یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا


سپاس از اهداکنندگان زندگی


سپاس از اهداکنندگان زندگی
کارشناس ارشد خون شناسی و بانک خون آگاهی رسانی مداوم در مورد نیاز به گروههای مختلف خونی از افراد سالم و اینکه ترس از اهدای خون بی مورد است و باعث نجات جان بیماران و نیازمندان بسیاری می شود، در ایجاد حالت شور و شوق و استمرار در اهدای خون تأثیر فراوان دارد. ذکر این مورد که هر شخصی در هر لحظه ممکن است به خون نیاز داشته و آن نیازمند ممکن است یکی از عزیزان ما باشد، در ترغیب اهداکنندگان به اهدای مستمر مؤثر است.
همان طور که می دانیم، تأمین خون سالم و کافی برای بیماران و نیازمندان به خون تنها از طریق اهداکنندگان داوطلب خون حاصل می شود. در این امر توجه ویژه باید معطوف جوانان شود و راهبردهای انتقال خون هر کشور باید بر اساس تشویق جوانان به اهدای خون پی ریزی شود زیرا جوانان ذخیره پایدار خون برای آینده اند.
برخورد حرفه ای و رفتار مناسب و با مهربانی کارشناسان مراکز خونگیری با اهداکنندگان خون به ویژه جوانان سبب می شود که اهدای خون تبدیل به خاطره ای خوشایند برای آنها شده و در مراجعه مجدد و مستمر به سازمانهای انتقال خون سهم به سزایی داشته باشد . با تبلیغ و اطلاع رسانی خوب اهداکنندگان موجود، افراد دیگری هم پا پیش گذاشته و به صف اهداکنندگان خواهند پیوست.
در سالهای ۲۰۰۴ و ۲۰۰۵ حدود ۳۹ کشور دارای سیستم انتقال خون ۱۰۰ درصد داوطلبانه بودند. این تعداد در سالهای ۲۰۰۶ و ۲۰۰۷ به عدد ۴۹ کشور رسید و سازمان بهداشت جهانی مطمئن است که کشورهای زیادی وجود دارند که در تلاشند تا به این موفقیت نائل شوند و در راه رسیدن به این هدف، سخت در تلاش هستند.
از نشانه های داشتن علاقه برای نیل به این هدف می توان به ایجاد کلوب ۲۵ در ژوهانسبورگ آفریقای جنوبی و در روز جهانی بزرگداشت اهداکنندگان خون سال ۲۰۰۴ اشاره کرد. این کلوب توسط جوانانی تأسیس گردید که خود را متعهد به اهدای خون داوطلبانه می دانستند. مشابه این کلوب در کشورهای متعددی تأسیس گردیده است.
هدف اصلی این جوانان ۲۵ بار اهدای خون قبل از رسیدن به سن ۲۵ سالگی است. با وجود چنین جمعیتهایی است که سازمان بهداشت جهانی به رسیدن به اهداف خود اطمینان حاصل می کند.
اهداکنندگان جوان خون با اهدای خون، نقش خود را برای پیشرفت انسانی در سطح جهانی آغاز می کنند. آنها در فعالیتهای اجتماعی دخیل می شوند و با شرکت در برنامه های پیشگیری از ایدز و سایر فعالیتهای سلامتی و بهداشتی، نحوه زندگی سالم و دوری از رفتارهای پرخطر را انتخاب می کنند. این افراد با مشارکت در برنامه اهدای خون مستمر، باعث نجات جان انسانهای بی شماری شده و ذخیره خونی کافی از خون سالم را برای هر کشوری فراهم می سازند.
علاوه بر آن با مشارکت در برنامه های پیشگیری از ایدز در انتخاب نحوه زندگی سالم و دوری از رفتارهای پرخطر در ارتقای سلامتی جامعه خود هم مشارکت دارند.
باوجود موفقیت در اجرای بسیاری از طرحها و نیل به موفقیت توسط سازمان بهداشت جهانی، باز هم لازم است که همگان همکاری کنند تا سطح بهداشت و سلامتی جهانی بالاتر رود. اطلاعات سازمان بهداشت جهانی نشان می دهد که اقدامهای فوری برای رفع کمبود و تهیه خون و فرآورده های خونی سالم و ایجاد توازن در تأمین ملی خون بین کشورهای مختلف مورد نیاز است.
در سطح جهان ، هر سال بیش از ۸۰ میلیون واحد خونی جمع آوری می شود اما فقط ۴۰درصد این خونهای جمع آوری شده در کشورهای با درآمد کم و متوسط است، در حالی که متأسفانه ۸۲ درصد جمعیت جهان در این کشورها زندگی می کنند.
مهمترین دلیل برای این ناکامی در تهیه وتأمین خون سالم و کافی، مشکل دولتها برای ایجاد سازمانهای متمرکز انتقال خون به صورت ملی است که یکی از اجزای مهم سیستم بهداشتی درمانی هر کشور محسوب می شود.
تغییر این نگرش در حکومتهای کشورهای مختلف و کمک در ایجاد برنامه های مفید و مؤثر در تأمین خون سالم سبب تأمین خون و فرآورده های خونی سالم و کافی برای بیماران و نیازمندان می شود. خون سالم باید جزئی از راهبرد سلامتی هر کشوری محسوب شده تا به نیاز بخش سلامتی کشور برای کاهش بیماریهایی با منشأ خون مانند ایدز و سایر عفونتهای منتقله توسط خون پاسخ داده شود.
هر سال که می گذرد نیاز به اهداکنندگان خون افزایش می یابد و بر همین اساس سازمان بهداشت جهانی، جامعه بین المللی انتقال خون، انجمن بین المللی سازمانهای صلیب سرخ و هلال احمر و اتحادیه بین المللی سازمانهای اهداکنندگان خون به اتفاق، از سال ۲۰۰۴ میلادی (۱۳۸۳) ۱۴ ژوئن مصادف با ۲۵ خرداد هر سال را روز جهانی اهداکنندگان خون نام گذاری کردند و از همه کشورهای جهان خواستند در این روز برای بزرگداشت اهداکنندگان برنامه ریزی نمایند.
انتخاب این روز به مناسبت سالروز تولد پروفسور لند اشتاینر، کاشف گروه های خون و برنده جایزه نوبل بود که طب انتقال خون پس از این کشف بزرگ پیشرفت زیادی کرد و این پیشرفت سبب شد که این دانشمند را پدر طب انتقال خون بنامند.
در روز جهانی اهداکنندگان خون، عمل خداپسندانه اهدای خون در سراسر دنیا گرامی داشته می شود، در این روز از کسانی تقدیر می شود که با اهدای داوطلبانه وقت و خونشان، زندگی را به بیماران و نیازمندان هدیه می کنند. با گرامیداشت روز جهانی اهداکنندگان خون به تبیین ارزش اهدای خون داوطلبانه در جهت ارتقای کیفیت سلامتی جامعه و نقش کلیدی اهداکنندگان خون در رابطه با تأمین خون سالم پرداخته می شود.
مهمترین هدف برگزاری چنین روزی توسط دولتها، سازمان بهداشت جهانی، سازمانهای عام المنفعه، تشکلهای مردمی غیردولتی و تمام کسانی که در آن مشارکت دارند «امکان دسترسی تمام نیازمندان و بیماران به خون سالم است» و توجه داشته باشید که شما در رسیدن به این هدف نقش اصلی را دارید.
حمایت رهبران اجتماعی جامعه از ترغیب و جذب تعداد کافی بر اهداکنندگان داوطلب سالم جامعه بسیار موثر است.
تشکلهای مردمی و غیردولتی نیز در این زمینه یاور و کمک رسان سازمانهای انتقال خون خواهند بود. اطلاع رسانی در مدارس، مرکز آموزش عالی و دانشکده ها و کلوبهای جوانان در تحریک و تشویق جوانان به خون دادن و متعهد کردن آنها به استمرار در این کار مؤثر است. داشتن رابطه خوب با وسایل ارتباط جمعی و مطبوعات سبب می گردد که سازمانهای انتقال خون از امکانات آنها برای تبیین اهداف و اعلام نیازهای خود به عموم جامعه نهایت بهره مندی را دارا باشند و این فرصتی است تا شنوندگان رادیو و بینندگان تلویزیون و خوانندگان رونامه ها و مجلات با خون سالم و ضرورت اهدای آن آشنا شوند. پزشکان و پرستاران همکاری کلیدی در تشویق بستگان و دوستان بیمارانی که خون گرفته اند به اهدای خون مستمر دارند. سازمانهای صنفی مانند انجمنهای پزشکی و پرستاری نقش مهم در اطلاع رسانی برای اهدای خون و نیاز به خون و نیز آموزش پزشکان و پرستاران جهت استفاده درست و بهینه از خون و فرآورده های خونی دارند.
روزهایی مانند روز ملی اهدای خون در ایران که ۹ مرداد ماه بوده و روز جهانی اهداکنندگان خون، فرصتهایی هستند تا به یاد بیاوریم زندگی انسانهای بسیاری به خون اهدایی ما وابسته است. مجروحان تصادفهای رانندگی و سایر حوادث، بیمارانی که تحت عملهای جراحی بزرگ قرار می گیرند، مادران در هنگام زایمان، مبتلایان به بیماریهای خونی مانند تالاسمی و هموفیلی و افراد بی شمار دیگری برای ادامه زندگی به خون و فرآورده های خونی سالم نیازمند هستند. اهداکنندگان داوطلب و مستمر خون، به ویژه جوانان هر کشور، بهترین تأمین کننده خون مورد نیاز این نیازمندان هستند.
اصغر صفری فرد
منبع : روزنامه مردم سالاری