جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

راه کارهایی جهت ترویج مصرف ماهی و آبزیان در جامعه


عواملی كه موجب مصرف نكردن ماهی و آبزیان در بعضی از افراد می شود و باورهای غلط یكی از عوامل مهم خودداری برخی اشخاص از مصرف ماهی است. عواملی كه در این مورد مؤثراست تحمل نكردن بوی ماهی است. بعضی از افراد بوی ماهی را دوست ندارند و از استشمام آن دچار ناراحتی می شوند. برای چاره ی این امر می توان قبل از طبخ، آن را به خوبی شست و شو داد و تمیز كرد و به هنگام طیخ از مواد معطری مانند پودر آویشن و یا سبزیجات معطر دیگری مانند مرزه ، ترخون، ریحان، نعناع و امثال آن استفاده كرد. لازم به ذكر است كه ماهی تازه و سالم بوی نامطبوع ندارد و چنان چه ماهی، مانده و فاسد شود از آن بوی نامطلوب استشمام می شود. بنابراین باید به سلامت و تازه بودن ماهی اطمینان داشته باشیم تا بتوانیم از خواص تغذیه ای این ماده ی غذایی مفید نهایت استفاده راببریم. به طور كلی مسئله ی عادت در شكل گیری الگوی غذایی انسان نقش بسیارمهمی برعهده دارد. دربعضی از خانواده ها عادت به مصرف ماهی وجود ندارد؛ یعنی دربرنامه ی غذایی هفتگی آنان ماهی به طور مكرر طبخ نمی شود و در نتیجه اعضای خانواده به مصرف این ماده ی غذایی مفید عادت نمی كنند و این امر عامل دیگری برای مصرف نكردن یا كمبود مصرف ماهی است. درهر حال چنان چه علل ممانعت كننده ی مصرف ماهی را جست وجو كنیم و سعی در رفع این علل برآییم و نیز خود و خانواده مان را به مصرف این ماده ی غذایی مفید عادت بدهیم، گامی بسیار موثر در حفظ سلامت خود، خانواده و جامعه مان برداشته ایم. از آن جایی كه مصرف ماهی و آبزیان تأثیر مهمی در حفظ سلامت جامعه و پیش گیری از بیماری ها ودرنهایت ارتقای سلامت افراد اجتماع به عهده دارد، لذا لازم است اقدامات مؤثر جهت تشویق مردم به مصرف ماهی انجام گیرد. در این جا راه كارهایی جهت ترویج مصرف ماهی و محصولات دریایی درجامعه وتشویق مردم برای مصرف این مواد غذایی مفید پیش نهاد می شود.
۱- آگاه كردن جامعه نسیت به خواص تغذیه ای محصولات دریایی و تأثیری كه درسلامت انسان و پیش گیری از انواع بیماری ها دارند، یكی ازمهم ترین ومؤثرترین اقدامات جهت ترویج مصرف این دسته از مواد غذایی است كه این امر با آموزش صحیح، پی گیر و همه جانبه امكان پذیراست.
دراین جا نقش رسانه های گروهی هر چه بیش تر شفاف می شود. رسانه های گروهی می توانند با تبلیغات صحیح، جالب و جذاب مردم را به مصرف هرچه بیش تر محصولات دریایی تشویق كنند. گاه دیده شده كه رسانه های گروهی، سهواً و بدون ارزش تغذیه ای تبلیغات وسیعی انجام می دهند و با استفاده از جالب ترین و جذاب ترین تصاویر، انیمیشن ها و نمایش های عروسكی، مصرف این مواد را رواج می دهند، درحالی كه چنان چه حتی قسمتی از این همه تلاش صرف تبلیغات صحیح ومناسب برای مواد غذایی با ارزش تغذیه ای بالا از قبیل ماهی و آبزیان بشود، و اگر این آموزش مداوم و پی گیر باشد نتایج بسیار ثمربخشی در برخواهد داشت كه بهره ی آن نصیب جامعه خواهد شد.
۲-نقش والدین در تشویق كودكانشان به مصرف محصولات دریایی بسیارمهم است.
به طوركلی برقراری هرنوع عادت غذایی درانسان، از كودكی، به وسیله ی خانواده و در خانواده ریشه می گیرد. توجه داشته باشیم كه والدین الگوهای بسیار مهمی برای كودكان هستند. چنان چه مادر و پدر، ماهی و محصولات دریایی را به عنوان مواد غذایی اصلی و اساسی در برنامه های هفتگی خانواده بگنجانند و خودشان با میل و رغبت غذاهای خوش مزه ای از این دسته از مواد غذایی را تهیه و مصرف كنند، كودكان نیز به مصرف این مواد مفید تشویق شده و این عادت را در تمام عمر به همراه خواهند داشت.
۳- دربررسی علل مصرف نكردن ماهی گفته شد یكی از دلایل، به عقیده ی بعضی از افراد، دست رسی نداشتن به محصولات دریایی در بعضی از فصول سال است. امروزه خوش بختانه در اكثر نقاط كشورمان انواع ماهی و محصولات دریایی پرورش داده می شود؛ بنابراین در همه ی فصول و در بسیاری از مناطق كشور دست رسی به ماهی و سایر محصولات دریایی امكان پذیر و آسان است.
۴- برخی افراد به طور كلی طعم و بوی ماهی را دوست ندارند.درمورد رفع بوی ماهی پیش تر اشاره كردیم كه با افزودن سبزیجات معطر می توان بوی آن را منطبق با سلیقه ی خود تغییر داد، اما برای كسانی كه طعم ماهی را دوست ندارند دو راه وجود دارد كه به وسیله ی آن ها می توانند خود را به مصرف این ماده ی غذایی مفید عادت دهند.
الف- ماهی و سایر محصولات دریایی را در ابتدا به مقدار خیلی كم وارد برنامه ی غذایی خود كنند، مسلماً مصرف یك ماده ی غذایی به مقدار خیلی كم ولو این كه انسان آن را دوست نداشته باشد برای هیچ كس غیرقابل تحمل نیست. وقتی این قبیل افراد به مصرف مقدار كم محصولات دریایی عادت كردند به تدریج می توانند مقدار آن را افزایش دهند وبه این ترتیب ذائقه ی خود را به مصرف این محصولات غذایی بسیارمفید و مؤثر در سلامت انسان، عادت دهند.
ب- افرادی كه طعم ماهی را دوست ندارند می توانند با مخلوط كردن ماهی و سایر آبزیان با سایر مواد غذایی به تدریج خود را به مصرف آن عادت دهند، به خصوص چنان چه محصولات دریایی را با موادی كه دوست دارند و مورد علاقه ی آن ها ست به صورت مخلوط طبخ كنند، می توانند به این طریق با تغییر طعم ماهی، آن را برای ذائقه خود دل چسب سازند.
با آموختن روش های مختلف طبخ ماهی و آبزیان، می توان انواع غذاهای بسیار خوش مزه و متنوع را از آن ها تهیه كرد و علاوه براستفاده از خواص تغذیه ای آن ها، تنوع زیادی نیز دربرنامه ی غذایی خود ایجاد كرد.
مصرف حدود ۴۰۰-۲۰۰ گرم ماهی، دو تا سه بار درهفته برای تمام افراد در هر سن وشرایطی توصیه می شود.
توجه داشته باشیم كه مصرف مكرر ماهی و محصولات دریایی در برنامه ریزی غذایی هفتگی، می تواند درحفظ سلامت ما بسیارمؤثرباشد و ما را ازگزند بیماری های مهلك و آزار دهنده درامان نگه دارد و هم چنین موجب سلامت، شادابی و طول عمر- عمری سالم و پربار- می شود.

برلیانت بزرگمهر
منبع : بنياد انديشه اسلامي