پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

بوی مولکولها


مولکول بنزن, شش ضلعی کاملی از اتمهای کربن است. هر اتم کربن با یک اتم هیدروژن و از دوطرف با اتمهای کربن پیوند دارد. با استفاده از این واحدهای شش ضلعی می توان خانواده ی کاملی از مولکولها به نام آروماتیک ساخت. این ترکیبات, علاوه بر خواص جالبی از قبیل پایداری زیاد, بوهای تند ومشخصی نیز دارند که از عطر رازیانه گرفته تا بوی تند نفتالین و قیر تغییر می کنند.
خیلی از مولکولها بوی مخصوصی دارند. تنها تبدیل یک اتم در مولکول ممکن است موجب تغییر کامل بوی آن شود. مثلاً, مولکول سولفید هیدروژن گویی با مولکول آب, دوقلو است, ولی بوی بد تخم مرغ گندیده از آن به مشام می رسد. خوشبختانه, اکثر مواد, بوی خوش دارند. به عنوان مثال, مولکول استات آمیل, همچنان که می توان از برخی از لاکهای ناخن تشخیص داد, بوی گلابی دارد. علت وجود بوی مشخص مولکولها, هنوز کشف نشده است. ولی این بو, به چگونگی تماس مولکول با سایر سلولهای بینی ارتباط دارد.
منبع : مرکز آموزش فرزانگان قم