قیمت طلا امروز




 مصطفی جیحونی

 سایت روزنامه سازندگی / ۳۱ ساعت قبل

شاهنامه رایگان

مصطفی جیحونی تصحیح‌اش از شاهنامه را در فضای مجازی به اشتراک گذاشت
 شاهنامه رایگان
مصطفی جیحونی تصحیح‌اش از شاهنامه را در فضای مجازی به اشتراک گذاشت

مصطفی جیحونی، شاهنامه‌پژوه تصحیح‌اش از شاهنامه‌ را که نتیجه تلاش ۱۲ ساله است، به‌صورت رایگان در اختیار مردم قرار داده است و می‌گوید می‌خواهد استفاده از این کتاب عام‌تر شود.

علی شاپوران، شاهنامه‌پژوه در فرسته‌ای در کانال تلگرامی خود عنوان کرد که تصحیح مصطفی جیحونی را از شاهنامه با اجازه و تأکید این شاهنامه‌پژوه به اشتراک می‌گذارد و نوشت: «با اجازه و بلکه تأکید استاد مصطفی جیحونی، تصحیح ایشان از شاهنامه را به اشتراک می‌گذارم. تصحیح استاد جیحونی اگرچه نسخه‌ بدل و تعلیقات ندارد، سرشار از نکات ناب است و در دسترس قرار گرفتن آن به حال محققان شاهنامه مفید خواهد بود. از ایشان ممنونم که این فایده را عام خواستند و امیدوارم اهل پژوهش از این تصحیح بهره ببرند». مصطفی جیحونی نیز دربارۀ تصمیم به اشتراک گذاشتن کتاب در کانال «فنّ ادبیّات» به ایسنا می‌گوید: «بیش از ۲۵ سال از چاپ این تصحیح می‌گذرد و زمانی که ۲۰ و ۳۰ سال از چاپ کتاب بگذرد، همه می‌توانند از آن استفاده کنند و استفاده از کتاب عام‌تر می‌شود». او در پاسخ به این‌که این قاعده برای مؤلفانی است که از دنیا می‌روند، می‌گوید: «این قانون‌ها مراعات نمی‌شود، چند سال پیش هم مؤسسه‌ای چهار جلد را با کیفیت پایین به صورت ‌پی‌دی‌اف منتشر کرده بود؛ نمی‌گویم این مؤسسه کار بدی کرده است، اتفاقاً کار خوبی هم می‌کند، خواستم بگویم این قانون رعایت نمی‌شود. کتاب خیلی گران است، وحشتناک است. نمی‌شود کتاب خرید. کیفیت چاپ این کتاب هم خیلی خوب بود و اگر الان چاپ شود، ممکن ۱۵ تا ۲۰میلیون‌تومان قیمتش شود و با این قیمت چه کسی می‌تواند کتاب را بخرد؟ با این روند با تأسف شاید روزی از کتاب کاغذ خداحافظی کنیم».

ویژگی‌های تصحیح جیحونی

این شاهنامه‌پژوه دربارۀ ویژگی‌های تصحیح‌اش نیز می‌گوید: «اگر کتاب صفر را بخوانند، ویژگی‌ها توضیح داده شده است. البته کسانی هم دربارۀ این کتاب نوشته‌اند». شاهنامه جیحونی که در سال ۱۳۸۷ به‌عنوان پژوهش برجستۀ فرهنگی-ادبی سال برگزیده شد، در ۵ دفتر به چاپ رسیده است؛ جلد نخست دربردارندۀ مقدمه مصحح و پیوست‌های لازم است و چهار مجلد دیگر شامل متن مصحح و ویراستۀ شاهنامه است. او دفتر اول را «کتاب صفر» نامیده و دربارۀ این نام گفته است: «کوشش من در برابر عظمت فردوسی و شاهنامه هیچ است؛ برای آن‌که مقدمه و یادداشت‌ها در شماه چهار دفتر متن شاهنامه حساب نیاید، آن را «کتاب صفر» نام گذاشتم». سجاد آیدنلو، شاهنامه‌شناس مطرح نیز در یاداشتی با عنوان «خورشیدی دیگر از افق شاهنامه‌شناسی» که در کتاب ماه ادبیات و فلسفه در سال ۱۳۸۰ منتشر شده، نوشته است: «در روزگار معاصر که ویژگی بارز و برتر آن در پژوهش‌ها، کارهای ساده و سطحی و شتاب‌آمیز با به تعبیری (بازاری) است، تهمتن دیگری عاشقانه و از بن جان و دل هستی خود را در پیشگاه فردوسی و شاهنامه نثار کرده تا متن علمی-انتقادی شناسنامه ایران زمین، بار دیگر به دست یکی از فردوسی‌نژادان و این‌بار در داخل ایران، تصحیح و آراسته شود. جایی که بزرگان ادب و تجربه‌اندوزان این راه، تصحیح شاهنامه را به دلیل حجم زیاد آن و دشواری و دیرسالی متن به‌صورت کار گروهی پیشنهاد می‌کنند و در عمل نیز تصحیحات معتبر و موفقی چون چاپ مسکو و دفترهای منتشر شده بنیاد شاهنامه سابق، نتیجه کوشش دسته‌جمعی محققان و صاحب‌نظران برگزیده بوده است، پژوهش علمی آثای جیحونی اهمیت دو چندان و در خور توجهی می‌یابد؛ چون ایشان به تنها تن‌خویش، کار توان‌فرسا و دقیق چندین پژوهنده آگاه به مسائل لازم برای تصحیح متنی مانند شاهنامه را عهده‌دار شده و به سر رسانده‌اند.

آخرین و جدیدترین تصحیح اصولی شاهنامه که به کوشش گران‌ارج شاهنامه‌شناس نستوه، آقای مصطفی جیحونی، عرضه شده است، حاصل ۱۲ سال کار پیوسته (روزانه بین ۱۲ تا ۱۶ ساعت) از مهر (۱۳۶۷) تا تابستان (۱۳۷۹) است».

خود جیحونی در گفت‌وگویی عنوان کرده بود: «از مهر ۱۳۶۷، در ابتدا روزی ۱۶ ساعت و با بالارفتن سن و درد مهره‌های گردن روزی ۱۰ الی ۱۲ ساعت روی این پژوهش کار کردم و تا به‌حال مجموعه نوشته‌هایم به بیش از ۱۰هزار صفحه دست‌نویس رسیده که ۳هزار صفحه متن شاهنامه است و ۷هزار صفحه تصحیح شاهنامه. برای آسان‌خوان کردن متن شاهنامه برای نسل جوان، تمامی کسره‌های اضافه در داخل متن گذاشته شده و برخی کلمه‌ها هم اعراب‌گذاری شد. منتهی اعراب‌گذاری کمی به روال کهن نزدیک‌تر است که با تلفظ امروزی کمی متفاوت است و ان‌شاءالله در چاپ‌های آینده، اعراب کلمه‌ها حذف شود».







دوشنبه ۲ شهریور ۱۴۰۵ - 24 August 2026