پنجشنبه, ۲۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 16 May, 2024
مجله ویستا
انگور فرنگی خاردار
به فارسی «انگور فرنگی» و به ترکی «فرنگ اوزومی» گفته میشود در اصطلاح مازندران در نور و کجور «گالش انگور» و «گالش انگورک» و در رودسر «دیوانگوری» نامیده میشود.
به فرانسوی Groseillier و Groseillier epineux و Groseillier a mquereau و به انگلیسی Gooseberry و European gooseberry و Catberry گفته میشود. گیاهی است از خانوادهٔ Saxifragaceae، نام علمی آن Ribes uva-crispa L. و مترادفهای آن Ribes grossularia و Grossularia uva- crispa Mill. و Ribes reclinaum L. و Ribes caucasicum Adams. از طرف گیاه شناسان مختلف نامگذاری شده است.
گیاه شناسان هندی نام اصلی این گیاه را R.grossularia L. و سایر نامها را نامهای مترادف ذکر میکند.
▪ ترکیبات شیمیایی
از نظر ترکیبات شیمیایی در برگهای تازهٔ گیاه، وجود اسید سیانیدریک گزارش شده است. در میوهٔ انگور فرنگی تیغ دار، مقدار قند (حدود ۷ درصد دکستروز و لوولوز) و در حدود ۵/۱ درصد اسیدهای آزاد، نظیر سیتریک اسید، مالیک اسید و وینیک اسید و در میوهٔ نرسیده سوکسی نیک اسید، کمی مواد آلبومینوئیدی، تانن و... یافت میشود. در تخم آن، مقادیری لعاب وجود دارد.
▪ خواص ـ کاربرد
میوهٔ انگور فرنگی به علت لعابی که دانههای آن دارد، ملین و برای رفع یبوست مفید است.
اسراف در خوردن میوهٔ انگور فرنگی مضر است و اختلالاتی بوجود میآورد.
انگور فرنگی از نظر دارویی معمولاً به عنوان مدر، خنک کننده و ملین مصرف میشود و اغلب به حالت خام و نارس خورده میشود.
▪ انگور فرنگی سیاه
گونهٔ دیگری از انگور فرنگی است، به فرانسوی Cassis و Cassissier و Groseillier و به انگلیسی Black currant گفته میشود. گیاهی است که از خانوادهٔ Saxifragaceae، نام علمی آن Ribes nigrum L. و مترادف Ribes boreale Turcz است.
رنگ میوهٔ آن سیاه است. این گیاه بیشتر در جنگلهای مرطوب و عمق درههای جنگلی و درههای مرطوب میروید. در اروپا انتشار وسیعی دارد. با احتمال زیاد در ایران در جنگلهای مرطوب شمال وجود دارد ولی تا به حال گزارشی از محل دقیق آن داده نشده است.
▪ ترکیبات شیمیایی
از نظر ترکیبات شیمیایی در غنچهها و جوانههای گیاه، اسانس روغنی فرار وجود دارد. در میوهٔ آن مالیک اسید، سیتریک اسید، تارتاریک اسید و پکتین مشخص شده است. در اسانس جوانههای آن نوپینن، السابینن و دی ـ کاریوفیلن یافت میشود.
▪ خواص ـ کاربرد
میوههای انگور فرنگی سیاه سرد و خشک است، خنک کننده، ملین و مسکن درد است. در آلمان برگهای آن به عنوان مدر، سرد، خنک کننده و پاک کنندهٔ چرک مصرف میشود. دم کردهٔ برگها و سرشاخهها به عنوان مدر و برای تسکین روماتیسم و قابض و در موارد نقرس و ورم مفاصل و استسقا و سنگ کلیه اثر مفید دارد. به علاوه در درمان اغلب انواع میگرنها و سرفههای سخت و سیاه سرفه مفید است. غرغره جوشانیدهٔ آن برای تسکین درد گلو و ورم لوزه و بنده آوردن خونریزی از لثه مفید است. در فرانسه معمول است که به عنوان مدر و در موارد سنگ مثانه و روماتیسم حدود ۴۰ گرم از برگهای خشک گیاه را در یک لیتر آب جوش دم و دو تا سه فنجان در روز میخورند، آخرین فنجان موقع خوابیدن خورده میشود.
اخیراً محققان سوئدی، دارویی ضد اسهال به نام پکارین از انگور فرنگی سیاه تهیه کردهاند. به این ترتیب، پوست و لایهٔ خارجی میوهٔ انگور فرنگی سیاه را که در حدود ۴۰ درصد میوه را تشکیل میدهد، گرفته و خشک میکنند و به صورت گرد درمیآورند. این گرد به نام پکارین معروف است. پکارین دارای مقدار زیادی آنتوسیانوزید است. آنتوسیانوزیدها، مواد شیمیایی ضد باکتری هستند و رشد باکتریها به خصوص اشریچیاکولی را که عامل اسهال است، متوقف میکنند
منبع : روزنامه اطلاعات
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
پیچ و مهره پارس سهند
تعمیر جک پارکینگ
خرید بلیط هواپیما
ایران غزه دولت سیزدهم مجلس شورای اسلامی دولت وزیر کشور مجلس رئیس جمهور شورای نگهبان قوه قضائیه مجلس دوازدهم مجلس یازدهم
سیل مشهد پلیس سیل مشهد هواشناسی خراسان رضوی تهران قوه قضاییه شهرداری تهران قتل فضای مجازی آموزش و پرورش
قیمت دلار قیمت طلا خودرو مالیات قیمت خودرو مسکن بازار خودرو بانک مرکزی دلار سایپا ایران خودرو بورس
تلویزیون نمایشگاه کتاب سریال کتاب فردوسی نمایشگاه کتاب تهران شاهنامه همایون شجریان سحر دولتشاهی سینمای ایران
دانشگاه تهران فضا
رژیم صهیونیستی فلسطین اسرائیل آمریکا جنگ غزه روسیه حماس چین اوکراین ترکیه طوفان الاقصی نوار غزه
فوتبال استقلال پرسپولیس لیگ برتر بازی جواد نکونام لیگ برتر ایران باشگاه استقلال لیگ برتر انگلیس فولاد خوزستان رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران
هوش مصنوعی گوگل سامسونگ آیفون تبلیغات عیسی زارع پور اپل سرعت اینترنت دوربین موبایل
دیابت بارداری سرطان چاقی قهوه کاهش وزن زوال عقل اضطراب