قیمت طلا امروز




 انتخابات ریاست جمهوری فرانسه

 سایت روزنو / ۱۴۰۵/۰۶/۰۱

فرانسه موجب نگرانی ناتو شده است

ژان‌لوک ملانشون، رهبر چپ رادیکال، حتی یک گام جلوتر رفته و از خروج کامل فرانسه از ناتو سخن گفته است. هنوز معلوم نیست هیچ‌کدام در نهایت به الیزه برسند یا در صو...
 فرانسه موجب نگرانی ناتو شده است
انتخابات ریاست‌جمهوری فرانسه به نگرانی تازه ناتو تبدیل شده است. درحالی‌که آمریکای ترامپ حضور نظامی خود در اروپا را کاهش می‌دهد و این ائتلاف از ورود مستقیم به جنگ ایران پرهیز دارد، پیروزی نامزد‌های منتقد ناتو می‌تواند یکی از مهم‌ترین ستون‌های نظامی اروپا را متزلزل کند.

به گزارش روز نو هشت ماه مانده به انتخابات ریاست‌جمهوری فرانسه، نگرانی در مقر ناتو دیگر صرفا درباره نتیجه یک رقابت داخلی نیست. نظرسنجی‌های اخیر نشان می‌دهند حدود نیمی از رأی‌دهندگان فرانسوی از نامزد‌های تندروی چپ و راست حمایت می‌کنند که هر دو، هرچند با نسخه‌هایی متفاوت، رابطه پاریس با پیمان آتلانتیک شمالی را زیر سؤال برده‌اند. در زمانی که واشینگتن حضور نظامی خود در اروپا را کاهش می‌دهد و دولت‌های اروپایی برای بازسازی توان دفاعی خود عجله دارند، فاصله‌گرفتن فرانسه می‌تواند شکافی ایجاد کند که جبران آن آسان نیست. مارین لوپن از حزب اجتماع ملی خواهان خروج فرانسه از ساختار فرماندهی یکپارچه ناتو است.

ژان‌لوک ملانشون، رهبر چپ رادیکال، حتی یک گام جلوتر رفته و از خروج کامل فرانسه از ناتو سخن گفته است. هنوز معلوم نیست هیچ‌کدام در نهایت به الیزه برسند یا در صورت پیروزی همان مواضع انتخاباتی را اجرا کنند، اما پولیتیکو در گزارشی از فضای درون ائتلاف نوشته احتمال چنین تغییری، دیگر سناریویی دور از ذهن تلقی نمی‌شود. یک دیپلمات ناتو گفته است: «از آن انتخابات می‌ترسم». دلیل نگرانی فقط اندازه ارتش فرانسه نیست؛ این کشور تنها قدرت هسته‌ای اتحادیه اروپا، یکی از معدود ارتش‌های اروپایی با قابلیت عملیات فرامرزی گسترده و صاحب مجموعه‌ای از توانایی‌های دریایی، اطلاعاتی و فضایی است که در ساختار دفاعی اروپا به‌سادگی جایگزین نمی‌شوند. جیمی شی، پژوهشگر ارشد دفاعی اندیشکده فرندز آو یوروپ و سخنگوی پیشین ناتو، مسئله را از زاویه دیگری می‌بیند.

به گفته او، درست زمانی که حضور آمریکا در اروپا کمتر می‌شود، آخرین چیزی که ناتو نیاز دارد فاصله‌گرفتن یک قدرت بزرگ اروپایی است. هدف فعلی ائتلاف این است که اروپایی‌ها سهم بیشتری از بار دفاعی را بر عهده بگیرند؛ خروج یا عقب‌نشینی فرانسه درست در جهت مخالف این نیاز حرکت می‌کند.

احیای خاطره دوگل

فرانسه پیش‌تر چنین مسیری را رفته است. شارل دوگل، رئیس‌جمهور وقت فرانسه، در سال ۱۹۶۶ مشارکت کشورش در ساختار نظامی یکپارچه ناتو را پایان داد. استدلال او حفظ استقلال و حاکمیت راهبردی فرانسه بود. حدود ۲۶ هزار نیروی وابسته به ناتو مجبور به ترک خاک فرانسه شدند و مقر ائتلاف نیز به بلژیک منتقل شد. پاریس تا سال ۲۰۰۹ و دوران نیکولا سارکوزی به ساختار فرماندهی یکپارچه بازنگشت. این سابقه تاریخی باعث می‌شود تهدید امروز لوپن کاملا نمادین تلقی نشود. او اواخر ماه می‌بار دیگر گفت فرانسه باید فرماندهی یکپارچه را ترک کند و براساس گزارش پولیتیکو، همین موضع را در جلسه‌ای غیرعلنی با یکی از فرماندهان ارشد ارتش فرانسه نیز مطرح کرده است.

گفته می‌شود او همچنین بر ضرورت ازسرگیری تماس با روسیه در آینده تأکید داشته است. ملانشون موضع سخت‌تری دارد؛ او آمریکا را دارای سیاستی «آشکارا خصمانه» توصیف کرده و در ژوئن گفته است باقی‌ماندن فرانسه در ناتو دیگر قابل توجیه نیست. قرارگرفتن مخالفت با ناتو در دو سوی طیف سیاسی فرانسه اهمیت دارد؛ این بحث دیگر محدود به یک اردوگاه نیست و بر سنت دیرینه‌ای در سیاست فرانسه تکیه دارد که استقلال راهبردی از واشینگتن را بخشی از هویت ملی می‌بیند. با این حال، جامعه فرانسه نیز یکدست نیست.

 براساس نظرسنجی داخلی ناتو، ۵۴ درصد فرانسوی‌ها گفته‌اند در صورت رأی‌گیری خواهان ماندن کشورشان در ناتو هستند. این رقم، اما دومین میزان پایین حمایت میان ۳۲ عضو ائتلاف است؛ فقط مونته‌نگرو حمایت کمتری نشان داده است.

پاریس چه چیزی از ناتو می‌گیرد

خروج از فرماندهی یکپارچه با خروج کامل از ناتو یکی نیست. میشل یاکولف، سپهبد فرانسوی و معاون پیشین رئیس ستاد در مقر نظامی ناتو، می‌گوید رئیس‌جمهور فرانسه از نظر حقوقی می‌تواند خروج از ساختار فرماندهی را بدون رأی پارلمان آغاز کند. شرط یک‌ساله خروج در پیمان ناتو مربوط به ترک خود ائتلاف سیاسی است، نه الزاما کنارگذاشتن ساختار فرماندهی نظامی.

اجرای عملی چنین تصمیمی احتمالا حدود یک سال زمان می‌برد. نزدیک به هزار افسر فرانسوی که به‌طور دائم در ساختار ناتو حضور دارند باید خارج شوند و پاریس برای ادامه هماهنگی با ائتلاف به یک سازوکار رابط تازه نیاز خواهد داشت؛ الگویی شبیه چیزی که پس از تصمیم دوگل ایجاد شد.

اما ناتوی امروز با ناتوی ۱۹۶۶ تفاوت دارد. نگرانی اصلی درباره آینده گروه رزمی تحت فرمان فرانسه در رومانی با حدود هزار‌و ۲۰۰ نیرو، همکاری غیررسمی هسته‌ای پاریس با ائتلاف و مجموعه‌ای از قابلیت‌های تخصصی است که دیگر اعضا به آنها وابسته‌اند. فرانسه تنها ناو هواپیمابر هسته‌ای اروپا را در اختیار دارد، ناوگان آبی-خاکی شامل شناور‌های کلاس میسترال دارد و ماهواره‌های اطلاعاتی «سرس» بخشی از توان جمع‌آوری اطلاعات اروپا را تأمین می‌کنند. یاکولف می‌گوید نیروی دریایی فرانسه قادر است حدود

۶۵ درصد ناوگان خود را برای عملیات آماده نگه دارد؛ نسبتی که حتی از آمریکا بالاتر است. فرانسه همچنین حدود ۱۰ درصد از بودجه عملیاتی سالانه ۵.۳ میلیارد یورویی ناتو را تأمین می‌کند. به تعبیر او، فرانسه پس از آمریکا هنوز یکی از تأثیرگذارترین قدرت‌های نظامی ائتلاف است. هزینه، اما یک‌طرفه نیست؛ خروج از فرماندهی یکپارچه برای خود فرانسه نیز بهایی دارد. پاریس کرسی سیاسی خود را حفظ خواهد کرد و همچنان درباره تصمیم‌های کلان ازجمله فعال‌شدن ماده دفاع جمعی، رأی خواهد داشت، اما بخش بزرگی از طرح‌های نظامی پیش از رسیدن به سطح سیاسی در ساختار‌های فرماندهی شکل می‌گیرند.

کشوری که خارج از این شبکه باشد، در عمل در بسیاری موارد با بسته‌ای آماده روبه‌رو می‌شود که باید آن را بپذیرد یا رد کند. فرانسه همچنین سمت‌های مهمی را از دست خواهد داد؛ از‌جمله فرماندهی عالی تحول ناتو، سمت معاون فرمانده در مقر هوایی ائتلاف و ریاست ستاد پایگاه برونسوم در هلند. اگر تبادل اطلاعات نیز محدود شود، هزینه فقط کاهش نفوذ سیاسی نخواهد بود و دسترسی فرانسه به بخشی از تصویری که شبکه اطلاعاتی ناتو از محیط امنیتی اروپا می‌سازد، دشوارتر می‌شود.

هرمز؛ همکاری بدون پرچم ناتو

هم‌زمان با این نگرانی در اروپا، تحولات خاورمیانه یک نمونه دیگر از احتیاط ائتلاف را نشان می‌دهد. ژنرال الکسوس گرینکویچ، فرمانده عالی ناتو، یک ویدئوکنفرانس میان رؤسای ستاد کشور‌های علاقه‌مند برگزار کرد تا درباره مشارکت احتمالی آنها در تأمین آزادی کشتیرانی در تنگه هرمز گفت‌و‌گو شود؛ اما سخنگوی او بر یک جمله تأکید کرده است: «این مأموریت ناتو نیست».

رویترز گزارش داده که کشور‌های عضو از ورود مستقیم ائتلاف به جنگ ایران پرهیز کرده‌اند و ترجیح داده‌اند هر اقدامی برای بازگشایی هرمز بیرون از ساختار رسمی ناتو انجام شود. تنگه‌ای که پیش از فوریه حدود یک‌پنجم نفت معامله‌شده جهان از آن عبور می‌کرد، اکنون به یکی از مهم‌ترین گره‌های امنیتی و اقتصادی جنگ تبدیل شده است. فرانسه و بریتانیا می‌کوشند ائتلافی متشکل از حدود ۱۲ کشور برای تضمین عبور امن کشتی‌ها پس از کاهش تنش یا پایان جنگ تشکیل دهند.

هر ترتیبی در بلندمدت البته بدون موافقت ایران دشوار خواهد بود. نکته مهم برای ناتو این است که حتی در این پرونده نیز نقش آن بیشتر «تسهیل‌کننده» است تا بازیگر مستقیم نظامی. همین موضوع، تناقض ظاهری جالبی ایجاد می‌کند. فرانسه‌ای که ممکن است رئیس‌جمهور آینده‌اش خواهان فاصله‌گرفتن از ساختار فرماندهی ناتو باشد، هم‌زمان یکی از کشور‌های اصلی در تلاش برای سازمان‌دادن واکنش اروپایی به بحران هرمز است. یعنی مسئله فقط این نیست که اروپا می‌خواهد یا نمی‌خواهد نقش امنیتی بیشتری داشته باشد؛ پرسش این است که این نقش درون ناتو، کنار ناتو یا خارج از آن تعریف خواهد شد.







شنبه ۷ شهریور ۱۴۰۵ - 29 August 2026
سایت رویداد‌ ۲۴

ببینید| ایران در فرزندآوری، رتبه یکی مانده به آخر جهان است

سایت تابناک

اقتصاد پنهان دزدان دریایی؛ چگونه یک کشتی شورشی به یک کسب‌وکار تبدیل می‌شد؟

سایت تابناک

ویدیویی که باید شیخ نشین‌ها ببینید: خلیج الفارسی

سایت رکنا

ببینید/ هجوم مردم به رب های ریخته شده در خیابان / در سبزوار رخ داد

خبرگزاری همشهری‌آنلاین

فیلم| تهران، ۱۸۵ سال پیش

خبرگزاری ایرنا

قهرمانی که مرگش هنوز یک سؤال است

سایت عصرایران

لحظه نجات مرد گرفتار در سیلاب توسط یک فیل؛ صحنه‌ای باورنکردنی

سایت عصرایران

شکارِ شکارِ شکارچی!

سایت تابناک

چرا بعضی چرخ‌های کامیون با زمین تماس ندارند؟

سایت تابناک

خون‌خواه رهبرم؛ اما پوشک بچه شده 860 هزار تومن!

سایت فرارو

سیلاب اخیر، فیل‌ها را از نپال به هند منتقل کرد

سایت عصرایران

تجمع مسئولان، افتتاحیه، کلیپ تبلیغاتی با تصویربرداری هوایی و انتشار با آهنگی پرشکوه! حدس بزنید برای چه؟ / خودتان ببینید!

سایت عصرایران

فرود اضطراری موفق بالگرد اورژانس فارس با مهارت خلبان

سایت تابناک

تصاویر ورود محسن نامجو به ایران

سایت تابناک

تصاویر تلخ از سنگ قبر دزدی!

سایت اقتصاد ۲۴

فیلم/ مشاور قالیباف: مردم باعث گرانی شدند!

سایت تابناک

تکرار ادعاهای ترامپ از زبان المیرا شریفی مقدم!

سایت تابناک

4 ویدیو از حادثه آخرالزمانی در مرز چین و نپال

روزنامه هفت صبح

آگهی استخدام، تله کلاهبرداران هرمی بود

سایت عصرایران

گلدان جناب خان با ۷۵۰ سال قدمت افتاد و شکست!

سایت تابناک

لحظات زمین گیر کردن اراذل و اوباش سطح یک

سایت تابناک

تصاویر پرداخت احمد الشرع با ویزا کارت!

سایت رویداد‌ ۲۴

ببینید| فیلم دیده نشده از لحظه بمباران پل b1

سایت رویداد‌ ۲۴

ببینید| صحنه‌ای ترسناک از سیل آخرالزمانی نپال

سایت رویداد‌ ۲۴

ببینید| لحظه تصادف مرگبار ۲ زن موتورسوار در یزد (۱۸+)

یکی از معروفترین سکانس‌های دیالوگ پُر اضطراب تاریخ سینما (تماشا کنید)
سایت عصرایران

یکی از معروفترین سکانس‌های دیالوگ پُر اضطراب تاریخ سینما (تماشا کنید)

بدون موسیقی، بدون تعقیب و بدون خشونت آشکار، فقط با دیالوگ و سکوت، تعلیقی می‌سازد که تماشاگر را میخکوب می‌کند.
سایت عصرایران

دانشگاه‌های دولتی هم باید شهریه بگیرند

سایت رویداد‌ ۲۴

ببینید| ادعای جنجالی وکیل پژمان جمشیدی علیه زن شاکی

سایت رویداد‌ ۲۴

ببینید| تصاویری از وقوع گردباد در فرانسه

سایت تابناک

مکانیزم سامانه جدید هوش مصنوعی برای شناسایی و ترور + زیرنویس

سایت خبرآنلاین

ببینید | ویدئوی نادر از پزشکیان در دوران دانشجویی؛ سال چهارم پزشکی در اوایل انقلاب

چگونه یک اشتباه رسانه‌ای باعث فروپاشی دیوار برلین شد
سایت تابناک

چگونه یک اشتباه رسانه‌ای باعث فروپاشی دیوار برلین شد

دیوار برلین، یکی از مهم‌ترین نمادهای جنگ سرد، پس از ۲۸ سال نه با یک فرمان رسمی و برنامه‌ریزی‌شده، بلکه در پی یک اعلام شتاب‌زده در نشست خبری آلمان شرقی عملاً...
         
سایت تابناک

چرا این همه آگهی شغلی جعلی منتشر می‌شود؟

سایت خبرآنلاین

ببینید | رئیس سازمان بهینه‌سازی حرف دل مردم را زد: کیفیت خودروها دلیل مصرف بالای بنزین

آموزش کشتن پسر ترامپ همراه با جایزه 10میلیون دلاری در تلویزیون
سایت تابناک

آموزش کشتن پسر ترامپ همراه با جایزه 10میلیون دلاری در تلویزیون

صداوسیما در اقدامی کم سابقه ، اطلاعات محرمانه و مکان‌های دقیق تردد بارون ترامپ پسر دونالد ترامپ و نقاطی که وی در تیررس است را منتشر کرد و در انتها برای کشتن...
         
سناریوی ممتد یک فاجعه
خبرگزاری ایرنا

سناریوی ممتد یک فاجعه

تهران- ایرنا- پیش از آنکه بوی سوختن تن‌ها و فریادهای بلند مردان و زنان از پشت درهای بسته سینمارکس، گوش آبادان را کر کند، این قدرت و سید بودند که روی پرده «گوزن‌ها» نقش آفرینی می‌کردند. فیلمی که به سبب قصه‌اش، حواشی زیادی داشت و سوختنِ تماشاگرانش در آن شب گرم مردادماه در سینما رکس، خود تبدیل شد به هیزمی …
چیتگر؛ رد یک جنایت عجیب میان درختان / درخت‌ها قبل از مرگ زخمی شده بودند
سایت عصرایران

چیتگر؛ رد یک جنایت عجیب میان درختان / درخت‌ها قبل از مرگ زخمی شده بودند

در برخی نقاط، نشانه‌هایی از خراش‌های عمیق روی تنه درختان دیده می‌شود؛ خراش‌هایی که به نظر می‌رسد با ابزار نوک‌تیز ایجاد شده‌اند. از محل این زخم‌ها، شیره یا ر...
         
سایت تابناک

ویدیوی کامل مجری درباره «جنوب ایران فدای جنوب لبنان»

پایان یک صدا، آغاز صدها خاطره
خبرگزاری ایرنا

پایان یک صدا، آغاز صدها خاطره

تهران- ایرنا- بعضی صداها، فقط شنیده نمی‌شوند؛ در خاطره‌ها می‌مانند. صدای ایرج از همان صداها بود؛ صدایی که سال‌ها از رادیو به خانه‌ها آمد، روی تصویر ستاره‌های سینما نشست و با فردین چنان گره خورد که بخشی از حافظه سینمای ایران شد. حالا با رفتن ایرج، شاید صاحبِ صدا نباشد، اما صدایش هنوز زنده است.
سایت اقتصاد ۲۴

فیلم / توهین زشت یک نماینده مجلس به مهسا امینی

سایت انتخاب

ببینید/ روایتی از کهن ترین سکونتگاه بشر در ایران

خبرگزاری ایسنا

ویدیو/ هلند؛ سرزمین آب، حالا تشنه مانده است!

ایران خودرو و سایپا مسئول بحران بنزین شدند
سایت تابناک

ایران خودرو و سایپا مسئول بحران بنزین شدند

اسماعیل سقاب اصفهانی معاون رئیس‌جمهور ایران و رئیس سازمان بهینه‌سازی و مدیریت راهبردی گفت: «...به دلیل شرایط جنگی و محدودیت‌هایی که در آن قرار داریم باید به...
نسل زد چگونه خود را آرام می‌کند؟
خبرگزاری ایسنا

نسل زد چگونه خود را آرام می‌کند؟

زندگی در شهرهای بزرگ، با سرعت بی‌سابقه‌ای در جریان است؛ از مسیر رفت‌وآمد و محل کار تا ساعت‌هایی که در فضای مجازی و صفحه‌های موبایل سپری می‌شود. میان دغدغه‌های اقتصادی، فشارهای تحصیلی و نگرانی درباره آینده مبهم، استرس برای بسیاری از جوانان به بخشی از زندگی روزمره تبدیل شده است. جنگ علیه ایران هم فشار …
ویدیو/ چرا مغز انسانِ امروزی در اوج ثبات نسبی، سیگنالِ فقر صادر می‌کند؟
خبرگزاری ایسنا

ویدیو/ چرا مغز انسانِ امروزی در اوج ثبات نسبی، سیگنالِ فقر صادر می‌کند؟

شبکه‌های اجتماعی با نمایش مداوم سبک زندگی‌های لوکس، معیار جوانان برای سنجش ثروت و امنیت مالی را تغییر داده‌اند؛ به‌طوری که حتی برخی افراد با وضعیت اقتصادی باثبات نیز احساس می‌کنند از نظر مالی عقب مانده‌اند.
         
ویدیو/ بدرقه «پهلوان آواز» تا خانه ابدی
خبرگزاری ایسنا

ویدیو/ بدرقه «پهلوان آواز» تا خانه ابدی

مراسم تشییع پیکر ایرج، خواننده پیشکسوت موسیقی ایران، امروز جمعه (۲۳ مرداد ۱۴۰۵)، با حضور جمعی از هنرمندان، مسئولان فرهنگی، اهالی موسیقی و مردم از مقابل تالار وحدت تهران برگزار شد. حسین خواجه امیری معروف به «ایرج» از خوانندگان نامدار موسیقی ایرانی که طی ماه‌های گذشته در بستر بیماری بود، روز چهارشنبه (۲۱ …
سایت خبرآنلاین

ببینید | اعتراف عجیب مسعود فراستی درباره بهرام افشاری

سایت تابناک

ماجرای پلمب کافه‌ها چیست؟

ببینید | تراستی‌ها کیستند و چه نقشی در اقتصاد تحریم‌زده ایران دارند؟
سایت خبرآنلاین

ببینید | تراستی‌ها کیستند و چه نقشی در اقتصاد تحریم‌زده ایران دارند؟

با تداوم تحریم‌ها، تراستی‌ها به یکی از ابزارهای انتقال درآمدهای نفتی ایران بدل شدند؛ شبکه‌هایی که نقششان مهم است اما همچنان با ابهام نظارتی همراه‌اند. اصلاح «تراستی» در سال‌های اخیر به یکی از پرکاربردترین واژه‌ها در ادبیات اقتصادی ایران تبدیل شده است؛ مفهومی که اگرچه ریشه در واژه انگلیسی Trust دارد، …
         
لحظه انتقال گروگانگیر خیابان ولیعصر تهران توسط نوپو | ویدئو
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

لحظه انتقال گروگانگیر خیابان ولیعصر تهران توسط نوپو | ویدئو

حادثه گروگانگیری در خیابان ولیعصر تهران با حضور مأموران به آزادی گروگان منجر شد.
سایت رکنا

فیلم / شوخی نا متعارف آقای مجری با خانم مجری روی آنتن زنده / پیمان طالبی کیف زنانه را بازرسی کرد

سایت عصرایران

زنِ بادیگارد محافظ نیوشا ضیغمی در مسجد شهرک غرب

ساعت ۸:۱۵ ششم اوت ؛ هیروشیما / وقتی شهر در دیگ قیر می‌جوشید
سایت عصرایران

ساعت ۸:۱۵ ششم اوت ؛ هیروشیما / وقتی شهر در دیگ قیر می‌جوشید

هنوز بامداد ششم اوت فرانرسیده بود که گزارش‌های هواشناسی، از میان گزینه‌های تعیین‌شده برای بمباران، هیروشیما را به‌عنوان هدف نهایی انتخاب کرد. تصور کنید؛ تنها...
سایت عصرایران

برخورد تاریخی موشک فالکون ۹ با ماه

ویدیو/ چرا مغز ما عاشق داستان است؟
خبرگزاری ایسنا

ویدیو/ چرا مغز ما عاشق داستان است؟

ما میدانیم هری پاتر، فرودو یا لوک واقعی نیستند. اما چرا وقتی برایشان اتفاقی می افتد، ناراحت یا خوشحال می شویم؟ چرا مغز ما عاشق داستان است؟
ایران و استهلاک اقتصاد
روزنامه شرق

ایران و استهلاک اقتصاد

اقتصاد ایران در سالهای گذشته مدام کوچک و کوچکتر و به تعبیر محمدمهدی بهکیش، اقتصاددان مستهلک شده است. او به شرق می گوید که در دهه های گذشته
سایت تابناک

نحوه قتل فجیع مامور نیروی انتظامی در حوادث دی

سایت تابناک

تصاویر آماده سازی یگان ویژه سپاه برای جنگ زمینی

ویدیوی آموزش کشتن همسر دونالد ترامپ
سایت تابناک

ویدیوی آموزش کشتن همسر دونالد ترامپ

ویدیوی آموزش کشتن ملانیا ترامپ همسر دونالد ترامپ که توسط برخی رسانه‌ها منتشر شده را می‌بینید.
سایت تابناک

ویدیوی منتشر نشده از لیندسی گراهام درباره برنامه رژیم چنج در چند هفته!