد توانسته این تاثیر را گذاشته و رشد کند.» رئیس دانشگاه آزاد واحد اصفهان (خوراسگان) در ادامه افزود: «مهم‌ترین بحث ما این است که نگاه‌مان به اشتغال و اقتصاد باشد و بتوانیم در بحث اقتصاد مولد جامعه تاثیرگذار باشیم. از این جهت هرچقدر ما بتوانیم مهارت و توانمندی‌های فناوری و ایده‌های دانش‌بنیان را توسعه دهیم، می‌توانیم به اقتصاد شهرها و اقتصاد استان کمک کنیم. در واقع دانشگاه نقش خود را از طریق توسعه مهارت و ارتقای توانمندی‌های حوزه مهارتی و فناوری می‌تواند با کمک به اقتصاد استان نقش‌آفرینی کند.»

رئیس دانشگاه آزاد استان ایلام: دانشگاه آزاد عدالت آموزشی در استان را توسعه داد

بهروز ناصری، رئیس دانشگاه آزاد استان ایلام درباره نقش دانشگاه آزاد در توسعه منطقه گفت: «ایلام از استان‌های محروم و مرزی کشور است و از مرکز کشور فاصله دارد، بنابراین با تاسیس دانشگاه آزاد در گام اول عدالت آموزشی در مناطق مختلف استان ایلام فراهم شده و در گام دوم پاسخی بوده به تقاضای داوطلبانی که پشت‌کنکور مانده بودند. در آن زمان با توجه به شرایط استان، خیل عظیمی از داوطلبان پشت‌کنکور مانده بودند و دانشگاه‌های دولتی ایلام پاسخگوی آنها نبودند. با تاسیس دانشگاه آزاد شاهد افزایش سطح مهارت داوطلبان جوان و شاغلان در استان بودیم.» او اضافه کرد: «تاکنون بیش از 50 هزار نفر در این مدت فارغ‌التحصیل شده‌اند و عمده کارکنان ادارات از فارغ‌التحصیلان دانشگاه آزاد هستند و کمتر خانواده‌ای در استان ایلام وجود دارد که یکی از اعضای آن در دانشگاه آزاد تحصیل نکرده باشد، بنابراین نمی‌توان نقش دانشگاه آزاد را در ارتقای سطح تحصیلی مردم استان، عدالت آموزشی و جلوگیری از هزینه‌های خانواده‌ها جهت رفت‌وآمد به کلانشهرها و استان‌های برخوردار را نادیده گرفت. این دانشگاه نقش اساسی در مسائل اقتصادی خانواده، مسائل اجتماعی و همچنین ارتقای سطح آموزش استان داشته است.» رئیس دانشگاه آزاد استان ایلام در ادامه تصریح کرد: «همان‌طور که در سند تحول و تعالی آمده دانشگاه آزاد صرفا دانشگاه آموزشی و پژوهشی نیست، بلکه یک دانشگاه حل مساله است و به مسائل مختلف استان ورود کرده است. در بحث آمایش استان و مسائل و مشکلاتی که در آن وجود دارد، حتما با ظرفیت علمی موجود باید در حل مشکلات و مسائل استان نقش‌آفرین بود. در حوزه فناوری، توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان و اقتصاد دانش‌محور و تولید ثروت از ایده‌های دانشگاه ورود خوبی داشته تا جایی که می‌توان گفت یک دانشگاه نسل سومی است که مسئولیت خود را در مسائل بزرگ‌تر از آموزش و پژوهش دنبال می‌کند.»

رئیس دانشگاه آزاد استان لرستان: رقابتی شدن فضای آموزش عالی مرهون دانشگاه آزاد است

محمدرضا جابر انصاری، رئیس دانشگاه آزاد استان لرستان و واحد خرم‌آباد گفت: «معتقدم این دانشگاه نه‌تنها در استان، بلکه در کل کشور چند نقش مهم داشته که اولین آن امکان‌پذیر کردن تحصیل برای همگان است، یعنی استعدادهای مختلف فرصت پیدا کرده‌اند خودشان را در این دانشگاه به منصه‌ظهور برسانند و به‌جرات می‌توان گفت اکثر مدیران کشور حداقل یک مقطع و برخی هم تمام مقاطع تحصیلی‌شان در دانشگاه آزاد بوده است. موضوع دیگر اینکه دانشگاه آزاد موتور پیشران آموزش عالی بوده؛ چراکه رشد این حوزه با ایجاد دانشگاه آزاد و فضای رقابتی که توسط این دانشگاه ایجاد شد، سرعت بیشتری گرفته است.» او با تاکید بر اینکه پیش از انقلاب اسلامی، حدودا 175 هزار دانشجو داشتیم و آموزش عالی هم تمایل زیادی به توسعه نداشته است، اظهار داشت: «وقتی دانشگاه آزاد شکل گرفت، به‌عنوان بالی از آموزش عالی، باعث حرکت دانشگاه‌های دولتی هم شد. به‌عبارت دیگر دیدیم توسعه رشته‌ها به‌ویژه در مقطع دکتری در کشور دنبال شد و واقعیت آن است که در پیشرو بودن دانشگاه آزاد در برخی موارد مرتبط با حوزه آموزش عالی مشهود است.» رئیس دانشگاه آزاد استان لرستان و واحد خرم‌آباد تصریح کرد: «زمانی بود که در کشور دوره دکتری نداشتیم، اما دانشگاه آزاد در این حوزه قدم برداشت. من معتقدم بعد از این اتفاقات، وزارت علوم هم در این فضا وارد رقابت شد. نکته دیگر اینکه اگر امروز به‌جایی رسیده‌ایم که بیش از سه‌میلیون دانشجو داریم، بخشی از آن مرهون وجود دانشگاه آزاد است.» جابر انصاری درباره تداوم تاثیرگذاری این دانشگاه در توسعه استان لرستان گفت: «اتفاق خوبی که در دهه پنجم عمر این دانشگاه رقم خورده، بحث تغییر نگرش و جهش دانشگاه است که آن را در سند تحول و تعالی دانشگاه به آن شاهد هستیم، یعنی نگاهی در حوزه آموزش، پژوهش، مسائل فرهنگی، اقتصاد دانشگاه در این سند لحاظ شده که مجموع آن باعث حرکت به‌سمت توسعه کیفی به‌جای رشد کمی صرف خواهد بود. این نگاه اگر در دستور کار واحدهای دانشگاهی قرار بگیرد، قطعا می‌تواند دانشگاه را به یک دانشگاه حل مساله‌ای تبدیل کند که هم مشکلات محیط پیرامونی خود را رفع کرده و هم می‌تواند در همجواری با صنعت و جامعه نقش موثرش را به‌درستی ایفا کند.»

رئیس دانشگاه آزاد استان اردبیل: تحولات مهم اردبیل با مدیران دانشگاه آزاد رقم خورده است

فرشید سلیمی، رئیس دانشگاه آزاد استان اردبیل با بیان اینکه دانشگاه کار خودش را در این استان انجام داده است، گفت: «ما اولین دانشگاهی بودیم که در استان تاسیس شده‌ایم و قبل از اینکه دانشگاه دولتی و علوم پزشکی باشد، ما جزء اولین‌ها بودیم که با رشته کشاورزی و معارف اسلامی پذیرش دانشجو را انجام دادیم. امروز بسیاری از مدیران استانی ما، در این دانشگاه درس خوانده‌اند و قطعا افراد به جایی که درس خوانده‌اند، علاقه‌مند هستند و این موضوع طبیعی است. قطعا تغییر و تحولی که توسط مدیران درس‌خوانده در دانشگاه آزاد رقم خورده، اگر چنین دانشگاهی را در استان نداشتیم، امکان‌پذیر نبود.» او ادامه داد: «امروز خوشبختانه با شتاب فزاینده به سمت جلو حرکت کرده و در بخش‌های مختلف مانند کشاورزی و صنعت پروژه‌های مختلفی را در دست اجرا داریم. به‌طور مثال در صنعت شرکت‌های دانش‌بنیانی را در دانشگاه داریم و دانشجویانی هم در آنها مشغول به فعالیت هستند که همگی از ثمرات دانشگاه آزاد به شمار می‌رود. امروز نیز ما جشنواره صدرا را افتتاح می‌کنیم که در حوزه شرکت‌های ساختمانی میزبان شرکت‌ها خواهیم بود.» سلیمی با اشاره به نقش دانشگاه آزاد در توسعه استان تصریح کرد: «نمی‌توانیم یک نقش را برای این مهم در نظر بگیریم؛ چراکه توسعه یک فرآیند همه‌جانبه است و در همه حوزه‌ها باید تاثیرگذار باشد. یعنی از حوزه صنعت گرفته تا پزشکی و کشاورزی باید اثرگذار بود. مساله دیگر سهم این دانشگاه در حوزه پزشکی است، به‌طوری که امروز بسیاری از پزشکان استان که جزء زبده‌ترین جراحان کشور هم هستند در این دانشگاه درس خوانده‌اند.»

رئیس دانشگاه آزاد استان خوزستان: امکان ادامه تحصیل برای همه اقشار به‌ویژه دختران فراهم شد

علی افروس، رئیس دانشگاه آزاد استان خوزستان و واحد اهواز درباره نقش دانشگاه آزاد در پیشرفت این استان گفت: «دانشگاه آزاد در کل کشور منشا خدمات خیر بوده است تا جایی که می‌توان گفت دانشگاه آزاد در استان خوزستان که قومیت‌ها نقش محوری دارند توانسته است بیش از سایر استان‌ها در بحث فرهنگ اثرگذار باشد. این دانشگاه در حوزه تحصیلات تکمیلی و افزایش سطح آموزش عالی در استان خوزستان نقش اساسی ایفا کرده است.»
افروس با ذکر مثالی ادامه داد: «به‌عنوان مثال در برخی از قومیت‌ها، اجازه تحصیل به دختران در راه دور داده نمی‌شد اما با احداث دانشگاه آزاد در شهرها امکان ادامه تحصیل حتی در دوره‌های تحصیلات تکمیلی به آنها داده شد. دختران وارد جامعه شدند که همین موضوع باعث افزایش سطح ارتقای علمی آموزشی و فرهنگی در استان خوزستان شده است.»
رئیس دانشگاه آزاد استان خوزستان و واحد اهواز در ادامه درمورد نقش دانشگاه آزاد در توسعه منطقه نیز توضیح داد: «در استان خوزستان ظرفیت‌های صنعتی، کشاورزی، توریست و سرمایه‌گذاری در حوزه کشاورزی فراهم است. دانشگاه آزاد می‌تواند در ارائه روش‌های نوین در بهره‌برداری، ارتقای دانش فنی، توسعه شرکت‌های نوپا، ساخت محصولات دانش‌بنیان متناسب با صنعت، توسعه فرهنگ، افزایش سطح رفاه عمومی از طریق خدماتی که به جامعه و صنعت ارائه می‌دهند، به توسعه منطقه کمک کند.»

بیشتر بخوانید اشتغال‌پذیری در استان‌ها با زیست‌بوم مهارتی در حال افزایش استبرگزاری جلسه کارگروه اقتصاد دانش بنیان دانشگاه آزاد اسلامی واحد فیروزکوه باحضور جناب آقای دکتر سید احمد رسولی نژادآموزش عالیعدالت آموزشیاقتصاد دانش بنیانسارا طاهریلینک کوتاه: