قیمت طلا امروز




 خروج از افغانستان

 سایت فراز / ۵ ساعت قبل

چرا واشنگتن نمی‌تواند از «تحقیر» در ایران و افغانستان عبور کند؟

ایالات متحده عادت دارد دشمنانی مادام‌العمر برای خود بسازد. تحلیلگران اغلب درباره «جنگ‌های ابدی» صحبت می‌کنند، اما کمتر به «دشمنان ابدی» می‌پردازند؛ کشور‌هایی...
 چرا واشنگتن نمی‌تواند از «تحقیر» در ایران و افغانستان عبور کند؟
کشور‌های متعددی در لیست کینه‌های آمریکا جای داشته‌اند. کوبا به‌دلیل وقایعی که اکنون بیش از شش دهه از آن می‌گذرد، عضو تقریباً دائمی این لیست بوده است. لیبی در دوران معمر قذافی و عراق در دوران صدام حسین نیز دهه‌ها در این لیست ماندند. حتی پس از سقوط صدام، عراق به‌دلیل روابطش با ایران، هرگز به‌طور کامل از این انگ رهایی نیافت.

هیچ کشوری بهتر از ایران نشان‌دهنده تمایل ایالات متحده به انجماد درک خود از یک دشمن در یک لحظه خاص و در نتیجه ایجاد یک «دشمن ابدی» نیست.

برای بسیاری از سیاست‌گذاران آمریکایی، بحران گروگان‌گیری ۱۹۷۹ گویی همین دیروز اتفاق افتاده است. برای آمریکایی‌های آن زمان، تصاویر دانشجویان ایرانی که دیپلمات‌های آمریکایی را با چشم‌بند در مجتمع سفارت — قلمرو دیپلماتیک مستقل آمریکا — می‌گرداندند، نه‌تنها به‌عنوان یک اقدام جنگی، بلکه به‌عنوان یک تحقیر ملی عمیق دیده می‌شد که هنوز هم باقی است.

آن تصویر با بمب‌گذاری حزب‌الله در سال ۱۹۸۳ در مقر تفنگداران دریایی در بیروت که منجر به کشته شدن ۲۴۱ نیروی نظامی آمریکایی شد، ربوده شدن شهروندان آمریکایی در لبنان، قتل ویلیام باکلی، رئیس ایستگاه سیا در بیروت در سال ۱۹۸۵، و دهه‌ها بعد، سال‌ها جنگ با شبه‌نظامیان تحت حمایت ایران در عراق، سخت‌تر شد.

ایران در ذهن آمریکایی‌های عادی و رهبران ایالات متحده به‌طور یکسان، به مترادفی برای رژیم‌های متخاصم تبدیل شد. بیل کلینتون، رئیس‌جمهور وقت، ایران را در میان «کشور‌های سرکش» جهان دسته‌بندی کرد و زمینه را برای جورج دبلیو بوش فراهم کرد تا در سخنرانی سالانه خود در سال ۲۰۰۲، ایران را در کنار عراق و کره شمالی، در «محور شرارت» قرار دهد.

اما بسیاری از این نارضایتی‌های اصلی اکنون به سن میانسالی رسیده‌اند و ایران خود نارضایتی‌هایی دارد که پیش از درگیری‌های کنونی بوده‌اند؛ مانند سرنگونی پرواز ۶۵۵ هواپیمایی ایران در سال ۱۹۸۸ که منجر به کشته شدن تمامی ۲۹۰ سرنشین آن شد، حمایت واشنگتن از صدام در طول جنگ وحشیانه ایران و عراق در دهه ۱۹۸۰، و یک رژیم تحریمی فلج‌کننده که اغلب تفاوت چندانی میان رهبران کشور و غیرنظامیان آن قائل نمی‌شود. نتیجه، چرخه‌ای خودتحقق‌بخش از درگیری بوده و در واشنگتن درکی به‌طور قابل‌توجهی ایستا از ایران به‌عنوان یک «رژیم آخوندی» ایجاد کرده است، نه آن دولت ترکیبیِ مذهبی-امنیتی که اکنون به آن تبدیل شده؛ دولتی که در آن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نهاد‌های تکنوکراتیک به اندازه بسیاری از روحانیونی که اسماً بر آن حکومت می‌کنند، یا حتی بیشتر، قدرت دارند.

در سال ۱۹۷۹، ایران به عنوان یک رژیم دیوانه و ستیزه‌جو دیده می‌شد که به تعبیر سرمقاله نیویورکر در نوامبر ۱۹۷۹، توسط یک «مرد مقدس خشن و رهبر سیاسی بدوی» هدایت می‌شد. از آن زمان، رژیم ایران در برخی مسائل اجتماعی میانه‌روتر شده، در حالی که در برخی دیگر، به‌ویژه آزادی بیان، همچنان تندرو باقی مانده است. این رژیم بر نفوذ منطقه‌ای تمرکز کرده و در کشور‌هایی با جمعیت شیعه بزرگ مداخله کرده است که این امر به نوبه خود، سپاه پاسداران را در تصمیم‌گیری‌هایش توانمندتر کرده است. هیچ‌کدام از اینها آن را سرکوبگرتر یا سخت‌گیرانه‌تر نمی‌کند، اما سیاست آمریکا در درک این تغییرات، یا تعامل با دولت ایران به‌شکلی که می‌توانست سازنده باشد، شکست خورد.

این برداشت نادرست ممکن است به این باور دامن زده باشد که کشتن آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر عالی، نه‌تنها رهبری، بلکه خودِ سیستم را سرکوب خواهد کرد. ایالات متحده همچنان سیاست‌گذاری خود را از منشور نارضایتی‌های تاریخی و سوءتفاهم‌های امروزی انجام می‌دهد و در مراحل اولیه تکرار همان اشتباه با افغانستان است.

افغانستان زمانی یکی از موارد اصلی در گزارش‌های روزانه رئیس‌جمهور آمریکا بود، شغل‌های بی‌شماری را در آژانس توسعه بین‌المللی آمریکا (USAID) و سازمان‌های غیردولتی ایجاد می‌کرد، و برای پیمانکارانی که با USAID یا پنتاگون همکاری می‌کردند، یک معدن طلا بود. این کشور جایگاهی را در اندیشکده‌ها و سازمان‌های ایجاد دموکراسی اشغال کرده و حرفه‌های روزنامه‌نگاری و سیاسی مشابهی را بنا نهاد. آیا امروز می‌خواهید در واشنگتن روی افغانستان کار کنید؟ سه گزینه واقعی وجود دارد: وزارت امور خارجه‌ای که قدرت از آن سلب شده، کار مهم، اما رو به گذشتهِ «کمیسیون جنگ افغانستان»، و هر کار ساکت‌تری که سازمان‌های اطلاعاتی انجام می‌دهند. روزنامه‌نگارانی که هنوز این کشور را پوشش می‌دهند تمام تلاش خود را می‌کنند، اما بیشتر آنها کل منطقه را به‌عنوان دفاتری تک‌نفره پوشش می‌دهند و زمانی که زمان و ویزا اجازه می‌دهد، به آنجا اعزام می‌شوند.

اگر نگاه واشنگتن به ایران توسط بخش‌هایی از دیاسپورای خشمگین تقویت می‌شود که رژیم و پایگاه حمایتی آن را نه به‌عنوان بخشی از یک جامعه پیچیده که هوشمندانه از اشتباهات پیشینیان خود بهره‌برداری کرده، بلکه به‌عنوان دشمنی برای جامعه ایران می‌بینند، در افغانستان، ایالات متحده نوعی «شرق‌شناسیِ رستگاری‌بخش» را تمرین کرد. این کشور طالبان را به‌عنوان یک آلودگی خارجی و جامعه افغانستان را به‌عنوان چیزی تصور می‌کرد که در انتظار بازسازی به شکلی نزدیک‌تر به ارزش‌های ما و البته نزدیک‌تر به ارزش‌های بسیاری از افغان‌های مترقی‌تر است.

آن درک، واشنگتن را ملزم می‌کرد نه‌تنها به‌عنوان پادشاه‌ساز سیاسی، بلکه به‌عنوان قیم عمل کند. هنگامی که این درک از افغانستان ناکامل از آب درآمد و ایالات متحده خسته شد، با همان طالبان بر سر خروج مذاکره کرد و آنجا را ترک کرد، در حالی که شرکای اروپایی وحشت‌زده‌اش در پی آن هجوم آوردند.

واشنگتن تصمیم گرفته است که تعامل با دولتی که خروج خود را با آن مذاکره کرده، خارج از چارچوب است. در عوض، آن افغانستان را تحت حمایت پزشکی نگه می‌دارد و سال به سال تصمیم می‌گیرد چقدر اکسیژن به اقتصادش برساند: فقط به اندازه کافی کمک و کاهش تحریم برای جلوگیری از گرسنگی شدیدترین نیازمندان، نه آن‌قدر که خطر توسعه واقعی که بتواند حاکمانش را ثروتمند کند، ایجاد شود.

با این حال، چیزی فوق‌العاده در مورد ایالات متحده و نزدیک‌ترین متحدانش وجود دارد که میلیارد‌ها دلار صرف تأمین نیاز‌های اولیه کشوری می‌کنند که اکنون توسط همان کسانی اداره می‌شود که ۲۰ سال با آنها جنگیدند؛ تقریباً به همان اندازه فوق‌العاده که دولت ریگان در طول جنگ ایران با عراق به ایران سلاح فروخت و از درآمد آن برای تأمین مالی شورشیان کنترا در نیکاراگوئه استفاده کرد.

برای مقایسه، واشنگتن نزدیک به دو دهه پس از سقوط سایگون، تقریباً هیچ کمک دوجانبه مستقیمی به دولت کمونیستی جدید ویتنام ارائه نکرد، در حالی که هانوی همچنان تحت تحریم اقتصادی گسترده آمریکا بود. پایان جنگ سرد ویتنام را کمتر تهدیدآمیز کرد، در حالی که از دست دادن حامی شوروی توسط هانوی، حتی در حالی که اصلاحات اقتصادی خودش شروع به ثمر دادن کرده بود، فضای استراتژیک را برای آشتی باز کرد. همکاری ویتنام در گزارش‌دهی در مورد نیرو‌های نظامی مفقودالاثر آمریکایی نیز به کاهش یکی از حساس‌ترین موانع سیاسی کمک کرد. اما هنوز به یک عنصر انسانی مستقیم نیاز بود.

سناتور‌ها جان کری و جان مک‌کین، هر دو از کهنه‌سربازان ویتنام، با این واقعیت که مک‌کین سال‌ها شکنجه را به عنوان اسیر جنگی تحمل کرده بود، با هم متحد شدند تا پرونده عادی‌سازی را مطرح کنند. در ۲۳ مه ۱۹۹۵، آنها در دفتر بیضی‌شکل با کلینتون ملاقات کردند و او را ترغیب کردند که علیرغم مخالفت‌های شدید، از جمله از سوی باب دول، رهبر اکثریت سنا، به جلو حرکت کند. مک‌کین به کلینتون گفت: «من از نگاه کردن به گذشته با خشم خسته‌ام. آنچه مهم است این است که اکنون به جلو حرکت کنیم.» روابط در آن تابستان عادی شد.

دو سال بعد، داگلاس پیترسون، که او نیز بیش از شش سال را به عنوان اسیر جنگی در ویتنام شمالی سپری کرده بود، اولین سفیر آمریکا در ویتنام پس از جنگ شد و بعداً تأمل کرد: «وقتی ویتنام را [به عنوان یک اسیر جنگی آزاد شده]ترک کردم، نفرت را پشت دروازه گذاشتم.» هیچ‌کدام از اینها بدون جنجال نبود. تد اوسیوس، سفیر سابق آمریکا در ویتنام، در کتاب خود «هیچ چیز غیرممکن نیست»، یادآوری کرد که مک‌کین «هدف خشم بسیاری از کهنه‌سربازان بود» و به خاطر تعهدش به عادی‌سازی، به عنوان «مرغ آوازخوان» و «کاندیدای منچوری» مورد تمسخر قرار می‌گرفت. امروز، ویتنام یکی از طرفدارترین کشور‌های آسیایی نسبت به آمریکا است.

افغانستان هنوز زخمی باز است و به عنوان یک تحقیر به یاد می‌آید که یا باید رستگار شود یا در صورت شکست، به قلمرو کنجکاوی تاریخی سپرده شود. در ۱۵ اوت ۲۰۲۱، هنگامی که طالبان وارد کابل شدند، رابین رایت از نیویورکر پرسید که آیا این لحظه نشان‌دهنده «پایان دوران آمریکا» است. همان روز، جیم سیوتو، مجری سی‌ان‌ان توییت کرد: «لحظه سایگون فرا رسیده است»، در حالی که ایان برمر، دانشمند علوم سیاسی، تصاویری کنار هم از تخلیه هلیکوپتری آمریکا از کابل و ویتنام منتشر کرد. فیلیپ کنیکات، منتقد فرهنگی برنده جایزه پولیتزر واشنگتن پست، به همین ترتیب مشاهده کرد: «برای ما، این درست مثل ویتنام به پایان می‌رسد» و نتیجه گرفت: «برای ما، اکنون مسئله مرتب کردن تاریخ است.»

دو روز بعد، دونالد ترامپ، که دولت اولش با توافقی که خروج را به حرکت درآورد مذاکره کرده بود، به شان هنیتی گفت: «فکر نمی‌کنم در تمام سال‌هایی که کشورمان وجود داشته، هرگز این‌قدر تحقیر شده باشد»، و آن را با بحران گروگان‌گیری ایران در دوران ریاست‌جمهوری جیمی کارتر مقایسه کرد. قانون‌گذاران جمهوری‌خواه آن زبان را تکرار کردند، در حالی که برخی از دموکرات‌ها از اصطلاحات ملایم‌تری استفاده کردند، اما اغلب همان حس رسوایی ملی را منتقل کردند.

حتی زیر سوال بردن ارتدوکسیِ برخورد با دشمنان به عنوان دشمنان ابدی، اغلب به عنوان مماشات یا ساده‌لوحی رد می‌شود که مانع از گسترش روابط می‌شود. مانند ویتنام در طول ۲۰ سالِ دوری از آمریکا، افغانستان می‌تواند یک استعاره، یک هشدار، یک زخم، یا در برخی محافل یک خیال باشد که در آن ما برمی‌گردیم و این بار آن را درست انجام می‌دهیم. این می‌تواند هر چیزی باشد جز کشوری ۴۰ میلیونی که انتخابی جز زندگی تحت حاکمان کنونی خود ندارد.

اگر ۱۱ سپتامبر درس کافی در مورد خطراتِ دور از چشم و دور از ذهن نگه داشتن افغانستان نبود، جنگ کنونی در ایران باید خطراتِ اجازه دادن به کشوری برای تبدیل شدن به یک دولت منفور منزوی، و محدودیت‌های تحریم‌ها و لفاظی‌های تند در تغییر محاسبات اساسی یک رژیم را، حتی اگر تعامل نیز محدودیت‌هایی داشته باشد، افشا کند.

اگر ایالات متحده در پنج دهه گذشته بیشتر با ایران تعامل داشت، حتی یک روز بازگشایی سفارت، ممکن بود منابع انعطاف‌پذیری رژیم را بهتر درک کند. ممکن بود درک کند که حتی اگر اکثر ایرانیان جایگزینی برای جمهوری اسلامی را ترجیح می‌دهند، این به راحتی به یک قیام موفق، در غیاب مجموعه‌ای از شرایط دیگر، تبدیل نمی‌شود، و نه به رهبران تبعیدی مشروعیت می‌بخشد، و نه باعث می‌شود مردم عادی از بمباران کشور خود استقبال کنند. واشنگتن ممکن بود راه‌هایی برای بهره‌برداری از لحظاتی که عمل‌گرایان خودِ ایران قدرت گرفته بودند پیدا می‌کرد، به‌جای اینکه خودِ تعامل را به یک امتیاز دشوار از سوی هر دو طرف تبدیل کند.

امیدی وجود دارد که افغانستان دیگر اهمیتی ندارد، که اگر به حال خود رها شود، یا برای بهتر شدن تغییر می‌کند یا به بی‌اهمیتی می‌گراید، و ما را از زحمت درک آن یا برخورد با آن به کلی معاف می‌کند. اما افغانستان راهی برای بازگشت به اهمیت در راه‌های غیرمنتظره و ناخواسته دارد. تعامل تضمینی برای نتایج سریع نیست، و درست مثل ایران، خارجی‌ها بیشتر افغانستان را اشتباه می‌فهمند.

من از آن مصون نیستم. در ماه‌های پس از تصرف طالبان، اشتباه محاسبه کردم که عمل‌گرایان آنها چقدر ممکن است قدرت بگیرند و چقدر برای هویجِ به رسمیت شناخته شدن جهانی ریسک می‌کنند. اما رویکرد پنج سال گذشته به‌وضوح کارساز نیست، و رها کردن کشور برای گذران زندگی به عنوان یک دولت منفور منزوی نیز بهتر کار نخواهد کرد.

افغانستان، کوبا، ایران و ویتنام کشور‌های بسیار متفاوتی هستند، اما هر کدام در لحظات مختلف با مشکل آمریکا در عبور از تحقیر، نارضایتی و شکست‌های ادراک‌شده شکل گرفته‌اند. درس این نیست که آشتی آسان است یا دشمنان همیشه دوست می‌شوند، بلکه این است که تعامل عمل‌گرایانه، هرچقدر هم آهسته و ناقص باشد، بیشتر از تبدیل دشمنان موقت به دشمنان دائمی، نتایج بهتری به همراه خواهد داشت.







سه شنبه ۳ شهریور ۱۴۰۵ - 25 August 2026
جنگ مالی واشنگتن؛ آیا آمریکا توان تحمل هزینه‌های فشار بر ایران را دارد؟
سایت صفحه اقتصاد

جنگ مالی واشنگتن؛ آیا آمریکا توان تحمل هزینه‌های فشار بر ایران را دارد؟

واشنگتن از تشدید فشارهای مالی علیه ایران و اجرای آنچه «بزرگ‌ترین حمله مالی تاریخ» توصیف شده سخن می‌گوید؛ اما هم‌زمان اقتصاد آمریکا با مجموعه‌ای از ریسک‌های انرژی، تورم، بدهی و هزینه تأمین مالی روبه‌روست. کاهش حاشیه اطمینان ذخایر نفتی آمریکا و شکنندگی بازار انرژی در سایه تنش‌های تنگه هرمز، این پرسش را …
چرا شرکای آسیایی     نسبت به رفتار ترامپ بیمناکند؟
روزنامه توسعه ایرانی

چرا شرکای آسیایی نسبت به رفتار ترامپ بیمناکند؟

شاخه زیتون دونالد ترامپ به کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی به قیمت از دست دادن یک متحد دیرینه، در لحظه ای حیاتی برای روابط امنیتی ایالات متحده در آسیا
سفیران صلح در تهران؛ روز داغ میانجی‌گری
روزنامه آرمان امروز

سفیران صلح در تهران؛ روز داغ میانجی‌گری

آرمان امروز-سرویس دیپلماسی: عاصم منیر، رئیس ارتش پاکستان و وزیر خارجه عمان در روزهای اخیر مأموریت مشترکی را برای ایجاد زمینه‌های مذاکره دوباره میان ایران و آمریکا آغاز کرده‌اند. این دو مقام با سفر به تهران و برگزاری نشست‌های فشرده با مقامات ایرانی تلاش می‌کنند فضای تنش‌آلود موجود را کاهش دهند و راه را …
سایت اقتصاد ۲۴

فیلم/ نتانیاهو شماره موبایل خود را منتشر کرد

خبرگزاری ایسنا

ویدیو/ رویای ۹ تریلیون دلاری سعودی؛ آینده «نئوم» چه شد؟

سال ۱۹۳۸ است، و ترامپ هیتلر است!
سایت هم میهن

سال ۱۹۳۸ است، و ترامپ هیتلر است!

شباهت فقط در شخص خلاصه نمی‌شود؛ در روش نیز دیده می‌شود: جایگزین کردن اجبار به جای توافق، بی‌اعتنایی به قواعد حقوقی که قدرت را محدود می‌کنند، و استفاده از تهدید نابودی یک ملت به‌عنوان اهرمی در مذاکره.
برتری تاکتیکی هرگز نمی‌تواند بی‌کفایتی راهبردی را جبران کند
سایت هم میهن

برتری تاکتیکی هرگز نمی‌تواند بی‌کفایتی راهبردی را جبران کند

هیچ میزان از برتری فنی نمی‌تواند بی‌کفایتی راهبردی ناشی از مطالبه انجام امور ناممکن از ارتش را جبران کند.
مسئولیت بر دوش جنوب جهانی
سایت هم میهن

مسئولیت بر دوش جنوب جهانی

در مورد نقض‌های فاحش کنوانسیون‌های ژنو، موضوع صرفاً یک اختیار نیست، بلکه یک تکلیف است: دولت‌ها مکلف‌اند مظنونان را شناسایی و جست‌وجو کنند و یا آنان را مورد تعقیب کیفری قرار دهند یا مسترد کنند
سایت فرارو

ویدیو؛ ورود مفتی سابق سوریه به قفس

سایت فرارو

مکرون و بن سلمان در اختتامیه جام جهانی ورزش‌های الکترونیکی

منظور بسنت از « Economic D-Day» چه بود؟
سایت فرارو

منظور بسنت از « Economic D-Day» چه بود؟

در ادبیات نظامی آمریکا از اصطلاح D-Day برای اشاره به زمان انجام یک حمله بزرگ در جنگ استفاده می‌شود. اما این اصطلاح بیش از آن که با معنای تخصصی‌اش شناخته شود، به عملیاتی مهم در تاریخ جنگ جهانی دوم اشاره دارد.
جنگ اقتصادی ترامپ علیه ایران؛ همه چیز به رفتار چین بستگی دارد
سایت عصرایران

جنگ اقتصادی ترامپ علیه ایران؛ همه چیز به رفتار چین بستگی دارد

ترامپ پیش از این تحریم‌هایی را علیه پالایشگاه‌های به اصطلاح قوری چین - کارخانه‌های مستقل کوچک تا متوسط که نفت ایران را فرآوری می‌کنند - اعمال کرده بود. ا...
         
خواسته ایران تأمل بیشتر عراق در خلع سلاح گروه‌های مقاومت است/ پیشنهاد واشنگتن برای همکاری اقتصادی ایران، عراق و آمریکا
سایت تابناک

خواسته ایران تأمل بیشتر عراق در خلع سلاح گروه‌های مقاومت است/ پیشنهاد واشنگتن برای همکاری اقتصادی ایران، عراق و آمریکا

شاهرخی گفت: تقویت اقتصاد استان‌های ایران و عراق مستلزم کاهش بروکراسی اداری و جلوگیری از معطلی استان‌ها در دریافت مجوز‌های تجاری توسط مراکز سیاسی است. لذا، اع...
سایت تابناک

تصاویر بمباران تاسیسات اتمی سوریه توسط اسرائیل

سایت نواندیش

افشای نامه‌های احساسی ناتالی هارپ (دستیار ۳۵ ساله) به ترامپ: «تو تنها کسی هستی که برایم مهمی!»

پایان عصر پایگاه‌های بزرگ آمریکا در خلیج فارس؟ / انقلاب اسلامی دکترین کارتر را شکل داد؛ اما این جنگ با ایران بود که به فروپاشی آن انجامید
سایت خبرآنلاین

پایان عصر پایگاه‌های بزرگ آمریکا در خلیج فارس؟ / انقلاب اسلامی دکترین کارتر را شکل داد؛ اما این جنگ با ایران بود که به فروپاشی …

حملات ایران به پایگاه‌های آمریکا در خلیج فارس، آسیب‌پذیری شبکه نظامی گسترده واشنگتن در منطقه را آشکار کرده و اکنون آمریکا را در برابر یک انتخاب پرهزینه قرار داده است: میلیاردها دلار برای بازسازی پایگاه‌های آسیب‌دیده هزینه کند یا حضور نظامی خود را در خاورمیانه بازطراحی و به سمت استقرار نیروها در مناطق …
برادرزاده‌ای که کابوس هیتلر شد؛ از اخاذی از پیشوا تا نبرد در ارتش آمریکا!
سایت خبرآنلاین

برادرزاده‌ای که کابوس هیتلر شد؛ از اخاذی از پیشوا تا نبرد در ارتش آمریکا!

ویلیام هیتلر زمانی تلاش کرد از قدرت عمویش بهره ببرد، اما وقتی با تحقیرِ پیشوا مواجه شد، به آمریکا گریخت تا با یونیفرم نظامیِ دشمن، علیه خانواده‌اش وارد جنگ شود.
الگوی سوئد چشمه سار عقل سلیم/ چرا برنی سندرز و چارلی کرک هر دو سوئد را می پسندند؟/ سوئد نمونه بارز شکست یکه تازی نئولیبرالیسم
سایت خبرآنلاین

الگوی سوئد چشمه سار عقل سلیم/ چرا برنی سندرز و چارلی کرک هر دو سوئد را می پسندند؟/ سوئد نمونه بارز شکست یکه تازی نئولیبرالیسم

ریشه اصلی این پارادوکس اسکاندیناویایی در نگاه متفاوت به رابطه دولت و آزادی است. در بیشتر کشورهای توسعه‌یافته، جمع‌گرایی و آزادی فردی رقیب یکدیگرند؛ هرچه دولت مسئولیت بیشتری بپذیرد، فضای کمتری برای اتکای شهروندان به خود باقی می‌ماند. اما سوئد مسیر دیگری پیمود: در قرن بیستم، دولت نه‌تنها برای کاهش نابرابری …
ایران چگونه ناو هواپیمابر آمریکا را زمین‌گیر کرد؟
خبرگزاری ایرنا

ایران چگونه ناو هواپیمابر آمریکا را زمین‌گیر کرد؟

تهران-ایرنا- حملات موشکی و پهپادی ایران به پایگاه کلیدی نیروی دریایی آمریکا در بحرین و بسته شدن تنگه هرمز، زنجیره تدارکاتی ناو هواپیمابر «آبراهام لینکلن» را مختل کرد و واشنگتن را ناچار ساخت تأمین نیازهای هزاران خدمه این ناو را به پایگاه دورافتاده دیه‌گو گارسیا منتقل کند؛ تغییری که زمان تأمین تدارکات …
سایت رویداد‌ ۲۴

ببینید| جر و بحث ترامپ و ملانیا سوژه رسانه‌ها شد

نظم منطقه ای در خاورمیانه چگونه بازآرایی می شود؟
سایت ایران آنلاین

نظم منطقه ای در خاورمیانه چگونه بازآرایی می شود؟

مایکل برچر در تبیین بحران‌ها، چهار مؤلفه را از یکدیگر تفکیک می‌کند: پیدایش یا آغاز بحران، تصاعد، کاهش و در نهایت پیامدها و آثار آن. آنچه در اظهارات اخیر آقای قالیباف، رئیس مجلس، درباره تحولات منطقه و احتمال شکل‌گیری ترتیبات جدید اقتصادی و امنیتی مطرح شده، در واقع ناظر بر همین مرحله چهارم، یعنی آثار و …
پایان نظم عثمانی در خاورمیانه
سایت ایران آنلاین

پایان نظم عثمانی در خاورمیانه

ویلیام کلیولند در کتاب تاریخ خاورمیانه مدرن می نویسد: برای مردم عربی که در قلمروهای سلطنتی عثمانی زندگی می‌کردند، تجزیه‌ امپراطوری بیش از پایان یک دولت خاص بود؛ این رخداد به معنای فروپاشی یک نظم سیاسی، اجتماعی بود که طی چهارصد سال، رفتار عمومی و مناسبات زندگی را شکل داده بود. حکومت عثمانی در مناطق مختلف …
اعتراف ترامپ به استیضاح
روزنامه هفت صبح

اعتراف ترامپ به استیضاح

اگر دموکرات‌ها پیروز شوند، ترامپ با سخت‌ترین دو سال ریاست‌جمهوری خود روبه‌رو خواهد شد
سلطه آمریکا بر اقتصاد جهان
روزنامه ستاره صبح

سلطه آمریکا بر اقتصاد جهان

ترامپ صرفاً رئیس‌جمهور آمریکا نیست؛ بلکه او در رأس اقتصادی ایستاده که مهم‌ترین جایگاه را در تجارت، سرمایه‌گذاری و نظام مالی جهان دارد. به همین دلیل، وقتی واشنگتن تعرفه وضع می‌کند، موضوع اختلاف تجاری میان دو کشور نیست؛ پس لرزه آن می‌تواند به بازار آسیا، بازارهای مالی اروپا، قیمت نفت و بازار طلا برسد.
آیا هرمز سرنوشت آمریکا را به بریتانیا تبدیل می‌کند؟!
سایت تابناک

آیا هرمز سرنوشت آمریکا را به بریتانیا تبدیل می‌کند؟!

تاریخ نشان داده کنترل یک گلوگاه دریایی می‌تواند به ابزاری برای به چالش کشیدن قدرت‌های بزرگ‌ تبدیل شود.
بعید است ترامپ بخواهد در قبال ایران اقدامی کند که چین را خشمگین کند/ احتمال از سرگیری جنگ تمام عیار وجود دارد
سایت تابناک

بعید است ترامپ بخواهد در قبال ایران اقدامی کند که چین را خشمگین کند/ احتمال از سرگیری جنگ تمام عیار وجود دارد

پروفسور «پل پیلار» معتقد است بعید است ترامپ اقداماتی علیه ایران (در روز دوشنبه) انجام دهد که دیدار مورد انتظار او با شی جین پینگ در اواخر امسال را مختل کند.
جنگ آمریکا و ایران در حال ورود به فاز خطرناکتری است/ نه واشنگتن و نه تهران تمایلی به دادن اولین امتیاز بزرگ نشان نمی‌دهند
سایت تابناک

جنگ آمریکا و ایران در حال ورود به فاز خطرناکتری است/ نه واشنگتن و نه تهران تمایلی به دادن اولین امتیاز بزرگ نشان نمی‌دهند

پایان یافتن تفاهم‌نامه اسلام‌آباد، فضای دیپلماسی را تنگ‌تر کرده و آمریکا و ایران را در چرخه‌ای خطرناک از فشار، تلافی‌جویی و تنش‌افزایی گرفتار کرده است.
سایت خبرفوری

سیلی جانانه یک فرانسوی به مکرون/ ویدئو

سفر به کی‌یف؛ پیام سیاسی به کرملین
روزنامه توسعه ایرانی

سفر به کی‌یف؛ پیام سیاسی به کرملین

رامین پرتو همزمان با فرارسیدن سالگرد استقلال اوکراین، حضور شماری از رهبران و مقام های اروپایی در کی یف، فراتر از یک سفر نمادین، حامل پیامی سیاسی و
    
ترکیه در دام تحرکات نتانیاهو نیفتاد | توافق مکه معادلات منطقه را تغییر می‌دهد؟ | چرا ترکیه، تل‌آویو را تهدیدی امنیتی می‌بیند؟
سایت اقتصادنیوز

ترکیه در دام تحرکات نتانیاهو نیفتاد | توافق مکه معادلات منطقه را تغییر می‌دهد؟ | چرا ترکیه، تل‌آویو را تهدیدی امنیتی می‌بیند؟

اقتصادنیوز:حمله اسرائیل به سوریه نشانه تشدید اختلاف با ترکیه و تغییر نظم خاورمیانه است.
پشتیبانی ده‌ها پایگاه اروپایی از جنگ علیه ایران |  ۵۰۰۰ هواپیمای جنگی از پایگاه نظامی آمریکا در خاک اروپا برخاست | کدام کشور بیشتر حمایت را از حملات کرد؟
سایت اقتصادنیوز

پشتیبانی ده‌ها پایگاه اروپایی از جنگ علیه ایران | ۵۰۰۰ هواپیمای جنگی از پایگاه نظامی آمریکا در خاک اروپا برخاست | کدام کشور …

اقتصادنیوز: مارک روته، دبیرکل ناتو در ماه ژوئن فاش کرد که کشورهای اروپایی اجازه داده‌اند بین ۴۰۰۰ تا ۵۰۰۰ هواپیمای جنگی آمریکا که در عملیات مرتبط با ایران مشارکت داشتند، از ده‌ها پایگاه نظامی آمریکا در خاک اروپا برخیزند.
تشدید فشار اقتصادی نمی‌تواند نظام ایران را سرنگون کند/ گزینه نظامی علیه ایران ناکارآمد بوده است
سایت تابناک

تشدید فشار اقتصادی نمی‌تواند نظام ایران را سرنگون کند/ گزینه نظامی علیه ایران ناکارآمد بوده است

«مارک فینو» می‌گوید دولت ترامپ ساده‌لوحانه معتقد است که ایران در نتیجه این جنگ اقتصادی فرو می‌پاشد یا تسلیم می‌شود، در حالی که ایران از مدت‌ها پیش توانایی خو...
جنگ در پنتاگون، بی کفایتی راهبردی در واشنگتن
خبرگزاری ایرنا

جنگ در پنتاگون، بی کفایتی راهبردی در واشنگتن

تهران- ایرنا- فارن پالسی در گزارشی با بررسی عملکرد آمریکا در جنگ با ایران، ریشه ناکامی واشنگتن را نه در ضعف‌های تاکتیکی و کمبود تجهیزات، بلکه در بی کفایتی راهبردی و محاسبات نادرست دولت دونالد ترامپ دانست.
بدهی ۴۰ تریلیون دلاری آمریکا؛ مشکل ساختاری یا سیاست‌های دولت ترامپ؟
سایت جوان آنلاین

بدهی ۴۰ تریلیون دلاری آمریکا؛ مشکل ساختاری یا سیاست‌های دولت ترامپ؟

عبور بدهی ملی آمریکا از مرز تاریخی ۴۰ تریلیون دلار، نشانه عمیق‌تر شدن شکاف میان درآمدها و هزینه‌های دولت فدرال و افزایش هزینه‌ای است که اقتصاد آمریکا برای حف...
آزمون هرمز برای عمان؛ آیا منطقه می‌تواند مستقل از آمریکا تصمیم بگیرد؟
خبرگزاری ایرنا

آزمون هرمز برای عمان؛ آیا منطقه می‌تواند مستقل از آمریکا تصمیم بگیرد؟

تهران- ایرنا- همزمان با تداوم رایزنی‌های تهران و مسقط درباره سازوکار کشتیرانی در تنگه هرمز، این آبراه راهبردی به آزمونی برای استقلال تصمیم‌گیری مسقط در برابر فشارهای آمریکا تبدیل شده است.
تحت پیگرد قانونی
سایت روزنامه سازندگی

تحت پیگرد قانونی

به دنبال افزایش تنش میان آنکارا و تل‌آویو بر سر سوریه، ترکیه علیه نتانیاهو حکم قضایی صادر کرد
شکست مذاکرات تجاری
سایت روزنامه سازندگی

شکست مذاکرات تجاری

آمریکا و کانادا وارد فاز تقابل شدند
«آگوست سیاه» روسیه و باز شدن جعبه پاندورای پوتین؛ چرا بازگویی حقیقت کار دست اقتصاددان بلندپایه روسی داد؟
سایت اکوایران

«آگوست سیاه» روسیه و باز شدن جعبه پاندورای پوتین؛ چرا بازگویی حقیقت کار دست اقتصاددان بلندپایه روسی داد؟

اکوایران: پوتین حاضر است برای دستیابی به اهدافش در اوکراین هر هزینه‌ای را بپردازد؛ اما او نمی‌تواند اجازه دهد مردم روسیه بفهمند که حاضر است آینده همه آنها را نیز قربانی کند.
تبدیل آمریکا به بزرگترین تولیدکننده نفت و گاز جهان
سایت عصرایران

تبدیل آمریکا به بزرگترین تولیدکننده نفت و گاز جهان

تولید نفت خام آمریکا در سال ۲۰۲۶ حدود ۱۳.۷ تا ۱۳.۸ میلیون بشکه در روز پیش‌بینی شده است.
         
سایت فرارو

تیپ متفاوت امیر قطر در یک کافه

چین در دوراهی، ایران در آزمون/ ترامپ می‌خواهد شبکه اقتصادی تهران - پکن را قطع کند
سایت فرارو

چین در دوراهی، ایران در آزمون/ ترامپ می‌خواهد شبکه اقتصادی تهران - پکن را قطع کند

پژوهشگر مسائل چین گفت: روز دی اقتصادی ترامپ، میزان تاب‌آوری روابط تجاری تهران و پکن را محک می‌زند و ایران باید به‌جای اتکا به حمایت مقطعی، به‌دنبال تعمیق پیوندهای اقتصادی و ایجاد منافع مشترک با چین باشد.
[محمدعلی مهتدی] سوریه؛ میدان تقابل ترکیه و رژیم صهیونیستی
سایت اطلاعات آنلاین

[محمدعلی مهتدی] سوریه؛ میدان تقابل ترکیه و رژیم صهیونیستی

سه‌شنبه هفته گذشته تحول مهمی در سوریه رخ داد که در ایران کمتر مورد توجه محافل تحلیلی قرار گرفت: حمله ارتش صهیونیستی به فرودگاه ابوالظهور در حومه ادلب.
از قانونی کردن کودک‌همسری تا تبدیل خشونت خانگی به «تنبیه اصلاحی»؛ طالبان با زنان افغان چه کرد؟
سایت اطلاعات آنلاین

از قانونی کردن کودک‌همسری تا تبدیل خشونت خانگی به «تنبیه اصلاحی»؛ طالبان با زنان افغان چه کرد؟

طالبان در پنج سال گذشته مجموعه‌ای از قوانین و محدودیت‌ها را بر زنان افغانستان تحمیل کرده که از ممنوعیت تحصیل و محدود کردن حق طلاق تا حذف حداقل سن ازدواج و مشروعیت‌بخشی به «تنبیه اصلاحی» توسط شوهر را دربر می‌گیرد.
جابه‌جائی در میدان - همدلی
روزنامه همدلی

جابه‌جائی در میدان - همدلی

حمیدرضاعظیمی روزنامه‌نگار مسئولان آمریکایی از زمان پایان جنگ بی‌اطلاع‌اند. وزیر خزانه‌داری ایالات متحده آمریکا در یک گفتگوی تلویزیونی با تاکید بر تحریم‌های سخت علیه ایران در پاسخ به پرسشی که زمان پایان جنگ را طلب می‌کرد صریحا گفت: نمی‌دانیم. دونالد ترامپ نیز پیش از این بارها از نزدیک بودن پایان جنگ …
سرمقاله جمهوری اسلامی/ پشت ‌پرده منازعه اردوغان و نتانیاهو | آخرین خبر
سایت آخرین خبر

سرمقاله جمهوری اسلامی/ پشت ‌پرده منازعه اردوغان و نتانیاهو | آخرین خبر

جمهوری اسلامی/ «پشت ‌پرده منازعه اردوغان و نتانیاهو» عنوان سرمقاله در روزنامه جمهوری اسلامی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید: حیله‌گری و فریبکاری از شگردهای جنگ‌افروزان است. این ویژگی در صهیونیست‌ها بیش از دیگران وجود دارد. این روزها اخبار زیادی درباره تیره شدن روابط ترکیه با رژیم صهیونیستی
از سفره آمریکایی تا بازار اوراق؛ جنگ ایران کجای تاب‌آوری اقتصادی آمریکا را نشانه گرفته است؟
سایت صفحه اقتصاد

از سفره آمریکایی تا بازار اوراق؛ جنگ ایران کجای تاب‌آوری اقتصادی آمریکا را نشانه گرفته است؟

هشدار ری دالیو درباره کاهش سهم اوراق قرضه آمریکا و حرکت به سمت طلا و بیت‌کوین، در ظاهر یک توصیه برای مدیریت سرمایه است؛ اما در شرایطی که واشنگتن همزمان با هزینه‌های جنگ ایران، افزایش قیمت انرژی، فشار تورمی و بدهی فزاینده روبه‌روست، معنای آن فراتر از یک توصیه سرمایه‌گذاری است. از رکوردشکنی حاشیه سود گازوئیل …
دیپلماسی بن‌سلمان در الیزه/ ولیعهد عربستان به فرانسه می‌رود
سایت فرارو

دیپلماسی بن‌سلمان در الیزه/ ولیعهد عربستان به فرانسه می‌رود

کاخ الیزه از سفر بن‌سلمان به فرانسه خبر داد.
عربستان به دنبال معماری امنیتی جدید در خاورمیانه | حوثی‌ها چگونه به بازیگری فراتر  از مرزهای یمن تبدیل شدند؟
سایت اقتصادنیوز

عربستان به دنبال معماری امنیتی جدید در خاورمیانه | حوثی‌ها چگونه به بازیگری فراتر از مرزهای یمن تبدیل شدند؟

اقتصادنیوز: تشکیل ائتلاف ۱۵ کشوری دریای سرخ به رهبری عربستان، نشانه‌ای از تغییر معماری امنیتی خاورمیانه و کاهش وابستگی کشورهای منطقه به آمریکا است.
ادعای عبور نفتکش‌ها از تنگه هرمز؛ نمایش قدرت یا بلوف سیاسی آمریکا؟
خبرگزاری برنا

ادعای عبور نفتکش‌ها از تنگه هرمز؛ نمایش قدرت یا بلوف سیاسی آمریکا؟

برنا - گروه بین الملل: یک کارشناس مسائل منطقه با تأکید بر اینکه حاکمیت ایران بر تنگه هرمز تثبیت شده است، گفت: حتی اگر گزارش‌های آمریکا درباره عبور نفتکش‌ها ا...
شباهت وضعیت کنونی ترامپ در تنگه هرمز با چالش‌های کارتر در بحران «گروگان‌ها» |‌ گاردین: تهران ممکن است سطح تنش را افزایش دهد |‌ ایران هیچ «شاخه زیتونی» به ترامپ پیشنهاد نمی‌کند
سایت اقتصادنیوز

شباهت وضعیت کنونی ترامپ در تنگه هرمز با چالش‌های کارتر در بحران «گروگان‌ها» |‌ گاردین: تهران ممکن است سطح تنش را افزایش دهد …

اقتصادنیوز: گاردین نوشت ترامپ در برابر مجموعه‌ای از گزینه‌های نامطلوب قرار گرفته و تنها راه پیش روی او، انتخاب گزینه‌ای است که «کمتر بد» باشد؛ اقدامی که ممکن است عملاً به معنای پذیرش شکست باشد.
درس صف‌های طولانی در روسیه برای ایران
روزنامه ستاره صبح

درس صف‌های طولانی در روسیه برای ایران

روسیه دهه‌ها از مهم‌ترین صادرکنندگان انرژی جهان بود؛ کشوری که نه‌فقط نفت خام، بلکه فرآورده‌های نفتی خود را نیز به بازار می‌فرستاد و از انرژی به‌عنوان یکی از پایه‌های قدرت اقتصادی، سیاسی و نظامی خود استفاده می‌کرد. اما امروز جنگ با اوکراین و غرب روسیه را زمین گیر کرده است.
از «موش‌کشی» تا تحریم چین؛ ترامپ چگونه به دنبال تشدید فشار اقتصادی بر ایران است؟
سایت تجارت نیوز

از «موش‌کشی» تا تحریم چین؛ ترامپ چگونه به دنبال تشدید فشار اقتصادی بر ایران است؟

دولت ترامپ در آستانه اجرای دور جدیدی از فشارهای اقتصادی علیه ایران قرار دارد و بنا بر گزارش رویترز، تحریم پالایشگاه‌ها و بانک‌های چینی، هدف قرار دادن شبکه‌های دور زدن تحریم‌ها و اعمال تعرفه علیه شرکای تجاری تهران از جمله گزینه‌های مطرح واشنگتن است.
سرمقاله کیهان/ ایران؛ حامی دولت و مقاومت عراق | آخرین خبر
سایت آخرین خبر

سرمقاله کیهان/ ایران؛ حامی دولت و مقاومت عراق | آخرین خبر

کیهان/ «ایران؛ حامی دولت و مقاومت عراق» عنوان یادداشت روز در روزنامه کیهان است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید: سفر چهارشنبه دکتر محمدباقر قالیباف رئیس ‌مجلس به بغداد اهمیت ویژه‌ای داشت و از این رو دست‌هایی برای مخدوش کردن و برجسته کردن حواشی فعال شدند. با این وجود برجستگی دستاوردهای این سفر بر
منزوی‌تر از کره شمالی
روزنامه آرمان امروز

منزوی‌تر از کره شمالی

یدالله کریمی پور آرمان امروز : وقتی صحبت از گزاره منزوی تر از کره شمالی می شود، ذهن گزینه های محدودی را در پیش می بیند. صحبت از انور خوجه، رهبر آلبانی است. او در سیاست خارجی با همه قدرت ها درافتاد: ابتدا با یوگسلاوی تیتو، سپس با شوروی خورشچف و سرانجام با چین دنگ [ ]
کابوس تازه ناتو
روزنامه شرق

کابوس تازه ناتو

انتخابات ریاست‌جمهوری فرانسه به نگرانی تازه ناتو تبدیل شده است. درحالی‌که آمریکای ترامپ حضور نظامی خود در اروپا را کاهش می‌دهد و این ائتلاف از ورود مستقیم به جنگ ایران پرهیز دارد، پیروزی نامزدهای منتقد ناتو می‌تواند یکی از مهم‌ترین ستون‌های نظامی اروپا را متزلزل کند.
         
ایران بنادر مصر را هم ناامن کرد!/ چگونه مصر به گلوگاه جدید انرژی خاورمیانه تبدیل شد
سایت تابناک

ایران بنادر مصر را هم ناامن کرد!/ چگونه مصر به گلوگاه جدید انرژی خاورمیانه تبدیل شد

مصر به عنوان کشور ترانزیتی ضروری که زیرساخت‌های دریای سرخ عربستان را به بازار‌های جهانی متصل می‌کند، ظاهر شده اما این اهمیت استراتژیک ممکن است آن را در معرض...
         
ایران، عربستان را محاصره کرده است/ انصارالله یمن را نمی‌توان با عملیات نظامی شکست داد
سایت تابناک

ایران، عربستان را محاصره کرده است/ انصارالله یمن را نمی‌توان با عملیات نظامی شکست داد

انصارالله سرزمین‌هایی را در مجاورت مرز جنوبی عربستان در کنترل دارد و همچنین حملات موشکی فرامرزی علیه این پادشاهی انجام داده است.
هرمز، نقطه ضعف پنهان اقتصاد امارات را آشکار کرد
خبرگزاری ایسنا

هرمز، نقطه ضعف پنهان اقتصاد امارات را آشکار کرد

جنگ غیرقانونی و نامشروع علیه ایران اقتصاد امارات را با شوکی چندلایه مواجه کرده است؛ اختلال در هرمز، افزایش هزینه‌های حمل‌ونقل و بیمه، آسیب به بنادر و انرژی، افت بخش غیرنفتی و کاهش اعتماد سرمایه‌گذاران، رشد اقتصادی را کُند و مدل تجارت‌محور ابوظبی را آسیب‌پذیر کرده است.
از کارتر تا ترامپ؛ آیا تاریخ بحران ایران برای آمریکا تکرار می‌شود؟
خبرگزاری ایرنا

از کارتر تا ترامپ؛ آیا تاریخ بحران ایران برای آمریکا تکرار می‌شود؟

تهران-ایرنا- روزنامه گاردین با بررسی شباهت‌های بحران کنونی دونالد ترامپ در جنگ با ایران با وضعیت جیمی کارتر در جریان بحران گروگان‌گیری، نوشت که رئیس‌جمهوری آمریکا در آستانه انتخابات میان‌دوره‌ای با جنگی فرسایشی، افزایش قیمت انرژی و کاهش حمایت افکار عمومی مواجه است؛ شرایطی که می‌تواند خاطره شکست انتخاباتی …
سفر پاریس؛ کمی دوجانبه، بیشتر منطقه‌ای!
روزنامه توسعه ایرانی

سفر پاریس؛ کمی دوجانبه، بیشتر منطقه‌ای!

رامین پرتو تحرکات دیپلماتیک در خلیج فارس و پیرامون تنگه هرمز، در شرایطی که بحران منطقه ای وارد مرحله ای پیچیده و همراه با بلاتکلیفی سیاسی و امنیتی