یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

توصیه های کاربردی برای سالم پیر شدن


توصیه های کاربردی برای سالم پیر شدن
- سالمندی پدیده ای است که با کاهش عملکرد و ذخایر بدن و افزایش آسیب پذیری نسبت به بیماریها همراه است .
- دوران سالمندی با ضعیف شدن عضلات و کاهش آب بدن همراه است .
- احتمال ابتلا افراد مسن به بیماریهای مزمن بیش از افراد جوان است .
- مصرف همزمان چند دارو ممکن است در وضعیت تغذیه فرد مسن تداخل ایجاد کند و سلامت او را بخطر اندازد .
- تغییرات گوارشی و کمی فعالیت بدنی در دوران سالمندی باعث کم اشتهایی می شود .
- در دوران سالمندی تحمل بدن نسبت به مواد قندی کاهش می یابد و احتمال ابتلا به دیابت بیشتر می شود.
- جذب ویتامین A در بدن کاهش می یابد.
- ساخت ویتامین D توسط بدن کاهش می یابد.
- مصرف بهینه ویتامین B۶ در بدن کاهش می یابد.
● ولی بخاطر داشته باشید :
تغذیه مناسب در پیشگیری و درمان بیماریهای مزمن مانند پوکی استخوان ، بیماریهای عروق قلب و افزایش فشار خون نقش مهمی دارد .حفظ توده عضلانی بدن یک راهکار موثر برای حفظ نشاط و سلامتی سالمند است.
● توصیه های تغذیه‌ای:
مواد غذایی باید با توجه به تغییرات فیزیولوژیک بدن و تحلیل ارگانها و بروز بیماریهای مختلف شایع در این سنین تهیه شوند و برای افراد سالمند خوشایند باشند بدین منظور توجه به نکات زیر بسیار مهم است .
● پیشگیری از افزایش چربی خون
▪ برای پیشگیری از افزایش کلسترول خون نکات زیر را رعایت کنید:
۱- چربی قابل رویت گوشت را قبل از پخت تا حد ممکن جدا کرده و از مصرف آب خودداری شود.
۲- مصرف گوشت قرمز در وعده های غذایی کم شود زیرا گوشت حاوی چربی غیر قابل رویت زیادی است.
۳- از حبوبات و غلاتی که سبوس آنها جدا نشده و به علت داشتن فیبر به کنترل سطح چربی خون کمک می کنند استفاده شود.
۴- از مصرف کله پاچه ، مغز و دل و قلوه که حاوی مقادیر بالایی چربی است خودداری شود.
۵- مصرف سوسیس و کالباس و همبرگر به حداقل رسانده شود.
۶- قبل از طبخ مرغ پوست آن جدا شود.
۷ مصرف ماهی بعلت داشتن نوعی چربی مفید بنام امگا ۳ سبب کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی می‌شود. توصیه میشود حداقل دو بار در هفته ماهی مصرف شود برای بهبود طعم ماهی می توان سبزیها معطر و آبلیمو به آن افزود.
۸- بهتر است بیشتر از ۴ الی ۵ تخم مرغ در هفته چه به تنهایی و چه داخل کوکو مصرف نشود .در صورت بالا بودن چربی خون مصرف زرده تخم مرغ به حداکثر سه ساعت در هفته محدود شود.
۹- شیر کم چرب یا بدون چربی جایگزین شیر پرچرب شود.
۱۰ - از پنیر کم چرب استفاده شود.
۱۱- از مصرف شیرینی خامه دار ، چیپس ، وسس سفید سالاد اجتناب شود.
۱۲- روزانه بمقدار کافی از سبزیها و میوه ها میل شود زیرا این مواد حاوی مقدار زیادی فیبر ، مقدار کمی چربی ، فاقد کلسترول و دارای مقادیر زیادی ویتامینها ی آنتی اکسیدان هستند که از اکسیداسیون کلسترول جلوگیری کرده و از بروز بیماریهای پیشگیری می کنند.
۱۳- برای سالاد به جای مصرف سسهای چرب ، روغن زیتون با آبلیمو یا سرکه و سبزیهای معطر مصرف شود . همچنین ماست را جایگزین سس مایونز در سالاد کرد.
۱۴- مصرف غذاهای سرخ شده کاهش یابد و ترجیحا غذاها بصورت آب پز ، بخار پز ، کباب شده یا تنوری تهیه کرد در موارد سرخ کردن مواد غذایی ، از روغن مایع مخصوص سرخ کردنی بجای روغن های مایع معمولی استفاده شود.
۱۵ - بجای روغنهای جامد ، کره ، مارگارین ، و چربی های حیوانی از روغنهای مایع مثل روغن زیتون ، روغن آفتابگردان و روغن ذرت استفاده شود.
منبع : پایگاه اطلاع‌رسانی دانشگاه علوم پزشکی تبریز


همچنین مشاهده کنید