جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا


امروز یکشنبه یکم اردیبهشت سال ۱۳۸۷ هجری شمسی، در تاریخ


امروز یکشنبه یکم اردیبهشت سال ۱۳۸۷ هجری شمسی، در تاریخ
امروز یکشنبه یکم اردیبهشت سال ۱۳۸۷ هجری شمسی مقارن است با سیزدهم ربیع الثانی سال ۱۴۲۹ هجری قمری و برابر است با بیستم آوریل سال ۲۰۰۸ میلادی .
● روز بزرگداشت سعدی
همه ساله چنین روزی به عنوان روز بزرگداشت سعدی علیه الرحمه در کشور گرامی داشته می شود . مشرف الدین مصلح ابن عبدالله سعدی شیرازی در چنین روزی در سال ۶۹۴ه .ق ( ۱۲۹۲ میلادی ) در شیراز وفات یافت. سعدی درسال ۶۰۶ ه ق در شیراز متولد شد و دانش های نخستین را در زادگاهش آموخت . و برای تکمیل آنها به مدرسه نظامیه بغداد رفت . سعدی به مسافرت علاقه بسیار داشت و و نیمی از عمر خود را در سیر و سفر سپری کرد. او پس از یک مسافرت طولانی که حدود چهل سال به طول انجامید به شیراز بازگشت و مشغول تالیف و تصنیف شد . دیوان اشعار ( کلیات ) ، بوستان و گلستان سعدی از مهمترین آثار اویند .
وقتی دل سودایی می‌رفت به بستان‌ها بی خویشتنم کردی بوی گل و ریحان‌ها

گه نعره زدی بلبل گه جامه دریدی گل با یاد تو افتادم از یاد برفت آن‌ها

ای مهر تو در دل‌ها وی مهر تو بر لب‌ها وی شور تو در سرها وی سر تو در جان‌ها

تا عهد تو دربستم عهد همه بشکستم بعد از تو روا باشد نقض همه پیمان‌ها

تا خار غم عشقت آویخته در دامن کوته نظری باشد رفتن به گلستان‌ها

آن را که چنین دردی از پای دراندازد باید که فروشوید دست از همه درمان‌ها

گر در طلب رنجی ما را برسد شاید چون عشق حرم باشد سهلست بیابان‌ها

هر تیر که در کیشست گر بر دل ریش آید ما نیز یکی باشیم از جمله قربان‌ها

هر کو نظری دارد با یار کمان ابرو باید که سپر باشد پیش همه پیکان‌ها

گویند مگو سعدی چندین سخن از عشقش می‌گویم و بعد از من گویند به دوران‌ها
● در گذشت سهراب سپهری
در چنین روزی در سال ۱۳۵۹ ه ش سهراب سپهری شاعر پر آوازه ایرانی در گذشت .
سهراب سپهری شاعر بر جسته و معاصر ایران در سال ۱۳۰۷ در خانواده ای اهل شعرو نقاشی به دنیا آمد . سپهری تا پانزده سالگی در شهر کاشان به سر برد و روح خود را در زیبایی های این شهر سنتی و زیبا جلا داد . این وابستگی های روحی او به مایه های جاودانه شهر کاشان به خوبی در آثار ادبی و هنری بعدی او نمایان است . وی شعر صدای پای آب را با الهام از قریه چنار واقع در حد واسط کاشان و مشهد اردهال سرود و دهکده زیبای گلستانه واقع در اطراف کاشان الهام بخش او در سرودن شعر گلستانه شد. سپهری در همین دوران به مطالعه آثار نویسندگان و شعرای بر جسته جهان چون لامارتین، گوته، امیل زولا، شاتوبریان و هوگو پرداخت. وی یک سال بعد پس از پایان تحصیلات سیکل اول متوسطه به تهران رفت و در دانشسرای مقدماتی نام نویسی کرد. پس از پایان دوران دانشسرا به کاشان بازگشت و به سرودن شعر و نقاشی مشغول شد. اما بعد دوباره به تهران رفت و برای تحصیل در رشته نقاشی در دانشکده هنرهای زیبا ثبت نام کرد. شعر و نقاشی سهراب همچون دیگر همعصران وی تحت تاثیر امواج نو قرار گرفت و او نیز وارد حیطه شعر نو و نقاشی مدرن شد.
سپهری در طول عمر خود توانست با سفر به کشور های مختلف در زمینه شعر و نقاشی این کشور ها اطلاعات گرانسنگی بیابد . وی با مطالعه شعر ژاپنی و غور در هایکو های شاعران این دیار تاحدودی زیادی توانست به تفکر حاکم بر اشعار شاعران این سرزمین و فلسفه ذن آگاهی یابد . سهراب اولین کتاب خود به نام مرگ رنگ را در سال ۱۳۳۰ چاپ کرد. زندگی خواب ها، شرق اندوه، صدای پای آب، مسافر و هشت کتاب از جمله آثار سهراب سپهری است. این هنرمند پرآوازه ایران در اردیبهشت ماه ۱۳۵۹ در اثر بیماری سرطان خون درگذشت و در مشهد اردهال به خاک سپرده شد. بر خلاف گفته بر خی از منتقدان ادبی مبنی بر دور بودن اشعار سپهری از مردم ، طبع زلال و خلاق سهراب از او چهره ای آفریدگار و مردمگرا ساخت . تاثیراتی که سپهری از عرفان هند پذیرفت به خوبی در کتاب " اتاق آبی" اش به صورت بارزی خود را می نمایاند. سپهری نیز از موثرترین شاعران صاحب نفوذ در جریان شعری نسل های بعد از خود وبه ویژه در شاعرانی است که پس از انقلاب اسلامی به شعر روی آورده اند
● آغاز تصویب کنوانسیون ژنو
در چنین روزی در سال ۱۹۴۹ میلادی کار تصویب کنوانسیون ژنو آغاز شد . کار تصویب این کنوانسیون که تا بیست و یکم اوت همان سال به طول انجامید. کنوانسیون مزبور تا حدود زیادی وضعیت حقوقی جنگ و همچنین اسرای متخاصیمین را مشخص می کرد .
● انتشار پراودا
در چنین روزی در سال ۱۹۱۷ میلادی کار انتشار نشریه « پراودا » در اتحاد جماهیر شوروی سابق آغاز شد . این روز نامه ارگان حزب کمونیست بود و مدت هفتاد سال اندیشه های حزب را در کشور اتحاد جماهیر شوروی منتشر می کرد .
● بمباران آتن
در چنین روزی در سال ۱۹۴۱ میلادی بمب افکن ها و هواپیماهای جنگنده آلمانی شهر آتن را مورد تهاجم و بمباران شدید خویش قرار دادند .
● در گذشت ژنرال ایوب خان
در چنین روزی در سال ۱۹۷۴ میلادی ژنرال محمد ایوب خان رئیس جمهور پاکستان درگذشت . وی با انجام یک کودتای نظامی در این کشور بر اریکه قدرت در پاکستان تکیه زد .
منبع : سایت خبری ایران


همچنین مشاهده کنید