سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

دومه نش ماندگار شد، به شرطی که عوض شود


دومه نش ماندگار شد، به شرطی که عوض شود
بر اساس تصمیم شورای فدرال فدراسیون فوتبال فرانسه ریموند دومه نش تا جام جهانی ۲۰۱۰ همچنان به عنوان سرمربی تیم ملی فعالیت خواهد کرد با این تفاوت که قاعده بازی عوض شده و او دیگر عنوان «ریموند با قدرت، مرد همه کاره» تیم ملی را یدک نمی کشد و تنها در محدوده امور فنی صاحب اختیار و مسئولیت خواهد بود. در این رهگذر باید پرسید آیا دومه نش عوض شدنی است؟!
● دومه نش همه کاره نخواهد بود
برخلاف تمام حرف و حدیث های درباره جانشین ریموند دومه نش و برخلاف اینکه به باور بسیاری از کارشناسان و حتی فوتبالدوستان فرانسوی، دیدیه دشان، بهترین فرد برای هدایت تیم ملی فرانسه می توانست باشد، شورای فدرال فدراسیون فوتبال این کشور، رأی به ادامه کار مربی کنونی تا جام جهانی ۲۰۱۰ صادر کرد با این تفاوت که دومه نش دیگر لقب «ریموند با قدرت و همه کاره» را با خود یدک نمی کشد چرا که از این پس باید حساب و کتاب پس بدهد و مأموریت او تنها به داخل زمین محدود می شود. رئیس فدراسیون فوتبال فرانسه، ژان پیر اسکالت که این روزها نه تنها برای سرمربی و کادر فنی بلکه برای بازیکنان نیز شمشیر را از رو بسته است، می گوید: «ریموند دومه نش از این پس تنها درباره تیم ملی فرانسه حرف می زند او نباید در مورد باورهای شخصی و فلسفی خود در قالب سرمربی سخن بگوید. در جریان یورو ۲۰۰۸ اظهارنظرهای او گاه فاجعه آمیزتر بود. اسکالت پا را یک قدم فراتر بر می دارد و به طور صریح دومه نش را زیر سؤال می برد: «یک جور حالت تهاجم و در عین حال ابهام در حرف او وجود داشت درست مثل اینکه کسی بخواهد نمک روی زخم بریزد.» بر اساس برنامه تازه، از این پس دومه نش باید در خدمت اهداف شورای فدرال و شخص رئیس فدراسیون باشد که بیش از همیشه جلوی صحنه و صف ایستاده است، در واقع این پرسش مطرح است دومه نش باید عوض شود؟ چنین چیزی شدنی است؟ اسکالت در این مورد می گوید: «یک جور شرط بندی و خطرپذیری است.»
● فوتبال تهاجمی و جاه طلبانه
زیر فشار تفکرات مدیر تکنیکی اما ژرار هولیه و با توجه به آنچه در یورو ۲۰۰۸ رخ داد به ویژه قهرمانی اسپانیا، تیم ملی فرانسه باید پوست بیندازد و چهره عوض کند. در این رهگذر شورای فدرال فدراسیون فوتبال این کشور می خواهد و امیدوار است فوتبال ملی فرانسه نه تنها از نظر کسب نتیجه که از جهت شیوه بازی نیز به شرایط آرمانی یک دهه گذشته، تیم دوم دهه ۹۰ تا یورو ۲۰۰۰ دست یابد. اگر فرانسه قهرمانی خود را در سال ۹۸ بر پایه دفاع آهنین بنیاد نهاده بود اینک باید گفت زمان و شرایط عوض شده و فرانسه باید و می تواند روی قدرت هجومی خود حساب کند. اسکالت در تأیید چنین نظر و باوری می گوید: «امکان و توانایی لازم را داریم، در واقع وجود دارد...» او در ادامه و به عنوان یک احساس عاطفی اضافه می کند که هرگز دلش نمی خواهد، یک بار دیگر بازی فرانسه با رومانی در یورو ۲۰۰۸ را تماشا کند!
● پیش به سوی ۲۰۱۰
در سال ۲۰۰۵ شورای برنامه ریزی مشورتی تیم ملی فوتبال فرانسه برپا شد که پس از فینال از دست رفته در ۲۰۰۶ دیگر بار تشکیل شد، در این رهگذر قرار است «تیم فرانسه ۲۰۱۰» با همان استخوانبندی و ساختار، با ۸ عضو تاکتیکی راه اندازی شود که در میان آنها به غیر از رئیس فدراسیون و مدیر ملی، نمایندگانی نیز از کارشناسان حضور خواهند داشت. در اطلاعیه فدراسیون فوتبال فرانسه، درباره برنامه و هدف این تیم آمده است: «مشخص کردن شفاف برنامه ها و هدف تیم ملی برای جام جهانی ۲۰۱۰ وظیفه اصلی این تیم است این گروه به طور مرتب با هدف مشخص کردن سیاست، اهداف و شرایط عمومی مربوط به کار سرمربی گرد هم می آیند.» در عین حال گفتنی است، نظرات این گروه از نظر تاکتیکی با نظر دومه نش در ارتباط با گزینش بازیکنان و آنچه در داخل زمین می گذرد، مستقل خواهد بود. نکته دیگر این که پس از برگزاری ۳ دیدار اولیه برای صعود به جام جهانی ،۲۰۱۰ دومه نش باید گزارش عملکرد تیم ملی را ارائه کند. اسکالت می گوید: «هدف این است که نتایج، شیوه و دگرگونی به عمل آمده مورد بحث و بررسی قرار گیرد.»
● گروه فنی، تقویت یا تعویض؟
دگرگونی دیگری که در برنامه فدراسیون فوتبال فرانسه پیش بینی شده به گروه فنی برمی گردد. اسکالت می گوید: «می خواهم تشکیلات را از ریشه عوض کنم. قضیه این است که در ساختار تازه، برخی وظایف از دومه نش سرمربی برداشته شود.» به طور مثال قرار است در ارتباط با اسکان تیم ملی، انتخاب هتل و شرایط زندگی بازیکنان برخلاف گذشته دومه نش در این موارد دخالتی نداشته باشد اما در ارتباط با گروه فنی هنوز تصمیم قطعی گرفته نشده و در حال حاضر قرار است، ژرار هولیه مستقیم با دومه نش همکاری داشته باشد. هولیه می گوید: «دگرگونی و به تبع آن بالا بردن سطح کیفی گروه فنی یک ضرورت است.» حرف هولیه چه معنایی دارد، یک یا چند نفر اضافه می شوند یا افراد کنونی جای خود را به دیگران می دهند؟ مدیر تکنیک ملی می گوید: «قبل از هر چیز باید گفت با همین گروه، فرانسه به فینال ۲۰۰۶ رسید. نباید درباره گروه فنی، یک جا حرف زد و تصمیم گرفت، باید دقت کرد و توجه داشت و حرمت ها راحفظ کرد.»
● بازیکنان هم از انتقاد دور نماندند
اسکالت غیر از دومه نش لبه تیز انتقادات خود را به سوی بازیکنان نیز نشانه می رود: «یورو ۲۰۰۸ از منظر ورزشی برای ما یک شکست تمام و کمال بود، ضمن اینکه تیم ملی نیز تصویر خوبی از خود به نمایش نگذاشت، شاید بتوان گفت بدترین نمایش سال های اخیر بود. اگر دومه نش اشتباه خود را در زمینه ارتباط رسانه ای و اینکه اندکی بیشتر از حد لازم، مشکلات را پنهان کرده است. بازیکنان نیز در کسب نتیجه بد، بی تقصیر نبوده اند. اسکالت می گوید: «تیم با شرایط روز منطبق نبوده و باید بدانیم تیم ملی جای گذراندن تعطیلات نیست.»رئیس فدراسیون فوتبال فرانسه با لحنی تندتر ادامه می دهد: «بازیکنان باید بیشتر در خدمت تیم باشد. دنبال کنفرانس مطبوعاتی بودن، کافی است.» با توجه به اظهار نظر اسکالت، قرار است برنامه و ضابطه ای مشخص برای حضور بازیکنان در اردوهای تیم ملی ارائه شود. در اطلاعیه فدراسیون فوتبال فرانسه آمده است: «در آغاز فصل تازه، پیمانی به امضای تمام بازیکنان ملی پوش حاضر در اردوها خواهد رسید. در این پیمان، شرایط و قواعد زندگی اردویی بازیکنان از نظر شکل و محتوا و همچنین چگونگی ارتباط با رسانه ها به طور روشن، قاطع و الزام آور مشخص می شود.» آخر اینکه باید دید، تفکر و شیوه تازه ای که به نظر نمی رسد بدون حرف و حدیث قابلیت اجرا پیدا کند، تا چه اندازه می تواند در عملکرد تیم ملی فرانسه مؤثر باشد چرا که در کنار تمام تصمیمات اداری و اجرایی نکته مهم این است که فوتبال فرانسه به نسل تازه ای از بازیکنان مستعد، خلاق و ستاره گونه نیاز دارد.
منبع : روزنامه ابرار ورزشی


همچنین مشاهده کنید