شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

حساسیت های غذائی


حساسیت های غذائی
آلرژی غذایی عبارتست از از واکنش زیاده از حد سیستم ایمنی بدن به یک غذای بی ضرر یا قسمتی از آن غذا . سیستم ایمنی به اشتباه تصور می کند که یک ماده بی ضرر ،‌ در اینمورد غذا ، مضر میباشد . این سیستم برای محافظت از بدن آنتی بادی های IGE اختصاصی بر ضد غذا تولید میکند . بار دیگر که فرد آن غذا را می خورد سیستم ایمنی مقادیر زیادی مواد شیمیائی و هیستامین آزاد کرده تا از بدن محافظت کند .
آلرژی غذائی چیست ؟
آلرژی غذایی عبارتست از از واکنش زیاده از حد سیستم ایمنی بدن به یک غذای بی ضرر یا قسمتی از آن غذا . سیستم ایمنی به اشتباه تصور می کند که یک ماده بی ضرر ،‌ در اینمورد غذا ، مضر میباشد . این سیستم برای محافظت از بدن آنتی بادی های IGE اختصاصی بر ضد غذا تولید میکند . بار دیگر که فرد آن غذا را می خورد سیستم ایمنی مقادیر زیادی مواد شیمیائی و هیستامین آزاد کرده تا از بدن محافظت کند . این مواد شیمیائی زنجیره ای از علائم آلرژیک را شروع می کنند که می توانند بر روی دستگاه تنفس ، سیستم گوارشی ، پوست و سیستم قلبی عروقی تأثیــــر بگذارند.اگر چه تمامی افراد ممکن است مبتلا به آلرژی غذائی شوند ولی معمولاً زمینه ارثی در اینجا نقش دارد . در اطفالی که یکی از والدین آنها دارای آلرژی غذائی است خطر ابتلا به آلرژی غذائی دو برابر اطفالی است که والدین آنها آلرژی ندارند . اگر والدین هر دو آلرژیک باشند احتمال ابتلاء طفل ۴ برابر خواهد شد . بسیاری از اطفال مبتلا به آلرژی غذائی همچنین دارای حساسیت به آلرژی های استنشاقی مثل گردوخاک ، موی گربه و گرده گیاهان هستند و یا ممکن است اینگونه آلرژی ها را بعداً پیدا کنند بعلاوه افراد بالغی که دچار آلرژی غذائی می شوند اغلب تاریخچه آلرژی های تنفسی مانند آسم را دارند . ٪۲ بالغین و ۸٪ اطفال در آمریکا دچار آلرژی غذائی هستند .
چه غذاهائی می توانند باعث آلرژی غذائی شوند ؟
اگر چه در واقع هر غذائی می تواند ایجاد یک واکنش آلرژیک کند اما در اطفال شش غذا مسئــــــول ٪۹۰ آلرژی های غذائی می باشد . شیر ، تخم مرغ ، بادام زمینی ، گندم ،‌ سویا ،‌ بادام و فندق . چهار غذا مسئول ۹۰٪ آلرژی بالغین است بادام زمینی ،‌ ماهی ، صدف و آجیل مثل بادام ، فندق.
علائم آلرژی غذائی چیست ؟
شایعترین علائم آلرژی در دستگاه گوارشی شامل تورم یا خارش لبها ، دهان و گلو می باشد . همچنین زمانی که غذا وارد معده می شود تهوع ، استفراغ ،‌ اسهال یا دل درد ممکن است رخ دهد .خارش ، کهیر و قرمزی یا بثورات پوستی نیز شایع هستند . موارد شدید می تواند منجر به شوک آنافیلاکتیک شود . ( یعنی اختلال شدید تنفس ، ضربان قلب نامنظم ، کاهش فشار خون و در صورت عدم درمان حتی مرگ ) واکنش های آلرژیک به غذا معمولاً ظرف چند دقیقه تا چند ساعت پس از صرف غذا شروع میشود. در افراد بسیار حساس حتی فقط لمس یا بوکردن غذا نیز ممکن است باعث ایجاد واکنش آلرژیک شود حتی بوسیده شدن توسط کسیکه برای مثال بادام زمینی خورده است می تواند باعث واکنش در افراد شدیداً آلرژیک شود . آنافیلاکسی یک حالت نادر ولی کشنده ای است که در آن قسمت های متعدد و متفاوتی از بدن واکنش های آلرژیک به غذا را همزمان نشان می دهند . علائم ممکن است به سرعت پیشرفت کند این علائم شامل خارش شدید ، کهیر ، تورم گلو ، اختلال تنفسی ، کاهش فشار خون ، عدم هوشیاری یا حتی مرگ می باشد . اگر شما در حال تجربه چنین واکنشی هستید سریعاً به اورژانس مراجعه کنید .
تفاوت بین آلرژی غذائی و عدم تحمل غذائی چیست ؟
بسیاری از مردم فکر می کنند که این دو کلمه هر دو یک معنی می دهند اما اینطور نیست . عدم تحمل غذا یک واکنش جانبی است که سیستم ایمنی را درگیر نمی کند . یک نمونه عدم تحمل غذا لاکتوز است در فرد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز ، آنزیمی که برای هضم قند شیر لازم است وجود ندارد . زمانی که فرد محصولات لبنی صرف می کند علائمی مانند گاز ، نفخ ودرد شکمی ممکن است رخ دهد .
بهترین درمان آلرژی چیست ؟
در حال حاضر داروهائی که باعث درمان آلرژی غذائی می شود وجود ندارد . پرهیز کامل تنها راه جلوگیری از واکنش آلرژیک می باشد . در اکثریت افراد با افزایش سن آلرژی های غذائی از بین می رود اگر چه آلرژی به بادام زمینی ، ماهی ، صدف و آجیل اغلب ممکن است تا آخر عمر باقی بماند . همچنین اپی نفرین یا آدرنالین درمان انتخابی واکنش آنافیلاکتیک می باشد .
منبع : واحد مرکزی خبر


همچنین مشاهده کنید