شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

مالزی در انتظار جشنواره گل ایران


مالزی در انتظار جشنواره گل ایران

اولین دوره مسابقات فوتبال جام ملت های آسیا در سال ۱۹۵۶ میلا دی برگزار شد و از آن سال تاکنون همواره برترین تیم های ملی فوتبال قاره هر چهارسال یک بار در بالا ترین میدان فوتبال آسیا با یکدیگر به رقابت پرداختند

اولین دوره مسابقات فوتبال جام ملت های آسیا در سال ۱۹۵۶ میلا دی برگزار شد و از آن سال تاکنون همواره برترین تیم های ملی فوتبال قاره هر چهارسال یک بار در بالا ترین میدان فوتبال آسیا با یکدیگر به رقابت پرداختند.

ایده اصلی برگزاری مسابقات فوتبال جام ملت های آسیا، اولین بار وهمزمان با تاسیس کنفدراسیون فوتبال آسیا (AFC) در مانیل مطرح شد. ۱۲ کشور بنیانگذار AFC تصمیم گرفتند تا برگزاری مسابقاتی در سطح قاره را بررسی کنند که قدم اول آن سازماندهی مسابقات نواحی مختلف آسیا پیش از آغاز رقابت های قاره ای بود.

دقیقا دو سال بعد اولین دوره مسابقات فوتبال جام ملتهای آسیا به میزبانی هنگ کنگ برگزار شد که هفت کشور از مجموع ۱۲ کشور آسیایی بنیانگذار AFC در این مسابقات شرکت کردند و کره جنوبی به مقام قهرمانی رسید. پس از دو دوره قهرمانی کره جنوبی در سال ۱۹۵۶ و ۱۹۶۰، تیم ملی ایران در سال ۱۹۶۸ عنوان قهرمانی را به دست آورد، قهرمانی که تا دو دوره بعدی یعنی تا سال ۱۹۷۶ ادامه یافت و ایران اولین تیمی در آسیا شد که سه دوره متوالی به مقام قهرمانی فوتبال آسیا رسید.

چهاردهمین دوره مسابقات فوتبال جام ملت های آسیا از روز شنبه شانزدهم تیرماه در تایلند با انجام مسابقه تیم های تایلند و عراق رسما آغاز شد و هم اکنون تیم های شرکت کننده با انجام بازی های زیبا در حال رقابت هستند.

شکست تیم های بزرگ و مدعی در جام چهاردهم زنگ خطری جدی برای ایران است و بازیکنان باید در دیدار برابر مالزی با تمام توان به میدان بروند.

عدم نتیجه گیری تیم هایی مثل کره جنوبی و استرالیا که از آنها به عنوان مدعیان قهرمانی جام ملت ها نام می بردند نشاندهنده آن است که فوتبال آسیا پیشرفت قابل توجهی کرده و هیچ تیمی در حاشیه امنیت قرار ندارد. کشورهای آسیایی با سرمایه گذاری گسترده ای که روی فوتبال انجام داده اند به پیشرفت هایی دست یافته اند و فوتبال در آسیا از حالت سنتی خود خارج و به سطح حرفه ای نزدیک شده است.

بازی های این دوره جام ملت ها و نتایج دور مقدماتی آن نشان می دهد که فاصله بین مدعیان سنتی آسیا با تیم های درجه دو و حتی درجه سوم آسیا بسیار کم شده و دیگر هیچ تیمی نمی تواند خود را از پیش برنده بداند.

تیم ملی فاقد سرعت تیمی لا زم است و باید کادر فنی تذکرات لا زم را در سرعت دادن به بازی به بازیکنان گوشزد نماید. امروز دیگر هنگام آزمون و خطا نیست که سرمربی تیم ملی بخواهد ترکیب های مختلف را با بازیکنان بیازماید، اگر هم نیازی به این کار بود بازی با ازبکستان و چین برای نشان دادن توان و کارایی این بازیکنان کافی بود. قلعه نویی اینک باید تیم را با ترکیبی روانه میدان کند که هم توانایی چیره شدن به سرعت حریفان مدعی و چشم تنگ جنوب شرق آسیا را داشته باشند و هم بتوانند دفاع بسته آنها را آشفته کرده و سقف دروازه شان را فرو ریزند. البته ترکیب قدرتی مقابل ازبکستان و ترکیب سرعتی در مقابل چین لا زم بود که از این لحاظ نیاز بود و انجام شد بازی ازبکستان و چین درس های فراوانی برای سرمربی جوان تیم ملی داشت که اگر نگاه درستی به این تجربه داشته باشد می توان مدعی شد که تیم ایران نه تنها از دیوار چین بلکه با کنار زدن همه حریفان آرزوی چندین ساله خود را برآورده کرده و بر سکوی قهرمانی آسیا بایستد.

در چند روزی که از برگزاری بازی ها می گذرد به خوبی دیده شد که بیشتر تیم های جنوب شرق آسیا با بهره گیری از سرعت بالای شان توانستند حریفان را در چنبره خود گرفتار نمایند و آنها را در دستیابی به پیروزی ناکام بگذارند، بنابراین، این نکته نباید فراموش شود که همه حریفان ما تیم های غرب آسیا نیستند که گمان برده شود با چهره های جوان و کم تجربه بتوان به آنها چیره شد.

تیم های جنوب شرق آسیا با توجه به سرعت بالایی که دارند و بازی های هماهنگ و ساختارمندی که از خود نشان داده اند، این توانایی را دارند که از نقاط ضعف تیم به ویژه در خط دفاعی بهره برند و کار را به سود خود پایان دهند.

از همین رو سرمربی تیم ملی باید در چینش بازیکنان از سیستمی بهره گیرد که راه نفوذ برای مهاجمان حریف بسته باقی بماند. اما از همه مهم تر بیماری بزرگی است که تیم ایران همواره از آن رنج می برد و آن چیزی نیست مگر اینکه تیم ملی ایران در بازی های انجام شده بی برنامه به میدان رفته است، هنگامی که بی برنامگی تیم در کنار بی ساختاری آن قرار می گیرد، دستاورد ما این می شود که بیش از سی سال دستمان به جام قهرمانی آسیا نرسد حتی زمانی که بهترین بازیکنان آسیا را که در تیم های اروپایی بازی می کنند در اختیار داشته باشیم.

به هر روی امیدواریم که قلعه نویی برای مصاف با تیم ضعیف مالزی که از هر کدام از همگروهان ۵ گل دریافت کرده است، تیمی ساختارمند و با برنامه به پیکار بفرستد تا با جشنواره گل خنده و شادی را بر چهره همه ایرانیان نقش بزند.

درست است که در مصاف با ازبکستان پس از دریافت اولین گل، با دو گل پیروز میدان شده و در پیکار با چین با پذیرش دو گل، دو گل وارد دروازه حریف کردیم و تساوی را برد تلقی کردیم، اما در برابر مالزی باید گلآوراژمان را حداقل به تعداد انگشتان دستانمان بالا ببریم تا با اقتدار در صدر گروهمان قرار گیریم، این شایستگی راداریم اگر لژیونرها با عرق ملی بیشتری وارد زمین شوند.

از سوی دیگر صدرنشینی در گروه سوم این ارزش را دارد که تیم ایران مجبور به سفر به کشوری دیگر برای انجام دیدار مرحله یک چهارم نهایی نیست. از آنجا که رقابت های چهارمین دوره جام ملت ها در چهار کشور مالزی، اندونزی، ویتنام و تایلند برگزار می شود، تیم دوم هر گروه باید به کشور دیگری سفر کند تا دیدار یک چهارم نهایی را انجام دهد. تیم ملی اگر بتواند صدرنشین گروه شود که انشا»الله می شود، از سفر اجباری برای انجام دیدارهای مرحله یک چهارم نهایی خلاص خواهد شد.

نکته مهمی که باید یادآور شویم اینکه براساس قوانین مسابقات جام ملت های آسیا برای تعیین تیم های صعود کننده به مرحله بعد، بازی های رودررو ملاک است.

براساس قوانین مسابقات ملاک انتخاب تیم های برتر در صورت تساوی امتیاز، بازی رو در رو اعلام شده است.

در صورتی که تیم ها برای صعود امتیازهای برابری داشته باشند، بر اساس مقررات بازی ها ابتدا دیدارهای رودررو (heab To heab) محاسبه می شود، در صورتی که بازی های رودررو نیز تکلیف تیم ها را روشن نکند تفاضل گل ملا ک صعود خواهد بود.

تا کنون جام ملت های آسیا شگفتی های زیادی به همراه داشته است. درخشش میزبان ها توقف بزرگان و قدرت نهایی تیم هایی چون عمان و عراق از اتفاقات جالب جام چهاردهم به شمار می رود. در گروه C مالزی به عنوان تنها میزبانی که در پایان روز دوم مسابقات حذف شده است تنها برای اعاده حیثیت در روز سوم دور گروهی به مصاف ایران می رود.

ایران در بازی اول ازبکستان را شکست داد و مقابل چین هم به سختی به تساوی رسید تا همراه چین که در بازی اول با نتیجه ۵ بر یک مالزی را برده بود دراین گروه چهار امتیاز داشته باشد.

هر چند تساوی هم برابر مالزی برای ایران کافی است تا صعود خود را مسجل کند اما تفاضل گل بالا می تواند ما را برای مسابقات دور بعد در مالزی نگه دارد.

بازی دو تیم چین و ازبکستان را اما می توان فینال رقابت های این گروه خواند. در صورت تساوی، این چین است که به همراه ایران به جمع هشت تیم برتر راه پیدا می کند. اما تفاضل گل دو تیم یکسان است و تیم پیروز می تواند به مرحله یک چهارم نهایی بازی ها برسد. شاگردان قلعه نویی برای صدرنشینی گروه و ماندن در کشور مالزی تا پایان مرحله یک چهارم نهایی، تنها برای برد با گل های بسیار به میدان می روند تا جشنواره گل این دوره از رقابت ها را ساخته باشند.

تیم ملی از توان و پتانسیل بالا یی برخوردار است و می تواند در بازی های آینده نمایش واقعی تری از فوتبال ایران به نمایش بگذارد. آنچه مسلم است تیم ملی برای قهرمانی راه دشواری پیش رو دارد و موفقیت در این راه متضمن تلا ش بیشتر بازیکنان و مربیان این تیم است.

نویسنده : محمود افشار



همچنین مشاهده کنید