قیمت طلا امروز




 فناوری خنک‌سازی تابشی

 سایت دیدبان ایران / ۱۲ ساعت قبل

جهش در فناوری خنک‌سازی تابشی؛ ساخت پارچه بنفشی که از سفید هم خنک‌تر است

دانشمندان پارچه جدیدی طراحی کرده‌اند که گرمای بدن را به اعماق فضا می‌فرستد و راهی نوین برای مقابله با گرمای تابستان ارائه می‌دهد.
 جهش در فناوری خنک‌سازی تابشی؛ ساخت پارچه بنفشی که از سفید هم خنک‌تر است

به گزارش سایت دیدبان ایران، دانشمندان پارچه جدیدی طراحی کرده‌اند که گرمای بدن را به اعماق فضا می‌فرستد و راهی نوین برای مقابله با گرمای تابستان ارائه می‌دهد. پوشیدن لباس‌های روشن در روزهای گرم یک توصیه قدیمی و آشنا است؛ چون رنگ‌های تیره معمولاً نور بیشتری جذب می‌کنند و در نتیجه بیشتر گرم می‌شوند. بااین‌حال، پژوهشگران پارچه‌ای بنفش ساخته‌اند که با وجود رنگ تیره‌اش، زیر نور خورشید حتی از پنبه سفید هم خنک‌تر می‌ماند.

پژوهشگران دانشگاه آدلاید استرالیا و دانشگاه ژنگژو چین این پارچه را با استفاده از موادی به نام «چارچوب‌های فلزی-آلی» یا MOF ساخته‌اند که پژوهش درباره آن‌ها در سال ۲۰۲۵ به دریافت جایزه نوبل شیمی منجر شد. راز اصلی این پارچه در پدیده‌ای به نام «خنک‌سازی تابشی» نهفته است. در این فرایند، جسم بخشی از گرمای خود را به شکل تابش فروسرخ به محیط اطراف منتشر می‌کند.

جو زمین بیشتر طول‌موج‌های فروسرخ را جذب می‌کند و در نتیجه بخشی از این گرما دوباره در سامانه زمین باقی می‌ماند. اما در محدوده‌ای از طول‌موج‌ها، تقریباً بین ۸ تا ۱۳ میکرومتر، جو نسبتاً شفاف است. تابشی که در این محدوده منتشر شود می‌تواند از جو عبور کند و مستقیماً به فضا برسد. به همین دلیل، مواد طراحی‌شده برای خنک‌سازی تابشی می‌توانند بدون استفاده از برق، گرمای خود را از دست بدهند و حتی در برخی شرایط از هوای اطراف نیز خنک‌تر شوند.

بسیاری از مواد خنک‌کننده تابشی که تاکنون ساخته شده‌اند، سفید یا نقره‌ای هستند. دلیلش ساده است: چنین رنگ‌هایی بخش بزرگی از نور خورشید را بازتاب می‌دهند.

ساخت نمونه‌ای بنفش دشوارتر است، زیرا برای دیده‌شدن به رنگ بنفش، ماده باید بخشی از نور مرئی، به‌ویژه نور سبز را جذب کند. جذب انرژی خورشیدی معمولاً باعث افزایش دمای سطح می‌شود و می‌تواند عملکرد خنک‌کنندگی را کاهش دهد. پژوهشگران برای حل این مشکل، پارچه‌ای از الیاف بسیار ریز ساختند و در آن از ماده‌ای بنفش به نام ZIF-67 در کنار نانوذرات اکسید روی استفاده کردند.

ساخت پارچه خنک‌کننده رنگی دشوار است، چون رنگ‌های تیره معمولاً نور بیشتری جذب می‌کنند و بیشتر گرم می‌شوند

ZIF-67 یکی از انواع چارچوب‌های فلزی-آلی است؛ موادی متخلخل که از اتصال اتم‌های فلزی به مولکول‌های آلی ساخته می‌شوند و می‌توان خواص آن‌ها را برای کاربردهای مختلف تنظیم کرد.

ZIF-67 نور سبز را به اندازه کافی جذب می‌کند تا پارچه بنفش دیده شود، اما درعین‌حال توانایی مناسبی برای بازتاب و انتشار تابش فروسرخ در محدوده‌ای دارد که می‌تواند از جو زمین عبور کند. به این ترتیب، رنگ پارچه مانع عملکرد خنک‌کننده آن نمی‌شود.

آی‌اف‌ال‌ساینس، پژوهشگران نمونه‌های مربعی ۵ در ۵ سانتی‌متری از پارچه را زیر نور مستقیم خورشید در شهر ژنگژو چین آزمایش کردند. دمای پارچه بنفش جدید ۴٫۲ درجه سانتی‌گراد پایین‌تر از پنبه سفید معمولی و ۶٫۲ درجه پایین‌تر از پنبه بنفش تجاری بود.

محققان سپس بررسی کردند که پارچه هنگام قرارگرفتن روی سطحی گرم، مشابه پوست بدن انسان، چگونه عمل می‌کند. برای این آزمایش، سطحی تا دمای ۳۷ درجه سانتی‌گراد گرم شد. قرارگرفتن پارچه جدید روی این سطح، دما را تا ۸ درجه سانتی‌گراد کاهش داد. در مقایسه، پنبه سفید کاهش ۴٫۶ درجه‌ای و پنبه بنفش معمولی کاهش ۲٫۸ درجه‌ای ایجاد کرد.

پارچه خنک‌کننده زمانی برای لباس مناسب خواهد بود که بتوان آن را به‌راحتی پوشید. به گفته پژوهشگران، ماده جدید سبک و انعطاف‌پذیر است، در برابر کشش مقاومت مناسبی دارد و بخار آب می‌تواند از آن عبور کند. از نظر تنفس‌پذیری نیز عملکرد آن با پنبه معمولی قابل مقایسه گزارش شده است.

وجود ذرات اکسید روی باعث شده سطح پارچه خاصیت آب‌گریزی داشته باشد. در آزمایش‌ها، پارچه پس از ۵۰ بار شست‌وشو همچنان توانایی خنک‌کنندگی خود را حفظ کرد. محققان همچنین آن را در معرض مقدار زیادی تابش فرابنفش قرار دادند که معادل حدود ۱۰۸ روز قرارگرفتن در فضای باز بود و عملکرد پارچه همچنان حفظ شد.

با وجود نتایج امیدوارکننده آزمایشگاهی، رسیدن چنین موادی به بازار ساده نیست. یکی از مشکلات اصلی فناوری خنک‌سازی تابشی، تولید ارزان و گسترده مواد موردنیاز است. بررسی‌های پیشین نیز نشان داده‌اند که موفقیت تجاری این فناوری تا حد زیادی به امکان تولید در مقیاس بزرگ وابسته خواهد بود.

البته خنک‌سازی تابشی درحال‌حاضر نیز در برخی کاربردهای تجاری استفاده می‌شود. برای مثال، شرکت آمریکایی SkyCool Systems از این فناوری برای کاهش گرمای ساختمان‌ها استفاده می‌کند.

پارچه پس از ۵۰ بار شست‌وشو و تابش فرابنفش معادل ۱۰۸ روز فضای باز، عملکرد خنک‌کنندگی خود را حفظ کرد

روش جدید به رنگ بنفش محدود نیست. ازآنجاکه چارچوب‌های فلزی-آلی را می‌توان با ویژگی‌های نوری متفاوت ساخت، احتمالاً در آینده امکان تولید پارچه‌های خنک‌کننده در رنگ‌های دیگر نیز وجود خواهد داشت.

بااین‌حال، هنوز مشخص نیست چنین پارچه‌هایی چه زمانی و با چه هزینه‌ای در مقیاس تجاری تولید خواهند شد. فعلاً یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که دست‌کم از نظر فنی، خنک‌ماندن زیر نور خورشید لزوماً به پوشیدن لباس سفید محدود نیست.




جمعه ۶ شهریور ۱۴۰۵ - 28 August 2026
خراسان جنوبی؛ از بحران تا ورشکستگی منابع آبی
خبرگزاری ایرنا

خراسان جنوبی؛ از بحران تا ورشکستگی منابع آبی

بیرجند - ایرنا - خراسان جنوبی پس از ۲۶ سال خشکسالی پیاپی، اضافه‌برداشت چهار میلیارد و ۲۰۰ میلیون مترمکعبی از منابع زیرزمینی و بروز فرونشست در ۱۷ محدوده مطالعاتی، از مرحله بحران آب عبور کرده و به مرحله ورشکستگی آبی رسیده است؛ وضعیتی که کارشناسان از آن به عنوان «خط قرمز» منابع آبی یاد می‌کنند.
دستمزدهای پایین، ساعات کاری طولانی و کمبود امنیت شغلی/ از تاثیر تورم بر زندگی کارگری تا نیاز به نیروی کار تخصصی
سایت اقتصادآنلاین

دستمزدهای پایین، ساعات کاری طولانی و کمبود امنیت شغلی/ از تاثیر تورم بر زندگی کارگری تا نیاز به نیروی کار تخصصی

اصفهان - دستمزدهای پایین، ساعات کاری طولانی و کمبود امنیت شغلی سه توصیف ساده از زندگی کارگرانی است که این روزها تورم بر زندگی آنها بیش از گذشته سایه انداخته است.
کرمانی‌ها تا کی قرار است داغدار عزیزانشان شوند؟/ جاده‌ای که ۶ استاندار پشت سر گذاشت و تکمیل نشد
خبرگزاری ایسنا

کرمانی‌ها تا کی قرار است داغدار عزیزانشان شوند؟/ جاده‌ای که ۶ استاندار پشت سر گذاشت و تکمیل نشد

خبر واژگونی اتوبوس کرمان - مشهد در شب عید فطر و داغدار شدن چندین خانواده، تلخ و تاسف برانگیز است اما این اولین و آخرین حادثه از این دست نبوده و نیست.
«فرش ایرانی» یک گام تا سقوط/ از کمبود نیروی کار ماهر و کپی‌برداری تا اهمیت برندینگ و صادرات
سایت اقتصادآنلاین

«فرش ایرانی» یک گام تا سقوط/ از کمبود نیروی کار ماهر و کپی‌برداری تا اهمیت برندینگ و صادرات

اصفهان- فرش ایرانی به ویژه در استان اصفهان در اوج زیبایی و هنر با مشکلات مختلفی دست و پنجه نرم می کند که می‌تواند این هنر اصیل را از عرش به فرش سوق دهد.
اینفوگرافیک/ پدیده فرونشست در کدام استان‌ ها بحرانی تر است؟ - تجارت‌نیوز
سایت تجارت نیوز

اینفوگرافیک/ پدیده فرونشست در کدام استان‌ ها بحرانی تر است؟ - تجارت‌نیوز

پدیده فرونشست، در ایران به بحرانی تبدیل شده است که مسئولان به هشدار در مورد آن بسنده می‌کنند.
غمنامه هیرکانی
روزنامه آرمان امروز

غمنامه هیرکانی

آرمان امروز : کارشناسان و مدیران منابع طبیعی در مازندران مراکز انباشت چوب را مسلخی برای جنگل‌های هیرکانی برشمردند و خواستار تجدید نظر در فرایند اعطای مجوز به این واحدها شدند چرا که این مراکز زمینه ای برای نابودی جنگل در شهرهای مختلف مازندران را فراهم می کند. به گزارش ایرنا، با توجه به افزایش [ ]
دار مشکلات بر گردن فرش دستبافت/ عرضه گسترده فرش‌های بی کیفیت افغان در بازار گلستان
سایت اقتصادآنلاین

دار مشکلات بر گردن فرش دستبافت/ عرضه گسترده فرش‌های بی کیفیت افغان در بازار گلستان

در سال‌های اخیر سختگیرانه‌تر شدن شرایط تحریم بر علیه ایران بسیاری از صنایع بزرگ و کوچک از جمله صنعت فرش دستبافت را دستخوش تحول کرده است.
روایتی از افزایش آمار خشونت و قتل در فارس/ نقش رفاه عمومی در کاهش خشونت
خبرگزاری ایلنا

روایتی از افزایش آمار خشونت و قتل در فارس/ نقش رفاه عمومی در کاهش خشونت

گزارش فوریت هاى مرکز پلیس فارس در بازه زمانی مهر و آبان نشان می دهد که آمار خشونت و قتل به دلایل مختلف در استان فارس روند افزایشی داشته است.
         
غول خفته گاوخونی بیدار شد/ ۱۴ استان درگیر خواهند شد
خبرگزاری مهر

غول خفته گاوخونی بیدار شد/ ۱۴ استان درگیر خواهند شد

اصفهان- بیدار شدن غول خفته گاوخونی یعنی فاجعه‌ اقتصادی و اجتماعی، یعنی کانون‌های ریزگردی که امروز چشم و ریه دیار زنده رود را پر کرده و فردا بی‌شک ۱۴ استان از جمله پایتخت را درگیر خواهد کرد.
صف جاماندگان سهام عدالت طولانی| جاماندگان منتظر و سهامداران ناراضی
سایت تحلیل بازار

صف جاماندگان سهام عدالت طولانی| جاماندگان منتظر و سهامداران ناراضی

ساری- سال ها از اجرای سهام عدالت می گذرد و نه تنها کام دارندگانش شیرین نشد بلکه رویای جاماندگان هم رنگ نگرفت.
سرمایه اجتماعی کشور از بین رفته است/ بیش از ۸۰ درصد مردم شیوه حاکم بر نحوه اداره کشور را قبول ندارند
خبرگزاری ایلنا

سرمایه اجتماعی کشور از بین رفته است/ بیش از ۸۰ درصد مردم شیوه حاکم بر نحوه اداره کشور را قبول ندارند

فعال سیاسی اصلاح طلب در قزوین گفت: درد بزرگی است که در جمهوری اسلامی که با 98 درصد تایید شده است اما در انتخابات برگزار شده طی سالهای اخیر، بیش از ۶۰ درصد مردم شرکت نکنند؛ البته کسانی که شیوه حکمرانی جامعه را قبول ندارند بیشتر از این تعداد است زیرا کسانی که رای سفید داده یا به افراد دیگری غیر از گفتمان …
ورود ۶۰ درصد فاضلاب شهری دزفول به رودخانه «دز»
روزنامه آرمان

ورود ۶۰ درصد فاضلاب شهری دزفول به رودخانه «دز»

آرمان امروز : رئیس اداره حفاظت محیط زیست دزفول گفت: ۶۰ درصد از فاضلاب شهری دزفول همچنان به صورت خام وارد رودخانه دز می‌شود که این موضوع علاوه بر خطرات بهداشتی فراوان، موجب نگرانی دوستداران محیط زیست شده است. مسعود نوری‌پور در جلسه کارگروه حفاظت کیفی رودخانه دز که در دزفول برگزار شد، اظهار کرد: [ ]
مردان متکدی برای کسب درآمد بیشتر لباس زنانه بر تن می‌کنند
خبرگزاری ایلنا

مردان متکدی برای کسب درآمد بیشتر لباس زنانه بر تن می‌کنند

یک کارشناس جمع آوری متکدیان گفت: گاهی ما به دنبال دستگیری متکدی خانم هستیم و وقتی او را دستگیر می کنیم متوجه می شویم که او یک مرد است و برای اینکه شناخته نشود و به قولی بهتر دل مردم را به دست آورد خودش را با لباس زنانه و چادر می پوشاند.