پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

بیماری های با منشاء غذایی


بیماری های با منشاء غذایی
برخی از بیماری ها با منشاء غذایی به خوبی شناخته شده اند، اما اخیراً ظهور این بیماری ها شایع تر شده است. در طول چندین دهه اخیر سالمونلوزیس بسیار شایع می باشد و در ۲۵ سال اخیر این بیماری در بسیاری از قاره ها انتشار یافته است. در نیمکره غربی و اروپا، سروتیپ سالمونلا انتریتیدیس (SE) به عنوان سویه غالب شناخته شد. بررسی های انجام شده در ارتباط با شیوع SE نشان داد که ظهور ناگهانی این بیماری عمدتاً مربوط به مصرف گوشت طیور و تخم مرغ می باشد. در حالی که این بیماری اکثر نواحی آسیا و آفریقا را به مدت چندین سال ویران نمود، ظهور آن در امریکای جنوبی در سال ۱۹۹۱ آن را به عنوان یک بیماری عفونی مشهور در کل دنیا شناساند. بیماری وبا بیشتر از طریق آب انتقال می یابد اما بسیاری از مواد غذایی از جمله غذاهای دریایی منجمد، خام یا فرآوری شده هم در انتقال این عفونت نقش دارند.
عفونت با اشریشیاکلی سروتیپ O۱۵۷:H۷ نخستین بار در سال ۱۹۸۲ به عنوان عامل بیماری اسهال خونی و نارسایی حاد کلیوی شناخته شد. در اغلب مواقع عفونت ایجاد شده با این باکتری (بویژه در کودکان) کشنده می باشد. شیوع عفونت با این باکتری از طریق گوشت گاو در استرالیا، کانادا، ژاپن، ایالات متحده، کشورهای مختلف اروپایی و افریقای جنوبی گزارش شده است. در سال ۱۹۹۶ شیوع بیماری حاصل از این باکتری در ژاپن بالغ بر ۶۳۰۰ کودک را مبتلا نمود و در دو مورد منجر به مرگ افراد شد.
لیستریا مونوسیتوژنز(LM) از طریق غذا انتقال می یابد. در دوران بارداری عفونت با LM موجب سقط جنین یا مرگ آن می شود و در کودکان و اشخاصی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند منجر به سپتی سمی و مننژیت می شود. شیوع لیستریوز در بسیاری از کشورها از جمله استرالیا، سوئیس، فرانسه و ایالات متحده گزارش شده است.
ترماتودها هم از طریق خوراک بویژه ماهی باعث مسمومیت غذایی و متعاقب آن بیماری کبد و سرطان کبد را منجر می شوند. حدود ۴۰ میلیون نفر از سراسر جهان به این بیماری مبتلا شده اند.
انسفالوپاتی اسفنجی فرم گاوی (BSE) یک بیماری کشنده، مسری و تحلیل برنده سیستم عصبی می باشد که عامل بیماری از طریق محصولات گوشت گاو آلوده به انسان منتقل می شود و بیماری variant Creutzfeldt-Jakob Disease (vCJD) را سبب می شود.
در ژانویه سال ۲۰۰۲ حدود ۱۱۹ انسان مبتلا به vCJD (غالباً از UK و ۵ مورد از فرانسه) گزارش شدند.
علت پیدایش بیماری های با منشاء غذایی:
· افزایش تجارت و جهانگردی بین المللی
· تغییر در سیستم های تولید خوراک
· جهانی شدن عرضه خوراک
· تغییر در جمعیت میکروبی
· تغییر در خصوصیات رفتاری و سبک زندگی انسان ها

منبع: http://www.who.int/e
منبع : مؤسسه مرغداری ایران