سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

پشت پرده تحولات آژانس


پشت پرده تحولات آژانس
بسم الله الرحمن الرحیم
شورای امنیت سازمان ملل شنبه شب به اتفاق آرا چهارمین قطعنامه خود در موضوع هسته ای علیه ایران را تصویب کرد که در آن از ایران خواسته شده است برنامه هسته ای خود را متوقف کند و حقوق قانونی خود در غنی سازی را نادیده بگیرد.
قطعنامه ۱۸۳۵ از ایران می خواهد به طور کامل به تعهدات خود عمل و درخواست های شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی را اجرا کند. این قطعنامه همچنین از ایران خواسته است سه قطعنامه سابق شورای امنیت را به اجرا در آورد و در این زمینه کوتاهی نکند.
۱) هر چند زلمای خلیل زاد سفیر آمریکا در سازمان ملل ادعا کرده است تصویب قطعنامه ۱۸۳۵ نشان می دهد جامعه بین المللی بر سر این موضوع متحد است و اینکه ایران باید همکاری کند اما با توجه به اینکه آمریکا و متحدان اروپایی آن خواستار تصویب دور تازه ای از تحریم ها علیه ایران بودند و این قطعنامه هیچ تحریم جدیدی علیه ایران در برندارد این خود نشانه ناکامی آمریکا و بی پایه بودن سخن زلمای خلیل زاد است .
۲) روسیه در جریان تصویب این قطعنامه بار دیگر به سازش با آمریکا روی آورد و برخلاف شعارهائی که داده بود به آن رای مثبت داد و نشان داد این تصور که گفته می شد جنگ گرجستان مانعی بر سر راه سازش میان مسکو و واشنگتن خواهد بود نادرست است و دولتمردان روس برای تامین منافع خود حاضرند شعارهای خود را بسیار زود زیر پا بگذارند.
۳) قطعنامه ۱۸۳۵ در عین حال که تحریم جدیدی علیه جمهوری اسلامی ایران در برندارد اما از آنجا که تاکیدی است بر سه قطعنامه گذشته و تحریم های در نظر گرفته شده در آنها نقطه ای منفی در کارنامه سازمان ملل محسوب می شود. این سازمان در بسیاری موضوعات و از جمله در موضوع فعالیت های هسته ای ایران آلت دست و بازیچه بازی های آمریکا و سازش های قدرت های سلطه طلب جهانی قرار گرفته است .
۴) به همین دلیل جمهوری اسلامی ایران برای این قطعنامه و سه قطعنامه قبل از آن اعتباری قائل نیست و آنها را غیرقانونی میداند . نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل در واکنش به قطعنامه ۱۸۳۵ ضمن فاقد مبنای قانونی و حقوقی خواندن آن اعلام کرد بر حقوق هسته ای خود پافشاری می کند و به فعالیت های صلح آمیز هسته ای خود ادامه خواهد داد.
۵) اعضای گروه ۱ +۵ در ماجرای قطعنامه ۱۸۳۵ نشان دادند که همانند سازمان ملل مشغول بازی های سیاسی هستند و تعدادی از آنها نیز ثابت کرده اند که آلت فعل آمریکا هستند و از خود اراده ای ندارند. به همین دلیل جمهوری اسلامی ایران باید روش خود را در قبال این گروه تغییر دهد و در تعامل با آنها تجدید نظر سیاسی بعمل آورد.
۶) آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز با سخنان اخیر البرادعی و گزارشی که مدیر کل آژانس درباره ایران داده عدم استقلال خود را به اثبات رسانده است . البرادعی هم در آن گزارش و هم در اظهارات اخیر خود جمهوری اسلامی ایران را به تلاش برای دستیابی به سلاح اتمی متهم کرده است . وی در مصاحبه با روزنامه آلمانی « زوددویچه سایتونگ » گفته است : « ایران می خواهد در زمره کشورهایی باشد که می توانند سلاح هسته ای تولید کنند. کشورهایی در دنیا هستند که با توجه به توسعه قابلیت های غنی سازی اورانیوم خود می توانند ظرف مدت چند ماه سلاح اتمی تولید کنند. ایران نیز می خواهد این امکان و قابلیت را داشته باشد تا هر زمان که اراده کرد بتواند ظرف مدت زمان کوتاهی بمب اتمی تولید کند » . البرادعی که در گزارش اخیر خود حتی موضوع فناوری موشکی ایران را نیز مورد توجه قرار داده است درباره انگیزه ایران از تولید بمب اتم افزود : « ایران می خواهد با بمب اتم امنیت ملی خود را افزایش داده و تبدیل به یک قدرت بزرگ منطقه ای شود چرا که ما در دنیایی زندگی می کنیم که داشتن بمب اتم در حکم قدرت و پرستیژ بین المللی است » . این نخستین بار است که البرادعی به صراحت ایران را متهم به تولید سلاح هسته ای می کند و این درحالی است که وی ظرف سالهای متمادی که موضوع فعالیت های هسته ای ایران اظهارنظر می کرد در گزارشهای رسمی خود بارها بر فقدان هرگونه دلیلی بر انحراف فعالیت های هسته ای جمهوری اسلامی ایران به سوی نظامی گری تاکید کرده بود.
باتوجه به انحراف هائی که در مسیر گزارش و اظهارات مدیر کل آژانس بین المللی انرژی هسته ای پدید آمده احساس می شود پشت پرده تحولات جدید در گروه ۱ +۵ سازش های پنهانی شکل گرفته که هدف آن وارد آوردن فشارهای غیرقانونی بیشتر به جمهوری اسلامی ایران برای تسلیم شدن در برابر خواسته های نامشروع آمریکاست . سران حزب جمهوریخواه آمریکا اکنون که در آستانه انتخابات ریاست جمهوری دچار مشکل هستند به هر چیزی برای حل مشکل خود متوسل می شوند. به دست آوردن اهرم فشاری در موضوع هسته ای ایران نیز یکی از این برگ های برنده می تواند باشد. اینکه رایس وزیر خارجه آمریکا تصریح کرده است : « هدف تصویب قطعنامه ۱۸۳۵ علیه ایران نشان دادن وحدت اعضای گروه ۱ +۵ بعد از بروز اختلاف با روسیه بر سر مناقشه گرجستان است » نشان میدهد جمهوریخواهان آمریکا میخواهند از این قطعنامه به عنوان یک برگ برنده به نفع خود در انتخابات ریاست جمهوری بهره برداری نمایند.
در این میان ایستادگی جمهوری اسلامی ایران بر حق قانونی خود بهترین راه برای ناکام گذاشتن آمریکاست . قطعا این ایستادگی به نتیجه خواهد رسید و بار دیگر نقشه ساکنان کاخ سفید و همدستان آنها را نقش بر آب خواهد کرد.
منبع : روزنامه جمهوری اسلامی