سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

حرکت به سمت اینترنت هوشمند


حرکت به سمت اینترنت هوشمند
فناوری‌های ‌اطلاعات و ارتباطات در حال همگرایی ‌سریع به سمت ایجاد ماشین‌هایی هستند كه‌ ما را می‌فهمند، كاری كه ‌به ‌آنها می‌گوییم انجام می‌دهند وحتی نیازهای مارا پیش‌بینی می‌كنند. ما‌ مایلیم به سیستم‌های هوشمند مثل یك احتمال دور از ذهن و ضعیف فكركنیم اما دو روند عمده جدی و مهیب آن را به سمت تحقق كوتاه‌مدت به پیش می‌راند. در حالی كه اكثر سازمان‌ها ازپتانسیل تجاری اینترنت بهره‌برداری می‌كنند، پیشرفتهای علمی صحبت‌كردن افراد با كامپیوترهای هوشمند را نیز امكان‌پذیر ساخته‌اند. این تركیب هوش كامپیوتری و اینترنت به سرعت در حال ایجاد یك سیستم ارتباطی جهانی جدید و پرقدرت است كه مناسب، سودمند (بهره‌ور) و متحول است (اینترنت ‌هوشمند). سه نمونه از آنچه كه باید به زودی متداول ‌شوند را در اینجا ذكر می‌كنیم:
▪ آزمایشگاه واقعیت مجازی فرهنگی دانشگاه كالیفرنیا (در لوس‌آنجلس)[۱] یك وب‌سایت ایجاد كرده است كه در آن روم باستان را بازسازی می‌كند. بازدیدكنندگان قادرند به صورت مجازی در فضای ۳بعدی معابد، آثار تاریخی و میادین بازسازی‌شده قدم بزنند به‌گونه‌ای كه فكركنند همانند ۲۰۰۰ سال پیش در روم زندگی می‌كنند.
▪ شركت ”امترك“[۲] نرم‌افزار تشخیص صحبت را برای جایگزینی با منوهای دارای دكمه‌های فشاری (كه بسیاری از افراد را دیوانه میكنند) ابداع و مورد استفاده قرار داده است. اكنون شما می‌توانید با یك فروشنده مجازی به نام جولی برای به‌دست‌آوردن زمانبندی حركت قطارها، رزروكردن، پرداخت پول بلیط‌ها و بحث درباره مسائل‌دیگر، صحبت كنید. مشتریان خوشحال‌ترند و شركت امترك نیز پول روی هم می‌گذارد!
▪ هتل “والدورف-استوریا[۳]” در نیویورك‌سیتی یك سیستم‌ كنفرانس تصویری پنج در هفت فوتی را اجاره كرده است تا به ‌میهمانان امكان دهد با افراد دیگر در مكان‌های دوردست ملاقات مجازی داشته‌باشند. افراد دارای كسب و كارهای تجاری این سیستم را آنقدر سودمند می‌دانند كه سیستم همیشه مشغول است.
ادعای اینكه اینترنت به‌زودی دوباره رونق خواهدیافت وقتی كه اقتصاد كشورهای مختلف جهان در تلاش برای خروج از ركورد فعلی هستند، متهورانه به‌نظر می‌رسد. به‌هرحال, همین توهم[۴] غیرواقع‌گرایانه از رشد نامحدود دات‌كام‌ها (حباب دات‌كام‌ها) بود كه باعث رنج اقتصادی امروز شده است. اما پیش‌بینی‌های پروژه تِك‌كست دانشگاه جرج‌واشنگتن بیانگر آن‌است كه در خلال نیمه‌دوم این دهه برای جوان‌سازی مجدد اقتصادها باید ۲۰ جنبه تجاری استفاده اینترنت به سطح جهشی[۵] ۳۰ درصد برسند[۶].
▪ Text Box: سطح اعتماد (درصد)
سیر زمانی تكامل فناوری‌های تجارت الكترونیكی
▪ خطوط پرظرفیت: استفاده از كانال‌های پرسرعت (DSL، كابل، اینترنت و ماهواره) در۳۰ درصد
▪ منازل: ۲۰۰۴
▪ رابطه بین كسب‌وكارها: ۳۰ درصد تراكنش‌های تجاری به صورت برخط انجام می‌پذیرد:۲۰۰۶
▪ بهداشت ‌الكترونیكی: سیستم‌های برخط، ۳۰ درصد زمان را برای تجویز دارو، سفارش آزمایش، معاینه بیمار و.. صرف می‌كنند:۲۰۱۵
▪ سرگرمی‌های تقاضامحور: ۳۰ درصد از موسیقی‌ها، فیلم‌ها، بازی‌ها و دیگر سرگرمی‌ها به صورت برخط فروخته می‌شوند: ۲۰۰۷
▪ دسترسی برابر: اغلب (۹۰درصد) افراد محروم به اینترنت دسترسی دارند:۲۰۱۷
▪ فروش ‌الكترونیكی: ۳۰ درصد از كالاها و خدمات به صورت برخط فروخته می‌شوند:۲۰۱۰
▪ آموزش‌ الكترونیكی: یادگیری ازراه دور (اینترنت، ویدئو، ای‌میل) روش اصلی است كه در ۳۰ درصد برنامه‌های آموزشی استفاده می‌شود:۲۰۰۸
▪ شبكه ‌جهانی: نصف جمعیت جهان به كامپیوترهای شخصی، اینترنت و امثالهم دسترسی دارند:۲۰۱۷
▪ مالیات ‌اینترنتی: برای فروش اینترنتی در اكثر كشورها مالیات مقرر می‌شود: ۲۰۰۷
▪ دانش‌ تقاضامحور: برنامه‌های آموزشی موردنظر به صورت برخط برای پاسخگویی به ۳۰ درصد از نیازهای خاص استفاده می‌شوند: ۲۰۰۸
▪ تحقیقات ‌پزشكی: ۳۰درصد از تحقیقات بیمارستانی با استفاده از سیستم‌های كامپیوتری‌شده انجام می‌شوند:۲۰۱۰
▪ امور مالی برخط: ۳۰ درصد ازامور بانكی، سرمایه‌گذاری‌ها و خدمات ‌مالی دیگر به صورت برخط انجام میشود:۲۰۰۷
▪ نشر الكترونیكی: ۳۰ درصد از روزنامه‌ها، مجلات، جورنال‌ها و كتاب‌ها به صورت برخط فروخته می‌شوند:۲۰۱۰
▪ رأی‌گیری الكترونیكی: دستگاه‌های خودپرداز (ATM) یا كامپیوترهای شخصی متصل به اینترنت, در ۳۰ درصد از انتخابات‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند:۲۰۱۲
▪ محرمانگی و امنیت: قسمت اعظمی از دولت در مورد محرمانگی و امنیت اطلاعاتشان احساس اطمینان می‌كنند:۲۰۰۹
▪ خدمات ‌دولتی: ۳۰ درصد از خدمات دولتی (نام‌نویسی خودكار، مجوزها، صورت‌حساب‌ها و غیره) به صورت برخط انجام می‌شوند:۲۰۱۰
▪ جراحی ازراه‌دور: رویه‌ها و اعمال جراحی از موقعیت‌های دور انجام می‌پذیرد:۲۰۱۲
▪ سیستم‌های واقعیت مجازی: سیستم‌های واقعیت مجازی برای تجربه محیط‌های بیگانه (مریخ)، سرگرمی (بازی‌ها، رابطه جنسی ‌مجازی)، تحصیل، طرح‌های آزمایشی و غیره توسط ۳۰ درصد از عموم مردم مورد استفاده قرار می‌گیرند:۲۰۱۶
▪ دانشگاه ‌مجازی: یادگیری از راه دور (اینترنت، ویدئو، ایمیل) روش اصلی است كه برای ۳۰ درصد از دروس استفاده می‌شود:۲۰۱۴
▪ بی‌سیم: تلفن‌های وبی، دستگاه‌های دستی و امثالهم توسط ۳۰ درصد از مردم برای اینترنت، ویدئو و غیره مورد استفاده قرار می‌گیرند:۲۰۰۹
درضمن پایش‌های فناورانه پروژه به این نتیجه رسیده است كه پیشرفت ‌در تشخیص صحبت، هوش‌مصنوعی، كامپیوترهای پرقدرت، محیط‌های مجازی، و نمایشگرهای بادیواره مسطح (تخت) در حال تولید یك واسطِ محاوره‌ای انسان-كامپیوتر هستند.
این روندهای پرقدرت, نسل آینده فناوری ‌اطلاعات را تا حدودسال ۲۰۱۰ به سمت یك مسیر اصلی پیش ‌خواهند راند.این اینترنت هوشمند باید به افراد این امكان را بدهد كه به جای اینكه روی صفحه كلید خم شوند هنگام خرید، كار، آموزش، و انجام اغلب امور اجتماعی با یك فرد مجازی در اندازه واقعی, به راحتی و به‌طور طبیعی صحبت‌ كنند.
● بلوغ اقتصادی اینترنت
سیستم تك‌كست[۷] كه قبلاً پیش‌بینی جِی‌دابلیو[۸] نام داشت، یك وب‌سایت مبتنی بر پایگاه داده است كه درآن هیات خبرگان[۹] (به صورت برخط) برآوردهایی را در پاسخ به سوالات دقیق پژوهشی مطرح می‌كنند. برآوردها به‌طور خودكار با هم تركیب می‌شوند تا بهترین پیش‌بینی ممكن از اینكه هر فناوری چه زمانی احتمال جهش دارد، سطح‌ اطمینان[۱۰]، و اندازه بازار بالقوه را به صورت بلادرنگ تولید كنند.
نتایج این مطالعات در نمودار زمانبندی سیر تكامل فناوری‌های تجارت الكترونیكی[۱۱] برای ۲۰ كاربرد تجارت الكترونیكی نشان داده شده است. هیات خبرگانی ‌كه برای این مطالعه گردهم آمدند ۳۸ فرد صاحب‌نظر در زمینه‌های مختلف را در برمی‌گیرد، كه شامل مدیرعاملان شركت‌های فناوری برتر[۱۲]، مدیران ‌فناوری، دانشمندان و مهندسین، مشاوران، اساتید دانشگاه و آینده‌پژوهان می‌شوند. همه متخصصان به تمامی سئوالات پاسخ نداند, بنابراین تعداد متوسط پاسخگویان به هر سوال به‌طور میانگین ۲۲ نفر بود. اگر در پیش‌بینی‌های دلفی[۱۳] از این نوع, از ۱۲ متخصص یا بیشتر استفاده شود، صحیح در نظر گرفته می‌شود، بنابراین این نتایج نسبتاً قابل‌اتكا هستند.
این نتایج سناریوی برجسته‌ای را به تصویر می‌كشند كه در آن قالب تجارت الكترونیكی را خطوط ‌پرظرفیت، رابطه بین كسب‌وكارها[۱۴]، امور مالی برخط[۱۵]، سرگرمی‌های تقاضامحور[۱۶]، بی‌سیم، آموزش ‌الكترونیكی[۱۷]، دانش تقاضامحور[۱۸]، خدمات دولتی الكترونیكی[۱۹]، نشر برخط[۲۰]، فروش ‌الكترونیكی[۲۱]‌, از سطح قابل‌قبول كنونیِ ۵ تا ۲۰ درصد تا ۳۰ درصد بین سال‌های ۲۰۰۴ و۲۰۱۰ رشد می‌كند.
سیستم تِك‌كست سطح نفوذ ۳۰ درصد را پراهمیت می‌داند زیرا تقریباً نشانه ”نقطه ‌جهش” است؛ زیرا وقتی كه فناوری‌ها از فاز پذیرش اولیه‌شان به سمت مسیر اصلی حركت می‌كنند، این جا, جایی است كه در اقتصاد و زندگی نفوذ نموده‌اند. اندرو گروو[۲۲]، مدیر عامل پیشین شركت اینتل[۲۳] در پاسخ به نامه هفته‌نامه ”بیزنس ویك“[۲۴] (۵ماه ۲۰۰۳) گفت: ”هر آن‌چه كه درباره اینترنت می‌گفتیم، اكنون درحال رخ‌دادن است.”
بسیاری فكرمی‌كنند كه اینترنت اكنون در مسیر اصلی خود است اما به نظر می‌رسد این مطلب فقط درمورد استفاده‌های بدون پرداخت همچون گشت‌وگذار[۲۵] برای اطلاعات رایگان، صحیح است.
در سال ۲۰۰۳ فعالیت‌های اقتصادی كه درآنها مبادلات پولی دخیل بودند به مقدار حدود۲۳درصد برای خطوط پرظرفیت، ۱۰درصد برای فروش‌الكترونیكی[۲۶]، ۱۲درصد برای رابطه بین كسب‌وكارها، ۱۰درصد برای آموزش از راه دور[۲۷]، و ۵درصدبرای موزیك محدود شده بودند. و اینها محبوب‌ترین كاربردهای اینترنت هستند. بقیه به ندرت در سطوح قابل قبول ثبت‌میشوند.
نتایج دیگر تك‌كست به این نكته اشاره دارد كه كاربردهای پیچیده‌تر‌ـرأی‌گیری برخط[۲۸]، بهداشت‌الكترونیكی[۲۹]، دانشگاه مجازی[۳۰]، واقعیت مجازی[۳۱]، و شبكه‌جهانی‌[۳۲]ـاحتمالاً بعداً از این روند تبعیت می‌كنند. این شكلهای تجارت‌الكترونیكی به این دلیل تأخیر دارند كه درگیری فناوری پرهزینه‌تر و بیگانه‌تر، تغییرات بنیادین دشوار، و شكل‌های جدید رفتار مشتریان، می‌باشند. به عنوان مثال صورت واقعی بخشیدن به دانشگاه‌مجازی نیازمند اساتیدی (پروفسورهایی) كه از دروس سنتی جدا شده و به فناوری ارتباطی كه به‌طور ضعیفی گسترش یافته، روی‌آورند، مدیران دانشگاهی كه امكان‌پذیری اقتصادی سیستم‌های گرانتر را توجیه كنند، و دانشجویانی كه در حالت مجازی احساس راحتی و اطمینان كنند، می‌باشد. بهداشت‌الكترونیكی تبدیلات مشابهی را بین پزشكان، بیمارستان‌ها و بیماران طلب می‌كند.
بقیه توسعه‌های پیش‌بینی‌ها‌ـمالیات[۳۳]، محرمانگی و امنیت[۳۴]، تحقیقات كامپیوتری شده[۳۵]، جراحی از راه دور[۳۶]، و دسترسی برابر[۳۷]‌ـباید در زمان‌های مختلف در خلال دو دهه آینده ظاهر شوند. این كاربردها به دلیل اینكه نیازهای اجتماعی فراوان جدید را برطرف نمی‌كنند اما در اصلاح سیستم‌های موجود دخیل هستند، متفاوت می‌باشند.
درهم‌آمیختگی بین این پیشرفت‌ها روندهای دیگری در تجارت الكترونیكی هستند كه به نسل جدیدی از سیستم‌های هوشمند كه انتظار می‌رود در خلال همان بازه زمانی ظهور كنند، منتهی می‌شوند. پروژه تِك‌كست آنرا “زندگی‌مجازی”[۳۸] می‌نامد‌ـیك واسط انسان‌ـكامپیوتر محاوره‌ای [۳۹]كه راهی مناسب‌تر و راحت‌تر برای خرید، كار، تحصیل،سرگرمی،و انجام اغلب روابط اجتماعی دیگر میسر می‌سازد.
درادامه تعدادی از پیشرفت‌هایی كه در تشخیص صحبت، هو.ش‌مصنوعی، تراشه‌های پرقدرت، محیطهای مجازی، و نمایشگرهای با دیواره مسطح روی داده، آمده است كه احتمالاً این واسط هوشمند را تولید می‌كنند
تشخیص صحبت قابل‌اتكا باید در حدود سال۲۰۱۰ متداول گردد
▪ شركت آی.بی.ام (IBM) برناامه عظیمی برای تشخیص صحبت انسان دارد تا دقت این كاررا به مقدار زیادی بهبود دهد، و انتظار می‌رود در دهه آینده برنامه مایكروسافت كاهش نرخ خطای تشخیص و انطباق با توانمندی‌های انسانی باشد.
▪ طرح دانشگاه فناوری ماساچوست (MIT) این است كه پروژه‌شان “اكسیژن”[۴۰] را عرضه كنند یك واسط صوت‌ـماشین را نمایان می‌سازد. مدیر این پروژه “رادنی‌بروكز”[۴۱] می‌گوید: “من می‌خواستم ماشین را به داخل زندگیمان بیاورم، ماشینی كه درچشم‌های شما نگاه می‌كند، به شما اجازه می‌دهد كه سئوالات را به زبان انگلیسی علی (منطقی)[۴۲] بپرسید و به همان طریق به سوالات شما پاسخ می‌دهد.“▪ شركت‌های “امترك[۴۳]”، “وِلزفارگو[۴۴]” ،”لندازاِند[۴۵]“ و بسیاری از سازمان‌های دیگر در حال جایگزینی منوهای برمبنای صفحه كلید با سیستمهای تشخیص صحبت هستند به دلیل اینكه در۱یا۲ سال خدمت‌رسانی به مشتری را بهبود می‌دهند و سرمایه را احیاء می‌كنند. تحلیلگران فكر می‌كنند كه به زودی اغلب شركت‌ها سیستم‌های محاوره‌ای را استفاده خواهند كرد.
▪ موتورهای جستجوی‌هوشمند همچون گوگل و یا هو برروی سیستمهای تسخیص صحبت كار می‌كنند كه به كاربران كمك می‌كند تا آنچه را كه جستجو می‌كنند، بیابند.
▪ سیستم همیاری پیشران “آن استار[۴۶]” شركت جنرال موتورز[۴۷] عمدتاً بر دستورات صوتی با كارمندان زنده برای پشتیبانی، متكی است. تعداد مشتركین از۲۰۰۰۰۰تا۲۰۰۰۰۰۰ رشد كرده است و انتظار می‌رودبه میزان ۱میلیون در سال افزایش یابد. سیستم ناوبری “دی‌وی‌دی‌‌لكسوس[۴۸]” پاسخگوی بیش از ۱۰۰ فرمان است و پیشران را با صوت و دستورهای بصری راهنمایی می‌كند.
▪ حتی در عین سادگی و به‌طور فراگیرتر، شركت “اسپرنیت[۴۹]“ شماره‌گیری با صوت را برروی اغلب تلفن‌های سلولی و شبكه‌ها پیشنهاد می‌كند.
● كامپیوترهای هوشمند در طول یك دهه, قادر به یادگیری و تطبیق خواهند بود
▪ سازمان پروژه‌های تحقیقاتی پیشرفته دفاعی[۵۰] (داریا) در حال تولید یك كامپیوتر ابرهوشمند است كه می‌تواند خود را تعمیر و نگهداری كند، كارایی‌اش را ارزیابی كند، تغییرات تطبیقی ایجاد كند، و پاسخگوی موقعیت‌های متفاوت باشد.
▪ وزارت انرژی[۵۱] در حال ایجاد یك كامپیوتر هوشمند است كه می‌تواند مفهوم را استنتاج كند، تجربیات پیشین را به خاطر آورد، مسائل را تجزیه و تحلیل كند، و تصمیم‌گیری نماید.
▪ برنامه ”كامپیوتری‌سازی خودمختار“[۵۲] شركت آی.بی.ام به خدمات‌دهندگان و شبكه‌ها امكان می‌دهد كه مسائل را حل كنند و برای انجام یك هدف, خودشان را مجدداً پیكربندی كنند؛ كاملاً مانند بدن انسان كه برای تنظیم ضربان قلب و درجه ‌حرارت بدن به یك سلسله اعصاب و دستگاه عصبی متكی‌ است.
▪ نورتون[۵۳] نرم‌افزاری برای كامپیوترهای شخصی ارایه كرده ‌است كه می‌تواند بدون مداخله كاربر آسیب‌های ویروسی را از بین برده، كارآیی كامپیوتر را بهبود بخشیده، اشتباهات پایگاه ثبت ویندوز (رجیستری) را تصحیح كرده، و كارهای دیگری نیز انجام دهد.
▪ هوش مصنوعی به منظور هدایت هوشمندانه اشكال رفتاری انسان در بازی‌های كامپیوتری همچون ”Sims”، ”Metal Gear Solid“ ، ”Unreal Tournament“ ، ”Halo” به كارگرفته شده است.
▪ تطبیق الگو و تجزیه متن توسط موتورهای جستجوی اینترنتی گوگل[۵۴] و آلتاویستا[۵۵] برای بهبود جستجو استفاده شده‌اند.
▪ شركت بی‌سی‌سی (BCC) تخمین می‌زند كه كل فروش هوش‌ مصنوعی از ۱۲میلیارد دلار در سال ۲۰۰۲ تا ۲۱ میلیارد دلار در سال ۲۰۰۷ افزایش خواهد یافت.
● نسل جدیدی از توان كامپیوتری درراه است
شركت‌های اینتل[۵۶] و اِی اِم‌دی[۵۷] پردازنده‌های ۶۴ بیتی را برای جایگزینی با تراشه‌های ۳۲بیتی (كه یك دهه پیش‌ سیستم عامل ویندوز[۵۸] را برای ما پدید آورند) معرفی می‌كنند. تراشه‌های ۶۴بیتی نویددهنده نسل نوینی از توان كامپیوتری هستند كه قدرت پردازش لازم برای نمایشگر‌های سینمایی را كه قابلیت نمایش پیشرفته‌ترین فیلم‌های علمی- تخیلی، تشخیص صحبت دقیق و هوش‌ مصنوعی دارند, فراهم می‌كند.
روبوت‌ها و محیط‌های مجازی در حدود سال ۲۰۱۰ وب را محبوب خواهند ساخت
▪ روبوت‌های مجازی یا آوارتارها[۵۹] در حال متداول شدن هستند همچون “آنونوا[۶۰]” یك روبوت مونث كه گزارش‌های هواشناسی را ارائه می‌دهد. درژاپن “یوكی‌ترای[۶۱]” یك ستاره موسیقی راك‌مجازی است كه یك بت ملی شده‌است.
▪ “دِر[۶۲]” یك وب‌سایت صوتی تصویری نمایش دهنده محیط‌های ۳بعدی تولید شده با كامپیوتر است كه با آواتارهایی كه با كاربران یا آوارتارهای دیگر تعامل دارند، محبوبیت یافته است.
▪ به نقل از مدیر عامل شركت “افكار طبیعی[۶۳]“، یك شركت سازنده روبوت‌های مجازی، “ تا سال ۲۰۱۰ اینترنت با روبوت‌ها پرخواهد شد.“
● در ظرف چند سال آینده نمایشگرهای دیواری تخت رایج خواهند شد
▪ اكنون فروش نمایشگرهای كریستال مایع[۶۴] از فروش نمایشگرهای دارای لامپ اشعه كاتدی[۶۵] پیشی گرفته است كه مصرف عصر نمایش‌گرهای مسطح است كه یك‌سوم لامپهای اشعه كاتدی توان الكتریكی مصرف می‌كنند. به نقل از یكی از مدیران شركت “دِل[۶۶]” نهایتاً قاب‌های مسطح ارزانتر هستند.“
▪ تولیدكنندگان پیشرو تلویزیون همه در حال تولید نمایشگرهای تلویزیونی دیجیتال ۶۰اینچی قابل نصب روی دیوار هستند.
▪ همانگونه حركت از نمایشگرهای لامپ اشعه كاتدی به سمت نمایشگرهای كریستال مایع به آرامی انجام شد، هزینه و قیمت نمایشگرهای ۱۰۰۰دلاری كه یك صحنه از فیلم را به اندازه واقعی آن نمایش می‌دهند نیز باید كاهش یابد به‌طوری كه یك نمایشگر دیواری ۵ ۳ فوتی با كاركرد كامل، باید به قیمت كمتر از ۵۰۰دلار فروخته شود.
اینها تعهدات دشواری است و مطمئناً ممكن است بعضی از آنها چنانكه طراحی شدند موفق نباشند. اما بعضی از توسعه‌های قابل توجه وعده تبدیل به واسط كامپیوتر‌ـ انسان را به ما می‌دهند. اكنون توانمندی‌های علمی جدید قدرتمند برای استفاده‌های ساده به كارگرفته می‌شوندو اگر روند فعلی حفظ شود یك نسخه متوسط از كامپیوتر سخنگو كه در سال۲۰۰۱ شهرت یافت به نام “ادیسه فضایی[۶۷]” باید در حدود سال۲۰۱۰ دردسترس همگان باشد. به جای اینكه از یك ماوس یا صفحه كلید استفاده كنیم، كامپیوترهای شخصی در یك گوشه ناپدید خواهند شددر حالی كه ما با یك فردمجازی به‌اندازه واقعی برروی نمایشگرهای دیواری بزرگ صحبت می‌كنیم.
چند سال‌پیش، رئیس مایكروسافت، بیل‌گیتز ادعا كرد: “آینده با كامپیوترهایی كه صحبت می‌كنند، می‌بینند، می‌‌بینند، می‌شنوند و می فهمند شكل خواهد گرفت.”
این نگرش اكنون به وسیله رهبران صنایع كامپیوتری حمایت می‌شود. رابرت‌مك‌كلور[۶۸] از شركت IDC اخیراً بیان كرد: “واسط كاربرطبیعی در این دهه همان چیزی است كه واسط كاربرگرافیكی در دهه ۱۹۹۰ بود. “كونیتا كه اندو[۶۹] رئیس شركت سونی[۷۰] انتظار دارد كه كامپیوتر شخصی در سال ۲۰۰۵ یك سیستم هوشمند شخصی‌سازی شده باشد كه به عنوان یك “معلم، وكیل و راهنما “عمل می‌كند. یان‌پیرسون[۷۱] در شركت بریتسیش تله‌كام[۷۲] از سرگیری رشد اینترنت در سال‌های ۲۰۰۵و۲۰۰۶ را پیش‌بینی می‌كندكه با “فناوری واسط بهتر... و هوش‌مصنوعی “به پیش‌رانده می‌شود. و دانشمند علوم‌كامپیوتر، “ری كورزویل[۷۳]” پیش‌بینی می‌كند كه:
“ملاقات در حالت غوطه‌ور بودن كامل درواقعیت مجازی به جای ملاقات‌های كاری و مكالمه‌های علی(منطقی) در ۵تا۷سال آینده، كاری عادی خواهد بود“.
● نسل بعدی فناوری اطلاعات
فاصله عظیم بین صنعت ركودزده فناوری اطلاعات امروز و روندهای پرلرزشی مذكور در بالا, به این نكته اشاره دارد كه ما اكنون در آستانه یك‌ گذار عظیم فناوری قرار داریم؛ عظیم‌تر از آنچه در دهه ۱۹۸۰ كامپیوتر شخصی و در دهه۱۹۹۰ اینترنت را پدید آورد.
بحران اقتصادی [۷۴]كه به دنبال انفجار دات‌كام[۷۵] برجای ماند ممكن است كمی تأخیر داشته باشد، اما همه انقلاب‌های فناوری به درون یك چرخه انفجار مشابه می‌رود. ظهور خطوط راه‌آهن، تلفن‌ها، رادیو‌ها مانند حباب دات‌كام[۷۶] آینده‌نگری قوی طلب می‌كرد اما چند سال بعد از سقوط اجتناب‌ناپذیر، رشد اقتصادی تجدید شده و فعالیت‌های كاری محتاط‌تر باعث شد كه این صنایع نوزاد دوباره سروصدای زیادی به پا كنند.
یك از سرگیری رشد مشابه برای دات‌كام‌ها محتمل است. از دیدگاه اقتصادی به نظر می‌رسد فعالیت‌های اقتصادی امروز مشترك است و باید به توسعه ادامه دهد. هنگامی كه بحران اقتصادی دوره خودش را طی می‌كند، سرمایه مخاطره‌پذیر[۷۷] هم برای حمایت از شركت‌های نوپای[۷۸] جدید ظاهر می‌شود. و خطوط پرظرفیت به سطح جهش بحرانی %۳۰ می‌رسند كه به زودی بازارهای بزرگی برای برانگیختن كاربردهای جدیدی كه نیازها به پهنای‌باند زیادی دارند، تولیدخواهد كرد. بنابراین همراهان پروژه تك‌كست موانع جدی برسرراه اولین موج خدمات تجارت الكترونیكی نسبتاً روبه جلومورد توجه قرارگرفته در پیش‌بینی می‌بینند كه این احتمال رسیدن به سطح قابل قبول ۳۰درصد در خلال بازه زمانی جهش كه تقریباً از سال ۲۰۰۵ تا سال۲۰۱۰ طول می‌گشد، می‌باشد.
به هر حال، دراین زمان كلید وادار ساختن فناوری‌اطلاعات مورد استفاده امروزی به فعالیت در دست واسط هوشمند است. نمو‌نه‌های بسیار بیشتری ازآنهایی كه در بالا آمده، بوسیله كارآفرینان[۷۹] وبی‌(اینترنتی) در حال تولید و توسعه هستند، و به دلیل تقاضای مشتریان برای این منافع جدید جذاب، رقابت می‌تواند بیشتر شود. اولین “نسل سیمی[۸۰]” دانشجویان دانشگاهی درحال واردشدن به بازار كار هستند كه انتظار پهنای‌باند نامحدود و ویژگی‌های اینترنت پیشرفته را كه‌در كمپ‌ها باآن رشد و به آن عادت كرده‌اند، دارند. احتمال دارد مشكل آزاردهنده فروش برخط سرگرمی‌ها‌ـ چالش مدیریت حقوق دیجیتال‌[۸۱]ـ هم به زودی رفع شود، كه می‌تواند بازار بزرگی برای موسیقی، ویدئو، فیلم، ودارایی‌های ذهنی[۸۲] دیگر آزادكند.
این بازارهای درحال ظهور برای زندگی مجازی (سیستم‌های چندرسانه‌ای تعاملی) كامل است و نسلی جدید از فناوری اطلاعات را كه بینهایت جذاب است و پیچیدگی درحال انفجار امروزی پیچیده ووقت‌گیر است. چنانچه روندهای بالا اشاره می‌كنند مزایای عظیم این نسل آینده فناوری‌اطلاعات می‌تواند تقاضا برای اینترنت هوشمند را تغذیه كند كه حدود سال ۲۰۱۰ نتیجه می‌دهد. ویژه‌نامه بیزینس و یك[۸۳] باعنوان “شگفت‌انگیزی كسب‌وكارالكترونیكی” (درماه مر سال ۲۰۰۳۹ بیان می‌كندكه “وب درهمان سنی كه تلویزیون رنگی به سودآوری رسید،‌ سودآور می‌شود.”
به زودی همه تراكنش‌های اجتماعی‌ـكاركردن از راه دور با همكاران، خریدوفروش برخط، تحصیل، مشاوره با پزشك شما، سرگرمی، یا صحبت علی(منطقی) با دوستی‌كه از شما دوراست‌ـمی‌توانند به روش محاوره‌ای انجام شوند به‌طوری‌كه شما با صحبت با تصاویر دارای اندازه واقعی صحبت می‌كنید، به همان راحتی كه ما اكنون از تلویزیون و تلفن استفاده می‌كنیم. احساسی مانند اینكه افراد مجازی با شما در یك اتاق واحد هستند به‌‌شما دست می‌دهد.
این سناریو بدون عدم قطعیت نیست یك دید بدبینانه دربرابر ادعاهای محقق نشده هوش‌مصنوعی مقاومت می‌كندو اینترنت هوشمند مشكلات خودش را نشان خواهد داد. اگر فكر می‌كنید كامپیوترهای ابله امروزی درحال شكست خوردن هستند، صبركنید تا وقتی كه خودرا در موقعیتی می‌یابید در حال فریاد زدن برسریك روبوت مجازی هستید كه كاری‌را كه شما خیلی مایلید انجام دهد مكرراً درك نمی‌كند. و این پیش‌بینی برای یك آینده فناوری‌اطلاعات پرافتخار در حین وجهذ تاریك فناوری اطلاعات امروزی ممكن است افراطی به نظرآید.
مانع اصلی، فقدان چشم‌انداز دربین مدیران صنعتی، مشتریان و دولت است همانطور كه جای زخم انفجار دات‌كام[۸۴] اندیشیدن خلاقانه رامتوقف می‌سازد. بله، انفجار دات‌كام تا حدزیادی غیرواقعی بود اما توسط تصویری پرقدرت به پیش‌رانده می‌شد كه‌رتندمان زیادی در بسیاری اززمینه‌ها ایجادكرد. همیشه خلاقیت‌های برجسته نیازمند تصویر برجسته است، و بنابراین آزادسازی تقاضای محبوس شده برای تراكنش‌های اجتماعی برخط نیازمند یك فهم خلاقانه از اینكه فناوری‌اطلاعات چگونه زندگی رادرسال‌های سخت پیش‌رو بهبود می‌بخشد، می‌باشد. شواهد بیان می‌دارد كه آینده درتئسعه اینترنت هوشمنداست و اینكه دنیا با تمركز واضح و مصمم روی این مفهوم می‌تواند فایده ببرد.
● درباره تك‌كست و پیش‌بینی جی‌دابلیو
پیش‌بینی دانشگاه جورج واشنگتن درمورد فناوری‌های درحال ظهور (پیش‌بینیGW) یك پروژه تحقیقاتی است كه توسط پروفسور مدیریت “ولیام هلال“ كه به مدت ۱دهه مشغول فعالیت بوده‌است، آغاز گردید. به منظور فراهم كردن یك منبع تأمین بودجه برای پشتیبانی از این كار، تك‌كست به عنوان یك شركت بامسئولیت محدود با هدف تجاری‌سازی نتایج، دو سال پیش شكل‌گرفت. تِك‌كست مشتركاً متعلق به هلال، دیگر مدیران پروژه، دانشگاه جورج‌واشنگتن با شراكت دانشگاه جورج میسون می‌باشد. شركت تك‌كست درنظر دارد به افراد و سازمان‌ها پیشنهاد كند كه به اطلاعات روی‌ وب‌سایت جدیدش (www.techcast.org ) كه یك وب‌سایت باامكان مشترك شدن می‌‌‌باشد دسترسی پیدا کنند.
۳. ”سال محتمل“ محتمل‌ترین سالی است كه انتظار می‌رود در كشورهای صنعتی, هر خدمت تجارت الكترونیكی به سطح قابل‌قبول بیان‌شده برسد. سطح قابل‌قبول به صورت درصدی از كل مقدار ممكن تعریف می‌شود. به عنوان مثال, خطوط پرظرفیت به عنوان درصد خانوارهای استفاده‌كننده تعریف می‌شود, درحالی كه فروش الكترونیكی برحسب درصد خرده‌فروشی‌ها است. ”سطح اطمینان“ ضریب اطمینانی است كه متخصصان در پیش‌بینی‌هایشان از ”سال محتمل“ در نظر می‌گیرند. ”اندازه بازار“ اندازه نسبی بازار اقتصادی است كه از هر تجارت‌الكترونیكی در مقیاسی از سطح ‌پایین ۱۵۰ میلیارد ‌دلار تا سطح بالای حدود ۵۵۰ بیلیون‌دلار، به دست می‌آید.
منبع : شبکه فن آوری اطلاعات ایران


همچنین مشاهده کنید