پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

حسین مبشر


حسین مبشر
بعد از مصطفی سلیمی، حسین مبشر به رئیس فدراسیون فوتبال شد. وی از مرداد ماه سال ۱۳۳۶ تا شهریور ماه سال ۱۳۳۷ این سمت را بر عهده داشت. مبشر بار دیگر از آبان سال ۱۳۴۱ برای دومین بار رئیس فدراسیون فوتبال شد و این مسئولیت را تا ۴ سال و ۲ ماه بعد در دی ماه ۱۳۴۵ عهده دار بود .
● سابقه ورزشی
حسین مبشر از فوتبالیست های بزرگ تیم ملی بود. او در سال ۱۳۲۱ تا ۱۳۲۹ یكی از بهترین مهاجمان و گلزنان فوتبال ایران و عضو باشگاه دارایی تهران بود و در تمام بازی های تیم ملی و تیم منتخب تهران در این دوران یار ثابت بود. در بازی ایران و افغانستان كه سال ۱۳۲۸ برگزار شد و با پیروزی ۴- ۰ و به عنوان اولین پیروزی رسمی تاریخ فوتبال ایران ثبت شد، حسین مبشر ۲ گل به ثمر رساند. مبشر در سال ۱۳۲۹ به دنبال آسیب دیدگی پا فوتبال را در سن ۲۸ سالگی كنار گذاشت و در دوران ریاست محسن حداد و دوره دوم ریاست علی كنی با تشكیلات فدراسیون فوتبال همكاری نزدیك داشت.
● اقدامات دوره اول
مبشر در سال ۱۳۳۶ در حالیكه تنها ۳۵ سال داشت رئیس فدراسیون فوتبال شد. مهمترین كار او در این دوره استخدام فرانس ساروش مجاری برای هدایت تیم ملی فوتبال كشورمان بود. ساروش در جام جهانی ۱۹۳۸ كه طی آن مجارستان به فینال رقابت ها راه یافت، عضو تیم ملی فوتبال این كشور بود. او تا آن زمان بزرگترین و مطرح ترین مربی خارجی بود كه وارد خاك كشورمان شده بود. در این دوره تیم فوتبال ارتش ایران هم برای اولین بار در مسابقات جهانی ارتشها شركت كرد. اما مهمترین حادثه فوتبال ایران در این مدت شركت در بازی های آسیایی ۱۹۵۸ توكیو بود. ایران در این مسابقات به سختی شكست خورد. ۲ شكست ۵-۰ از كره جنوبی و ۴- ۰ از اسرائیل ایران را از دور رقابت های مورد نظر حذف كرد. به دنبال این شكست بود كه حسین مبشر از ریاست فدراسیون فوتبال ایران كنار رفت و جای خود را در این عرصه به مصطفی مكری داد.
● دوره موفقیت
حسین مبشر برای دومین بار در آبان ماه سال ۱۳۴۱ رئیس فدراسیون فوتبال كشورمان شد. او این مسئولیت را چهار سال حفظ كرد. در این دوران فوتبال ایران به اولین موفقیت تاریخ فوتبال كشورمان رسید و با مربیگری مرحوم حسین فكری به المپیك ۱۹۶۴ توكیو صعود كرد. اما فدراسیون مبشر در بازی های المپیك ۱۹۶۴ توكیو بازیكنان تیم ملی فوتبال شاهین را به دلیل عدم تمكین از قوانین و قواعد تیم ملی محروم كرد و بدون یاران این تیم موفقیت تیم ملی در این مسابقات تحت الشعاع قرار گرفت. در دوره ریاست مبشر فوتبال ایران برای اولین بار در بازی های جام عمران منطقه ای شركت كرد و به مقام قهرمانی رسید. ضمن آن كه فوتبال ایران در سال ۱۳۴۵، گئورگی سوچ مربی نامدار مجار را به استخدام خود درآورد و در بازی های آسیایی ۱۹۶۶ بانكوك با حضور او به عنوان قهرمانی رسید. دوره دوم مدیریت حسین مبشر كه توام با كسب افتخار برای فوتبال ایران بود با كنار رفتن ایزدپناه از سازمان تربیت بدنی و روی كار آمدن منوچهر قراگزلو به پایان رسید.
● ضمیمه
حسین مبشر در تیم دارایی سالهای ابتدایی دهه ۲۰ همبازی بازیكنانی مثل علی اكبرمحب، منصور حاجیان، ابراهیم رحیمیان، احمد گنج بخش و عباس قریب بود. می گویند او پسرخاله برادران ناتنی شاه، عبدالرضا پهلوی و غلامرضا پهلوی بوده است. در این زمینه در كتاب ظهور و سقوط سلطنت پهلوی این گونه میخوانیم: "شمس خواهر زاده های ملكه عصمت (زن رضا شاه عصمت دولتشاهی) را هم در پناه خود داشت و دختری را كه از كودكی بزرگ كرده بود به یكی از آنها داد. خواهر زاده های عصمت ۳ برادر بودند كه مبشر نام داشتند. یكی ایرج مبشر آجودان كشوری محمدرضا بود و هوش متوسطی داشت. دومی حسین مبشر كارمند وزارت دارایی وسپس وزارت راه بود و زمانی به مسئولیت ریاست فدراسیون فوتبال رسید و با دختر خوانده شمس پهلوی ازدواج كرد. سومی هم كارمند ساواك بود كه امیر احمد نام داشت . خانه این ۳ برادر در زعفرانیه و در كنار هم قرار داشت".
منبع : سازمان تربیت بدنی جمهوری اسلامی ایران