پنجشنبه, ۲ بهمن, ۱۳۹۹ / 21 January, 2021
دوران پهلوی

۱۳۹۹/۱۰/۲۱
آسمان میگرید امشب
محمدمسعود احدی وقوع داستانهای عاطفی در بستری تاریخی، همیشه برای مخاطبان هنرهای نمایشی جذاب بوده است. مجموعه تلویزیونی «پس از باران» به کارگردانی سعید سلطانی که در سال1379 از شبکه سوم سیما پخش شد، یکی از موفقترین سریالهایی از این دست است که داستانش در اوایل دوران پهلوی دوم میگذرد. این مجموعه درباره رعیتزادهای به نام شهربانو است که به عقد اجباری ارباب عزت سالاری درمیآید؛ ارباب متأهلی که او هم تمایلی به این وصلت ندارد و به اصرار همسر نابارورش - خانم بس - مجاب به انجام …

۱۳۹۹/۱۰/۱۷ / عبدالحمید نقرهکار / استاد دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت ایران / سبک معم
دلایل تاریخی افول معماری ایرانی -اسلامی/ آیا سنت معماری با سبک زندگی امروز قابل جمع است؟
یک استاد دانشگاه گفت: در اواخر قاجار به خصوص از زمان ایجاد دانشکدههای معماری در دوران پهلوی رویکرد غربزدگی و خودباختگی پادشاهان و تقلیدی فکرکردن شبهروشنفکران ایرانی به اوج خود رسید و به دنبال آن افول سبک معماری اسلامی ایرانی تشدید شد.

۱۳۹۹/۱۰/۱۷ / قرآن کریم / مفاسد اقتصادی / اقتصاد مقاومتی / حدیث / جنگ / تفسیر قرآن / عفاف و حجاب
ماجرای مبارزه با عفاف و حجاب در دوران پهلوی/ کشف حجاب، رهآورد سفر خارجی رضاخان بود
رضاخان اولین اقدام برای پیشرفت را این میدانست که عفاف و حجاب زنان را هدف قرار دهد و با بیحجاب کردن زنان، آنها را آماده حضور در اجتماع کند.

۱۳۹۹/۱۰/۱۷ / انگلیس / قم / ایران
قانون کشف حجاب؛ دینزدایی به بهانه دفاع از حقوق زنان
تهران- ایرنا- تصویب قانون کشف حجاب در دوران پهلوی اول، مقطع مهمی در اجرای برنامههای این رژیم بود تا با رواج بیحجابی در جامعه، به اهداف سیاسی و فرهنگی ضددینی خود نائل شود. سختگیریها نسبت به زنان باعث شد که مشارکت سیاسی آنان در جامعه کاهش یابد و موجبات نارضایتی و بیزاری مردم را فراهم آید.

۱۳۹۹/۱۰/۱۶
توییتر برای سیاسیون حتما لازم است
مجید مهرابی دلجو- دبیر گروه سیاسی عزت الله ضرغامی از آن بازیکنهایی است که خودش را دور زمین گرم میکند تا سر بزنگاه وارد زمین بشود؛ این را خودش میگوید و هر بار صحبت ورودش به ریاست جمهوری میشود، چنین تعبیری به کار میبرد. او بعد از پایان دوران ریاستش در صداوسیما به خانهای در پاستور در جوار نهاد ریاست جمهوری رفته است؛ ساختمانی که به گفته خودش متعلق به خاندان امیراعلم است؛ سیاستمدار و وزیر بهداری دوران پهلوی؛ خانه ای که بالکن معروفش محل قرارهای ضرغامی با بیش از صد چهره از طیف های مختلف بوده …

۱۳۹۹/۱۰/۱۵ / نشر علم / غلامرضا امامی / تازه های نشر / تجدید چاپ
خاطرات ۲۰ سال حضور سفیر اسراییل در ایران، به چاپ دوم رسید
چاپ دوم «خاطرات مئیر عزری» به ویرایش و کوشش غلامرضا امامی منتشر شد. عزری به مدت ۲۰ سال در دوران پهلوی سفیر اسراییل در ایران بود.

۱۳۹۹/۱۰/۱۵ / حمام / مدرن / سنتی / حمام عمومی / دوش / اولین / تهران / حمام سمینو
ماجرای اولین حمام دوشدار در تهران
سمینو پسر در نیمه دوم پادشاهی ناصرالدینشاه در خیابان لختی (= دروازه دولت = سعدی فعلی) حمامی بنا میکند و برای نخستینبار در این حمام دوش کار میگذارد و به این ترتیب بنیانگذار این امر میشود. حمام سمینو تا دوران پهلوی دوم فعال بود.

۱۳۹۹/۱۰/۱۱
کلیسای «مریم مقدس» و آرامستان ارامنه در مشهد
کلیسای «مریم مقدس» تنها کلیسای ارامنه مشهد است که از سوی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در فهرست آثار تاریخی و فرهنگی کشور به ثبت رسیده است. این کلیسا در خیابان امام خمینی و در حوالی میدان ده دی مشهد واقع شده است. از نمای بیرونی کلیسا، تنها گنبد سفید و سنگی آن با صلیبی که در نوک گنبد جای گرفته قابل دیدن است. این کلیسا با نام کلیسای «مسروپ مقدس» در سال ۱۹۴۱ میلادی در مشهد بنا شد و قدمت آن به دوران پهلوی اول میرسد. در گذشته مسیحیان مشهد در این مکان عبادت میکردند که پس از مهاجرت آنها از مشهد، این کلیسا به ثبت ملی رسید و در حال حاضر غیرفعال است. همچنین آرامستان تاریخی ارامنه که در مرکز شهر مشهد واقع شده، تنها قبرستان مربوط به ارامنه در شهر مشهد است که از لحاظ تاریخی و سیاسی از جایگاه …

۱۳۹۹/۱۰/۱۱
خانهای هم سن و سال شهر زاهدان
اغلب جاذبههای گردشگری شهر زاهدان ناشناخته باقی مانده است. خانه ابویی یکی از این جاذبهها به حساب میآید. این خانه توسط شخصی در دوران پهلوی به سبک معماری بومی ساخته شد و بعدها تبدیل به میراث ملی ایران گردید. به گزارش خبرآنلاین، خانه ابویی در سال ۱۳۱۱ هجری شمسی توسط زعیم ابویی که یکی از کارکنان وزارت دادگستری زاهدان آن زمان بود، ساخته شد. این خانه در بافت قدیمی شهر زاهدان قرار دارد و در زمان احداث، این قسمت از شهر به تازگی شروع به شکلگیری کرده بود. در واقع خانه ابویی همزمان با شکلگیری هسته مرکزی شهر زاهدان ساخته شد، به همین منظور اغلب افراد سن این خانه تاریخی را با شهر زاهدان برابر میدانند. خانه ابویی در زمینی به مساحت ۸۱۳ مترمربع احداث شد که مساحت ساختمان اصلی حدود ۴۸۰ مترمربع است. در ساخت …

۱۳۹۹/۱۰/۰۹ / توسعه ایران / پهلوی / انقلاب اسلامی / سردار سلیمانی
توسعه ایرانشهر
در دوران پهلوی ادعاهایی جهت بازگرداندن عزت و آبروی تاریخ پرافتخار کشورمان میشد و از حق نگذریم توفیقاتی هم در زمینه مسایل اقتصادی و نوسازی در کشور صورت گرفت که در رابطه با آن بزرگنمایی هم میشود، چرا که با یک تحقیق میدانی ساده متوجه خواهیم شد در آن دوران هم اکثریتی در فقر و فاقد امکانات بودند.

۱۳۹۹/۱۰/۰۷
موسیقی اعتراضی چگونه در ایران شکل گرفت؟
تاریخ موسیقی مدرن اعتراضی در ایران به دوران پهلوی دوم باز میگردد و اوج آن در دهه چهل و مخصوصا دهه پنجاه بود. در این دوران آنقدر فضای جامعه ایران تحت تاثیر شرایط سیاسی بود که حتی معمولیترین خوانندگان آن دوره هم دستکم یکی دو اثر اجتماعی سیاسی منتشر کردهاند. رویداد۲۴ در این گزارش تاریخچه موسیقی اعتراضی در ایران را بررسی کرده است.

۱۳۹۹/۱۰/۰۳
پزشکی با 15هزار عمل جراحی رایگان
کتاب عزیز جهان نوشته اکبر صحرایی برای ششمین بار توسط انتشارات کتابستان منتشر شد. به گزارش مهر، کتاب «عزیز جهان» داستان شیرین و پرفراز و نشیب زندگی دکتر عبدالعزیز خضری پزشک متخصص اورولوژی و جراح است که با زبانی جذاب بر اساس واقعیت نوشته شده است.دکتر عبدالعزیز یا همان عزیز خضری عمر خود را وقف خدمت به محرومین و نیازمندان کرده و تا زمان انتشار کتاب بیش از پانزده هزار عمل جراحی رایگان انجام داده است.نویسنده شیعهمذهب، اکبر صحرایی، داستان دکتر خضری اهل سنت را نوشته و خواننده را شیفته شخصیت و منش و زندگی پربار او میکند. خواننده کتاب در متن این داستان واقعی، از سویی با سبک زندگی مردمان منطقهای در جنوب ایران آشنا میشود و از جزئیات متنوع و جذابی از آداب و سنتهای آن مردم آگاه میگردد و از سوی دیگر بخشی …

۱۳۹۹/۰۹/۲۴ / دلار / سکه طلا / اقتصادنیوز / کهنبانی / سبحان
وقتی هویدا به یک عکاس چند سکه طلا هدیه داد
اقتصادنیوز: «سبحانقلی کهنبانی» عکاس پیشکسوت مطبوعات که روز گذشته دار فانی را وداع گفت، خاطره جالبی از برخوردش با امیرعباس هویدا نخستوزیر دوران پهلوی دارد.

۱۳۹۹/۰۹/۱۶ / تعزیه / داوود فتحعلی بیگی / تئاتر / نمایش / اداره کل هنرهای نمایشی
زندهیاد لنکرانی تاریخ زنده تحولات معاصر هنر تعزیه بود
تهران- ایرنا- مدیرعامل انجمن تعزیه ایرانیان با اشاره به فعالیت زندهیاد لنکرانی با تمام قدرت در ادواری مثل دوران پهلوی اول با وجود ممنوعیت اجرای تعزیه، گفت: با توجه به تجربیات گرانبهای این هنرمند فقید وی به نوعی تاریخ تحولات اجتماعی تعزیه را در دوره معاصر به خوبی لمس کرد.

۱۳۹۹/۰۹/۱۳
رییس بود اما ریاست نکرد!
نخستین رییس دانشگاه تهران بود و تنها رییس این دانشگاه ملی که بر اداره شورایی و مهمتر از آن، ریاست انتخابی دانشگاه تاکید داشت و در حالی که پس از پیروزی انقلاب با حکم شورای انقلاب و اصرار آیتالله طالقانی، مسوولیت سرپرستی دانشگاه تهران را پذیرفت، در نهایت با رای شورایی متشکل از استادان، دانشجویان و کارمندان به ریاست دانشگاه تهران رسید؛ محمد ملکی، نویسنده، کنشگر سیاسی و فعال حقوق بشری که دیروز درگذشت. او 45 ساله نخست عمرش در دوران پهلوی، به فعالیت سیاسی دانشجویی و در ادامه مبارزه با رژیم پهلوی گذراند و طعم بازجوییهای ساواک و زندان شاه را چشید و چند سال بعد از پیروزی انقلاب نیز چند نوبت بازداشت و به دلیل فعالیتهای سیاسی و اعتراضش، چند نوبت به حبس محکوم شد. ملکی هنوز …

۱۳۹۹/۰۹/۱۲ / بازار / تهران / قاجار / تجارت / پاساژ / پهلوی
از بازار تا پاساژ
از لحاظ تاریخی دوره قاجار با تمام ویژگیهای خاص و شرایط زمانی نقطه آغازین مواجهه ایران با مظاهر حیات مدرن است که در دوران پهلوی شکل ویژهای به خود میگیرد.

۱۳۹۹/۰۹/۰۱
مادام و موسیو در مرکز ایران
مرضیه ثمرهحسینی پیشینه تأسیس مدارس فرانسوی در ایران به دوره قاجاریه بازمیگردد.«سن ژوزف» و «ژاندارک» ازجمله مدارسی بودند که در این دوره تأسیس شدند و در دوران پهلوی نیز به فعالیت خود ادامه دادند. مدارس فرانسوی تنها مختص تحصیل اتباع فرانسه نبودند و طبقات صاحبنفوذ و ثروتمند ایرانی نیز میتوانستند فرزندان خود را به این مدارس بفرستند. در دوره پهلوی دوم بر شمار فرانسویهای ساکن ایران به میزان زیادی افزوده شد. بسیاری از پروژههای عمرانی و صنعتی در سراسر کشور به شرکتهای فرانسوی واگذار …

۱۳۹۹/۰۸/۲۸ / انقلاب / مهران رجبی / خوزستان / حمیرا ریاضی / دوران پهلوی / سریال جلال
فصل دوم «جلال» به سقوط سوسنگرد رسید+اولین تصاویر
تهیه کننده فصل دو سریال «جلال» گفت: حدود ۷۰ درصد از تصویربرداری این سریال انجام شده است و این روزها سکانس های مربوط به جنگ و سقوط سوسنگرد را ضبط می کنیم.

۱۳۹۹/۰۸/۲۶
یک تهران یک آسیا
جواد نصرتی |دبیر ویژهنامه |در قیاسی کاملا دور و بدبینانه، بازیهای آسیایی تهران را میتوان با جشنهای 2500ساله شاهنشاهی ایران در دوران پهلوی دوم مقایسه کرد. پول هنگفتی که از فروش نفت بهدست میآمد، در آن سالها خرج بریز و بپاشهایی میشد که همهشان به یک شکل از تیغ انتقاد روشنفکران و مبارزان سیاسی میگذشت. حرف آنها از منظری درست بود؛ هر رویداد و جشن بزرگی در آن سالها، محفلی برای دوستان خوشخوراکی بود که هرگز از سفره ثروت ملت سیری پیدا نمیکردند. نزدیکی به محفل قدرت، بهرهمندی بیشتری به این طبقه …

۱۳۹۹/۰۸/۲۵ / سناتور دوران پهلوی / کلاهبرداری / روزنامه جوان
بازداشت سرکرده شبکه کلاهبرداری از سناتور پهلوی
پرونده اعضای شبکه کلاهبرداری کلان که با سرقت و جعل اسناد قصد فروش املاک یکی از سناتورهای پهلوی را داشتند، با دستگیری سرکرده باند وارد مرحلهای تازه شد.

۱۳۹۹/۰۸/۱۱
مزد ترس
در تحلیل دلایل ضعفها، ناکامیها، کمبودها، نارساییها، سوءمدیریتها و تصمیمهای نادرست، میتوان لیست بلندی را ردیف کرد؛ از عدم شایستهسالاری گرفته تا ضعف برنامهریزی و حتی بدشانسی! در این میان اما شاید علتهایی باشند که خود زمینهساز علتهای دیگری هم محسوب میشوند. یکی از این علتالعللها که در نقاط بسیاری از فضای تصمیمسازی، تصمیمگیری و اجرا در ایران از صدر تا ذیل جاری است، ترس از «آمار منفی» است.جمهوری اسلامی ایران با نفی مولفههای منفی فراوانی در حکومت پیش از خود بر سر کار آمده است و همزمان شعارهایش افقی روشن از کاملترین حکومت را ارائه میدهد. در این میان نکته فراموش شده این است که این کامل بودن، یک نقطه عالی و غایی، یک اتوپیاست که هدف گم نشود؛ «کعبه یک سنگ سیاه - یا به تعبیری «نشانی» - …

۱۳۹۹/۰۸/۱۰ / انقلاب اسلامی / پرویز پرستویی / جامعه شناسی / شهید بهشتی / بازرگان / دکتر شریعتی / مطهری / روحانیت / شریعتی / بهشتی
نهاد روحانیت در طول تاریخ به دلیل فاصله گرفتن از قدرت نفوذ ویژهای داشت/ کاهش نفوذ اندیشمندان و روحانیت جا را برای سلبریتیها باز کرد/ مرزهای اقتصاد جهانی از قبل تعیین شده است
ایلنا: عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی میگوید: به نظر میآید اقتصاد جهانی ساختاری دارد و همانند یک امپراطوری بزرگی است که مرزهای آن از پیش معین…

۱۳۹۹/۰۸/۱۰ / آمریکا / انقلاب اسلامی / ایران / اوباما / پنتاگون / ترامپ / آمریکایی ها / دوران پهلوی / مهدی فضائلی
ریشه های انزجار ملت ایران از آمریکا
یکی از ریشه های انزجار ملت ایران از آمریکا، اهانت دولتمردان آمریکا به ملت شریف ایران است.

۱۳۹۹/۰۸/۰۱
کالسکه 150ساله اتریشی
پرنیان سلطانی حدودا 150سال پیش، ناصرالدینشاه قاجار به یک کارگاه در وین اتریش، سفارش ساخت یک کالسکه سلطنتی را داد؛ کالسکهای که نه فقط در زمان خودش، بلکه در روزگار دیگر شاهان قاجار و حتی در دوران پهلوی مورد استفاده قرار گرفت. نام این کالسکه بارها و بارها در تاریخ آمده است، چراکه این همان کالسکهای است که ناصرالدینشاه قاجار با آن به حرم حضرت عبدالعظیم(ع) رفت و در آنجا بهدست میرزا رضا کرمانی ترور شد. اینطور که بعدها نزدیکان شاه قاجار نقل کردهاند، ناصرالدین شاه را بعد از ترور به حالت نشسته در …

۱۳۹۹/۰۷/۲۱ / اخبار "آمریکا"
چرا جوانان شناخت دقیقی از استعمار آمریکا و کاپیتولاسیون ندارند؟
هنوز بخشی از مردم و به ویژه نسل جوان تصور دقیقی از نفوذ آمریکاییها و اجرای قانون کاپیتولاسیون در دوران پهلوی ندارند. دلایل و عوامل مختلفی مانع از پرداختن به موضوع کاپیتولاسیون در آثار تلویزیونی و سینمایی ایران شده است.

۱۳۹۹/۰۷/۱۶
پسر خانم فخرالدوله
مصطفی شوقی پسر خانم فخرالدوله که رضاشاه او را مردترین فرد خاندان قاجار نامیده بود، آخرین قجری که در پهلوی دوم نخستوزیر شد و آخرین نخستوزیر واقعی ایران در دوران پهلوی دوم که بعد از او، تمام روسای دولت ذیل شاه و مطیع اوامر او بودند. او را میتوان آخرین دولتمرد واقعی ایران در دوران محمدرضاشاه دانست؛ علی امینی مجدی از تبار قاجار و نواده مظفرالدین شاه قاجار بیش از هر کسی امید آمریکا در اواخر دهه 30 شمسی بود تا جایی که شاه برای کنار گذاشتنش از نخستوزیری شخصا به آمریکا رفت تا خودش مجری سیاست آمریکا …

۱۳۹۹/۰۷/۱۳
استعفایش را به امام خمینی ره داد
25تیر1395 جواد شهرستانی آخرین شهردار تهران در دوران پهلوی، بعد از سالها سکوت در زادگاهش مشهد درگذشت؛ شهرداری که در دوران کوتاه حضورش در عمارت شهرداری پایتخت باعث تحولات زیادی شد. در میان شهرداران تهران، رقابت عجیبی میان شهرداران اصفهانی و مشهدی وجود دارد. شاخصترین شهرداران تهران تا امروز یا مانند احمد نفیسی و غلامرضا نیکپی و غلامحسین کرباسچی از اصفهان به پایتخت آمدند یا مانند جواد شهرستانی و موسی مهام و محمدباقر قالیباف راه مشهد را به تهران طی کردند. جواد شهرستانی از گروه شهرداران متولد مشهد …

۱۳۹۹/۰۷/۰۲
یار فراموششده ورزش
جواد نصرتی پیشاهنگی، همزمان با ورزش مدرن در ایران پاگرفت اما روزگار، مسیر متفاوتی برایش رقم زد. در دوران پهلوی اول، انجمن تربیتبدنی و پیشاهنگی برای توسعه ورزش در ایران شکلگرفت و ریاست آن به ولیعهد سپرده شد. این انجمن که چند سال سرپرست آن توماس گیبسون آمریکایی بود، تحولی بزرگ در ورزش ایران ایجادکرد. در دوران پهلویدوم، با شکلگیری فدراسیونهای مستقل ورزشی و کمیته ملی المپیک، این انجمن به حاشیه رانده شد تا اینکه در انتهای دولت محمد مصدق، طرح تشکیل سازمان تربیتبدنی و پیشاهنگی تصویب شد. «گسترش …

۱۳۹۹/۰۶/۳۰ / شبکه « من و تو » / جمهوری اسلامی ایران / شبکه من و تو / شبکه منوتو / کیوان عباسی / منوتو / توئیتر / توییتر / دوران پهلوی / جمهوری اسلامی
شبکه «من و تو» مبلغ پهلوی با منتقدان به روش ساواک برخورد میکند
شبکه من و تو یکی از شبکه هایی است که به تبلیغ بدون پشتوانه دوران پهلوی میپردازد و البته با منتقدان گفتمانش به روش ساواک عمل میکند.

۱۳۹۹/۰۶/۳۰
سوگند برای نجات سلطنت
در آستانه جنگ دوم جهانی، جایگاه مردم ایران در تصمیمسازیها و مشارکتهای واقعی سیاسی و اجتماعی و حضور در عرصههای آزادنهتر اقتصادی تا حد هیچ تنزل داده شده بود؛ گستره مداخلات غیرقانونی و خلاف قاعده حکومت تا خصوصیترین جنبههای زندگی و حیات مردم کشور فزونی پیدا کرده و همزمان با رشد فزاینده فساد سیاسی، اقتصادی و اداری سیستماتیک و سراسری در ارکان حاکمیت و دولت، کمترین انتقاد و اظهارنظر مستقل درباره علایق و اقدامات حکومت، تبعات وخیمی را به دنبال داشت. به رغم سرمایهگذاریهایی که برای تقویت ارتش و قوای نظامی صورت گرفته بود، کشور به سرعت توسط متفقین متجاوز اشغال شد. اکثریت مردم در حالتی از بیعملی تحمیلی، بهت و حیرانی غمبار ناشی از پیشینه و تبعات …

۱۳۹۹/۰۶/۲۹
سیاست داخلیرازهای ناگفته اردشیر زاهدی | آخرین دیپلمات چگونه مستند شد؟
امیر تاجیک کارگردان «آخرین دیپلمات» بهعنوان یک مستند پرتره از اردشیر زاهدی، ضمن روایت فرآیند تولید این مستند بر لزوم ثبت دیدگاههای امروز این مسئول ارشد دوران پهلوی دوم، تأکید کرد.

۱۳۹۹/۰۶/۲۷ / رضاشاه / رژیم پهلوی
واکنشهای مطبوعات دوران پهلوی به اشغال ایران
در دوره پهلوی اول نشریات خارجی و داخلی ایران به شدت تحت نظارت دولت بوده و اجازه انتقاد و ابراز نظر در امور کشور را نداشتند در نتیجه تعداد زیادی از جراید توقیف شده بودند.

۱۳۹۹/۰۶/۲۶
از کوی سربازان تا کوی دانشگاه
سعید برآبادی تاریخ ایجاد کوی دانشگاه قدیمیتر از 1328 است اما انتخاب این تاریخ به جهت یادآوری یکی از نخستین مجموعههای ساختمانی بود که معماریاش در دوران پهلوی به الگویی برای ساخت چنین مجتمعهای غیرمتمرکزی بدل شد. حکایت ساخت این مجموعه به پیش از 1324 برمیگردد؛ یعنی زمانی که سربازان ارتش متفقین به تهران آمدند و از میان آنها، سربازان آمریکایی این فرصت را یافتند که در منطقه امیرآباد آن روزگار، اردوگاه تاسیس کنند و آمادهباش بمانند. پس از افتادن آبها از آسیاب و خروج سربازان آمریکایی در بیستوسوم …

۱۳۹۹/۰۶/۲۵
جرم سیاسی در ایران بین دو انقلاب
اساسا شناسایی جرم سیاسی به معنای رفتارهایی است که در مخالفت و علیه ساختار سیاسی موجود با مضر به منافع آن ارتکاب مییابد. قانون اساسی مشروطه به عنوان اولین متن مدون در راستای برقراری دموکراسی و قانونگذاری و درواقع مبدأ پایهریزی نظام نوین سیاسیحقوقی ایران نیز در ماده هفتاد و نهم متمم خود به این جرایم اشارهای کرده است. طبق این ماده در موارد تقصیرات سیاسیه و مطبوعات هیات منصفین در محاکم حاضر خواهند بود. البته از همان زمان تاکنون بلاتکلیفی تعریف و مصادیق جرایم سیاسی در نظام حقوقی ایران به چشم میخورد. بر همین اساس از فرازهای برجسته دفاع مصدق در دادگاهی که علیه او تشکیل شد، فقدان «هیات منصفه» در محاکمه بود که مورد اعتراض وی قرار گرفت. مصدق چنین دفاعیهای …

۱۳۹۹/۰۶/۲۴ / امیرعباس هویدا / ساواک / دوره پهلوی / تهران / حسنعلی منصور / دوران پهلوی / فراماسونری / کیهان / عصر پهلوی / اردشیر زاهدی
آیا «امیرعباس هویدا» فقط یک پیکان داشت؟
امیرعباس هویدا نخستوزیر و وزیر دربار دوره پهلوی بود که اخیراً ادعاهایی پیرامون شخصیت وی مطرح است. از ثبات اقتصادی در دوره صدارت وی تا نداشتن مایملک در زمان دستگیری.

۱۳۹۹/۰۶/۲۴
عروس بیجهاز نوشین
تا پیش از این، نمایشنامههای خارجی اغلب اقتباس و به قول آن زمان «آدابتاسیون» میشدند و با تغییر نام اصلی شخصیتها به نامهای فارسی روی صحنه میرفتند. عبدالحسین نوشین دستکم در نمایشهای سال1326 از این کار پرهیز کرد. اما پیش از این، در دوران پهلوی اول نمایشهای اقتباسی را روی صحنه برده بود، از جمله «عروس بیجهاز» که یکی از اقتباسهای محمدعلی فروغی از نمایشنامه مولیر بود که در سال1317 از اداره انطباعات اجازه اجرای آن را درخواست کرد.

۱۳۹۹/۰۶/۲۳ / انگلستان / حقوق بشر / انتشارات سوره مهر / دوران پهلوی / رژیم صهیونیستی / بهائیت خدمت / سید کاظم رشتی / روستای مهرآباد / اسراییل / روسیه
ماموریت ویژه بهاییت، از تحت فشار قراردادن زنان تا بیآبرو کردن تازهمسلمانان
در این کتاب از کمکهای مالی یاد شده که هرساله از سوی اسرائیل در اختیار گروههای مبلغ محلی قرار میگرفت تا با استفاده از آن، افراد بیشتری را جذب گروه کنند.

۱۳۹۹/۰۶/۱۸
ابلاغ کیفرخواست جدید نازنین زاغری؟!
روزآروز نوشت: شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب صبح امروز و بار دیگر، نازنین زاغری را به همراه وکیلاش احضار و کیفرخواست پرونده جدیدی را به وی ابلاغ کرده. چندی پیش وکیلان زاغری در بریتانیا، ادعا کردهبودند اگر بریتانیا، بدهی ۴۰۰میلیون پوندیاش بابت سفارش تانکهای چیفتن در دوران پهلوی، به ایران پرداخت نکند،…

۱۳۹۹/۰۶/۱۱ / داعش / وهابیت / امریکا / انگلیس / عربستان / عربستان سعودی / فرانسه / القاعده / انقلاب اسلامی / محمدحسین ابراهیمی
۴ فراز اصلی از تاریخ سعودی با تصاویر آرشیوی دیده نشده
فرجی: شاکله هرم قدرت در عربستان است و برای تبیین آن پرونده بندر بن سلطان نوه عبدالعزیز را به عنوان نمونهای از هرم قدرت در عربستان باز کردهایم.

۱۳۹۹/۰۶/۱۰ / میراث فرهنگی کرمان / استانی-فرهنگی و هنری / اخبار فرهنگی و هنری - کرمان
«تیمو» با خاک یکسان شد
خانه قاجاری تیمو از جمله خانه های باقی مانده از دوران قاجار بوده و متعلق به یک یونانی الاصل و مالک و همچنین مدیر شرکت فرش کرمان در دوران پهلوی بوده که در محله زرتشتی های کرمان قرار گرفته است.

۱۳۹۹/۰۶/۰۴ / ایران / تاریخ ایران / جمهوری اسلامی ایران / تهران / تیسفون / اصفهان
گرانیگاه ایران زمین، از تیسفون تا تهران
آرش رییسی نژاد در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: روند تمرکز مراکز سیاسی – نظامی، اقتصادی – بازرگانی و فرهنگی – دینی در دوران پهلوی و جمهوری اسلامی در تهران اما بیش از پیش افزایش یافته است. این چنین افزایش تصاعدی تعادل میان گرانیگاه و دیگر شهرهای ایران زمین را بر هم زده است. تا بدان حد که تو گویی «ایران، تهران است و تهران، ایران!»

۱۳۹۹/۰۶/۰۱ / جهش تولید / تاریخ معاصر / تجارت / دوران قاجاریه
خامفروشی معضل تاریخی فرهنگ اقتصادی ماست/طبقات اجتماعی در قاجاریه
سیدناصری، حقوقدان میگوید که خام فروشی معضل تاریخی فرهنگ اقتصاد ماست که باعث سلطه میشود. همچنین قوانین تجارت که در دوران پهلوی اول به تصویب رسید، تاکنون تغییر چندانی نکرده است.

۱۳۹۹/۰۵/۳۰
طائب از برجام و آیتالله کاشانی گفت
غربگرایان با تحریف تاریخ تلاش می کنند، حتی شخصیت مبارزی همچون مرحوم آیت الله کاشانی را طرفدار رابطه با آمریکا جلوه دهند؛ همان گونه که در دوران پهلوی نیز به مرحوم کاشانی تهمت انگلیسی بودن را زده بودند.

۱۳۹۹/۰۵/۲۸
پلنگ سیاه پهلوی؛ شاه مهره کودتای ۲۸ مرداد را بشناسید
اشرف پهلوی قدرتمند ترین زن دوران پهلوی بود وی زمانی که یکی از روزنامه نویسان فرانسوی به او لقب پلنگ سیاه داد از این لقب استقبال کرد و آن را متناسب با خلقیات خود دانست.

۱۳۹۹/۰۵/۲۶
اثر مجازات تبعید کاهش یافته است
باتوجه به اینکه شما از مبارزان انقلابی دوران پهلوی بودید، هیچوقت خودتان یا دوستان انقلابیتان تجربه تبعید داشتهاید؟

۱۳۹۹/۰۵/۲۳ / حسین دهباشی / سازمان صدا وسیما / حسین شریعتمداری / صدا و سیما / انقلاب اسلامی / دولت اصلاحات / محمدحسین رنجبران / مرتضی حاجی / معصومه ابتکار / مهدی کروبی
«دستخط»؛ مانع بزرگی برای تحریف سیاسی انقلاب اسلامی
دستخط ثبت و ضبط تاریخ شفاهی ایران پس از انقلاب اسلامی را نامحسوس دنبال میکند. تاکنون با بیش از ۱۸۰ سیاستمدار ایرانی گفتگو شده است که یک رکورد قابل اعتنا را در رسانه ملی را ثبت کرده است.

۱۳۹۹/۰۵/۲۰
خاطرات و خطرات هدایت
این عکس برای اولین بار چاپ می شود میرزامهدیقلیخان هدایت از رجال 5پادشاه عصر قاجار و پهلوی است که در میان آنها سرآمدتر و پربارتر برای تاریخ معاصر بوده است. او نویسنده کتاب «خاطرات و خطرات» شامل خاطرات و شرح زندگانیاش از رجال اواخر دوران قاجار تا اوایل دوران پهلوی که به نثر نوشته شده است. مطالب این کتاب از آن جهت ارزشمند است که نویسنده 50سال در صحنه سیاسی ایران حاضر بوده، مدتی بهعنوان رئیسالوزرا کار کرده و در کابینههای متعددی شرکت داشته است. روایت کتاب در ۲۱مهر۱۳۲۹ خورشیدی پایان میپذیرد. او …

۱۳۹۹/۰۵/۱۳
خانههای قرینه برادران لولاگر
سعید برآبادی در ابتدای دوران پهلوی، برای اثبات بهروز بودن معماری یک ساختمان، باید یکی از نکات کلیدی معماری این دوره در آن رعایت میشد یا به شکلی عیان و به قول امروزیها، «تابلو» در طراحی بنا بهچشم میخورد. استاد حسن بنا، معمار اوایل دوران رضاشاهی، وقتی پیشنهاد برادران لولاگر برای ساخت دو خانه قرینه در انتهای یک کوچه در خیابان نوفللوشاتوی امروزی را دریافت کرد، پلان خانه را نیم دایره و هلالی شکل کشید تا بتواند خروجی کارش را «امروزی» نشان دهد. این خانه که از نخستین مجتمعهای مسکونی ایران بهحساب …

۱۳۹۹/۰۵/۱۲ / تیمورتاش / رضاشاه پهلوی
عبدالحسین تیمورتاش؛ سرداری که در زندان کشته شد
تیمورتاش از شخصیتهای مهم دوران پهلوی و از مشاهیر ایران است. زمانی قدرتمدترین فرد ایران پس از شاه بود و نهایتا با خفت زندانی شد و از مناصبی که داشت خلع شد. این رخداد تراژیک، اما حاصل کار خود او بود؛ پروراندن نوعی استبداد ظالمی که آتشش دامن خود پرورش دهندگان را نیز گرفت.

۱۳۹۹/۰۵/۱۲
والاحضرت سانترفوروارد
جواد نصرتی فوتبال در ابتدای دوران پهلوی نشانهای از تجدد و ورود به دوران جدید بود و دربار، توجه زیادی به آن نشان میداد. رضاشاه، با همین دیدگاه، کمک زیادی به ترویج فوتبال در ایران کرد و بعد از تشکیل «مجمع ترویج و ترقی فوتبال» رئیس افتخاری آن شد. محمدرضا پهلوی، ولیعهد ایران در آن زمان، در سال1308 رئیس این مجمع شد و ارتباط نزدیک او با فوتبال از همینجا شکل گرفت. محمدرضا پیش از آنکه برای تحصیل به سوئیس برود، در ایران فوتبال بازی میکرد. در مدرسه معروف «روزه» در لوزان که به سختگیری و سطح بالای آموزشیاش …

۱۳۹۹/۰۵/۰۷ / استان مازندران / وقف / دماوند / خاندان پهلوی / قوه قضاییه / دوران پهلوی / کوه دماوند / سازمان جنگل ها
همه ماجرای وقف قله دماوند
وقف قله دماوند خبر پرحاشیهای است که طی روزهای اخیر در فضای مجازی و برخی رسانهها دست به دست شد و تکذیب سازمان اوقاف هم این حواشی را بیشتر کرد.

۱۳۹۹/۰۵/۰۶
مهم تر از تخت جمشید
حافظ روحانی به گزارش دکتر عیسی صدیق که در دوران پهلوی دوم چند دوره وزیر فرهنگ شد، سخنرانی آرتور اپهام پوپ، به فاصله تنها چندماه مانده تا تاجگذاری رسمی رضاشاه و تأسیس سلسله جدید پهلوی تأثیر عمیقی بر رضاشاه گذاشت. به واقع گفتههای پوپ درباره فرهنگ و تاریخ ایران، همانچیزی بود که رضاشاه برای توسعه سیاستهای ملیگرایانهاش نیاز داشت. رضاشاه خیلی زود متوجه شد که برای تثبیت قدرت و مشروعیتبخشیدن به سیاستهایش دستاویزی بهتر از تاریخ ایران ندارد. پس خیلی زود دست بهکار شد. میدانیم که آرتور اپهام …

۱۳۹۹/۰۴/۲۶ / نادر شاه / نادرشاه / تاریخ ایران
نادر شاه افشار؛ ماجراجوی نظامی منطقه که اسطوره ناسیونالیسم ایرانی شد
ناسیونالیستها نادرشاه افشار را از مفاخر تاریخ ایران میدانند. این تکریم بویژه در دوران پهلوی صورت گرفت؛ مجسمههایی از نادر ساخته شد و یکی از خیابانهای تهران به افتخار او نامگذاری شد. نگاهی به تاریخ و عملکرد این مستبد نشان میدهد که او هیچ خیر و منفعتی برای ایران و ایرانیان نداشته و دوران حکومتش دوران ظلم و جور و استبداد بوده است. رویداد۲۴ در گزارش چهرههای خود آثار حکمرانی نادرشاه افشار بر ایران و مخصوصا تاثیر اقدامات او بر تاخیر مدرنیته در کشور را بررسی کرده و نشان داده تمام غنیمتهایی که او از کشورهای دیگر به ایران میآورد، هیچکدام صرف ابادانی ایران نمیشد و تماما برای مخارج نظامی صرف میشد.

۱۳۹۹/۰۴/۲۵ / باشگاه دانشجویان ایسنا / انجمن علمی تاریخ دانشگاه شهید بهشتی / وضعیت راه های تجاری شرق ایران در دوران پهلوی
«وضعیت راه های تجاری شرق ایران در دوران پهلوی»
انجمن علمی تاریخ دانشگاه شهید بهشتی، جلسه مجازی با موضوع «وضعیت راههای تجاری شرق ایران در دوران پهلوی» برگزار میکند.

۱۳۹۹/۰۴/۲۱ / استانی-فرهنگی و هنری / سازمان میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری / شورای عالی شهرسازی / شورای عالی معماری و شهرسازی / فهرست آثار ملی / دوران پهلوی
مصوبه شورای عالی معماری و شهرسازی ملاک عمل در ساماندهی پادگان تاریخی ۰۷
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی لرستان گفت: مصوبه شورای عالی شهرسازی ملاک عمل در آزادسازی و ساماندهی پادگان تاریخی ۰۷ خرمآباد است.

۱۳۹۹/۰۴/۱۳
اردشیر زاهدی: هیچ سخنگو و یا اکانتی در فضای مجازی ندارم!
اردشیر زاهدی، وزیر امور خارجه ایران در دوران پهلوی در گفتگو تلفنی در رابطه با حساب توییتری که با نام ایشان مطالب مختلف منتشر میکند گفت: من نه سخنگو و یا اکانتی در فضای مجازی ندارم فقط از یک ایمیل استفاده می کنم.

۱۳۹۹/۰۴/۰۸
ضرورت بهروزرسانی قوانین دوچرخهسواری
اما این مسیرهای پراکنده عموما جنبه تفریحی داشته یا به دلیل نبود نظارت کافی، تبدیل به مکانی برای پارک موتورسیکلت و خودرو شدهاند یا سطوح نامناسب آنها با وجود چالهها و کانالهای فاضلاب، عملا این مسیرها برای دوچرخهسواران بلااستفاده باقی مانده است. در واقع ایجاد مسیرهای پراکنده و بیهدف جز هدررفت هزینهها نتیجه دیگری نخواهد داشت. مسیرهای ویژه دوچرخهسواری باید به طور پیوسته و هدفمند که به ایستگاههای مترو یا اتوبوس ختم شود احداث شود. همچنین وجود پارکینگهای امن دوچرخه از ضرورتهای تکمیل مسیرهای دوچرخهسواری است که نیاز به هزینههای هنگفت ندارد. موضوع مهم دیگر، ضرورت بازنگری در قوانین دوچرخهسواری، نظارت بر اعمال این قوانین …

۱۳۹۹/۰۴/۰۱
«سایه به سایه رضاشاه» اثری تازه از خسرو معتضد
«سایه به سایه رضاشاه؛ تاریخ راهآهن سراسری ایران» شامل خاطرات محمد سجادی، وزیر راه دوران پهلوی اول با تدوین خسرو معتضد راهی بازار شده است.

۱۳۹۹/۰۳/۳۰
توصیه اردشیر زاهدی به وزارت خارجه ایران
اردشیر زاهدی وزیر امور خارجه دوران پهلوی با اشاره به دروغگویی آمریکاییها به مسئولان وزارت خارجه ایران توصیه کرد به آمریکاییها اعتماد نکنند.

۱۳۹۹/۰۳/۱۸
رجبعلی منصور؛ نخست وزیری که دلالی را به پهلویها آموخت
رجبعلی منصور مشهور به منصور الملک نخست وزیر دوران پهلوی بود که نام او در تاریخ بیشتر به خاطر گرفتن حق دلالی در قراردادهای مختلف ثبت شده است. درباره او میگویند او احتمالا اولین کسی است که به پهلویها گرفتن پورسانت را آموخته است. منصور پس از متین دفتری به وزارت رسید و با حمله متفقین به ایران، به یکسال نرسیده برکنار شد و محمدعلی فروغی نخست وزیر مقتدر پهلوی به جای او منصوب شد. زندگی و اقدامات رجبعلی منصور را در این گزارش بخوانید.

۱۳۹۹/۰۳/۱۴ / رژیم پهلوی / قاجار / امام خمینی / قانون اساسی / مجلس / مقام معظم رهبری / ماه رمضان / انقلاب / ایران / دوران پهلوی
۱۱ شاخص مکتب امام خمینی(ره) از نگاه رهبر انقلاب
سردمداران رژیم پهلوی و قبل از او، مکرر ملت ایران را تحقیر و وانمود میکردند که اگر پیشرفتی متصور است، اگر کار بزرگی باید بشود، باید به وسیله غربیها صورت گیرد؛ ملت ایران توانائی ندارد. امام بزرگوار به یک چنین ملتی روح اعتماد به نفس تزریق کرد.

۱۳۹۹/۰۳/۱۳ / عماد افروغ / انقلاب اسلامی ایران / امام خمینی (ره) / رهبر انقلاب اسلامی / دوران پهلوی / اندیشه های امام خمینی / برگزیدهها / سالگرد ارتحال امام خمینی(ره)
عدهای با پشتیبانی صوری از ولایت فقیه بارشان را بستند
یک جامعه شناس و استاد دانشگاه گفت: وضعیت امروز ما مثل شلوار چهل تیکه است. نگرش منظومهای، مدیریت فقهی، دیالکتیکِ دلیل و علت، اقتصاد و فلسفه اقتصادی نظام، مبهم و نامشخص است و هر دولتی سر کار آمد به صورت کاریکاتوری سیاست هایی را دنبال کرد و تحویل دولت بعد داد و این چرخه تا امروز ادامه یافته است. چه کسی متضرر شد؟ مردم. وقتی مردم ضرر میکنند مقصر ضررشان را نظام و انقلاب می دانند و با عملکردی که در زندگی مسؤولان همچنان شاهد هستند چرا نباید پای نظام و انقلاب بنویسند؟

۱۳۹۹/۰۲/۳۰
به مبارکی زادروز دکتر محمد مصدق
در تاریخ ما، در تاریخ پر نشیب و فراز ما، چهرههایی هستند خورشیدوار. ابرهای سیاه میروند و سیمای فروزان آنان رخ مینماید. این چهرهها به حقیقت در راهمان نور میافروزند و از کجراههها و بیراههها رهایمان میسازند. ما رهگذران در درازنای تاریخ در شبی تاریک و بیم موج و گردابی چنین هائل ره میسپریم اما رنگهای زمانه پرنیرنگ و دروغ و دشمنیها در تاریخ راهی و جایی ندارد و حقیقت سرانجام رخ مینماید و شرمندگی بر کسانی میماند که بیراهه رفتهاند که کجراهه رفتهاند: فردا که پیشگاه حقیقت شود پدید/شرمنده رهروی که عمل بر مجاز کرد. دکتر محمد مصدق از نوادر یگانه تاریخ میهن ماست. وقتی که کودتای …

۱۳۹۹/۰۲/۲۷
از بیدارباش تا شبخوان
گروه فرهنگ و هنر - بخش بزرگی از خاطرات ما از ماه رمضان به مناجاتها برمیگردد. مناجاتهای سحرگاهی پیش از اذان صبح، مناجاتهای بعد از اذان، مناجاتهای مخصوص هر روز، ادعیه و مناجاتهای هنگام افطار و... اما تا به حال به این فکر کردهایم که این مناجاتها که همگی با لحنی و نوایی دلنشین خوانده میشوند چه جایگاهی در موسیقی ما دارند؟ و آیا میتوان برای ماه رمضان، موسیقی خاصی را در نظر گرفت؟سابقه موسیقی رمضان به سالهای بسیار دور برمیگردد. زمانی که هنوز ساعتی وجود نداشت و مردم از طریق نوای ساز و دهل از هنگامه سحر و افطار مطلع میشدند. این رسم یعنی رسم نقارهزنی برای رویت هلال در ایران به پیش از اسلام برمیگردد. ایرانیها ابتدای هر ماه نقاره میزدند تا رسیدن ماه تازه را به یکدیگر خبر بدهند، اما پس از …

۱۳۹۹/۰۲/۲۰
اردیبهشت، ماهِ نا امیدی امریکا از ایران
دکتر محسن رضایی با انتشار پستی در صفحه شخصی خود در اینستاگرام، با اشاره به بخشی از شکستهای آمریکا در برابر ایران، یادآور شد که اقدامات اخیر امریکا، نشان میدهد که این کشور از بازگشت استعماری دوران پهلوی به ایران قطع امید کرده است.

۱۳۹۹/۰۲/۱۸ / دلیران تنگستان / پهلوی / رسانه ملی / سازمان صدا وسیما / شبکه سه سیما / جام جهانی فوتبال / دوران پهلوی / انقلاب اسلامی / جام جم / صدا و سیما
کوشکی: صدا و سیما در قد و قواره دانشگاه شدن نیست
مشکل ما فکر است. کسی که انقلاب را درک کرده باشد، با هر ابزار مشروعی تمام تلاشش را میکند تا پیام انقلاب را نشان دهد. بخش زیادی از تهیه کنندگان رسانهها چنین چیزی را درک نکردند.

۱۳۹۹/۰۲/۱۷
یادداشت|صدای پای نفوذ فرهنگی غرب
نفوذ فرهنگی اجتماعی در ایران همواره جزء راهبردهای قدرت استکبار بوده است. دولتهای غربی در دوران پهلویها ذیل گفتمان غربیسازی، به دنبال آن بودند ملت ایران را از شکلبندی سنتی و مذهبی به شکلبندی سکولار و لیبرالیسم سوق دهند.

۱۳۹۹/۰۲/۱۶ / مرکز اسناد انقلاب اسلامی / محمدرضا پهلوی / انقلاب اسلامی ایران / روح الله حسینیان
فهم دوران پهلوی دوم؛ از مبانی ایدئولوژیک تا روابط سیاسی
مرکز اسناد انقلاب اسلامی در تازهترین سیر مطالعاتی پیشنهادی خود به مخاطبان به معرفی چند کتاب موثر در فهم دوران پهلوی دوم پرداخت.

۱۳۹۹/۰۲/۱۱
مواضع جنجالی اردشیر زاهدی در بیبیسی
پخش اظهارات اخیر اردشیر زاهدی وزیرخارجه ایران در دوران پهلوی دوم و آخرین سفیر ایران در آمریکا در گفتوگو با بیبیسی فارسی این هفته بازتابهای زیادی در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی به همراه داشت.

۱۳۹۹/۰۲/۰۹
جنجال جدید بازمانده پهلوی/ اردشیر زاهدی حامی جدید جمهوری اسلامی است؟
اردشیر زاهدی داماد محمد رضا شاه پهلوی و وزیر خارجه ایران در دوران پهلوی و آخرین سفیر ایران در آمریکا بوده است. اردشیر زاهدی روز گذشته مصاحبهای با بی بی سی فارسی داشته که در آن حمایت بسیاری از جمهوری اسلامی کرده است. سخنان او جنجال بسیاری ایجاد کرد. برخی گفتند او عامل جمهوری اسلامی است و برخی دیگر گفتهاند او زوال عقل دارد و این حرفها را میزند.

۱۳۹۹/۰۲/۰۹
مورد عجیب آخرین سفیر شاه
اردشیر زاهدی، آخرین سفیر دوران پهلوی در آمریکا بار دیگر در شبکه بیبیسی ظاهر شده و به دفاع از منافع ملی ایران پرداخت. او به جرأت یکی از پدیدههای عجیب ایرانیهای خارجنشین است که در سالهای اخیر در مقام دفاع از کیان ایران برآمده است. دیپلماتی که از یک طرف بهخاطر خوشخدمتی پدرش به شاه در 28مرداد 1332و از طرف دیگر بهخاطر نسبت سببیاش با خاندان پهلوی، از مقربان دربار بود و تا روزهای آخر حیات محمدرضاشاه تلاشهای زیادی برای ورود او به آمریکا کرده بود، حالا به چهرهای تبدیل شده است که تمامی جناحهای …

۱۳۹۹/۰۲/۰۸ / اردشیر زاهدی / وزیر خارجه پهلوی
اردشیر زاهدی: ما پول برداشتیم و رفتیم، حق نداریم حرف بزنیم +فیلم
وزیر امورخارجه دوران پهلوی در مصاحبهای گفت: ما پول برداشتیم و رفتیم، حق نداریم حرف بزنیم. اتیه ایران متعلق به جوانان ایران است.

۱۳۹۹/۰۲/۰۸ / اردشیر زاهدی / ایالات متحده آمریکا / عربستان / رژیم صهیونیستی اسرائیل
ببینید | اردشیر زاهدی : ایران، آمریکا، اسرائیل و عربستان را به زانو درآورده است
اردشیر زاهدی وزیر امور خارجه دوران پهلوی در گفتگو با بی.بی.سی گفت: ایران، آمریکا، اسرائیل و عربستان را به زانو درآورده است.

۱۳۹۹/۰۲/۰۸ / اردشیر زاهدی / جمهوری اسلامی ایران / دفاع اردشیر زاهدی از ایران
اردشیر زاهدی: من به قاسم سلیمانی افتخار میکنم، کسی که جان خودش را در راه مملکتش فدا کرد/ ایران، آمریکا و همپیمانانش را به زانو درآورده
فارس نوشت: اردشیر زاهدی، وزیر امورخارجه دوران پهلوی در گفتوگو با بیبیسی فارسی صحبتهایی انجام داد، هرچند که مجری این شبکه چند بار سعی کرد حرفهای خودش را در دهان وی بگذارد اما در این کار موفق نبود و در نهایت به استفاده از تیتر زیر اکتفا کرد.

۱۳۹۹/۰۲/۰۸
وزیر خارجه دوران پهلوی: زمان ما هواپیما میخریدم اما ایران امروزه آن را میسازد
اردشیر زاهدی گفت: من به او[ قاسم سلیمانی] افتخار میکردم، افتخار میکنم و افتخار خواهم کرد، کسی که جان خودش را در راه مملکتش فدا کرد نه کسانی که خودشان را به پول فروختهاند.

۱۳۹۹/۰۲/۰۶
قصه سریالهای رمضانی چیست؟
مجموعه تلویزیونی «زیرخاکی» به کارگردانی جلیل سامان، کمدی شیرین در بستر تاریخ معاصر و انقلاب است و دوران پهلوی و ساواک را با لحنی متفاوت به تصویر کشیده است.

۱۳۹۹/۰۲/۰۴
صدایی پرشمار اما خاموش
«معماری ظرف زندگی است.» «معماری وجود خارجی ندارد. تنها اثر معماری است که وجود دارد.» «اصطلاح معماری تنها ساختمانهایی را در بر میگیرد که با هدف برخورداری از جاذبه زیباییشناسانه طراحی شدهاند.» هر سال روز سوم اردیبهشت، فرصتی است تا در دانشکدههای متعدد معماری کشور، بار دیگر معماری با چنین جملههایی تعریف شود و در این روز از خیل دانشجویان سرگردان معماری، به عنوان «معمار» تقدیر شود. سوم اردیبهشت به نام روز شیخ بهایی و روز معمار در تقویم ملی ما ثبت شده است؛ ثبتی که هر سال این سوال را پیش میآورد که آیا شیخ بهایی معمار بود و اصلا کدام اثر معماری در کشور ما به نام شیخ بهایی ثبت شده است. این ابهام در حالی همچنان مطرح است …

۱۳۹۹/۰۱/۲۷ / زاغه نشینی / جنوب شهر تهران / جنوب شهر پایتخت / رژیم پهلوی / انقلاب اسلامی / پهلوی / وحید افراخته / ساواک / سازمان مجاهدین خلق / شهر تهران
گزارشی از وضعیت وحشتناک زندگی در جنوب شهر تهران+ سند
مطالعه پیرامون وضعیت اجتماعی ایران در دهههای مختلف، بر اساس اسناد و مدارک معتبر به خوبی نشان میدهد که تصویر القایی توسط نیروهای ضدانقلاب به ویژه سلطنتطلبها تا چه میزان از واقعیت دور است.

۱۳۹۹/۰۱/۱۹ / هویدا / هادی غفاری
ضدونقیضهای اعدام هویدا/ هادی غفاری: من هیچ نقشی نداشتم
با وجود آنکه روزنامههای دوران انقلاب همگی از تیرباران هویدا در برابر «جوخه اعدام» سخن گفته بودند؛ اما بعد از گذشت چند سال روایتهای دیگری از چگونگی مرگ نخستوزیر دوران پهلوی مطرح شد. از آن جمله ابراهیم یزدی، وزیر امور خارجه دولت موقت بود که روایتی دیگر ارائه داد.

۱۳۹۹/۰۱/۱۹
نقش هادی غفاری در اعدام هویدا/ روایات مختلف از محل دفن نخستوزیر شاه؛ از سوزانده شدن تا دفن در اسرائیل
با وجود آنکه روزنامههای دوران انقلاب همگی از تیرباران هویدا در برابر «جوخه اعدام» سخن گفته بودند؛ اما بعد از گذشت چند سال روایتهای دیگری از چگونگی مرگ نخستوزیر دوران پهلوی مطرح شد. از آن جمله ابراهیم یزدی، وزیر امور خارجه دولت موقت بود که روایتی دیگر ارائه داد.

۱۳۹۹/۰۱/۱۹ / امیرعباس هویدا / اعدام / ابراهیم یزدی
متن و حاشیه های اعدام امیرعباس هویدا
روزنامه شرق نوشت:با وجود آنکه روزنامههای دوران انقلاب همگی از تیرباران هویدا در برابر «جوخه اعدام» سخن گفته بودند؛ اما بعد از گذشت چند سال روایتهای دیگری از چگونگی مرگ نخستوزیر دوران پهلوی مطرح شد. از آن جمله ابراهیم یزدی، وزیر امور خارجه دولت موقت بود که روایتی دیگر ارائه داد.

۱۳۹۸/۱۲/۲۱
124 خاطره از «مأموریت پنهان» در زمان شاه منتشر شد
«مأموریت پنهان» از جمله منابع تاریخ شفاهی است که در آن 124 خاطره از مبارزات شهدای دفاع مقدس در دوران پهلوی روایت شده است.

۱۳۹۸/۱۲/۱۱ / رژیم پهلوی / محمدرضا پهلوی / ایران
اسناد واقعی دوران پهلوی
مجموعه مستند «ردِّ روباه» به بررسی موضوعات رژیم پهلوی می پردازد؛ در این قسمت به موضوع اسناد واقعی دوران پهلوی پرداخته شده است.

۱۳۹۸-۱۲-۰۷
عبدالله شهبازی: دستگیری سه جاسوس شوروی در فاصله اندک پیش از انقلاب عجیب است
بخش دوم گفتوگوی ایرناپلاس با عبدالله شهبازی، به بررسی نفوذ روسیه در دوران پهلوی دوم و با محوریت حزب توده میپردازد. عبدالله شهبازی مورخ و نویسنده در این گفتوگو به چگونگی نفوذ سرویسهای جاسوسی غرب به بهانه مقابله با کمونیسم میپردازد.

۱۳۹۸/۱۲/۰۲ / احراز هویت / آذربایجان غربی / ستاد انتخابات کشور / انتخابات مجلس در آذربایجان غربی
سلامت مشوقِ مشارکت
ارومیه- ایرنا- «قدر عافیت کسی داند که به مصیبتی گرفتار آید»؛ به همین دلیل نسل اول انقلاب که انتخابات فرمایشی دوران پهلوی و اعترافهای خود آنان از جمله «اسدالله علم» مبنی بر صوری بودن کارزار انتخاباتی در دوران طاغوتی را درک کردهاند، شاید قدر سلامت انتخاباتی نظام اسلامی را بیشتر بدانند.

۱۳۹۸/۱۱/۲۵ / سهیلا جلودارزاده
وضعیت آموزش زنان بهتر از دوران پهلوی است / برخی محدودیت ها به صورت عرف وارد به قوانین ما شده است
ایلنا: قانون باید در این موارد نگاه عادلانه داشته باشد و شرایطی را مهیا کند که زن و مرد در بستر آن بتوانند رشد کنند در بسیاری از کشورها حقوق زنان کمتر از مردان است.

۱۳۹۸/۱۱/۲۲ / دوران پهلوی / سفارت ایران / دوره پهلوی / آمریکا / ناصرالدین شاه / مشروبات الکلی / حوزههای علمیه / عصر پهلوی
اسنادی شرمآور از ترویج فساد اخلاقی توسط رژیم پهلوی
در دوران پهلوی سیر تحولات فرهنگی آغاز شد که گرایش آن به سمت غرب آن هم نه از حیث علم و دانش و بها دادن به آن، بلکه از جهت ستایش الگوهای فرهنگی نامتعارف بود.

۱۳۹۸/۱۱/۲۱
بهرغم کاستیها روح حاکم بر قانون مبتنی است بر مردمسالاری
آقای معین، بیراه نیست اگر اصل جمهوریت را از جمله مهمترین وجوه ممیزه جمهوری اسلامی با حکومت پهلوی بدانیم؛ اگر نگاه مقایسهای داشته باشیم به نظر شما پس از انقلاب و در جریان روی کار آمدن نظام «جمهوری اسلامی» نسبت به دوران پهلوی، اصل جمهوریت تا چه میزان محقق شد؟
• محمدحسین رنجبران • م • غلامرضا امامی • سازمان جنگل ها • پرویز پرستویی • محمد بن عبدالوهاب • دهه فجر انقلاب • جامجم • محسن رفیق دوست • دکتر شریعتی • حمام سمینو • پرسش از زمانه • تئاتر • نادر شاه • تاریخ بدیع • امام خمینی (ره) • ترامپ • تاریخ ایران • تازه های نشر