یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

تحت فشار: رو در روی استرس دشمن را بشناسید


تحت فشار: رو در روی استرس دشمن را بشناسید
ما علاقمندیم فکر کنیم که فقط یک نوع استرس وجود دارد، در حالیکه سه نوع می باشد. استرس حاد، استرس حاد مکرر و استرس مزمن.
● استرس حاد:
از انواع فراوان استرسی است که ما در اثر فشارهای اخیر و فشارهایی که در آینده نزدیک تجربه خواهیم کرد، بوجود می آید. بعضی مواقع ما از استرس لذت می بریم و عده زیادی از ما بدنبال آن می باشیم (برای مثال: تماشای یک فیلم ترسناک یا شرکت در ورزش های خطرناک). بعضی مواقع استرس باعث تغییرات مثبت در زندگی می شود، مانند: ارتقاء شغلی یا تولید یک بچه جدید. در دیگر مواقع، استرس در فرم یک ضرب العجل، ساعت شلوغی ترافیک، یا کیف جیبی گم شده بر ما غالب می شود.
در یک وضعیت استرس آور بدن با عکس العمل " مقابله یا رهایی " واکنش نشان می دهد. سیستم عصبی خودکار که اعمال بدن را تنظیم می کند شامل:
ـ ضربان قلب، گوارش، تنفس و تعریق، سیستم شما را مملو از هورمون استرس می کند ( آدرنالین و کورتیزول ) در نتیجه ضربان قلب و فشار خون را افزایش می یابد، و یک یورش شدید انرژی احساس می کنید. همچنین ممکن است احساس کنید ضربان قلبتان شدید یا غیر معمول شده، بسختی نفس می کشید، کف دستهایتان عرق می کند، فشار خونتان بالا می رود، دست یا پاهایتان سرد می شود، سرتان گیج می رود، یا در قفسه سینه درد احساس می کنید.
میزان کم استرس هیجان انگیز است، اما زیاد آن می تواند خطرناک باشد و منجر به احساس پریشانی (خشم، اضطراب، افسردگی، زودرنجی)، مشکلات معده و روده (سوزش معده، اسهال، پیچیدگی روده)، و کشش عضلانی (سردرد، کمر درد و فک درد) شود.
● استرس حاد مکرر:
استرس حادی است که انسان را رها نمی کند. انسانها در این حالت احساس اضمحلال دائمی می کنند- آنها با تعداد زیادی دستور مواجه می شوند و هیچوقت فرصت کافی برای انجامش را ندارند- اغلب عصبی، زودرنج، و مضطرب هستند، که می تواند منجر به درگیری با همکاران، افراد خانواده، یا فردی که در بزرگراه با اتومبیلش از آنها جلو می زند، بشود و باعث پیامدهای فیزیکی شامل فشار خون بالا، سردرد مداوم، میگرن، درد قفسه سینه، و امراض قلبی شود.
آیا کسی تا حالا به شما گفته، زیاد نگران هستید؟ شما ممکن است نوع دیگری از استرس حاد مکرر را داشته باشید. افراد دائماً نگران همیشه انتظار بدترین حالت را در یک وضعیت دارند و دیدشان نسبت به دنیا غم آلود است. آنها همچنین زیادی تحریک پذیر، عصبی، مضطرب، و افسرده هستند. ممکن است شما در یک مکان بخصوص استرس آور کار می کنید. خوب نیست مدام احساس کنید که محاصره هستید. مشاوره با یک روانشناس یک قدم به سمت بهبودی است.
اگر شما اغلب در حال اضطراب هستید، ممکن است مشکل روانی دیگری داشته باشید، مانند: اختلال اضطراب فراگیر GAD ( generalized anxiety disorder )، اختلال پس ضربه یا PTSD ( post-traumatic stress disorder ) یا ترس مرضی ( phobias ). بنابراین یک مشکل پزشکی نهفته مانند اختلال غده تیروئید می تواند همچنان مد نظر قرار گیرد. برای تشخیص دقیق تر به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. اختلال اضطراب پس از ضربه: فرد پس از قرار گرفتن در معرض حادثه ای دردناک یا تکان دهنده مرتباً آن را در ذهن خود دوباره تجربه می کند. علائم آن افسردگی، اضطراب اشکال در به خواب رفتن، فقدان هیجانات، تحریک پذیری، عصبانیت
● استرس مزمن: همانگونه که از نامش پیداست، نوع دراز مدت استرس است که به آهستگی مغز و بدن انسان را از بین می برد. برای افرادی که در وضعیت های مشکل، گوش به زنگ بودن، برانگیختگی بیش از حد، کشیدگی ماهیچه ها، تپش قلب، اختلال خواب ( اسید امینوبوتریک، بنز؟؟؟، سروتونژزیک، نورادرنژیک )
مثال: یک خانواده غیر عادی، یک ازدواج ناموفق، یک شغل منزجز کننده گیر کرده اند، بوجود می آید. استرس مزمن را می توان در تجربه های سختی که منجر به آسیب های روحی می شوند نیز ریشه یابی نمود.
استرس مزمن به مشکلات سلامتی خیلی جدی منجر می شود، از جمله: سکته و حمله قلبی. معالجه این نوع استرس ممکن است به مراقبت های پزشکی و معالجات رفتاری، مانند مدیریت استرس نیاز داشته باشد.
● برنامه رهایی شما چیست؟
ما همه در زندگی روزمره با فشار مواجه هستیم. مأموریت شما اینست که استرس را مدیریت کنید قبل از آنکه ضایعه شدیدی به مغز و بدنتان وارد آورد. به هشدارهای فیزیکی بدنتان توجه کنید- آیا در خواب دندانهایتان را بهم می سائید؟ آیا شانه هایتان همیشه فشرده است؟ چه موقع آن سوزش قفسه سینه شروع شد؟
در وهله اول سعی کنید از حالت های استرس آور پرهیز کنید. یاد بگیرید نه بگویید، ( نه، من قادر نیستم پروژه دیگری را بدست بگیرم ). با دکترتان یا یک مشاور، یا مددکار محل کارتان، دربارۀ مواردی که شما را ناراحت می کند صحبت کنید. کمی بررسی کنید و تغییراتی را که می خواهید در زندگی اعمال کنید و راههای رسیدن به آنها را مشخص نمائید. از کمک گرفتن هراس نداشته باشید، مانند همکاران و دوستان. هفته ها یا ماهها طول می کشد تا عادات تغییر پیدا کنند، بنابراین در هر مرحله صبور باشید.
تکنیک های ساده استراحت، مانند تمرین نفس کشیدن عمیق یا استراحت عضلانی ( کشش هر گروه از عضلات به مدت چند ثانیه و آزاد کردن آنها )، می تواند به شما کمک کند که کمتر احساس آشفتگی داشته باشید. مدیتیشن، ورزش روزانه، می تواند فشردگی بدن را کاهش و مغز را آرام کند. تمرین های تجسم ذهنی نیز ثمر بخش هستند- سعی کنید یک محل آرام و صلح آمیز را در ذهن خود خیال بافی کنید.
ورزش منظم یک برطرف کنندۀ استرس خیلی خوب می باشد. با راه رفتن در موقع ناهار شروع کنید و کم کم آنرا افزایش دهید. برای بهبود وضعیت کلی خود، غذای سالم بخورید و به حد کافی بخوابید. فرقی نمی کند که شما تحت تأثیر چه نوع استرسی هستید، از خوردن الکل، کشیدن سیگار، داروهای نیروزا، صرف غذا به منظور مقابله با احساس منفی، پرهیز کنید.
از راه حل صرفه جویی وقت، هر موقع که امکان دارد استفاده کنید. برای مثال: بجای اینکه هر شب غذا بپزید، در تعطیلات آخر هفته مقدار زیادی غذای مورد علاقه را بپزید، آنرا فریز و در طول هفته میل کنید. از وقت صرفه جویی شده برای فعالیت های شاد کننده همراه با افرادی که از وجود آنها لذت می برید، استفاده کنید. و البته، بد نیست برای داشتن کمی استرس مفید چند فیلم هیجان انگیز نیز تماشا کنید.
منبع:my fox Kansas usa۲۰۰۷/۰۹/۱۷
تهیه و ترجمه: سعید دوج
منبع : نیپنا


همچنین مشاهده کنید