شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

زیان‌های اسراف


زیان‌های اسراف

میانه‌روی در زندگی نشانه‌ی حرکت در چارچوب ارزش‌هاست. اسراف نشانه‌ی مرزشکنی و خارج شدن از راه هدایت است. اسراف در زندگی انسان به خصوص مؤمنان دارای بار منفی و ضدارزش وجزو کارهای …

میانه‌روی در زندگی نشانه‌ی حرکت در چارچوب ارزش‌هاست. اسراف نشانه‌ی مرزشکنی و خارج شدن از راه هدایت است. اسراف در زندگی انسان به خصوص مؤمنان دارای بار منفی و ضدارزش وجزو کارهای حرام است.

این کار ناپسند همواره مورد سرزنش است؛ زیرا در دین اسلام اسراف مورد تنفر است و موجب از بین رفتن اموال و وقت می‌شود.

خداوند همواره به اسراف‌کاران هشدار داده و فرموده‌اند: انسان‌ها باید به میانه‌روی و اعتدال چشم بدوزند.

حضرت علی(ع) فرموده‌اند: اسراف‌ را کنار بگذار و با میانه‌روی زندگی کن. و در حدیثی دیگر آن حضرت(ع) فرمودند: انسان خردمند کسی است که از اسراف‌دوری کند. سپس حضرت به یکی از دوستان به دلیل اسراف هشدار داده فرمودند: از اسراف بپرهیزید که اسراف کار شیطان است. میانه‌روی را انتخاب کنید.

و به نظر اهل بیت(ع) اسراف یکی از گناهان کبیره است. یکی از راه‌های پیشگیری از اسراف رواج دادن زندگی معتدل و میانه‌رواست و اسراف زیان‌های خطرناک فردی، اجتماعی، مادی و معنوی دارد. فرد اسراف‌کار دعایش مستجاب نمی‌شود. امام صادق(ع) فرمودند:

دعای چهار دسته از امت من مستجاب نمی‌شودویکی از آنهاکسی است که ثروت خود را از راه نادرست از دست می‌دهد و می‌گوید: خدایا روزی مرا برسان.

خداوند می‌فرمایند: مگر از تو نخواسته بودم که به طور میانه‌روی زندگی کن.

امام سجاد(ع) فرمودند: اسراف موجب رسوایی انسان می‌شود. امام صادق(ع) فرموده‌اند:

اسراف موجب کاهش برکت و از بین رفتن ثروت است. اسراف موجب مبتلا شدن به عشق و محبت نااهلان می‌شود.

اسراف موجب به وجود آمدن مشکلات در زندگی فردی است. رسول اکرم(ص) فرمودند: کسی که برای مطرح کردن خود و ستایش‌طلبی خانه‌ای بیش از حد نیاز به پا کند، در قیامت آن را در حالی که به صورت شعله‌ای آتش است، می‌بیند مگر آن که توبه کند. اسراف موجب ضعیف شدن فضیلت‌های اخلاقی می‌شود.

تهیه و تنظیم: جمیله مهدوی‌نیا



همچنین مشاهده کنید