جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

بحرین


بحرین
بحرین که مجمع الجزیره ای متشکل از ۳۰ جزیره است زمانی از سوی سومریهای عهد باستان به بهشتی تشبیه شده بود که در آن به دلاوران و خردمندان حیات ابدی پاداش داده می شد.
اما آب و هوای ناخوشایند حاکم بر منطقه خلیج فارس بخش اعظم این کشور را به صحرایی خشک تبدیل کرده است. با این همه بحرین همچنان نقشی سنتی به عنوان یک مرکز تجاری مهم ایفا می کند.
بحرین، یا دو دریا، از نخستین کشورهای خلیج فارس بود که موفق به اکتشاف نفت در خاک خود شد و اقدام به ساخت پالایشگاهی در آن کرد. در نتیجه قبل از اکثر همسایگان خود از تجربه ثروت نوظهور نفت بهره مند شد. با اینحال این کشور هرگز موفق به تولید نفت در سطح کویت و عربستان سعودی نشد و به این علت ناچار به ایجاد تنوع در اقتصاد خود شده است.
این کشور از سال ۱۷۸۳ میلادی تحت حکومت خاندان الخلیفه بوده است. این خاندان از اعراب اهل سنت قوم بنی عتبه هستند که موفق به اخراج ایرانی ها شده بودند.
از زمان امضاء یک قرارداد با بریتانیا در سال ۱۸۶۱ تا کسب استقلال در سال ۱۹۷۱ ، بحرین کم و بیش تحت الحمایه بریتانیا بوده است.
پادشاه حاکم مطلق کشور است و تمام سمتهای مهم سیاسی و نظامی به خانواده سلطنتی تعلق دارند. از زمان انحلال مجمع ملی در سال ۱۹۷۵، بحرین شاهد وقوع یک سری آشوبهای داخلی از سوی اکثریت شیعه کشور بوده است.
در سال ۲۰۰۱ بحرینی ها از طرح های پیشنهادی امیر آن وقت، یا پادشاه کنونی، در ارتباط با تغییر نظام سیاسی کشور به یک نظام سلطنتی - مجهز به قانون اساسی، مجلس نمایندگان منتخب ملت و قوه قضایی مستقل - مشتاقانه استقبال کردند.
در نتیجه در سال ۲۰۰۲، پس از گذشت حدود ۳۰ سال، اولین انتخابات کشور برای تعیین مجلس نمایندگان برگزار شد و ۴۰ نماینده، شامل ۱۲ تن شیعه، از سوی مردم برگزیده شدند.
بحرینی ها از آزادی کلام روزافزونی بهره مند هستند. به گزارش ناظران بین المللی وضعیت حقوق بشر در این کشور رو به بهبود است. در چند سال گذشته، فضای باز بحرین توریستهای فراوانی را از منطقه به سوی این جزیره جذب کرده است.
این کشور همچنین پایگاه ناوگان پنجم ایالات متحده امریکا است.
●اطلاعات کلی
▪ جمعیت: ۷۳۹ هزارنفر (سازمان ملل متحد - ۲۰۰۴)
▪ پایتخت: منامه
▪مساحت: ۷۱۷ کیلومتر مربع
▪ زبان اکثریت مردم: عربی
▪ دین اکثریت مردم: اسلام
▪ امید به زندگی: مردان: ۷۲ سال - زنان: ۷۶ سال ( سازمان ملل متحد)
▪ واحد پول: ۱ دینار بحرینی =۱۰۰۰ فلس
▪ صادرات عمده: نفت و مواد نفتی، آلومینیم
▪ میانگین درآمد سالانه: ۱۱.۲۶۰ دلار (بانک جهانی)
▪کد تلفن بین المللی: ۹۷۳+
▪ نشانه حوزه اینترنت: bh.
● رهبران
▪ پادشاه کشور: شیخ حمد بن عیسی الخلیفه
شیخ حمد که در ۲۸ ژانویه ۱۹۵۰ متولد شد، تحصیلات متوسطه خود را در شهر کمبریج انگلستان به پایان رساند. او سپس در دانشکده افسری مانز در شهر الدرشات انگلستان و دانشکده فورت لونوورث واقع در کانزاس آمریکا، تحصیلات خود را ادامه داد.
شیخ حمد در سال ۱۹۶۸ نیروی دفاع بحرین را بنیان گذاشت و ریاست کل قوای آن را بر عهده گرفت. شیخ حمد که از سال ۱۹۶۴ ولیعهد بحرین بود بعد از فوت شیخ عیسی، پدرش، در مارس ۱۹۹۹، امیر و فرمانده کل نیروی دفاع کشور شد.
به دنبال تغییر رسمی نظام سیاسی کشور از امارات به سلطنتی در فوریه سال ۲۰۰۲، عنوان وی از امیر به پادشاه تبدیل یافت.
▪ ولیعهد و جانشین فرمانده کل نیروی دفاع کشور: شیخ سلمان بن حمد الخلیفه
▪ نخست وزیر: شیخ خلیفه بن سلمان الخلیفه
▪ وزیر دفاع: شیخ خلیفه بن احمد الخلیفه
▪ وزیر خارجه: شیخ محمد بن مبارک الخلیفه.
● رسانه ها
شبکه های رادیو تلویزیونی داخلی بحرین تحت کنترل دولت قرار دارند. بعضی منازل به شبکه های تلویزیونی ماهواره ای دسترسی دارند.
بحرین تلاش دارد نام خود را به عنوان یک مرکز رسانه ای در منطقه ترویج دهد. ماهواره عرب زبان ام.بی.سی. واقع در لندن، بحرین را به عنوان پایگاه کانال تلویزیونی خود ام.بی.سی. ۲ انتخاب کرده است.
بر اساس قانون مطبوعات خبرنگاران اجازه دارند که بطور مستقل به فعالیت و انتشار خبر بپردازند. ولی جرایمی ار قبیل اهانت به پادشاه مجارات زندان در پی دارد. بنابراین خودسانسوری میان نویسندگان و خبرنگاران امری متداول است.
●مطبوعات
۱) الاخبار الخلیج
۲) الایام
۳) الوسط
۴) بحرین تریبیون- به زبان انگلیسی
۵) گلف دیلی نیوز - به زبان انگلیسی
● تلویزیون
▪ شرکت رادیو و تلویزیون دولتی بحرین
۱) اداره کننده پنج شبکه تلویزیونی
●رادیو
شرکت رادیو و تلویزیون دولتی بحرین
▪ اداره کننده کانالهای رادیویی ویژه:
۱) برنامه های عمومی به زبان عربی
۲) برنامه های فرهنگی و ملی
۳) برنامه های قرآنی
۴) برنامه های ورزشی
۵) برنامه های به زبان انگلیسی
● خبرگزاری ها
▪ خبرگزاری بحرین (بنا)