جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

درهائی ناگشوده به دنیای ورزش


درهائی ناگشوده به دنیای ورزش
● شما وقتی کلمهٔ ورزش را می‌شنوید به یاد چه می‌افتید؟
من همیشه اسم ورزش را که می‌شنیدم به یاد نرمش‌های صبحگاهی سر صف، زنگ‌های ورزش، و بدتر از همه امتحان‌های ورزش مدرسه می‌افتادم. اگر هم می‌خواستم با دید بازتری به آن نگاه کنم، ورزش‌های قهرمانی، با کلاس‌های بدنسازی در ذهنم تداعی می‌شد و بعدش هم کلی سئوال: ”اصلاً چه شد که انسان به این فکر افتاد که ورزش کند؟ چرا این‌قدر ورزش‌های گوناگون داریم؟ آیا ممکن است ورزش‌های گوناگون به‌صورت شهودی و الهام‌گونه به اندیشهٔ بشر رسیده باشند؟ ورزش علاوه بر پرورش جسمانی دارای چه ابعاد دیگری است؟
ارتباط با طبیعت و هستی، چگونه از طریق ورزش ممکن است؟ ورزش چگونه می‌تواند هوشیاری را بالا ببرد؟ چگونه می‌توان از آن پلی ساخت برای ارتباط با جهان شگفت و اسرارآمیز درون؟ و... و... و...“
اما همین‌طور که سئوالات گوناگون در ذهنم مطرح می‌شدند و درهای مختلفی از موضوع را به رویم می‌گشودند، فکر کردم ممکن است دیگرانی هم باشند که مثل من از ”ورزش“ به یاد امتحان‌های ورزش مدرسه بیفتند، پس شاید بد نباشد که از یکی دو در، از درهای بسیار زیاد این دنیای بزرگ، نگاهی به‌درون آن بیندازیم.
برای شروع می‌توانیم از ”ورزش چیست سَرَکی به‌داخل بکشیم.به‌راستی ورزش چیست؟...؛ ناگهان جرقه‌ای در ذهنم زده می‌شود. ورزش با ورزیده شدن از یک ریشه است. پس می‌توان گفت که ورزش شامل تمرین‌هائی است به قصد ورزیده شدن و پرورش ”انسان“. از آنجائی‌که انسان تنها به جسم محدود نیست و دارای ابعاد وجودی دیگری از جمله ذهن، ابعاد باطنی‌تر و روح نیز هست، پس ورزش نیز می‌تواند به‌جزء پرورش جسم، پرورش سایر ابعاد وجود انسان را نیز هدف قرار دهد. همین موضوع خود می‌تواند پاسخی به این سئوال نیز باشد که ”چرا ورزش‌های گوناگونی داریم؟“
ورزش‌های مختلف هر یک به پرورش ابعاد مختلفی از وجود انسان می‌پردازند. عمدهٔ ورزش‌هائی که عموماً با آن‌ها آشنا هستیم، به پرورش قوا و مهارت‌های گوناگون جسمی می‌پردازند، هر چند نمی‌توان گفت که صرفاً به پرورش بعد جسمی انسان محدود می‌شوند. اما ورزش‌هائی نیز هستند که پرورش ذهن را هدف قرار داده‌اند، مانند شطرنج.
در بعضی از ورزش‌ها نیز مانند اسب‌سواری جنبهٔ پرورش رابطهٔ میان انسان و حیوان مشهودتر و محسوس‌تر است. بعضی از ورزش‌ها می‌توانند توانائی تیمی کار کردن را نیز در افراد پرورش دهند، مانند فوتبال و بعضی دیگر از ورزش‌های گروهی. در این میان خوب است سری هم به ورزش‌های آبی بزنیم که ما را با دنیای گسترده‌ٔ دریاها و اقیانوس‌ها روبه‌رو می‌کند، در این نوع ورزش‌ها همان‌طور که انسان حرکتی بالارونده و فروکشنده در آب دارد پیش از هر چیز درس‌هائی چون هماهنگی، نرمی و انعطاف‌پذیری را فرا می‌گیرد.
خب، شاید در مورد ورزش‌های گوناگون و ویژگی‌های آن‌ها، بیش از چند قفسه تاب نگاشته شده باشد. پس فعلاً از این در خارج می‌شویم، و در عوض از در ”چرا انسان به ورزش نیاز دارد؟“ نگاهی کوتاه به‌درون می‌اندازیم.
دربارهٔ لزوم ورزش و اهمیت و جایگاه و تأثیرات آن بسیار گفته و شنیده شده، و حتماً شما هم تا به‌حال مطالبی در این رابطه شنیده‌اید. پس به تکرار آن‌ها که ممکن است خسته‌کننده هم باشند، نمی‌پردازیم. اما شاید بتوانیم علت نیاز انسان امروزی به ورزش را از نگاهی کمی متفاوت بیان کنیم.
در دنیای به ظاهر پیشرفتهٔ امروزی انسان دچار نوعی رکورد و سکون گشته و رابطه‌اش با طبیعت و هستی، و روح هستی، بسیار ضعیف و شاید به‌کلی قطع شده است. امروزه بشر برای تداوم بقای خود نیاز به افزودن مکمل‌هائی به زندگی خود دارد، و همان‌طور که به‌جای جذب ویتامین‌ها از غذا، گاه نیازمند استفاده از مولتی‌ویتامین‌های مکمل است، برای حفظ حداقل سلامتی و تداوم حیات خود، مواقعی نیز نیاز به ورزش دارد.
چه بسا روزگاری انسان چنان در هماهنگی با طبیعت و هستی می‌زیسته که همهٔ ابعاد وجودش به‌خودی خود در متن زندگی پرورش می‌یافته و مهارت‌ها و ورزیدگی‌های لازم را کسب می‌کرده است.
و شاید اگر او بتواند هماهنگی خود را با طبیعت و هستی بازیابد، دیگر برای حفظ سلامت و بقای خود به‌صورت کنونی محتاج و نیازمند ورزش و البته بسیاری چیزهای دیگر، از جمله این همه دکتر و دوا و درمان نباشد.
در نهایت این‌که اگر می‌خواهید با یک تیر چند نشان بزنید می‌توانید با ورود به عالم ورزش‌های آبی هم به جسم بپردازید و هم تعالیم الهی را مرور کنید و یا حتی کاری کاملاً متفاوت انجام داده و بر آب مراقبه کنید و با شنا کردن در اقیانوس بی‌کران روح الهی روحتان را قوی و تنومند سازید مانند تمثیل ماهی رودخانه که در کتاب جریان هدایت الهی آمده است.
دنیای ورزش علاوه بر این چند در، درهای بسیار دیگری نیز دارد که اگر فرصت داشتید و علاقه، می‌توانید خودتان از بعضی از آن‌ها سرکی به‌داخل بکشید. هر چند که بهتر است به هر جائی هم سرک نکشید! و اگر خواستید جائی سرک بکشید، آگاهی و هوشیاری و حقیقت‌جوئی را اساس کارتان قرار دهید.
تألیف: شراره مقدم
منبع : مجله دنیای ورزشهای آبی