شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

آلژری نسبت به سم زنبور


آلژری نسبت به سم زنبور
واکنش های آلرژی نسبت به نیش زنبور بسیار شایع است. خطرناک ترین و عمده ترین عامل آلرژی، نیش زنبورهای وحشی است و آلرژی نسبت به زنبور عسل که بیشتر در میان زنبورداران دیده می شود در رده دوم قرار می گیرد. برای بروز آلرژی لازم است فرد یک بار به وسیله زنبور وحشی یا زنبور عسل گزیده شود، و سپس حداکثر تا ۶ هفته وقت می گیرد تا حساسیت به وجود آید. بنابراین در اولین گزش آلرژی رخ نمی دهد. زنبورهای وحشی می توانند چندبار انسان را بگزند، در حالی که زنبورهای عسل هنگام نیش زدن، نیش خود را در پوست به جای می گذارند و بلافاصله می میرند.
در اغلب موارد نیش زدن زنبور باعث تورم و درد در محل به خاطر یک واکنش سمی غیرحساسیتی به زهر زنبور می شود. واکنش های حساسیتی به نیش زنبور ممکن است خفیف باشد و با درد و قرمزی موضعی پوست همراه باشد. در عین حال ممکن است واکنشی عمومی تر به همراه تورم، کهیر و قرمزی باشد که دو مفصل را در برمی گیرد.در موارد شدیدتر ممکن است کل بدن دچار تورم شود، تورم عروقی منتشرشده ، اشکال تنفس و آنافیلاکسی شدید با شوک و سقوط فشار خون به وجود می آید. واکنش آلرژی نسبت به سم زنبور در طول ده دقیقه پس از گزیده شدن به وجود می آید.
واکنش های شدید حساسیتی تهدید کننده حیات در افراد دارای آلرژی شدید، در افراد مسن، در افرادمبتلا به بیماری های قلبی و عروقی و در موارد گزش های متعدد ممکن است روی دهد.در موارد واکنش های خفیف به سم زنبور تنها مصرف قرص های آنتی هیستامین کافی است، در حالی که در موارد واکنش های شدیدتر یا آنافیلاکسی ممکن است احیای بیمار به تزریق آدرنالین، آنتی هیستامین، قرص های خوراکی کورتون و تزریق سرم نیاز داشته باشد.همه افرادی که به نیش زنبور آلرژی دارند باید دستبندهای هشدار پزشکی (که وجود حساسیت بر روی آن ثبت شده است) و نیز یک سرنگ خودکار تزریق آدرنالین همراه داشته باشند.با استفاده تست خراش پوستی می توان آلرژی فرد به سم زنبور وحشی یا عسل را تشخیص داد. متأسفانه این تست به اندازه تست ها برای مواد آلرژی زای تنفسی دقیق نیست.
● پیشگیری از آلرژی به سم زنبور :
۱) در تابستان ها از محل هایی که زنبورهای وحشی در آنها فراوانند، به خصوص محل های پیک نیک، آشغالدانی ها و مکان های صرف غذا دوری کنید.
۲) در بیرون از خانه از نوشیدن مایعات شیرین و چسبناک خودداری کنید.
۳) اگر زنبوری به شما نزدیک می شود، وحشت زده نشوید، به جای این که بی حرکت بایستید یا به آرامی از او دور شوید، با زدن ضربه ای او را بکشید.
۴) هرگز پس از نیش زنبور ورزش نکنید یا حمام داغ نگیرید چرا که ممکن است واکنش به سم زنبور تشدید شود. اگر به کسی برخوردید که دچار آلرژی شدید (آنافیلاکسی) شده است، فوراً کمک خبر کنید، احیای قلبی و ریوی انجام دهید و در صورت امکان به او آدرنالین تزریق کنید.
روش های حساسیت زدایی از آلرژی نسبت به سم زنبور بسیار مؤثر هستند. در این روش درمانی تزریق هایی برای حساسیت زدایی در یک دوره ۳ تا ۵ ساله انجام می شود که معمولاً به بهبودی کامل آلرژی منجر خواهد شد. این درمان باید تنها در کلینیک های تخصصی آلرژی انجام شود چرا که ممکن است واکنش های شدیدی در هنگام تزریق به وجود آید.
منبع : شبکه رشد


همچنین مشاهده کنید