یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

دردهای فناورانه


دردهای فناورانه
جان فاکس همیشه آنلا‌ین است و دستانش مرتب مشغول فعالیت هستند. این مرد تمام طول روز با کامپیوتر جیبی‌ای که در دست دارد، ایمیل‌هایش را چک می‌کند و یا ایمیل ارسال می‌کند، حتی عصرها و تمام روزهای تعطیل هم این روند ادامه دارد.
او مرتب در حال تایپ کردن است و با سرانگشتانش (و نه با انگشتانش) همانند یک کیبورد استاندارد کار می‌کند، او حتی وقتی زمانی برای تفریح نیز می‌یابد، باز هم سرگرم کامپیوتر جیبی خود می‌شود.
وی دو سال است که این کامپیوتر جیبی را در اختیار دارد. فاکس به تدریج متوجه شد که انگشتان و آرنج دستش بیشتر از قبل دردناک شده‌اند و حتی گاهی اوقات درد مانع می‌شود تا وی بتواند جسمی را با وزن سنگین بلند کرده و یا تمرین‌های معینی را انجام دهد.
او دلیل این دردها را گوشی جدیدی که خریده بود نمی‌دانست و حتی تصورش را هم نمی‌کرد که علت اصلی همین کامپیوتر جیبی کوچکش باشد.
برهمین اساس اخیرا ارتوپدیست‌ها و فیزیوتراپ‌ها می‌گویند که میزان شکایت‌های ناشی از علا‌ئم یک بیماری خاص در مراجعانشان افزایش یافته است.
این بیماری تا بدانجا پیش رفته و شکل عمومی به خود گرفته، که اصطلا‌ح جدیدی با عنوان ‌BlackBerry Thumb روی آن نهاده شده است.
ارگونومیست‌ها نیز اخیرا در خصوص مشکلا‌ت ناشی از استفاده بی‌رویه از کیبوردهای کامپیوتر طی سال‌های اخیر هشدار داده‌اند که بدترین نوع آن به ‌BlackBerry Thumb مشهور است.
هرچند که آمار جامعی در این باره وجود ندارد اما اوایل سال ۲۰۰۷، جامعه تراپیست‌های آمریکا درخصوص رونق ابزارهای دستی الکترونیکی در میان مردم که موجب افزایش سندرم‌های تاندون و مچ دست می‌شود، هشدار داده بودند.
به گفته انجمن فیزیوتراپی آمریکا، صدمات ناشی از کشش‌های مکرر از جمله آسیب‌های با رشد فزاینده است که یک سوم صدمات، آسیب‌ها و بیماری‌های اداری را شامل می‌شود.
اما با گسترش فناوری اطلا‌عات و ارتباطات بی‌سیم و رواج آنها در منازل، به نظر می‌رسد که این بیماری دیگر تنها متعلق به ادارات نیست و در منازل نیز رو به شیوع است که به دلیل عمومیت یافتن آن، چندان در کانون توجه قرار نمی‌گیرد.
براساس آمارهای ارائه شده، امروزه ۵/۲میلیون نفر از ابزارهایی استفاده می‌کنند که نسبت به سال گذشته دو برابر شده و همچنین تعداد پیام‌های متنی ارسالی نیز از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۶ به دو برابر افزایش یافته و به ۱۵۹ میلیارد پیام متنی رسیده است.
این درحالی است که عامل این بیماری، تنها ابزارهای خاصی نیستند بلکه حتی آیفون اپل که اجاره وبگردی، گوش دادن به موسیقی، چک کردن نقشه و تماشای تلویزیون و ویدئو را به کاربران می‌دهد، در این حیطه قرار می‌گیرد و در شیوع این بیماری تاثیردارد، چراکه همه این فعالیت‌ها با کوچکترین جنبش‌های انگشتان صورت می‌پذیرند.
به گفته مارتا اسپالدینگ یک متخصص فیزیوتراپی، علت این بیماری حرکت‌های کوچک اما ایستایی هستند که موجب کاهش جریان و چرخش خون در انگشتان می‌شود.
به گفته وی، ما هر روزه خود را با تعداد زیادی از فناوری‌ها درگیر می‌کنیم که موجب پدید آمدن چنین بیماری‌هایی شده‌اند و هر روز نیز وضع بدتر از قبل می‌شود.
فناوری به کوچک شدن هر روزه خود ادامه می‌دهد و به دنبال آن نیز به حرکت‌های کوچکتری نیاز دارد، چراکه با حرکت‌های کوچکتر، کارهای بیشتری را می‌توان انجام داد و به دنبال آن دفعات این حرکات کوچک افزایش می‌یابد و تاندون‌ها و ماهیچه‌ها به دفعات بیشتری به‌کار گرفته می‌شوند.
پس از آن درد است که به سراغ انسان می‌آید و موجب می‌شود تا توان حرکت با سرعت قبلی از وی سلب شود و بدن مجبور خواهد بود تا زمان التیام و بهبود یافتن از سرعت عمل کمتری برخوردار باشد.
افرادی که بیشتر از دیگران از فناوری‌های روز بهره می‌برند و حرکات کوچک آنان مانند تایپ کردن زیاد است، می‌توانند تورم، بی‌حسی، ضعف، سوزش یا گرما را حس کنند.
آنها ممکن است حتی در انجام فعالیت‌های روزانه مانند نگه‌داشتن یک ظرف شیر یا باز کردن یک ظرف مربا که به راحتی انجام می‌شود، با مشکل مواجه شوند که درمان آنها نیاز به استراحت، جراحی و یا تراپی درمانی دارد.
اسپالدینگ کلید اصلی پیشرفت این بیماری را جلوگیری از آن و میانه‌روی در استفاده از ابزارهای تکنولوژیکی عنوان و توصیه می‌کند تا کاربرانی که به دلیل نوع شغل خود بیش از دیگران از این ابزارها استفاده می‌کنند، حتما در خلا‌ل کار خود استراحت‌های مداوم حداقل ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در هر ساعت و کشش‌های منظم بدنی داشته باشند.
وی می‌افزاید: بدن خود را به جهت‌های مخالفی که قرار داشته، حرکت بدهید. با انجام حرکت‌های بزرگتر، حرکت‌های مداوم کوچک خود را متعادل کنید. انگشتان را از هم باز کرده و کمرتان را به صورت کامل حرکت دهید.
اسپالدینگ می‌افزاید: به سرانگشتان خود توجه بیشتری کنید. انگشتان طوری طراحی نشده‌اند که اطلا‌عات را برای ساعت‌های طولا‌نی با حرکت‌های سریع و اغلب در موقعیت‌های عجیب و غریب به صورت بغرنجی منتقل کنند چراکه سرانگشتان کمترین چالا‌کی را در انگشتان دارند.
وقتی کاربران روی یک کیبور تایپ می‌کنند، حجم کار میان ۱۰ انگشت تقسیم می‌شود اما در کاربرانی که به طور مداوم از کامپیوترهای جیبی استفاده می‌کنند، تمام آن فشار روی دو انگشت خلا‌صه می‌شود.
موضوعی که اسپالدینگ را به صورت جدی نگران کرده است، کاربران جوان هستند چراکه طیف وسیعی از علا‌قه‌مندان به پیام‌های کوتاه متنی و بازیکنان سرسخت ویدئویی را تشکیل می‌دهند که با قدرت و توانایی بیشتری به این کار مبادرت می‌ورزند.
به‌طوری‌که طبق بررسی‌های اخیری که روی تلفن همراه انجام شده، تقریبا نیمی از نوجوانان از پیام‌های متنی به عنوان نخستین روش برای برقراری ارتباط با دیگران استفاده می‌کنند. براساس تحقیق دیگری مشخص شد که ۷۳ درصد نوجوانان بین ۱۳ تا ۱۷ سال از پیامک استفاده می‌کنند.
اسپالدینگ می‌گوید: سرانگشتان آنها ممکن است درحال حاضر به آنها صدمه نزند اما چه اتفاقی قرار است تا ۱۰ سال آینده برای آنها اتفاق بیفتد؟
در این میان کمپانی‌های بازی‌های ویدئویی نیز مدت زمان طولا‌نی است که به افرادی که بیش از اندازه از بازی‌های کامپیوتری استفاده می‌کنند، هشدار می‌دهند.
ماشین‌های بازی سیار هم خطرات مشابه کامپیوترهای جیبی دارند، چراکه دکمه‌های روی کنترل‌های آنها اغلب به صورت برجسته و برای سرانگشتان طراحی شده‌اند.
جیسون گارنر ۲۹ ساله همه اینها را می‌داند. او از طرفداران پر و پا قرص بازی ‌War of Warcraft است که پس از مدتی دست چپ، کتف و انگشت شصت او شروع به لرزیدن کرد. او به مدت یک سال روزی ۱۰ ساعت بازی می‌کرد.
با شناختن خطرات فیزیکی این بازی‌ها، کمپانی‌ها، کنترل‌های جدیدی عرضه کرده‌اند که دکمه‌های آن در مکان‌های مختلفی قرار گرفته و ابزارهای به‌کار رفته در آن موجب حرکات مختلفی می‌شود به‌طوری‌که کنترل بی‌سیم کنسول بازی ‌Wii حرکات مختلف بدنی را ایجاد می‌کند که حتی آنها هم اگر به صورت افراطی مورد استفاده قرار گیرد، به طور قطع خطراتی را به دنبال خواهد داشت.
موسس و مدیرعامل انجمن متخصصان ماساژ آمریکا می‌گوید بیماران بسیاری را که از بازی زیاد تنیس مجازی و یا حتی دیگر بازی‌ها آسیب دیده بودند، مداوا کرده است.
متخصصان بر این باورند که آسیب‌های ناشی از بیماری سرانگشتان که به دلیل استفاده بیش از اندازه از کامپیوترهای جیبی می‌با‌شد، بسیار بیشتر است چراکه می‌تواند موجب درد در تمام بدن شود.
متخصص دیگری در این باره می‌گوید تعداد زیادی از بیماران که دارای مشکلا‌ت تاندون‌های آرنج، دردهای کتف و گردن و سردرد بوده‌اند .
ترجمه: فاطمه ملکی
منبع : روزنامه اعتماد ملی


همچنین مشاهده کنید