چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

راهنمای خرید ۲۰۰۷ چاپگر


راهنمای خرید ۲۰۰۷ چاپگر

برخلاف چاپگرهای رنگی تجاری, نخستین و اساسی ترین وظیفه یک چاپگر استودیوئی این است که به کار شما درخشش ویژه ای بدهد

چاپگر استودیوئی نه تنها باید آمادگی اتصال به شبکه و اجراء سریع را داشته باشد، بلکه باید با بهای مناسبی هم عرضه شود. متأسفانه در چند سال گذشته چاپگرهای انگشت‌شماری توانسته‌اید به استاندارهای موردنظر کاربران برسند.

برخلاف چاپگرهای رنگی تجاری، نخستین و اساسی‌ترین وظیفه یک چاپگر استودیوئی این است که به‌کار شما درخشش ویژه‌ای بدهد. پرینت‌های تصویری این‌گونه چاپگرها باید واضح، پایدار با تثبیت رنگ و دارای رزولوشن بالائی باشند. آنها باید بتوانند در هر اندازه چاپی، کیفیت تصویر را ثابت نگه‌دارند. یک دستگاه چاپگر استودیوئی، پست‌اسکریپ‌های مرحله سه را درک کرده، رنگ‌ها را به‌صورت حرفه‌ای اداره می‌کند و از کیفیت‌ فایل‌های بزرگ نمی‌کاهد. هم‌اکنون تنها چاپگرهای جوهرافشان و تصیفه‌کننده رنگ و چاپگرهای حرارتی a.k.a دارای گستره رنگ‌های متنوعی برای چاپگرهای استودیوئی هستند، اما در عوض بهای تجهیزات و مصرف روزانه مواد در این چاپگرها بسیار بالاست، به‌گونه‌ای که استودیوها، فروشگاه‌های گرافیکی و حتی نمایندگی‌ها هم به‌ندرت از آنها استفاده می‌کنند.

چاپگرهای جدید باید بر تعداد رنگ‌هایشان افزوده و گستره جوهرافشانی را به فرمت‌ها برسانند. این در حالی است که تنها سه کمپانی موفق به ساخت جوهرافشان‌های A۳ ـ (۱۹٭۱۳ اینچ) شده‌اند. اندازه این چاپگرها بین اندازه جوهرافشان‌های رولی با فرمت بزرگ که در فتوکپی‌ها کاربرد دارند و جوهرافشان‌های شخصی ۶٭۴ اینچی دارای تصفیه رنگ قرار می‌گیرد. این نکته را باید به‌خاطر داشته باشید که چاپگرهای تصویری برای محیط‌های استودیوئی کارآمد نیستند.

در سال ۲۰۰۶، کانون، اپسون و اچ‌پی چاپگرهای جوهرافشان استودیوئی خود را با هدف عکاسی و گرافیک‌های حرفه‌ای معرفی کردند. بهای این چاپگرها بین پانصد تا دو هزار دلار اعلام شد. این محصولات با بهره‌گیری از پالت پیشرفته خود انواع جوهرها را از کارتریچ منحصر به‌فردشان تغذیه می‌کنند. آنها می‌توانند روی اندازه‌های گوناگون کاغذ حتی A۳ هم پرینت بگیرند. جالب این‌که به‌دلیل اندازه کوچکی که دارند می‌توان از آنها در استودیوهای کوچک هم استفاده کرد. اما شباهت‌ها در همین‌جا پایان می‌یابد. هر یک از این چاپگرها تنها هشت، ده یا دوازه رنگ منطبق بر تنظیمات جوهری خود را قبول می‌کنند، آن هم جوهرهائی که برای برنامه‌هائی خاص از جمله سندسازی رنگ‌ها، عکاسی آرشیوی، چاپ سیاه و سفید و حتی برچسب‌های سی‌دی / دی‌وی‌دی تأیید شده باشند. اساس کار آنها جوهرهای رنگ‌دانه‌ای (اشعه ماوراء بنفش و ضد آب) یا رنگی بوده و اندازه کارتریچ‌ها از سیزده میلی‌لیتر تا ۱۳۰ میلی‌لیتر قابل تغییر است.

نوبت به کیفیت کاری چاپگرها می‌رسد. آنها تا چه اندازه خوبند؟ به احتمال زیاد آنها به اندازه کافی خوب هستند که کان تصمیم‌ گرفته از تولید دوربین‌های فیلمی مرسوم دست بکشد. این یعنی نسل چاپگرهائی با کیفیت عکس پابه‌پای C-Printsهای تصویری و هم‌چنین کیفیت تصویری دوام و طول عمر چاپی بسیار بالا و نشانه بدیمن به پایان رسیدن عصر صنعت چاپ در آتلیه‌های عکاسی!

● نگاهی بر چاپگرهای استودیوئی موجود:

▪ مجموعه جوهرافشان‌های استودیوئی حرفه‌ای

دو نوع جوهرافشان استودیوئی تازه وجود دارند که نه تنها اندازه برگ‌هایشان را به بیشترین حد ممکن یعنی A۲ رسانده‌اند، بلکه گنجایش کارتریچ‌های جوهریشان برای تولید چاپی هم به‌طور قابل توجهی افزایش یافته است. قیمت خرید آنها بیش از چاپگرهای A۳ است، اما نباید ارزش‌های آنها را نادیده گرفت. A۲ها می‌توانند سندهای رنگی گسترده و پرینت‌های با کیفیت سیاه و سفید را ارائه کنند. هر چه مخزن‌های جوهری تعبیه شده چاپگرها بزرگ‌تر باشند، هزینه جوهر مصرفی به‌ازاء هر میلی‌لیتر پائین‌تر می‌آید. سری جدید چاپگرها می‌توانند برمبنای نوع برگه و وضوح دلخواه، سیستم را به‌صورت خودکار به جوهر سیاه مات یا فرمت تصویری پرکیفیت تبدیل کنند.

۱) این محصول که در ماه آپریل سال ۲۰۰۶ عرضه شد، هم‌اکنون نیز نه تنها سریع‌ترین چاپگر جوهرافشان استودیوئی موجود است (برای تولید یک پرینت ۱۷٭۱۱ اینچی با بهترین وضوح تنها به چهار دقیقه زمان نیاز دارد)، بلکه دوازه رنگ‌دانه با بنیاد جوهری Lucia دارد که می‌توانند گستره‌ای از رنگ‌های گوناگون و حتی تنالیته‌های پایدار، بادوام و هموار سیاه و سفید را بسازند. قرمز، آبی، سبز، خاکستری، خاکستری تصویری، سیان، سیان تصویری، مگنتا، مگنتا تصویری، زرد، سیاه معمولی و سیاه مات، رنگ‌دانه‌های این چاپگر را تشکیل می‌دهند.

اجازه ندهید برچسب‌های قیمت چاپگرهای dpi ـ ۱۲۰۰٭۲۴۰۰ روی تصمیم شما تأثیر بگذارند. با خرید یک دستگاه iPF۵۰۰۰ که با کارتریچ‌های نیمه پر عرضه می‌شوند نه تنها به اندازه ۴۵۰ دلار جوهر رایگان خواهید داشت، بلکه توانسته‌اید جوهر مورد نیاز خود را با بهائی کم‌تر از سایر چاپگرهای ارزان‌قیمت تهیه کنید. اگر می‌خواهید میزان مصرف را کنترل کنید، بهترین گزینه را انتخاب کنید. چهار گزینه تغذیه کاغذ برای iPF۵۰۰۰ وجود دارد: کاست بارگذاری جلوئی برای برگه‌های از پیش برش داده شده، تغذیه دستی از پشت، تغذیه دستی مسیر مستقیم جلوئی برای برگه‌های ضخیم تا ۵/۱ میلی‌متر و یک گزینه تغذیه غلتان ۲۵۰ دلاری برای برگه‌هائی که درازای بیشتری دارند.

از آنجا که کاست و تغذیه غلتان با تغذیه خودکار تعویض می‌شوند، امکان بارگذاری یا انتخاب به کمک گرداننده چاپ برای دو نوع رسانه گوناگون وجود دارد. کانن یک گرداننده پرینت استاندارد و یک گرداننده حرفه‌ای پرینت شانزده بیتی دارد که دسترسی به آن از راه منوی Export فتوشاپ، امکان‌پذیر است. بدین ترتیب می‌توان با بهره‌گیری از پانل کنترل بارگیری ویژگی‌ها، فایل‌های شانزده بیتی کاری را به فضای دوازه بیتی چاپگر تبدیل کرد. به‌طور قطع عکاسان و هنرمندان از چنین امکاناتی بیشترین بهره را خواهند برد. مسیر تمام جوهرها سیستم چاپ دوگانه‌ای است که با بیش از سی‌هزار دهانه از قطرات چهارپیکولیتری استفاده می‌کنند. برخلاف مدل‌های مشابه اپسون، کلاهک‌های چاپ iPF۵۰۰۰ قابل تعویض هستند. به‌زودی ImgaePrint RIP محصول ColorByte Software نیز برای iPF۵۰۰۰ در دسترس همگان قرار خواهد گرفت. در حال حاضر کانن گزینه RIP را ندارد. سندسازی خسته‌کننده و تغییر جهت ناگهانی سیستم در تشخیص برگه نیز از جمله نقطه‌ضعف‌های موجود در این چاپگر است، اما کیفیت تولید، سندسازی واضح، رنگ‌های آرشیوی و پرینت‌های سیاه و سفیدش می‌تواند مشتریان را متعجب کند.

۲) Epson Sylus Pro ۳۸۰۰

ماه دسامبر ۲۰۰۶ بود که تازه‌ترین جوهرافشان سری Epson Pro به نام Stylus Pro ۳۸۰۰ با بهای ۱۲۹۵ دلار به بازار عرضه شد. این چاپگر هشت رنگ با ۱۴۴۰٭۲۸۸۰ dpi تنها می‌تواند روی برگه‌هائی با اندازه ۶٭۴ تا ۲٭۱۷ اینچ پرینت بگیرد. کارتریچ‌های جوهر این چاپگر می‌توانند نه جوهر فشرده شده هشتاد میلی‌لیتری با رنگ‌دانه‌هائی برمبنای UltraChrome K۳ را نگه‌دارند. این چاپگر با هشت کلاهک (کارتریج نهم می‌تواند به‌صورت خودکار و برمبنای نیاز، سیاه مات را به سیاه تصویری و برعکس تعویض کند.) توانمندی تولید پرینت‌های آرشیوی، سندسازی رنگ‌های گسترده و پرینت‌های سیاه و سفید با تنالیته صاف و هموار را دارد. سیاه، سیان روشن، مگنتا، مگنتای روشن، زرد، خاکستری، خاکستری روشن، سیاه تصویری و سیاه مات رنگ‌های تعبیه شده در این چاپگر هستند و هزینه تعویض هر یک از کاتریج‌ها پنجاه هزار تومان خواهد بود. Stylus Pro ۳۸۰۰ هم از همان کاغذها (تا اندازه ۲۲٭۱۷ اینچ)، همان فن‌آوری کلاهک‌های پرینت و همان تنظیمات جوهری موجود در Stylus Pro ۴۸۰۰ استفاده می‌کند با این تفاوت که بهای آن پائین‌تر است!

برگه‌ها از درگاه پشتی وارد می‌شوند و سنگین‌ترین آنها با ۱/۵ میلی‌متر ضخامت از شکاف جلوئی گرفته می‌شود. با این‌که Stylus Pro ۳۸۰۰ به اندازه iPF۵۰۰۰ کانن سرعت ندارد، اما می‌تواند از نظر کیفیت چاپی با آن رقابت کند. حجم آن نیز کوچک‌تر و مطمئن‌تر از iPF۵۰۰۰ کانن است. فقدان گزینه تغذیه غلتان و پشتیبان فایروایر آن نیز از نقاط ضعف این محصول به‌شمار می‌آیند.

۳) HP Photosmart Pro B۹۱۸۰

این محصول هشت رنگ تنها برگه‌هائی تا اندازه ۱۹٭۱۳ اینچ را می‌پذیرد. این چاپگر مدعی است که برای رنگ‌های ثابت از سیستم اندازه‌گیری قطر داخلی کلاهک حلقوی استفاده می‌کند، قطرات جوهرش چهار پیکولیتری است و رزولوشن چاپ آن به ۱۲۰۰٭۴۸۰۰ dpi می‌رسد.

اچ‌پی، پروفایل‌های ICC بسیاری دارد که می‌توانند با انواع گوناگون برگه‌ها مطابقت پیدا کنند. هم‌چنین ابزاری دارد که با کمک آن مجموعه‌هایش را مدیریت کرده و به اجراء درمی‌آورد.

اچ‌پی هم مانند کانن تنظیمات استانداردی مربوط به گرداننده‌ها و گرداننده پرینت دارد که دسترسی به آنها به‌طور مستقیم از فتوشاپ امکان‌پذیر است. B۹۱۸۰ می‌تواند برگه را هم از درگاه پشت و هم از سینی دستی بارگیری جلو بپذیرد. این دستگاه می‌تواند با برگه‌هائی تا ضخامت ۵/۱ میلی‌متر کار کند. B۹۱۸۰ از جوهرهای Vivera با مبنای رنگ‌دانه‌ای استفاده می‌کند: سیاه تصویری، سیاه مات، خاکستری روشن، سیان، مگنتا، زرد، سیان روشن و مگنتای روشن از جمله جوهرهای این چاپگر هستند که در کارتریچ‌های ۲۷ میلی‌متری با بهای چهل دلار عرضه می‌شوند. سرعت پرینت B۹۱۸۰ با Canon IPF۵۰۰۰ و Epson SP۳۸۰۰ رقابت می‌کند. از برتری‌های این دستگاه می‌توان سرعت بالا و سندسازی آن در بهترین شرایط را نام برد. با وجود گران بودن جوهرهای B۹۱۸۰، کلاهک‌های پرینت ارزان‌قیمت و قابل تعویضی هم وجود دارند. B۹۱۸۰ هم درست مانند دو چاپگر سایز A۲ که در این بخش بررسی شدند، می‌تواند رنگ‌های واضح و تثبیت شده را به‌خوبی پرینت‌های هنری، هم به‌صورت رنگی و هم به‌صورت سیاه و سفید تولید کند.

با این‌که محصولات جدید ۱۹٭۱۳ اینچی کانن جزء چاپگر استودیوئی واقعی نیست و از اتصالات کامل شبکه‌ای پشتیبانی نمی‌کند، اما در عوض هم بهایش مناسب است و هم پرینت‌های هنری و اسناد آن از کیفیت چاپی بالائی برخوردارند.

۴) Canon PIXMA Pro ۹۰۰۰

این محصول جایگزین مناسبی برای Canon i ۹۹۰۰ است و تنها جوهرافشان استودیوئی است که می‌تواند گسترده کامل رنگ‌های Adobe RGB را چاپ کند. دلیلش هم این است که تنها چاپگر استودیوئی سایز A۳ است که از جوهرهای رنگی ChromaLife ۱۰۰ کانن استفاده می‌کند. Pro۹۰۰۰ هشت رنگ برای دست‌یابی به رزولوشن ۲۴۰۰٭۴۸۰۰ dpi، یک لایه از قطرات دوپیکولیتری ایجاد می‌کند. سیاه، سیان، مگنتا، زرد، سیان تصویری، مگنتای تصویری، قرمز و سبزرنگ‌های جوهرها را تشکیل می‌دهند و هر یک از آنها در کارتریج‌های سیزده میلی‌لیتری، به قیمت پانزده‌هزار تومان ارائه می‌شوند.

با گسترده رنگی بالا و توانمندی برگه‌ای ۱۹٭۱۳ اینچی، می‌توان از Pro۹۰۰۰ برای سندسازی و مجموعه‌های مشتریان بیشترین استفاده را برد.

Pro۹۰۰۰ و Pro۹۵۰۰ می‌توانند سی‌دی‌ها و دی‌وی‌دی‌ها را به‌طور مستقیم چاپ کنند و پذیرای برگه‌هائی تا ضخامت ۲/۱ میلی‌متر باشند. برای چاپ مستقیم از روی دوربین، Pro۹۰۰۰ در پانل جلوئی‌اش یک درگاه یواس‌بی PictBridge دارد که پیشنهاد می‌کنیم پس از چاپ پنجاه پرینت از سندهای متنی، رنگ‌های سیان و مگنتای تصویری را عوض کنید.

از آنجا که Pro۹۰۰۰، درگاه شبکه‌ای TCP/IP ندارد باید آن را از پهلو روی میز یا کامپیوتر بگذارید.

۵) Canon PIXMA Pro۹۵۰۰

عکاسان و استودیوهای هنری می‌توانند منتظر تولید انبوه این محصول ده جوهری باشند. این مدل به همان اندازه Pro۹۵۰۰، تغذیه برگه، وضوح و عملگر دارد. Pro۹۰۰۰ برای محصولات چاپی آرشیوی رنگی و سیاه و سفید از قطرات سه پیکولیتری و جوهرهای Lucia با مبنای رنگ‌دانه‌ای استفاده می‌کند. سیاه‌تصویری، سیاه مات، خاکستری، سیان، مگنتا، زرد، سیان تصویری، مگنتای تصویری، قرمز و سبز، رنگ‌های جوهر را تشکیل می‌دهند.

▪ نوار جانبی

با بهره‌گیری از این محصولات، وضوح و تثبیت رنگ پرینت عکس یا مجموعه‌سازی مشتری به‌خوبی کالیبراسیون نمایشگر شما صورت می‌گیرد. اگر ابزار پروفایلی مثل X-riteEyeOne ندارید، کم‌ترین کاری که باید انجام دهید کالیبراسیون ساده است.