چهارشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۴ / 7 May, 2025
مجله ویستا
پیش بینی پژوهشگران بازارهای فلزی جهان برای سال آینده هر تن مس، ۱۲ هزار دلار

با وجود رشد قیمت مس هنوز هم نرخ تقاضای آن با سرعت زیادی افزایش مییابد. شركت تولیدی كومریو یكی از توابع شركت بلژیكی Umicore SA كه از جمله شركتهای بزرگ و فعال در تولید و فروش مس به بازارهای جهانی است اعلام كرد در سه ماه اول سال ۲۰۰۶ صادرات انواع سیم های مسی و ورقه های مسی ۱۰ درصد نسبت به سال گذشته رشد داشته است.گلد وین با توجه به وضعیت حاكم بر بازار این فلز در جهان می گوید:رشد اقتصادی كشورهای اروپایی و امریكایی نشان می دهد كه علیرغم رشد قیمت فلز مس در بازارهای جهانی تقاضای این فلز تحت تاثیر قرار نگرفته است. از طرف دیگر در شرایطی كه به دلیل اعتصاب كارگران معادن، عدم وجود امكانات و تجهیزات صنعتی، شمار اندك مهندسان كارآزموده و ماهر در علم معدن تولید این فلز رشد قابل ملاحظهای نداشته است ولی ما انتظار تغییری فاحش و آسیبرسان را در بازار تقاضای این فلز نداریم.
در سه ماه اول سال ۲۰۰۶ تقاضای فلز مس در بازارهای جهانی ۵ درصد نسبت به سال گذشته افزایش پیدا كرد. برخی دلیل این رشد را پاسخ شركتها به سفارشاتی می دانند كه در سالهای گذشته دریافت كردهاند. این رشد تقاضا در شرایطی صورت گرفت كه بسیاری از معاد تولیدكننده مس خبر از كاهش تولید خود در سال جاری دادند.در همین بازه زمانی معدن كودلكو ، بزرگترین معدن تولیدكننده مس در جهان كه در كشور شیلی واقع شده است اعلام كرد كه سطح تولید خود را كاهش خواهد داد. این معدن كه ۱۱ درصد از كل مس مورد نیاز جهان را تولید می كند پیشبینی خود را در مورد سطح تولید در سالهای ۲۰۰۶ و ۲۰۰۷ تغییر داد و اعلام كرد كه در شرایط كنونی ادامه روند كنونی تولید مقرون به صرفه نیست و در این دو سال سطح تولید این معدن نسبت به برآوردهای گذشته كمتر خواهد شد. در پی این اخبار تولید مس این معدن در ماه مارس سال ۲۰۰۶ میلادی ۴/۱ درصد تنزل یافت.در همین زمان شركت آنتوفاگاستا كه مالكیت سه معدن مس در شیلی را بر عهده دارد اعلام كرد تولید این معادن در ماه می سال جاری به ۱۰۷ هزار تن خواهد رسید در حالیكه تولید این معادن در سال پیش از آن بیشتر از ۱۱۸ هزار و ۹۰۰ تن بوده است.
سیر رشد تقاضای مس در بازارهای جهانی در كنار كاهش تولید در معادن مختلف جهان علامتی است كه به ما یادآور می شود باید انتظار صعودی دیگر را در این بازار داشته باشیم. اقتصاددانان در تحلیل شرایط موجود میگویند: سالهای پیش احتمال رسیدن قیمت هر تن مس به ۸۰۰۰ دلار بسیار اندك به نظر می رسید در حالیه امروزه ما شاهد رشد ۸۷ درصد قیمت آن در كمتر از ۶ ماه و تبدیل شدن قیمت ۴۲۰۰ دلاری به بیشتر از ۸ هزار دلار هستیم. این رشد ما را متقاعد می كند تا انتظار صعودی دیگر را داشته باشیم .صعودی كه در تاریخ این فلز بی نظیر خواهد بود اما واقعیت چیزی جز این نیست. پیشبینی میشود در آیندهای نه چندان دور هر تن فلز مس به قیمت ۱۲ هزار دلار در بازارهای جهانی به فروش برسد .بدون تردید رسیدن قیمت هر تن مس به این سقف آسیبی جدی به صنایع مصرف كننده وارد خواهد كرد اما مصرف كنندگان این فلز در بازار موجود چارهای جز هماهنگ كردن خود با موقعیت تازه ندارند.
اما این رشد قیمت بزرگترین مصرف كننده فلزات در جهان را بر آن داشت تا در سیاستهای مصرفی خود تغییراتی دهد. طبق گزارش دولت كشور چین در اثر افزایش قیمت مس برای سومین بار طی سال جاری این كشور اقدام به كاهش مبادله مس در بازار جهانی كرد. در ماه اوریل سال جاری صادرات و واردات مس در كشور چین تنزل چشمگیری پیدا كرد. در ماه مذكور واردات مس تصفیه شده به چین با ۲/۳۳ درصد كاهش نسبت به سال گذشته به ۷۱ هزار و ۱۰۶ تن رسید.واردات مس تصفیه شده در ۴ ماه اول سال جاری با ۳/۳۶ درصد كاهش نسبت به سال پیش از آن به ۲۷۶ هزار و ۹۴۴ تن رسید. یكی از مسوولان صنعتی این كشور آسیایی در مورد وضعیت ایجاد شد در صنایع مصرف كننده مس می گوید: در ماههای اخیر تقاضای مس در بازار چین رشد نداشته است.در حال حاضر بیشترین فشار روی صنایعی است كه فرآورده نهایی این صنعت را مصرف می كنند.صنایعی از قبیل تولیدكنندگان تهویه های و وسایل خنك كننده كه مجبور هستند مواد اولیه مورد نیاز خود را با قیمت بسیار بالایی خریداری كنند اما حجم بالای تولید در كشور چین اجازه افزایش قیمت تولیداتشان را به آنها نمی دهد. اینان فشار افزایش قیمت مس در بازارهای جهانی را به تنهایی به دوش میكشند و توان انتقال بخشی از این فشار به مصرفكنندگان نهایی را ندارند. در این شرایط برخی از صنایع مصرفكننده مس كه توان مقابله با این شرایط را نداشتند یا فعالیت خود را تعطیل كردند و یا اینكه حجم تولیدشان را تنزل دادند. این وضعیت در كشور چین كه بزرگترین مصرف كننده مس در جهان است می تواند برای تولیدكنندگان بسیار آسیبرسان باشد.
در چهار ماه اول سال جاری تولید كشور مس در كشور چین ۲۷ درصد نسبت به سال گذشته افزایش پیدا كرد و به ۹۳۷ هزار تن رسید. در ماه اوریل رشد تولید این كشور معادل ۲۶ درصد بوده است .رشد تولید مس در این كشور آسیایی با كاهش تقاضای این كشور آسیایی همراه است كه سبب شد تا هزینه حاصل از رشد قیمت این فلز در جهان در اقتصاد چین تعدیل شود.
مونا مشهدی رجبی
منبع : مجله گسترش صنعت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست