جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

ارزیابی دو راهبرد متفاوت از دو جناح متمایز


ارزیابی دو راهبرد متفاوت از دو جناح متمایز
مشارکت حدود۶۰ درصدی مردم در پای صندوق های رأی در ۲۴ اسفندماه۸۶ و ۶ اردیبهشت ۸۷ و نتیجه و رویکرد مردم به گفتمان اصولگرایی در تحلیل های داخلی و خارجی پیرامون انتخابات مجلس هشتم هرگز پیش بینی نشده بود. این مشارکت و این نتیجه به همان اندازه که غیرقابل پیش گویی بودند در روند تصمیم سازی له و علیه نظام مؤثر افتاده و بر آرایش جریانات داخلی در انتخابات تأثیر مثبت یا منفی بدنبال داشته است.
ذیلاً به پاره ای از آثار و تأثیرات ناشی از آن اشاره
می گردد:
● پیام های مشارکت پرشور مردمی
این مشارکت درحالی صورت گرفت که دشمنان نظام برای دلسردسازی و کاهش اهمیت انتخابات از هیچ کوششی در بزرگنمایی مشکلات داخلی بویژه معیشت مردم در آستانه عید نوروز و صدور قطعنامه سوم شورای امنیت جهت اعمال فشارهای اقتصادی فروگذار نکردند. از این رو، مشارکت بالای ملت ایران در پای صندوق های رأی باردیگر به تعبیر رهبر معظم انقلاب نمایشگاهی از ارائه عزم، استقامت و دانایی، هوشیاری و پای بندی ملت ایران به نظام گردید تا چشم جهانیان را خیره سازد. پاره ای دیگر از دستاوردهای این حضور حماسی عبارتند از:
۱) دفع تهدیدات احتمالی و تأمین منافع ملی با افزایش ضریب امنیت ملی.
۲) خلع سلاح دستگاه های تبلیغات روانی دشمنان انقلاب و ملت مسلمان ایران.
۳) نومید سازی دشمنان نظام از ادامه پروژه فشار و تحریم های اقتصادی.
۴) اثبات وفاداری ملت ایران به نظام اسلامی
۵) تحقق نقش رهبری در هدایت افکار عمومی جامعه
۶) اعلان اعتماد مردمی به دستگاهها و نهادهای اجرایی کشور
۷) استمرار بخشی به حضور تفکر اصولگرایی در عرصه مدیریتی کشور
۸) تغییر فضای دو قطبی جامعه و صف بندی های ساختگی میان گروههای مذهبی
۹) حذف افراطیون ساختار شکن و مرعوب در برابر غرب از عرصه سیاسی کشور
۱۰) اثبات هوشیاری ملت در قبال توطئه های دشمن در اعلام حمایت از یک گروه خاص
● اصولگرایان متحدتر از همیشه
حضور تفکر اصولگرایی از جهت کمی و کیفی در مجلس هشتم تقویت شده و علاوه بر اینکه برای تشکیل فراکسیون ۲۰۰ نفری اکثریت توانایی لازم را بدست آورده اند، موفق شده اند چهره های قوی تری از این جریان را به مجلس شورای اسلامی بفرستند.
تقویت پایگاه اجتماعی اصولگرایان از یک سو می تواند موید فهم و درک ملت مسلمان ایران از تلاش ها و رویکردهای صحیح این جریان در عرصه های مختلف باشد اما بدون تردید این اقبال عمومی حاوی انتظارات مهم از جبهه اصولگراها می باشد که برای برآورده ساختن آنها فرصت مجددی را در اختیار این طیف گذاشته است.
نمایندگان اصولگرا نیز باید با اغتنام فرصت بدست آمده و توجه به تجارب خویش در یک دوره مجلس داری و تقویت موقعیت خویش نسبت به گذشته عملکردو کارکردی در حد مطالبات و انتظارات ملت ومسئولان نظام داشته باشند.
● اصلاح طلبان و معضل وحدت
برغم ادعای برخی از دوم خردادی ها که معتقد بودند اگر بیش از ۵۰ درصد مردم در پای صندوق های رای حاضر شوند برنده انتخابات اصلاح طلبان خواهند بود اما حاصل حضور ۶۰ درصدی مردم با انتظار آنها تفاوت بسیاری داشت.
از ۲۰۹ منتخب راه یافته به مجلس در دور اول بهره دوم خردادی ها با تابلوی اصلاحات تنها ۳۶ نفر بود که از این تعداد ۲۱ نفر از ائتلاف بزرگ یاران خاتمی، ۷ نفر حزب اعتماد ملی ۸نفر نیز از سایر ائتلاف های اصلاح طلبان بود.
از حوزه تهران هم هیچیک از کاندیداهای گروههای موسوم به اصلاح طلب نتوانست به مجلس راه پیدا کند.در دور دوم نیز وضعیت اصلاح طلبان بهتر از این نشد.
افراطیون دوم خرداد به جهت شوک سنگینی که پس از اعلام نتایج دریافت کرده بودند، ابتدا پیشنهاد جنجال بر سر شمارش آراء و بحث زیر سوال بردن سلامت انتخابات را مطرح ساختند که به علت تفاضل آرای اصولگرایان از آن صرف نظر نموده و سپس طرح عدم مشارکت در دور دوم و پروژه انصراف نامزدهای اصلاح طلب را پیش کشیدند که با مخالفت برخی از کاندیداها مواجه گردید، چرا که در صورت عملیاتی شدن آنها نه تنها سودی عاید این جناح نمی کرد بلکه مضار آن بیشتر متوجه اشخاص راه یافته
می گردید. بدین ترتیب ستاد ائتلاف اصلاح طلبان با تکذیب طرح فوق سریعاً نسبت به عوارض آن فعال گردید و حتی این طرح را به طرف مقابل نسبت داد تا شاید گامی در جهت «وحدت» این معضل اساسی جبهه دوم خرداد بردارند. اما اقدامات انحرافی، حتی حذف نام خاتمی که پس از شکست دور اول بشدت مورد اعتراض گروههای متفاوت دوم خردادی قرار گرفته بود، گرهی از مشکلات تفرق و تشتت این جریان باز نکرد.
علاوه بر مهدی کروبی به عنوان دبیر کل حزب اعتماد ملی که نه در دور اول و نه پس از آن حاضر به نشستن بر سر سفره یاران قدیمی خود که اینک آنها را افراطی و تندرو می خواند نیست، بلکه طیف وسیعی از عناصر دوم خردادی هم که همه ناکامیهای خود را ناشی از انحراف افراطیون می دانند در این انتخابات با قراردادن خود زیر چتر خاتمی شکست اساسی به این جبهه وارد ساختند. از نگاه تحلیل گران دوم خردادی که صراحتاً انتخابات مجلس هشتم را یک گام برای هدف اصلی در انتخابات ریاست جمهوری بعدی تلقی می کردند چنین نتیجه ای با چنان هزینه بالایی همه امیدهای این جریان برای دور دهم ریاست جمهوری را به باد داد.
با افزایش انتقادات گروههای مختلف و معرفی هر کدام به عنوان عامل شکست که تا سر حد تهدید جانی علیه یکدیگر پیش رفته، ستاد ائتلاف اصلاح طلبان که به ستاد انتخابات اصلاح طلبان تغییر نام یافت تنها گزینه ممکن در انتخابات دور دوم را «مشارکت غیر فعال» نامید تا با این استراتژی هم به خواست کاندیداهای راه یافته تمکین نموده و هم در هزینه شکست آنها در دور دوم شریک نباشد.
اعتماد ملی اما با تاکید بر رویه قبل پا به میدان گذاشت و پافشاری کروبی در عدم وحدت با سازمان مجاهدین و حزب مشارکت حتی پس از حذف نام خاتمی ، ریشه اختلافات دیگری در این خصوص گردیده است تا جایی که یکی از عناصر دوم خردادی پیشنهاد انحلال حزب مشارکت را مطرح ساخته و آنرا عامل اصلی تفرق و شکست دوم خرداد مطرح می نماید.
دور نمای کدر ائتلاف در میان گروههایی که خود را اصلاح طلب می نامند نه تنها محصول انتخابات مجلس هشتم بلکه ریاست جمهوری آینده آنها را بر باد رفته نشان می دهد چرا که در میان چهره های مطرح شده توسط این جریان ، هیچکدام از قابلیتی برخوردار نیستند که بدون پشتیبانی همه گروهها بتواند شانسی برای موفقیت داشته باشد. شاید بر همین اساس باشد که مرعشی معتقد است در صورتیکه خاتمی با حسن روحانی و محمدعلی نجفی پای به میدان رقابت گذارند اصلاح طلبان بهتر است از آقای احمدی نژاد حمایت کنند.
با این وجود ضربه به اتحاد اصولگرایان و بزرگنمایی در اختلافات کوچک بویژه موضوع ریاست مجلس از هم اکنون در دستور کار افراطیون اصلاح طلب قرار گرفته و تلاش می شود تا ترکیب هیات رییسه، فراکسیون اکثریت و مجلس هشتم را در تقابل با سیاست دولت قرار دهند.
موضوع دیگری که برخی از عوامل موسوم به اصلاح طلب دنبال می نمایند، دامن زدن به فضای دو قطبی راست و چپ مذهبی می باشد تا ضمن بهره گیری از مزایای سیاه و سفید کردن جامعه بتوانند با قراردادن همه گروههای دوم خردادی اصلاح طلب از افراطیون تا مجمع روحانیون و حزب اعتماد ملی تحت عناوین چپ مذهبی اقدام به تطهیر چهره آنها نموده و بستر را برای بهره گیری از عناوینی چون خط امام (ره) هموار سازند و در عین حال اصولگرایان را تداوم راست سنتی بنامند که در گذشته آنها را انحصار طلب، محافظه کار و حتی مقابل امام (ره) معرفی کرده بودند.
منبع:basiratir
منبع : روزنامه کیهان