پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

هندوانه


هندوانه
هندوانه گیاهی است دارای ساقه پیچک‌دار، با برگ‌ها و بریدگی‌های عمیق، گل‌های آن زردرنگ و میوه‌اش آب‌دار وخوراکی می‌باشد که در نواحی مختلف ایران پرورش می‌یابد.
● ترکیبات شیمیایی:
نود درصد هندوانه آب است. این آب اثر حیاتی و فیزیولوژی دارد. آب هنداونه دارای اسید آمینه‌ای به نام سیترولین است. تخم دانه هنداونه دارای ماده روغنی و خوراکی می‌باشد. روغن دانه هندوانه در مغز دانه، به ۶۵ درصد می‌رسد که دارای اسیدهای چرب اشباع‌شده و اشباع‌نشده اولئیک به مقدار ۱۲ تا ۴۳ درصد و لینولئیک به مقدار ۲۵ تا ۶۶ درصد می‌باشد. هندوانه را حاوی پروتئین، کلسیم و ویتامین‌های A، B و C دانسته‌اند.
خواص درمانی هندوانه: هندوانه اثر مدر و مطبوع دارد. در طب ایرانی آب هندوانه را به‌عنوان خنکی به بیماران مبتلا به تب و بیماری‌های عفونی می‌دهند. برای هندوانه خواص دیگری به شرح زیر ذکر شده است:‌لینت‌بخش، مدر و سرد و تر است. مسکن غلیان خون و صفرا و تشنگی است. تولیدکننده خون صاف و رقیق است. خوردن آب هندوانه مخلوط با عسل برای درمان بلغم مفید است. خوردن این میوه با شیرخشت برای درمان تب‌های عفونی توصیه می‌شود. خوردن هندوانه همراه با تمبرهندی جهت صفرا و جرب مفید است. هندوانه با سکنجبین در درمان یرقان موثر است. خوردن این میوه باعث افزایش شیر در زنان شیرده می‌شود. تخم هندوانه سرد و تر در اثرات شبیه تخم کدو است و دفع‌کننده سنگ مثانه و تولیدکننده بلغم شیرین است. خوردن این میوه با سکنجبین برای خرد کردن سنگ کلیه مفید و موثر است. بهترین زمان برای خوردن هندوانه و خربزه مابین دو غذاست. هندوانه را می‌توان خارج از نوبت غذا یا قبل از غذا خورد. برای اشخاصی که در معده آنها صفرای زیاد تولید می‌شود و بر اثر شدت آن لاغر می‌شوند، هندوانه بهتر از میوه‌های ترش است زیرا زیادی صفرا را به ادرار می‌برد و خون را پاک می‌سازد و زیادی ترشح سیب آدم را نیز کم کرده و تعدیل می‌نماید.
● توجه: خوردن هندوانه بر روی غذا و ناشتا خوب نیست و برای طحال و معده ضرر دارد و ایجاد درد مفاصل در سردمزاجان می‌کند. مصلح ضررهای آن عسل و گل قند است. در ضمن زیاده‌روی در خوردن این میوه برای طحال بوده و باه را ضعیف می‌کند.
خوردن سبزی‌ها و میوه‌های تازه باعث شادی روح و سلامتی جسم می‌شود.
منبع : روزنامه رسالت