جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

بهترین درمان فاصله دندانی


بهترین درمان فاصله دندانی

این روز‌ها محدودیت‌های ارتودنسی و جراحی فک بسیار کم شده است...
بسیاری از مراجعان و دندانپزشکان عمومی نگاه ساده‌ای به مشکلات ارتودنسی دارند. مثلا تصور می‌کنند فاصله‌های دندان‌ها …

این روز‌ها محدودیت‌های ارتودنسی و جراحی فک بسیار کم شده است...

بسیاری از مراجعان و دندانپزشکان عمومی نگاه ساده‌ای به مشکلات ارتودنسی دارند. مثلا تصور می‌کنند فاصله‌های دندان‌ها با بستن چند سیم از بین می‌روند. ممکن است دندان‌ها ردیف شده و رابطه دندانی فک بالا و پایین بیمار بسیار زیبا و شکیل شده باشند، اما اصلا تناسبی با صورت او نداشته باشند. باید بررسی کرد که آیا بستن فضاها به روش ارتودنسی با چهره فرد هماهنگ است یا خیر؟ این تشخیص، هنر و ارزش یک متخصص را نشان می‌دهد.

برای مثال، گاهی فرد فک خود را از مادر به ارث می‌برد و دندان‌ها را از پدر، در نتیجه فضای دهان او برای دندان‌هایش کافی نیست و دندان‌هایش نامرتب قرار می‌گیرند. اگر نامرتبی خفیف باشد، به طور مختصر دندان‌ها را کوچک می‌کنند و دندان‌ها ردیف می‌شوند. گاهی فضای بیشتری احتیاج داریم و به ناچار مجبوریم دندان‌های دایمی را بکشیم و از فضای آنها برای مرتب کردن دیگر دندان‌ها استفاده کنیم. (بسته به نوع مشکل، صورت و چهره فرد از دندان‌های جلویی تا آخرین دندان را می‌توان کشید اما عمدتا دندان‌های هدف، دندان‌های آسیای کوچک هستند) و اما برای درمان موارد فاصله داری دندان چند روش داریم:

۱) وقتی اندازه دندان‌ها نسبت به اندازه فک کوچک است. مانند نمونه‌ای که مثال زدم (فرد دندان‌های با فاصله‌ای خواهد داشت که این فضاهای بین دندانی را می‌توان با ارتودنسی بست) اما اگر زبان فرد بزرگ باشد، مشکلاتی پیش می‌آید زیرا اگر زبان بزرگ باشد، برای به دست آوردن فضای خود به دندان‌ها فشار می‌آورد و دندان‌ها دوباره از هم فاصله می‌گیرند.

۲) بستن فاصله دندان‌ها آنها را در قوس فکی کوچک‌تر قرار می‌دهد و کمی عقب‌تر می‌روند. چون لب‌ها هم به دندان‌ها تکیه دارند، در پی عقب رفتن دندان‌ها، لب‌ها هم عقب می‌روند. با این وضعیت بینی و چانه، خود را برجسته نشان می‌دهند و فضای بین آنها که همان لب‌ها هستند گود (مانند افراد مسنی که دست دندان مصنوعی خود را در دهان نگذاشته‌اند) می‌شود و منظره ناخوشایندی را ایجاد می‌کند. در این موارد باید درمان‌های جایگزین را در نظر گرفت. برای مثال، می‌توان این فواصل را با مواد هم رنگ دندان پر کرد که نسبت به درمان ارتودنسی بسیار سریع‌تر است و هزینه آن معمولا کمتر از ارتودنسی است. این پرکردگی‌ها به دقت و مراقبت زیادی احتیاج دارند زیرا به راحتی رنگ می‌گیرند. به کار بردن لمینیت هم از دیگر راه‌هاست که رنگ کمتری به خود می‌گیرد اما هزینه بالاتری دارد.

۳) در مواردی فاصله دندان‌ها ناشی از نبود مادرزادی دندان‌هاست. در این شرایط نیز بسته به اینکه کدام دندان وجود ندارد و شرایط صورت فرد، درمان ارتودنسی یا درمان هم‌زمان ارتودنسی ـ ایمپلنت برای جایگزینی آنها کاربرد دارد.

دکتر سیدمهدی هاشمی

متخصص ارتودنسی عضو هیات علمی دانشگاه زاهدان



همچنین مشاهده کنید