سه شنبه, ۲۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 14 May, 2024
مجله ویستا
روغن سبوس برنج و کاربردهایش
روغن سبوس برنج محصولی شگفتانگیز است كه از پوسته خارجی و قهوهای رنگ برنج كه با شلتوك متفاوت است، تهیه می شود.
تنها ۸ درصد از مقدار برنج آسیاب نشده را پوسته یا سبوس تشكیل میدهد اما همین مقدار حاوی ۱۵ تا ۲۰ درصد روغن است (مشابه میزان روغن در دانه سویا.)
محتوای بالای كربوهیدراتها، اسیدهای آمینه آزاد و آنزیم ها در روغن سبوس برنج باعث بروز مشكلاتی در مدت نگهداری آن میشود. برای روغنكشی باید از سبوس برنجی استفاده كرد كه آنزیمهای آن به طور مناسبی غیرفعال شده باشند. در همین زمینه بزرگترین مشكل صنعت تولید روغن خوراكی از سبوس برنج، توان انباركردن كم آن پیش از فرآیند استحصال است. رطوبت سبوس، دما و رطوبت نسبی بالای انبار و بستهبندی نامناسب موجب فساد سبوس و تغییرات نامطلوب در روغن حاصله از آن میشود. با اعمال فرآیندهای حرارتی مناسب و موثر میتوان از این فساد جلوگیری نمود.
روغن سبوس برنج حاوی اسیدهای چرب غیراشباع شامل ۸/۳۴ درصد اسیداولئیك، ۴/۳۴ درصد اسیدلینولئیك، ۲/۲ درصد اسیدلینولنیك و همچنین اسیدهای چرب اشباع شامل ۵/۲۱ درصد اسیدپالمتیك و ۹/۲ درصد اسیداستئاریك است.
● خواص تغذیهای
ارزش تغذیهای روغن سبوس برنج به دلیل داشتن اسیدهای چرب ضروری بالا است. تحقیقات نشان داده است كه مصرف این روغن در رژیم غذایی كلسترول و بهویژه كلسترول نوع ( LDLكلسترول بد) را كاهش داده وبا افزایش كلسترول نوع ( HDLكلسترول خوب) برای كسانی كه از رژیم غذایی كمچربی پیروی میكنند، ایدهآل است.
تندی اكسایشی (طعم تندی كه به علت اكسیداسیون روغن ایجاد میشود) معمولترین نوع فساد روغن است كه واكنش اسیدهای چرب غیراشباع با اكسیژن موجب بروز آن میشود. سبوس برنج از نظر پایداری اكسیداسیونی بسیار عالی است، این پایداری با آنتیاكسیدانهای مختلف طبیعی موجود در آن ارتباط دارد.
از جمله آنتیاكسیدانهای موجود در روغن سبوس برنج میتوان به ویتامین E و اوریزانول اشاره كرد. وجود این آنتیاكسیدانها برای طولانیمدت پایداری اكسیداسیون را در هر دو دمای بالا و پایین حفظ میكنند و موجب ماندگاری بالای غذاهای پخته شده با روغن سبوس برنج میشوند. همچنین كلسترول خون را نیزكاهش میدهند.
مطابق توصیه سازمان بهداشت جهانی تركیب مناسب دریافتی از انواع اسیدهای چرب در رژیم روزانه برابر است با <۱۰ : ۱۵-۱۰ : ۱۰( > اسیدهای چرب اشباع، اسیدهای چرب غیراشباع بایك پیوند دوگانه و اسیدهای چرب غیراشباع با بیش از یك پیوند دوگانه) كه در میان روغنهای خوراكی موجود، روغن سبوس برنج به این تركیب نزدیك تر است. این روغن نقطه دود بالاتری نسبت به سایر روغنهای گیاهی دارد (۲۵۷-۲۴۵ درجه سانتیگراد.)
این روغن به دلیل مقدار نسبتا بالای اسید لینولنیك نباید برای مدت زمان طولانی تحت حرارت بالا قرار بگیرد و یا در آشپز خانه و فروشگاه در مجاورت نور و حرارت باشد زیرا به پدیده بر گشت طعم در روغن منجر میشود.
روغن تصفیه شده سبوس برنج با رنگ روشن و طعم مطلوب، روغن مناسبی برای تولید سس مایونز و مصرف در صنعت مارگارینسازی، مصرف در سالادها و نیزتحت شرایط خاص، روغن مطلوبی برای سرخ كردن محسوب میشود.
همچنین به دلیل وجود آنتیاكسیدانهای طبیعی در این روغن كه تغذیهكننده پوست، ضدپیری، ضدچروك و مناسب برای پوست هستند، در تهیه و تولید ضدآفتابها و لوازم آرایشی مورد استفاده قرار میگیرد.
فاطمه ضیاعزیزی
منبع : روزنامه سلامت
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
پیچ و مهره پارس سهند
تعمیر جک پارکینگ
خرید بلیط هواپیما
ایران رهبر انقلاب مجلس شورای اسلامی شورای نگهبان مجلس حسن روحانی صادق زیباکلام دولت دولت سیزدهم انتخابات مجلس انتخابات مجلس دوازدهم
تهران قوه قضاییه بارش باران هواشناسی شهرداری تهران پلیس قتل سیل سازمان هواشناسی سلامت زلزله وزارت بهداشت
سایپا خودرو بانک مرکزی قیمت دلار قیمت طلا قیمت خودرو بازار خودرو مسکن بورس گاز حقوق بازنشستگان دلار
نمایشگاه کتاب کتاب نمایشگاه کتاب تهران دفاع مقدس حج تلویزیون سینمای ایران تئاتر نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران رضا عطاران سریال سینما
وزارت علوم دانشگاه تهران
رژیم صهیونیستی اسرائیل غزه فلسطین جنگ غزه حماس روسیه افغانستان طوفان الاقصی نوار غزه اوکراین رفح
استقلال فوتبال فولاد خوزستان پرسپولیس لیگ برتر مهدی طارمی رئال مادرید فولاد باشگاه استقلال لیگ برتر ایران لیگ برتر فوتبال ایران بازی
هوش مصنوعی فناوری شفق قطبی تبلیغات نوآوری ایلان ماسک ناسا اپل
کودک رژیم غذایی شیر خواب ویتامین واکسن تجهیزات پزشکی فشار خون افسردگی