پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

راز شب


راز شب
● نماز
وقتی امام به نماز می ایستادند، احساس می کردیم که ایشان با تمام وجودشان نماز می خوانند. ایشان به نماز اهمیت زیادی می دادند. زمانی که امام در فرانسه بودند، برای حفاظت ایشان چند نفر به نگهبانی می ایستادند. اما امام موقع نماز می فرمودند: الان وقت نماز است. همه باید برای نماز آماده شوند. نگهبانی لازم نیست.(۱)
پنجاه سال بود که نماز شب امام ترک نشده بود. ایشان در هر وضعیتی که بودند، نمازشب را می خواندند.
بعداز پیروزی انقلاب، روزهای اول که امام در قم بودند، مریض شدند. بیماری قلبی داشتند. پزشکان می گفتند: برای معالجه قلب، ایشان باید به تهران منتقل شوند.
حرف پزشکان درست بود. امام را سوار آمبولانس کردیم و ما به همراه ایشان راهی تهران شدیم. فصل زمستان بود. برف به شدت می بارید و هوا بسیار سرد بود. جاده یخبندان بود و احتمال خطر داشت. آمبولانس آهسته و با احتیاط حرکت می کرد.
امام درمسیر قم- تهران با آن وضع بیماریشان، چندین ساعت در آمبولانس بودند. به هر زحمتی که بود، به تهران رسیدیم. امام بستری شدند. با این که ایشان مریض و خسته بودند، اما به همان وضعیتی که داشتند، به نمازشب ایستادند. (۲)
امام در ماه رمضان تا صبح به نماز و دعا می پرداختند. خانه ایشان در نجف کوچک بود. از پنجاه متر تجاوز نمی کرد. احمدآقا می گفت: یک شب پشت بام همان خانه خوابیده بودیم که صدای گریه مرا از خواب بیدار کرد.
چشم هایم را که باز کردم، دیدم امام به نمازشب ایستاده اند، درحالی که دست هایشان را به سوی آسمان گرفته بودند، زار زار گریه می کردند. (۳)
امام شب اول ورودشان به پاریس، ابتدا در آپارتمان کوچکی منزل کردند. محل استراحت ایشان هم یک اتاق کوچک بود. ما هم در اتاق دیگری که روبروی اتاق امام بود، مستقر شدیم.
به وقت پاریس، ساعت دو نیمه شب را نشان می داد. امام از اتاقشان بیرون آمدند و برای گرفتن وضو به دستشویی رفتند.
تعجب آور بود. برای این که امام دوساعت زودتر از شب های دیگر برای نمازشب از خواب بیدار شده بودند. دلیل زودتر بلندشدن امام را شب متوجه نشدیم و بی آنکه این معما برای ما حل شود، دوباره بخواب رفتیم. صبح که شد، امام فرمودند:
- دیشب هرچه نشستم صبح شود تا نماز بخوانم، هوا روشن نشد؟
با این سخن امام معما برای ما حل شد و علت زودتر بیدار شدن امام برای نمازشب را پی بردیم. امام در نجف اشرف دو ساعت به اذان صبح، برای نماز شب بلند می شدند. وقتی به پاریس آمدیم هنوز ساعت امام به افق نجف بود که می بایست به افق پاریس تنظیم می شد. متاسفانه ما بر اثر غفلت این کار را نکرده بودیم.
امام طبق روال گذشته وقتی برای نماز شب بلند می شوند، به ساعت خود که نگاه می کنند، دوساعت به نماز صبح را نشان می دهد و حال آن که به افق پاریس چهار ساعت به نماز صبح مانده بود.
امام آن شب برخلاف گذشته دوساعت زودتر برای نماز شب بلند شده بودند.(۴)
● قرآن
امام روزی چندین نوبت قرآن می خواندند و تلاوت ایشان هم همراه با آهنگ بود. معمولا قبل و بعد از نماز صبح، قبل از نمازهای ظهر، عصر، مغرب و عشا و هر فرصت دیگری که بدست می آوردند، دل به سخن خدا می دادند.(۵)
روزی امام ده جزء قرآن می خواندند. یعنی در هر سه روز یک دوره کامل، قرآن تلاوت می کردند.
یک سال درماه رمضان در نجف اشرف، برادران خوشحال بودند که یک دوره قرآن تلاوت کرده اند. اما بعدا متوجه شدند که امام ده یا یازده بار قرآن را دوره کرده اند. (۶)
● دعا
در طول ۱۵ سالی که امام در نجف اشرف بودند، هر شب - به جزء شب هایی که به کربلامی رفتند- زیارت جامعه کبیره را می خواندند. حتی ایشان شب هایی هم که مریض بودند، ساعت خاصی به کنار قبر مولای متقیان می آمدند و زیارت جامعه کبیره را می خواندند.
خواندن زیارت جامعه کبیره یک ساعت وقت می خواهد. اما انسان وقتی این دعا را می خواند، احساس می کند، در شأن امامان معصوم آنچه حق آنهاست، بازگو می کند.
زیارت جامعه کبیره در حقیقت یک دوره کامل امام شناسی است. اگر امام هر شب در طول ۱۵ سال به خواندن آن مبادرت داشتند، به خاطر اهمیت ویژه این دعا بود.
امام درتهران هم بودند، به خواندن این دعا ادامه می دادند. دعاخواندن امام با آهنگ خاصی همراه بود. بعضی شب ها هم ایشان دعای کمیل می خواندند.
● ذکر
روزی امام دو- سه ساعت قدم می زدند. زمان قدم زدن تسبیحی که در دست داشتند، ذکر می گفتند.
اگر امام درمقابل مشکلات که مثل کوه استوار و مقاوم بودند و هیچ چیز نتوانست اراده فولادین ایشان را به تزلزل وادارد به خاطر معنویت و ارتباط دایمی ایشان با خدا بوده است. (۷)
● غسل جمعه
روزی در فرانسه یکی از آقایان آمد و گفت: آمریکایی ها برای مصاحبه با امام آمده اند. او می گفت: آنها می خواهند مستقیما این برنامه را از شبکه های تلویزیون آمریکا پخش کنند. ایشان اصرار داشت: اگر این مصاحبه انجام شود، به تبعیت از آمریکایی ها، سایر کشورهای اروپایی هم چنین برنامه ای را انجام می دهند. قطعا چنین روندی برای نشان دادن مواضع سیاسی و حرکت انقلابی امام می تواند موثر باشد.
خدمت امام رسیدیم و موضوع را به ایشان گفتیم: امام در جواب فرمودند:
- حالا وقت استحباب- غسل- جمعه است. وقت مصاحبه نیست.
ایشان وقتی مستحبات روزجمعه را بجا آوردند، فرمودند: من برای مصاحبه آماده ام.(۸)
خوشش باد آن نسیم صبحگاهی
که درد شب نشینان را دوا کرد (۹)
علی بهشتی پور
منابع:
۱- سرگذشت های ویژه امام خمینی(ره)، ج ۴ص۴۶، به نقل از: خانم دباغ
۲- سرگذشت های ویژه امام خمینی(ره)، ج۲، ص۵۱، به نقل از: آقای انصاری کرمانی
۳- سرگذشت های ویژه امام خمینی(ره)، ج۴، ص۱۳۰، به نقل از: حجت الاسلام فردوسی پور.
۵- سرگذشت های ویژه امام خمینی(ره)، ج۲، ص۵۲، به نقل از: آقای انصاری کرمانی
۶- سرگذشت های ویژه امام خمینی(ره)، ج۴، ص۱۲۹، به نقل از: حجت الاسلام ناصری
۷- سرگذشت های ویژه امام خمینی(ره)، ج۲، ص۵۶، به نقل از: آقای انصاری کرمانی
۸- سرگذشت های ویژه امام خمینی(ره)، ج۴،ص۳۱، به نقل از: خانم دباغ
۹- شعر از حافظ.
منبع : روزنامه کیهان