یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

جام جهانی - ایتالیا ۱۹۹۰ و آمریکا ۱۹۹۴


جام جهانی - ایتالیا ۱۹۹۰ و  آمریکا ۱۹۹۴
● جام جهانی - ایتالیا ۱۹۹۰
Italy ۱۹۹۰ میزبانی جام جهانی چهاردهم برای دومین مرتبه به کشور ایتالیا رسید. بودجه کم و زمان محدود برای راه اندازی دو استادیوم در این کشور، ایتالیایی را نگران کرده بود تا نتوانند از عهده میزبانی خوب برآیند اما سرانجام همه چیز در آخرین لحظات مهیا شد و بازی افتتاحیه روز هشتم جون ۱۹۹۰ بین تیمهای آرژانتین (قهرمان دوره قبل) و کامرون برگزار شود.
در این دوره ۲۴ تیم در شش گروه حضور داشتند. از چهار گروه سه تیم صعود می کردند و از دو گروه (۱ و ۳) فقط دو تیم.
شگفتی این جام را همان روز نخست، تیم کامرون پدید آورد. این تیم توانست در بازی افتتاحیه آرژانتین را با حضور استوره افسانه ایش، یعنی مارادونا ۱-۰ شکست دهد. کامرون همچنین رومانی را شکست دهد. باخت برابر روسیه مانع از صعود آنها به عنوان تیم اول گروه نشد. در مرحله حذفی کامرون برابر انگلستان قرار گرفت و در یک بازی نزدیک ۳ بر ۲ مغلوب شد.
در گروه B آرژانتین به سختی به عنوان تیم سوم بالا آمد. در مرحله یک هشتم آنها برابر برزیل قرار گرفتند و با یک گل پیروز شدند. بعد آرژانتین به مسافت یوگوسلاوی رفت و در ضربات پنالتی این تیم را مغلوب کرد. در مرحله نیمه نهایی این تیم برابر میزبان مسابقات یعنی ایتالیا قرار گرفت. این بازی نیز به ضربات پنالتی کشیده شد و این بازهم آرژانتین بود که برنده شد و به فینال رسید.
از طرقی آلمان غربی که در گروه D قرار داشت به عنوان تیم اول به مرحله یک هشتم صعود کرد. در آنجا آنها باید با هلند که تیمی قدر بود دیدار می کردند. در یک بازی پر برخورد آلمان غربی ۲-۱ هلند را شکست داد. در این بازی رودی فولر (آلمان) و فرانک رایکارد (هلند) به خاطر درگیری از بازی اخراج شدند. در مرحله بعد آلمان غربی ۱-۰ چک اسلاواکی را برد و به نیمه نهایی رفت. در آنجا با حریف دیرینه خود یعنی انگلیس برخورد کرد این تیم را نیز در ضربات پنالتی از پیش برداشت و به فینال رفت تا برابر آرژانتین انتقام جام گذشته را بگیرد.
بازی رده بندی بین تیمهای ایتالیا و انگلستان برگزار شد که ایتالیا برنده این بازی شد و به مقام سوم رسید.
▪ فینال
بازی پایانی بین آرژانتین و آلمان غربی در شهر رم برگزار شد. هر دو تیم محافظه کارانه عمل می کردند و کمتر درست به ریسک می زندند. در دقایق پایانی همه فکر می کردند که باید شاهد دقایق اضافه و احتمالا ضربات پنالتی باشند. اما در دقیقه ۸۵ رودی فولر مهاجم آلمانی در محوطه جریمه آرژانتین واژگون شد. داور نقطه پنالتی را نشان داد. بعدا که تصاویر از زوایای مختلف در تلویزیون به نمایش در آمد، بسیاری از کارشناسان داوری معتقد بودند که پنالتی به اشتباه گرفته شده است. به هر حال آندریاس برمه که مدافع آزاد آلمان غربی بود پشت توپ قرار گرفت و با مهارتی خاص توپ را وارد دروازه کرد.
در پنج دقیقه آخر بازی دو بازیکن از آرژانتین از بازی اخراج شدند. آرژانتین طاقت دیدن باخت را نداشت به خشونت روی آورده بود. سرانجام بازی ۱-۰ تمام شد و آلمان برای سومین بار قهرمان جام جهانی شد.
▪ گلزنان برتر
۱) اسکیلاچی (ایتالیا) – ۶ گل
۲) اسکوهراوی (چک اسلواکی) – ۵ گل
۳) میشل (اسپانیا) – ۴ گل
▪ تیمهای شرکت کننده
آرژانتین، اتریش، بلژیک، برزیل، کامرون، کلمبیا، کاستاریکا، چک اسلواکی، مصر، انگلستان، هلند، ایتالیا، ایرلند شمالی، رومانی، اسکاتلند، کره جنوبی، شوروی، اسپانیا، سوئد، امارات، اروگوئه، آمریکا، آلمان غربی، یوگوسلاوی
● جام جهانی - آمریکا ۱۹۹۴
USA ۱۹۹۴ میزبانی به ایالات متحده نیز داده شد. کشوری که در آن فوتبال بعد از ورزشهای دیگری مثل بیسبال، فوتبال آمریکایی و بسکتبال قرار دارد.
برای مهیج تر شدن بازیها، فیفا تغییری در قوانین فوتبال ایجاد کرد: جلوگیری از از تکل از پشت. ساده تر کردن قانون آفساید. و ۳ امتیاز برای هر برد بجای ۲ امتیاز. همچنین در این جام سهمیه آفریقا از دو تیم به سه تیم افزایش یافته بود. این به دلیل درخشش کامرون در جام ۱۹۹۰ خود، گرچه کامرون نتوانسته بود خود به جام ۹۴ آمریکا راه پیدا کند. تاره واردین این جام نیجریه (از آفریقا)، عربستان سعودی (از آسیا) و یونان (اروپا) بودند. نکته جالب توجه دیگر در جام پانزدهم عدم حضور تیم ملی انگلستان بود. همچنین هیچ تیم بریتانیایی نیز نتوانسته بود به این جام راه پیدا کند.
قالب این جام مانند ایتالیا ۱۹۹۰ بود. یعنی ۲۴ تیم در ۶ گروه وجود داشتند که ۱۶ تیم آنها وارد مراحل نهایی یک حذفی می شدند.
این اولین جامی بود که پس از جنگ جهانی دوم، آلمان متحد دوباره تحت نام آلمان در بازیها شرکت می کرد. بلغارستان و نیجریه شگفتی سازان این دوره بودند. نیجریه توانسته بود در گروه خود که آرژانتین هم حضور داشت اول شود و به مرحله play-off صعود کند. بلغارستان نیز در همین گروه بود و او نیز به عنوان تیم دوم به مرحله بعد صعود کرد. در این گروه (D) تیمهای نیجریه، بلغارستان و آرژانتین هر سه ۶ امتیازی شدند و صعود کردند. نیجریه به مساف ایتالیا رفت و ۲-۱ در وقت اضافه شکست خورد. اما در همین مرحله بلغارستان در ضربات پنالتی مکزیک را شکست داد و به یک هشتم رفت. آنها با مدافع قهرمانی یعنی آلمان دیدار کردند و در یک بازی شگفت انگیز این تیم را ۲-۱ حذف کردند، اما در مرحله نیمه نهایی از ایتالیا ۲ به ۱ شکست خوردند و به بازی رده بندی رفتند.
ایتالیا با شکست بلغارستان به دیدار پایانی راه پیدا کرد. در آنجا برزیل که از سد آمریکا (میزبان)، هلند و سوئد گذشته بود در انتظارش بود.
بازی رده بندی ۴ به ۰ به نفع سوئد تمام شد که بدین ترتیب سوئد سوم و بلغارستان چهارم شد.
▪ فینال
در بازی پایانی، ایتالیا باید برابر برزیل قرار می گرفت. بازیی که تکرار فینال ۱۹۷۰ بود، مانند آن فینال مهیج و پرگل نبود. این بازی در ۱۲۰ دقیقه هیچ گلی در بر نداشت. دو تیم میبایست در ضربات پنالتی بخت خود را امتحان می کردند. هر دو تیم چهار پنالتی خود را زدند اما هر دو تیم دو گل بیشتر وارد دروازه حریف نکرده بودند. آخرین ضربه برای هر دو تیم سرونوشت یاز بود. برزیل پنالتی آخر خود را گل کرد و منتظر ماند تا ایتالیا آخرین ضربه خود را بزند. بهترسن ستاره ایتالیایی ها یعنی روبرتو باجو پشت این ضربه قرار گرفت و ضربه خود را از بالای دروازه به بیرون زد تا برزیل به چهارمین قهرمانی خود دست پیدا کند.
▪ گلزنان برتر
۱) سالنکو (روسیه) – ۶ گل
۲) استویچکف (بلغارستان) – ۶ گل
۳) اندرسون (سوئد) – ۵ گل
۴) اجو (ایتالیا) – ۵ گل
۵) روماریو (برزیل) – ۵ گل
۶) کلینسمان (آلمان) – ۵ گل
▪ تیمهای شرکت کننده
آرژانتین، بلژیک، بولیوی، برزیل، بلغارستان، کامرون، کلمبیا، آلمان، یونان، هلند، ایتالیا، مکزیک، مراکش، نیجریه، نروژ، جمهوری ایرلند، رومانی، روسیه، عربستان سعودی، کره جنوبی، اسپانیا، سوئد، سوییس، آمریکا
منبع : پارس فوتبال