جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

تحرکِ بیشتر افسردگیِ کمتر


تحرکِ بیشتر افسردگیِ کمتر
ورزش نه تنها برای بدن بلکه برای ذهن و مغز ما نیز مفید است. محققان معتقدند ورزش و فعالیت بدنی منظم و مداوم می‌تواند روح و ذهن را تقویت کند. با ورزش، فرد، خوش اخلاق‌تر شده و اعتماد به‌نفس بالاتری برای مواجه و حل مشکلات به‌دست خواهد آورد. این مسئله قطعاً تأثیر انکارناشدنی در بهبود زندگی فرد خواهد داشت.
وقتی کسی ورزش می‌کند یا فعالیت فیزیکی انجام می‌دهد بدن ماده شیمیائی به نام ”آندروفین“ آزاد می‌کند. آندروفین‌ها ضددردهای طبیعی هستند که درد و استرس را کاهش می‌دهند. این مواد اضطراب و افسردگی را از بین برده و احساسی حاکی از خوب سرحال بودن به فرد القاء می‌کنند. حتی یک فعالیت بدنی ساده می‌تواند میانجی‌های شیمیائی ضد افسردگی را آزاد کند. موادی مثل دوپامین، سروتونین و نوراپی‌نفرین مطالعات دانشمندان دانشگاه دیوک آمریکا نشان می‌دهد که ورزش منظم نقش مؤثری در کاهش احساس افسردگی، تنش، خشم و ناتوانی ذهنی (گیجی) داشته است. در این بین مطالعات دیگر نشان داده‌اند، ورزش کردن به‌طور متعادل نگاه به زندگی را بهبود می‌بخشد و باعث کاهش اضطراب می‌شود. اگر شما پیاده‌روی کنید، یا مثلاً کمی حرکات پرشی انجام دهید یا اینکه دقایقی کوتاه دوچرخه‌سواری کنید مزایای فوق‌العاده آن را از هر دو جنبه بدنی و ذهنی حس خواهید کرد.
استرس مزمن باعث آزاد شدن مواد شیمیائی و هورمون‌های متعددی به‌درون جریان خون می‌شود که سیستم ایمنی بدن را به شدت تضعیف و بدن را مستعد ابتلا به انواع عفونت‌ها می‌کنند. جدا از آن عملکرد سلول‌های حافظه دچار اختلال شده و فرد را به سمت افسردگی می‌کشاند. فعالیت فیزیکی منظم تأثیری فوق‌العاده در کاهش استرس دارد و مانند سلاحی کارآمد عوارض استرس را از بین خواهد برد.
هورمون‌ها و موادی‌که در طی ورزش آزاد می‌شوند مانند یک تیپ رزمی کامل در مقابل تهاجمات مخرب عوامل استرس‌زا مقاومت خواهند کرد! نتایج تحقیقات دانشمندان کانادائی نشان می‌دهد وقتی‌که افراد افسرده سه بار در هفته، هر بار ۲۰ الی ۶۰ دقیقه ورزش کرده‌اند به طرز قابل ملاحظه‌ای افسردگی و علائم بیماری‌شان کاهش پیدا کرده است. در برخی موارد تأثیر همین ورزش کوتاه‌مدت تا یک‌سال باقی‌مانده بود.
این نکته قابل توجه است که در بیماران مبتلا به افسردگی شدید، روانپزشک در کنار درمان‌های داروئی و نیز غیرداروئی به احتمال فراوان ورزش را نیز تجویز خواهد کرد. وقتی به‌خود مشکوک باشیم دائماً قوز می‌کنیم تا از خود محافظت کنیم و طبیعتاً عضلات و مفاصل به‌طور مداوم ضعیف خواهند شد. بنابراین تعجبی ندارد که روح و ذهن ما، احساس کند کالبدی که در آن جای گرفته مثل یک جنازه روی زمین پهن شده است!
بعضی اوقات فقط آغاز کردن یک برنامه ورزشی جدید می‌تواند احساس پیشرفت را به شما نشان دهد. شما قطعاً حس می‌کنید که اعتماد به‌نفس‌تان افزایش یافته است. از تمرین‌های کششی آغاز کنید. این حرکات به شما کمک می‌کند استوارتر بایستید و با دیدی بهتر به دنیای دوروبر خود نگاه کنید. مثل تمام فعالیت‌های تفریحی دیگر نیاز دارد تا در هر روز در زمانی فارغ از تمام افکار، نگرانی‌ها و مسئولیت‌ها به آن پرداخته شود.
با این‌کار شما توان خود را بازیافته، سرحال می‌شوید، خستگی از بدنتان خارج شده و ذهنتان تیزتر و فعال‌تر می‌شود. با بهبود وضعیت جریان خون، طبعاً اکسیژن و موادغذائی بیشتری به مغز می‌رسد. پس تمرینات هوازی به شما کمک می‌کند تا بهتر بیندیشید. تمرینات سنگین و تمرینات هوازی در کنار هم به‌وضوح نتایج مثبت مضاعفی خواهند داشت و می‌توانند کیفیت و مدت خواب را بهبود ببخشند. یک استراحت خوب و کامل باعث می‌شود شما کمتر خسته شده و بهتر بتوانید به فعالیت‌های روزمره خود بپردازید.
اخیراً در تحقیقی نشان داده شد که بعد از ۳۰ دقیقه ورزش، اضطراب افراد مورد تحقیق به‌شدت کاهش و توان ذهنی و قدرت استدلال افزایش چشمگیری یافت.
یک راهپیمائی متعادل، دویدن در مسافت کوتاه یا حتی انجام چند حرکت کششی در طی روز می‌تواند دیدگاه شما به زندگی را به‌شکل قابل ملاحظه‌ای تغییر دهد. ورزش‌های منظم با آزاد کردن مواد متعدد شیمیائی می‌تواند به شما کمک کند تا از لحاظ فیزیکی روی فرم آمده و از لحاظ ذهنی فعال‌تر و از لحاظ روحی آرام‌تر باشید. فعالیت فیزیکی باعث می‌شود تا شما از سلامت خود لذت ببرید و روز به روز شادتر باشید. پس شاد باشید!
طبیعت پیوسته در حرکت و تغییر است، انسان نیز به‌عنوان جزئی از این طبیعت بایستی خود را با این حرکت و تغییر هماهنگ کند و جسم و روح خود را پویا نگه‌دارد؛ که این پویائی و تحرک رمز سلامتی اوست و در این مورد ضرب‌المثلی هست که می‌گوید: آب جاری هیچ‌وقت نمی‌گندد ولی آب راکد می‌گندد.
عصر امروز که عصر تکنولوژی و ماشین است بیش از پیش از فعالیت و حرکت انسان‌ها کاسته که معضلاتی چون ناراحتی‌های روحی ـ روانی را با خود به ارمغان داشته و مراجعه افراد را به کلینیک‌های روان‌درمانی و انجام مشاوره‌های روحی را بیشتر کرده است. بیماری‌های افسردگی طیف وسیعی از افراد را درگیر خود کرده رفتارهای خودآزارانه که اغلب به خودکشی می‌انجامد: ناامیدی، ذهنیت منفی، انزوا، عدم فعالیت، احساس ناتوانی و تغییرات کلی فیزیولوژیک بدن از عوارض این بیماری است.
از آنجاکه جمعیت انبوهی از افراد به این بیماری غیر واگیر مهلک گرفتارند لذا درمان این بیماری برای همه حائز اهمیت است. در حیطه درمان افسردگی، تحقیقات زیادی صورت گرفته است و از روش‌های مختلفی مثل دارودرمانی، روان‌درمانی، گفتاردرمانی، و... استفاده شده ولی بنا به نتایج به‌دست آمده از تحقیقات، ورزش در تعدیل این بیماری بسیار مؤثر بوده است؛ به‌گفته دکتر روبرت اس براون: هر نوع رژیم درمانی برای افسردگی تجویز شود باید توأم با تمرینات ورزشی باشد.
ورزش‌های آیروبیک که ورزش‌های سخت، شدید و مداوم‌اند در درمان افسردگی بسیار مؤثرند؛ به‌طور کلی ورزش‌های منظم روزانه (حتی ۲۰ دقیقه در روز) برای پیشگیری از بسیاری بیماری‌ها مؤثر است؛ با ورزش کردن هورمون اندروفیندر بدن ترشح می‌شود که به معجون جوانی معروف است و سبب طول عمر، سلامتی، شادابی می‌گردد و قدرت سیستم ایمنی را بالا می‌برد و از بیماری ام اس به‌خوبی جلوگیری می‌کند.
بهترین زمان برای ورزش کردن صبح یا عصر می‌باشد چون فرد از وعده‌های روزانه بهره برده و انرژی کافی را ذخیره کرده است.
انجام مرتب و منظم تمرینات ورزشی آمادگی بدن را بالا می‌برد و سبب آرامش قلب و شادابی فرد می‌گردد و فرد بهتر می‌تواند با هرگونه استرس‌های محیطی و خارجی برخورد کند. با ورزش کردن، فرد به تناسب اندام، وزن ایده‌آل، توانائی فیزیکی و قدرت می‌رسد که در او عزت‌نفس و اعتماد به‌نفس را که شرط اساسی درمان افسردگی است بالا می‌برد.
”دوپامینو سروتونین“ از انتقال‌دهنده‌های شیمیائی است که سبب تعادل عصبی می‌شود؛ این ماده با ورزش متعادل می‌گردد و این نیز از معجزات دیگر ورزش است.
منبع : مجله دانش ورزش


همچنین مشاهده کنید