یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

مبانی اندیشه سیاسی اسلام


مبانی اندیشه سیاسی اسلام
مبانی اندیشه سیاسی اسلام، تالیف عباسعلی عمید زنجانی در ۴۵۰ صفحه و شمارگان ۱۲۰۰ نسخه منتشر شد.
كتاب «مبانی اندیشه سیاسی اسلام» كتابی درسی برای دانشجویان علوم سیاسی تدوین شده است و مولف آن را كه نخستین مراحل تكوین آن در گذشته به صورت جزوه درسی بیش از ۲۰ ترم تدریس شده بود اینك منتشر كرده است.
مولف در مقدمه نگاشته است: هر نوع مقوله فكری و عنصر اندیشه ای كه به اسلام نسبت داده می شود باید مستند به متون معتبر اسلامی و با دلالتی واضح و توضیحی در وجه دلالت متون همراه باشد و اگر دست پژوهشگر به متون معتبر اسلامی نرسد، باید از نظریه های معتبر صاحب نظران عمده ای اتخاذ مستند شود كه آن ها بدون مراجعه و استنباط از متون اصلی و بستر اسلام سخنی به گزاف نمی گویند.
به عبارت ساده تر كسانی می توانند اندیشه ای را به اسلام نسبت بدهند كه یا خود اسلام شناس شخصی باشد و یا سخنشان به نظریه یك اسلام شناس محقق و معتبر مستند باشد.
مبانی اندیشه سیاسی از آنجا كه به دو حوزه كلام و فقه مربوط می گردد با دو متدولوژی متفاوت كلامی و فقهی قابل بررسی و تحلیل می باشد.
ارتباط اندیشه سیاسی با حكومت و امامت آن را در حوزه مباحث كلامی قرار می دهد و نیز رابطه اندیشه سیاسی با ماهیت نظام سیاسی و حدود و اختیارات دولت در نظام اسلامی آن را به مباحث فقه مربوط می سازد.
اندیشه سیاسی اسلام به لحاظ قلمرو مباحث كلامی با كنكاش عقلی مورد بحث قرار می گیرد و چون سایر مباحث كلامی در توحید و معاد و امامت به جرگه مباحث فلسفی اسلامی می پیوندد و در حوزه فقهی با متد استنباط از متون قرآن و سنت مورد بررسی قرار می گیرد و در هر حوزه از تجربیات بشری نیز سود برده می شود.
بر این اساس بود كه كتاب مبانی اندیشه سیاسی در دو بخش جداگانه ارایه گردیده بود و حوزه مباحث عقلی اندیشه سیاسی از حوزه نقلی اندیشه سیاسی اسلام تفكیك و هر كدام به طور مستقل مورد مطالعه قرار گرفته بود و در بخش اول آرا فلاسفه اسلام و در بخش دوم مباحث عمدتاً نقلی از آیات قرآن و متون احادیث اعم از نهج البلاغه و سایر متون معتبر اسلامی مورد استفاده قرار گرفته بود.
منبع : روزنامه جوان


همچنین مشاهده کنید