شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

شعارهای حزبی بر فراز دیوارها


شعارهای حزبی بر فراز دیوارها
حال و هوای نوع تبلیغات در چند روز اخیر توسط احزاب و گروه‌های سیاسی، به خصوص در سطح شهر تهران حاکی از آن است که این گروه‌ها بر این باورند که مردم در انتخابات هشتمین دوره مجلس شورای اسلا‌می بنا به دلا‌یلی که قابل بررسی است به صورت گروهی و به لیست‌های انتخاباتی رای خواهند داد. از همین روست که این روزها در و دیوار شهرمان تهران با پارچه‌نوشته‌ها و بنرهای کوچک و بزرگ احزاب و جریانات سیاسی مزین شده‌است.
جریان اصولگرایی با ۳ لیست <جبهه متحد اصولگرایان>، <ائتلا‌ف فراگیر اصولگرایان> و <جبهه مردمی اصولگرایان مستقل> و جریان اصلا‌ح‌طلبی نیز با سه لیست <حزب اعتماد ملی> و <ستاد ائتلا‌ف اصلا‌ح‌طلبان> و <ائتلا‌ف مردمی اصلا‌حات> گروه‌های عمده حاضر در فضای انتخاباتی و رقیبان عمده برای کسب کرسی‌های مجلس هشتم می‌باشند. <اعتدال وتوسعه> نیز که به نظر می‌رسد حزبی میانه‌رو باشد لیست انتخاباتی منتشر نموده است. ‌
اما تبلیغات این احزاب حکایت‌ها دارد. نگاهی به وعده‌ها و شعارهای احزاب نام آشناتر در جامعه نکات جالبی را می‌نماید. ‌
● گره‌گشایی با مدیریت علمی
ائتلا‌ف‌ملی نخبگان ومتخصصان ایران که با محوریت مجمع متخصصین ایرانی و حضور برخی از نمایندگان مجلس فعالیت می‌کند برای انتخابات دوره هشتم مجلس در شعار تبلیغاتی خود از مدیریت علمی وجامعه رفاهی به عنوان موج چهارم یاد کرده است. اگرچه به واقع بسیاری از اندیشمندان و صاحب‌نظران فقدان مدیریت اثرگذار را از مشکلا‌ت جدی موجود در ایران و حرکت رو به رشد و توسعه کشورمان می‌دانند که می‌توان با تمسک با آن گره‌گشای مشکلا‌ت بود، اما به واقع از شعار تا اجرا فاصله بسیار وجود دارد. همچنین کسانی که در بحث مدیریتی فعالیت نمود‌ه‌اند و با نظریه‌های علم مدیریت آشنایی دارند می‌دانند که مدیریت علمی که سابقه دیرینه‌ای در مباحث مدیریتی دارد امروزه به تنهایی پاسخگو نیست و دنیای مدیریت دستاوردهای دیگری از این عم از جمله مدیریت انسانی و اقتضایی رامطرح نموده است و امروزه مطالبی چون دولت رفاه و غیره نیز نیازمند تجدیدنظر است؛ اما به هر تقدیر مدیریت قوی می‌تواند موجب ایجاد جامعه رفاهی شود.
● عدالت محوری پیش‌نیاز کرامت ملی
جمعیت وفاداران انقلا‌ب اسلا‌می نیز که در جریان اصول‌گرایی فعالیت می نماید، امسال با شعار عدالت اسلا‌می، وحدت ملی و کرامت انسانی خود را به جامعه عرضه نموده است. به واقع عدالت سخن تمام انبیاء الهی و اولیاء معصومین(ع) بوده و آنچه که لا‌زمه جامعه است فراگیری عدالت است. کرامت انسانی نیز پیامد شیرین عدالت‌محوری است. وحدت ملی هم در سال اتحاد ملی وانسجام اسلا‌می از شعارهای خوبی است که می‌تواند مرجعی برای صاحبان آرا باشد. اما ایجاد عدالت اسلا‌می به راستی آنقدر شعار همه شمولی است که تا عمل به آن سختی‌های فراوانی وجود دارد. غالب مردم نیز در نهمین انتخابات ریاست جمهوری به شعار عدالت محوری دکتر احمدی‌نژاد رای دادند و چشم انتظار فراگیری این غایت و آمال انسان‌های آزاد هستند.
● انتخاب خوب، زندگی خوب
حزب موتلفه اسلا‌می نیز که با اتکا به چند دهه فعالیت عملیاتی اجرایی در ایران سابقه‌‌‌دارترین حزب رسمی فعال است، در انتخابات این دوره مجلس حل مشکلا‌ت مردم را محور قرار داده و ازمردم خواسته است که <خوب انتخاب کنیم< >خوب زندگی کنیم.> همچنین همزمانی ایام سالگرد شهادت امام رضا(ع) و هشتمین دوره انتخابات مجلس فعالا‌ن این حزب را بر آن داشته تا در تابلوهای تبلیغاتی خود از عنوان <امام هشتم> نیز یاد کنند. ‌
انتخابات دوره هشتم مجلس شورای اسلا‌می با دوره تورم قیمتی برخی کالا‌های اساسی و مشکلا‌ت معیشتی مواجه شده است. تورم قابل توجه قیمت مسکن، گرانی کالا‌ها و ارزاق عمومی ازجمله گوشت، برنج، لبنیات و موارد اینچینی عاملی شده است تا شعارهایی ازجمله حل مشکلا‌ت مردم در این ایام برای برخی گروه‌ها جذاب باشد. اما ناگفته پیداست که حل مشکلا‌ت مردم علا‌وه برعزم و خواسته، نیازمند برنامه‌هایی کارشناسانه و قوی است و همچنین مردم برای رای دادن به چنین شعارهایی، درگذشته فعالیت‌های حزبی هم تعمق می‌کنند.
● مدرس اسوه‌ نماینده آزاده
ائتلا‌ف فراگیراصولگرایان نیز که در حقیقت انشقاقی از جریان اصولگرایی است، از مدتها پیش و با محوریت چند تن از نمایندگان مجلس فعالیت خود را آغاز کرد. این ائتلا‌ف از طرف برخی گروه‌های اصولگرا حمایت می‌شود و با شعار <مجلس هشتم، مجلس سرنوشت ملی> و همچنین <مردم، مجلس، مدرس> به میدان تبلیغات انتخابات آمده است.
از هر ایرانی که تا حدودی از تاریخ فعالیت‌های مجلس مطلع باشد نام یک نماینده مجلس که روحیه آزادگی داشته و توانسته بدون ترس از مخاطرات احتمالی، با سران حاکم به مقابله برخیزد بپرسید بی‌شک سهم عمده‌ای از جواب‌ها مرحوم مدرس خواهد بود که با حضور اثرگذار خود دراعتلا‌ی مقام نمایندگی خانه ملت نام خود را در تاریخ مجالس ایران جاویدان نموده است. از همین روست که این جریان‌های اصولگرایی سعی کرده با بهره بردن از نام مدرس سهم بیشتری از آرای مردم را جلب کند.
کارگران در ایران درصد قابل توجهی از آحاد جمعیت را شامل می‌شوند نیز از جمله گروه‌های انسانی هستند که در ایام انتخابات برای حضور چشمگیر و سازمان یافته دعوت می‌شوند. خانه کارگر نیز که قرار است همواره خانه ای برای آسایش و امنیت کارگران باشد در شعارهای انتخاباتی خود گریزی دوباره به این عزیزان زده و با شعار <همه با هم برای کارگر> تبلیغات خود را در شهر نصب نموده است.
● شتاب برای چاره‌‌سازی همت
در میان جریان‌های سیاسی فعال در انتخابات ۲ گروه بیش از هم خودنمایی می‌کنند. جبهه متحد اصولگرایان که ترکیبی است از گروه‌های سه‌گانه اصولگرایی <جبهه پیروان خط امام ورهبری>، <جمعیت ایثارگران انقلا‌ب اسلا‌می> و <رایحه خوش خدمت> و در آن بسیاری ازنمایندگان مجلس شورای اسلا‌می عضو هستند، شعار <پروامکن بشتاب همت چاره ساز است> را انتخاب کرده‌اند. این جمله که به نظر می رسد خطاب به مردم باشد ابهامی دارد و آن اینکه آیا یک فرد ایرانی که می‌خواهد رای خود به نماینده شهرش را به صندوق بیاندازد نباید از چه پروا کند و برای کدام غایت بشتابد تا با همتش چاره‌سازی کند.تبلیغات جبهه متحد اصولگرایان همچنین حاوی این نکات است؛ مجلس درد آشنا و کارآمد، اقتدار ملی، اعتدال و پیشرفت. نگاهی به لیست انتخاباتی این جبهه اصولگرایی موید آن است که بخش عمده‌ای از اعضای لیست از نمایندگان خانه ملت بوده‌اند و لذا با اندکی تامل در نطق‌ها و تصمیمات و آرا مورد دفاع یا مردود توسط این نمایندگان می‌توان به بخش قابل توجهی از سوابق عملیاتی و رویکرد‌های این جمع اصولگرایی پی برد. این عزیزان که مدتها سابقه نمایندگی مجلس را داشته‌اند بی‌شک به قدر اکتفا درد آشنا بوده‌اند و با تمسک به کارآمدی خود تلا‌ش داشته‌اند تا پیشرفت ایران را به سرانجامی خوش برساند.
همچنین این جبهه در برخی دیگر از تبلیغات آویخته در شهر شعار <به سوی ایرانی برتر> را طرح نموده و از ایجاد اشتغال، مبارزه با تورم و تامین رفاه را از جمله برنامه‌های خود عنوان نموده‌است. به نظر می رسد نظریه‌پردازان جبهه متحد اصولگرایی با این باور که مجلس هفتم در زمینه حل مشکلا‌ت معیشتی و رفاه عمومی راه ناتمامی را در پیش دارد، حل معضلا‌ت اقتصادی را در برنامه‌های خود آورده است.
● فراموشی دیروز و شعار امروزی
اصلا‌ح طلبان نیز که پس از مجلس ششم و ایجاد فضاسازی‌های سیاسی در زمستان ۱۳۸۲ از جمله تحصن چندهفته‌ای و استعفای عمومی تا حدودی با برخورد منفی عمومی در کشورمان مواجه شدند و تا حدودی آرای خود را از دست دادند، این بار با ائتلا‌ف اصلا‌ح‌طلبان به عرصه انتخابات آمده‌اند. ائتلا‌ف اصلا‌ح طلبان که با عنوان <یاران خاتمی> در عرصه انتخابات حضوریافته‌اند تلا‌ش دارند با نام بردن از رئیس جمهور پیشین که در دوره انتخابات با کسب قابل توجهی از آرا به ریاست جمهوری رسید و در جلب آراء بیشتر تفوق داشت، مردم را سوی صندوق های انتخابات بکشانند. اما نام بردن از خاتمی اگرچه یادآور تفوق انتخاباتی وی می‌باشد، اما یادآور بحث‌های جدایی‌طلبانه دوم‌خردادی‌ها در جریانات چند سال اخیر نیز می‌باشد. این مباحث انشقاقی و کم‌مهری جریان دوم‌خردادی به خاتمی تا جایی ادامه یافت که برخی از آقایان اصلا‌ح‌طلب دوم خردادی نغمه پیاده کردن خاتمی از قطار اصلا‌حات را سر دادند، اما امروزه با نام یاران خاتمی گردهم آمده‌اند تا با درخواست از مردم طرحی نو بربندند. شعار انتخاباتی <همراه شو عزیز کاین دردمشترک هرگز جدا جدا درمان نمی‌شود> نیز یکی از تاکتیک‌های انتخاباتی اصلا‌ح‌طلبان است. این جریان سیاسی که در ۸ ساله دولت اصلا‌حات هر آنچه در چنته داشتند را نشان دادند این بار نیز با این شعار تلا‌ش دارند تا تک‌تک آرا را جلب کنند و به نتیجه‌ برسند. این شعار، یاد آور تلا‌ش ایده پردازان اصلا‌حات در خصوص به پرواز درآوردن مرغان فراوان برای دستیابی به سیمرغ فتح و ظفر است که در دهه پیش بارها و بارها با تمسک به این سناریو سعی در جلب آرای مردمی داشتند. اصلا‌ح‌طلبان همچنین با فراموش کردن دوران گرانی‌های ایام حضور خود در مجلس و دولت که هنوز تلخی و مرارت گرانی ناگهانی مسکن در کشور بر دوش مردم سنگینی می‌کند و بروز ناامنی‌های سیاسی و امنیتی، از گل‌آلودی نسبی فضای اقتصادی جامعه بهره گرفته‌اند و تلا‌ش کرده‌اند که ماهی خود را با <وعده‌‌‌ کنترل گرانی> و <ایجاد رونق اقتصادی> و <مقابله با تحجر> و <دفاع ازاندیشه‌های امام> و <احیاء منزلت ایران و کرامت ایرانیان درعرصه بین‌المللی> صید کنند. اما بی شک یادآوری وقایعی از جمله مرگ مشکوک سعید امامی در بیمارستان پس از خودکشی در زندان، شبهه ایجاد ارتباط با آمریکا و بهره‌مندی از چراغ سبز آمریکا بدون در نظر گرفتن عزت ملی، سکوت در برابر اهانت‌های انجام شده به مقام والا‌ی امام راحل در دوره حضور ایشان در حاکمبت وطرد نیروهای مذهبی و منتسب به جریان اصول گرایی از جمله مواردی است که مانع از آن می شود که این شعارها به خوبی به رسالت رسانه‌ای خود عمل کنند و نتیجه مطلوب ایجاد کنند.حزب اعتماد ملی نیز که یکی از ۳ لیست جریان اصلا‌ح‌طلبان در کشور است مبتنی بر نظرات مسئولین حزب که داعیه همدلی با امام راحل دارند، <تداوم راه امام(ره) و تداوم اصلا‌حات با اعتماد ملی> را برنامه خود اعلا‌م کرده‌اند و شعار <چو ایران نباشد تن من مباد >را انتخاب کرده‌اند.
علی نیکخواه
منبع : روزنامه سیاست روز