سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

تاثیر امگا ۳ در پیشگیری از بیماری ها


تاثیر امگا ۳ در پیشگیری از بیماری ها
امگا ۳ نوعی اسید چرب و یا چربی غیراشباع مركب است كه در زنجیره اتصالی كربن آن یك گروه كربوكسیل (COOH) و چندین پیوند دوگانه وجود دارد. دو اسید چرب از خانواده امگا ۳ (DHA- EPA) ارزش بالایی در پیشگیری و درمان بسیاری از امراض، موثر شناخته شده است. كه این دو اسید چرب فقط در ماهی و روغن ماهی یافت می شود. طبق تحقیقات به اثبات رسیده هرچه در برنامه غذایی هفتگی بیشتر ماهی بگنجانید، اثرات مفید آن در جهت جلوگیری از امراض زیادتر خواهد بود.
● كنترل بیماری های قلبی توسط امگا ۳
بررسی های انجام شده در كشور پرتغال نیز نشان می دهد كسانی كه در این كشور به طور مرتب از ماهی استفاده می كنند در مقایسه با افرادی كه ماهی كم می خورند مقدار چربی خون و سكته های قلبی بسیار كم تر است و همچنین بررسی آزمایشگاهی انجام شده نشان می دهد كه این افراد علاوه بر سطح امگا ۳ بالا در خون دارای مقدار HPL (كلسترول خوب) بالاتر و LDL ( كلسترول بد) كمتری از گروه دیگر بوده اند. ضمن این تحقیقات دانسته شد كسانی كه مصرف گوشت آنها بالاتر از ماهی بوده و در این گروه آنفاركتوس چهار ( سكته قلبی) چهار برابر بیشتر است.
● كنترل فشار خون با مصرف امگا ۳
به علاوه فشار خون بالا یكی از علل مهم بیماری های قلبی و عروقی و آترواسكلروز بیشتر و سكته های قلبی و مغزی است. اگر فشار خون فردی به مدت طولانی بالای عدد ۱۶۰-۱۴۰ میلی متر جیوه بر روی ۹۵-۸۵ میلی متر جیوه باشد ( البته این اعداد به سن هم بستگی دارد) ریسك ابتلا به بیماری های قلبی ـ عروقی افزایش می یابد. تحقیقات نشان می دهد، فشار خون با اسید چرب امگا ۳ رابطه دارد و انجام ورزش های سبك به همراه مصرف اسید چرب امگا ۳ به صورت یك برنامه دایمی و منظم می تواند در افت و تنظیم فشار خون بسیار مفید و موثر باشد.
● درمان بیماری آسم با امگا ۳
طی بررسی دیگر كه در امریكا انجام شده است، بافت جدار ریه و مجاری تنفسی از بیماران آسم نشان داده است كه این افراد دارای عوامل التهاب زا در جدار ریه و مجاری تنفسی خود هستند كه همگی به علت افزایش اسید چرب آراشیدونیك امگا ۶ توانسته، نتایج مثبتی از تاثیرات آن بدهد. در نتایج آزمایش هایی كه بر روی ۸۹۶۰ مردی كه قبلا سیگار می كشیدند ولی ترك سیگار كرده بودند دیده شده كه پس از ترك سیگار، تعداد ۶۶۷ نفر آنها مبتلا به برونشیت مزمن شده اند. همچنین ۱۸۵ نفر آنها دچار آمفیزم ریوی و ۱۹۷ نفر دچار صدمات مزمن و تنگی برونش ها شده بودند.
متخصصان ریه در اروپا در پی تحقیقات انجام شده، پی بردند كه با اضافه كردن اسید چرب امگا ۳ در تغذیه بیماران می توان تعداد امراض، راه های هوایی و تنفسی، شدت امراض، تعداد دفعات عود آن و یا تعداد مرگ و میر حاصل از آن را كاهش داد.
محققان علم تغذیه اثبات كرده اند كه همراه شدن تغذیه نامناسب و افزایش مصرف اسیدهای چرب به فرم ترانس با آلودگی هوا، عاملی مهم در جهت افزایش احتمال ابتلا به بیماری های مزمن تنفسی است. نتایج این تحقیقات و بررسی ها در مجله علمی امریكایی به نام Critical care medicine به چاپ رسیده است.
● تاثیر امگا ۳ در پوكی استخوان
محققان پی برده اند كه اسید چرب امگا ۳ در پیشگیری از پوكی استخوان نقش بسیار مهمی دارد. اگر مصرف دایمی و منظم اسید چرب امگا ۳ ادامه یابد، جذب كلسیم از روده ها بیشتر می شود. با مصرف ماهی علاوه بر افزایش جذب كلسیم سلول های استخوانی تحریك شده كلسیم را در خود بهتر رسوب می دهند. این اسید چرب علاوه بر پیشگیری، به عنوان درمان كمكی در كنار درمان با داروهای شیمیایی در مبتلایان به پوكی استخوان بسیار ارزشمند و كمك فراوان به موفقیت درمان می كند.
نجمه حضرتی
منبع : روزنامه جوان


همچنین مشاهده کنید