یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

سلامت روانی راننده


سلامت روانی راننده
رانندگی جزو مشاغل یا کارهایی است که به سلامت روانی بالایی نیاز دارد. استرس‌های روانی باعث بروز خطاهای انسانی در هنگام رانندگی و ‌ایجاد سوانح رانندگی می‌شود. خوشبختانه نوروز امسال حوادث جاده‌ای به میزان قابل توجهی کمتر شده است. شاید یکی از علل کاهش حوادث در نوروز امسال بالا رفتن سطح سلامت روانی رانندگان، علاوه بر بالارفتن فرهنگ ترافیکی و رعایت کردن قوانین راهنمایی و رانندگی باشد. همچنین تلاش مأموران زحمتکش راهنمایی و رانندگی در کاهش بروز تصادفات جاده‌ای نباید از نظر دور بماند اما نوروز و تعطیلات و مسافرت و همچنین فرا رسیدن بهار و شادی که به همراه می‌آورد، همه و همه در افزایش روحیه و بالا رفتن سطح سلامت روانی و تمدد اعصاب رانندگان هم بی تأثیر نبوده است. همین که بیشتر ما فرصتی به دست می‌آوریم تا چند روزی را از فشارهای روزانه زندگی دور باشیم و به استراحت بپردازیم، تأثیر بسیار زیادی بر میزان سلامتی جسمی ‌و روحی ما می‌گذارد؛ به خصوص اگر شغل‌مان هم شغل پر استرسی ‌مانند رانندگی باشد.
هر راننده‌ای حداقل در تعطیلات نوروز میل به استراحت و خواب بیشتری پیدا می‌کند.‌این استراحت‌ها جبران همه بیخوابی‌های روزهای مسافرکشی یا جابه‌جایی بار و... است. غذاهای بهتر و میوه و مرکبات بیشتری می‌خورد و ‌ خود این مسأله، همه گرسنه ‌ماندن‌ها و خوردن ساندویچ‌های آماده یا غذاهای بی کیفیت برخی رستوران‌های بین راهی را جبران خواهد کرد. دید و بازدید‌ها و کنار گذاشتن کینه‌ها و قهر‌ها مقدار زیادی از استرس‌ها و ناراحتی‌ها را کم می‌کند. بچه‌ها آرامش و آسایش بیشتری پیدا می‌کنند و با برنامه‌های تلویزیونی و بازی‌های خودشان سرگرم می‌شوند و پدر و مادرها دغدغه درس و مشق و صبحانه نخوردن و دیر به مدرسه رسیدن آنها را ندارند. مسافرت هم که چاشنی کار می‌شود و عوض کردن آب و هوا و به قول معروف بادی به کله خوردن و تغییر روحیه نیز در بالا بردن سطح سلامت روح و روان راننده تأثیر شگرفی خواهد داشت.
اما همه رانندگان از‌ این ‌ایام آن‌طور که باید استفاده نمی‌کنند. آنها حتی در روزهای نوروزی نیز به دنبال جابه‌جایی مسافران هستند. شاید‌این نیاز جامعه باشد. اما نیاز رانندگان چیست ؟ بدون شک نیاز آنها نیز حداقل یک هفته تعطیلی و استراحت مطلق است. یک هفته بدون استرس، بدون صدای بوق، بدون گذراندن اوقات در پشت ترافیک سنگین و خوردن دود و سرب و سوختن چشم‌ها و سردردهای عذاب آور. همه ما فصل زمستان را به یاد داریم. بارش باران و برف را هم خوب یاد‌مان هست. وقتی باران می‌آمد به پشت بام سری می‌زدیم تا مطمئن شویم راه ناودانی باز است. برف‌ها را پارو می‌کردیم. علتش هم که معلوم است.‌این کارها را می‌کردیم که سقف خانه و آشیانه‌‌مان نم نکشد و خراب نشود.‌آیا برای سقف روحیه و روان‌مان هم فکری می‌کنیم.‌آیا مراقب هستیم استرس‌های روزانه و فشارهای روانی هرروزه را پارو کنیم و یا راه ناودانی را باز کنیم تا تخلیه شوند؟ روحیه و روان ما استراحت‌های به موقع، توجه و احترام به قوانین راهنمایی و رانندگی، تعمیر و سرویس به موقع ماشین و قطعات آن و... ز‌مان پارو کردن برف‌های روی ‌این پشت بام هم،‌ ایام تعطیلات است که بار سفر ببندیم و با خانواده به یک مسافرت هرچند ساده و کم هزینه برویم. چه فصلی از بهار مناسب‌تر؟ پس راننده عزیز پاروها را بردارید و تا سقف روانتان نم نکشیده، بهار را از دست ندهید.

محمدرضا میرغلامی
منبع : روزنامه سلامت


همچنین مشاهده کنید