پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا


آشنایی با شبکه تلویزیونی NTV روسیه


آشنایی با شبکه تلویزیونی NTV روسیه
به دنبال تغییرات سیاسی، اجتماعی، فرهنگی زیادی که پس از فروپاشی شوروی رخ داد، وضعیت تلویزیون و مقررات مربوط به آن نیز به سرعت تغییر کرد. بطوریکه امروزه شاهد پیدایش بسیاری از شبکه های تلویزیونی خصوصی و مستقل در روسیه می باشیم.
یکی از کانالهای معروف و پربیننده تلویزیون روسیه، شبکه تلویزیونی « ان تی وی » می باشد که تا سال ۲۰۰۱ شبکه ای خصوصی و پس از خرید این شبکه توسط شرکت گازپروم به شبکه ای نیمه دولتی تبدیل گشته است.
● تاریخچه
شبکه تلویزیونی « ان تی وی » در سال ۱۹۹۳ به صورت یک ایستگاه کوچک خصوصی در سن پترزبورگ روسیه توسط سرمایه دار معروف روسی « ولادمیر گوزینسکی » شروع به کار کرده و بهترین خبرنگاران و گویندگان خبر آن زمان را به خدمت گرفت.
این شبکه با پخش برنامه های خبری و سرگرم کننده اش به سرعت مورد استقبال بینندگان روس قرار گرفت. یکی دیگر از دلایل افزایش بینندگان این شبکه، پوشش خبری « ان تی وی » از اولین جنگ چچن بین سالهای ۱۹۹۴ تا ۱۹۹۶ می باشد. انتقادات « ان تی وی » از عملکرد دولت در جنگ چچن باعث شهرت یافتن این ایستگاه به عنوان یک صدای مستقل شد.
حمایت « ان تی وی » از انتخاب دوباره یلتسین به عنوان رئیس جمهور در سال ۱۹۹۶ و از طرفی فرمان اعطای کانال چهار به این شبکه از سوی یلتسین در اواخر سال ۱۹۹۶ و پس از پیروزی در انتخابات، اتهاماتی را بر « ان تی وی » وارد کرد. بسیاری از منتقدان این اتفاق را یک معامله بین یلتسین و « ان تی وی » بیان کردند.
در سال ۱۹۹۷ شرکت گازپروم، بزرگترین شرکت گازی حال حاضر در جهان، ۳۰ درصد از سهام شبکه تلویزیونی « ان تی وی » را خریداری کرد.
در اواخر دهه ۱۹۹۰ پخش اخبار« سوودنیا » (امروز) در پربیننده ترین ساعات هر شب ( ۷ و ۱۰ شب) و نیز برنامه تفسیر خبر « ایتوگی » (خلاصه) که یکشنبه ها ساعت ۹ شب پخش می شد، این شبکه را از وجهه خاصی در بین بینندگان روس برخوردار کرد. در کنار این برنامه ها، نمایش عروسکی سیاسی « کوکلی » (عروسکها) در قالب تصاویری کاملا شبیه شخصیتها، نشان از آزادی نسبتا نامحدود آن زمان دارد.
در زمان انتخابات مجلس در سال ۱۹۹۹ و انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۰، « ان تی وی » به انتقاد از جنگ دوم چچن و ولادمیر پوتین و همچنین حذب سیاسی وی پرداخت. و در اوایل فوریه ۲۰۰۰ نیز عروسک پوتین را وارد نمایش عروسکی « کوکلی »کرد.
این اقدام سبب واکنش شدیدی از جانب طرفداران پوتین شد و تعدادی از آنها خواستار محاکمه نویسندگان این نمایش عروسکی شده بودند.
در یازدهم می ۲۰۰۰، پلیس مالیات با پشتیبانی دادستانی کل و « اف اس بی » ، به ساختمان مرکزی این شبکه واقع در مسکو یورش برده و به مدت ۱۲ ساعت، ساختمان آن را مورد تفتیش و بازرسی قرار دادند.
پس از این حادثه، عروسک پوتین از برنامه نمایش عروسکی « کوکلی » حذف شد. بسیاری از منتقدان در آن زمان این اقدام را سیاسی قلمداد کردند و علت این برخورد را، انتقادات شدید « ان تی وی » از ولادمیر پوتین در زمان انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۰۰ می دانستند.
در سیزدهم ژوئن ۲۰۰۰، گوزینسکی، مدیر شبکه « ان تی وی » به اتهام کلاهبرداری و فساد اقتصادی بازداشت شد. اما در یک قرارداد کاملا غیر رسمی، اتهام وارد بر گوزینسکی رفع شد. این کار هنگامی صورت گرفت که او توافقنامه ای با « میشل لسین »، وزیر رسانه روسیه در تاریخ ۲۰ جولای همین سال به امضا رساند. بر اساس این توافقنامه، گوزینسکی می بایست بابت بدهی اش به شرکت گازپروم، ۳۰ درصد از سهام « ان تی وی » را به این شرکت واگذار نماید.
پس از گذشت یکسال از امضای این قرارداد، گازپروم، « ان تی وی » را تحت کنترل خود گرفت و تیم اجرائی خود را بر سر کار نشانده و بوریس جوردن، سرمایه دار بزرگ آمریکایی را به عنوان مدیر این شبکه منصوب کرد.
همه این عوامل و در کنار آن توقف اجرای برنامه تفسیر خبر « ایتوگی » ، منجر به استعفای بسیاری از خبرنگاران و گویندگان این شبکه شد.
در پی این اقدامات، دهها هزار نفر به دعوت خبرنگاران معترض « ان تی وی » ، در آوریل ۲۰۰۱ در سن پترزبورگ با شعار دفاع از آزادی رسانه ها تظاهرت کردند. با وجود همه این انتقادات، هیچ تغییری در مدیریت « ان تی وی » حاصل نشد.
در ظرف دو سال، دو کانال مستقل تلویزیونی تی وی اس (TVS) و شبکه تلویزیونی شش روسیه (۶-TV) که خبرنگاران سابق « ان تی وی » را جذب کرده بود تعطیل شدند.
در آوریل ۲۰۰۳ بوریس جوردن به دلیل پخش ترجمه زنده از اتمام محاصره تئاتر مسکو در اکتبر ۲۰۰۲ از این شبکه، اخراج و « نیکولای سنکویچ » جایگزین وی شد.
پس از گذشت یکسال از مدیریت سنکویچ در جولای ۲۰۰۴ « ولادمیر کولیستکف » به عنوان مدیر این شبکه تلویزیونی و « تامارا گاوریلو وا » همکلاسی قدیم ولادمیر پوتین در دانشگاه لنینگراد به عنوان جانشین وی انتخاب شدند.
با گذشت زمان وسیاست جدید مدیران این شبکه، تولید برنامه های سرگرم کننده در مقیسه با برنامه های سیاسی بیشتر شده و پخش بسیاری از برنامه های سیاسی از جمله برنامه « آزادی بیان » ، « توزیع درامد فردی » و « پیکان قرمز » متوقف شد.
همه این عوامل باعث کاهش بینندگان این شبکه شد. در نتیجه از اوایل سال ۲۰۰۵ برنامه تفسیر خبر« سیاستهای واقعی » شنبه ها توسط « گلب پاولوسکی » تحلیلگر و مشار ارشد کرملین و از اوایل سال ۲۰۰۶ برنامه تفسیر خبر هفته « یکشنبه شب » توسط « ولادمیر سالویوف » به برنامه های این شبکه افزوده شد.
● برنامه های ان تی وی
این شبکه بیست ساعت در شبانه روز برنامه پخش می کند. بیشترین برنامه های این شبکه را، پخش فیلم (۳۷ درصد)، اخبار (۲۶ درصد) و برنامه های سرگرمی (۲۵ درصد) تشکیل می دهد. به طور معمول برنامه های پخش شده بین ساعات ۱۷:۳۰ الی ۲۲ که به سریالها و برنامه های ترکیبی اجتماعی اختصاص دارد از مقبولیت و محبوبیت بیشتری برخوردار است.
نکته بسیار مهم این است که این شبکه به طور متوسط ۲۷ درصد از بینندگان تلویزیونی روسیه در این ساعات را به خود اختصاص داده است.
● بینندگان ان تی وی
این شبکه حدود ۱۲۰ میلیون بیننده در سرتاسر روسیه، بلاروس و قسمتهایی از قزاقستان، اوکراین، و کشورهای حوزه بالتیک را در اختیار خود دارد. تقسیم بندی سنی بینندگان این شبکه نشان می دهد که افراد زیر ۱۶ سال، ۷ درصد ؛ افراد ۱۶ تا ۴۰ سال، ۲۷ درصد ؛ افراد ۴۰ تا ۵۴ سال، ۲۸ درصد ؛ و افراد بالای ۵۵ سال، ۳۸ درصد از بینندگان این شبکه را تشکیل می دهند.
این شبکه ۱۲ درصد بینندگان تلویزیونی روسیه را به خود اختصاص داده است.
● لوگوی ان تی وی
لوگوی معروف شبکه « ان تی وی » و نیمکره سبز آن توسط « سیمون لوین » طراح افسانه ای روس طراحی شده است. این لوگو به عنوان سنبلی برای زبان گرافیکی جدید در تلویزیون روسیه مطرح شده است.
نویسنده : مهدی بخشی
دانشجوی زبان روسی دانشگاه تهران
منبع : اندیشکده روابط بین‌الملل
منابع :
۱. http://edition.cnn.com/۲۰۰۱/WORLD/europe/۰۴/۰۹/ntv.timeline/index.html
۲. http://www.ntv.ru/corp/about/
۳.http://web.archive.org/web/۲۰۰۶۰۳۲۸۲۰۵۱۱۵/http://www.kagan.com/archive/kagan/۲۰۰۱/۰۱/۲۶/gazprom.shtml
۴. http://tvoygolos.narod.ru/klio/text۱.htm
۵. http://www.moscowtimes.ru/article/۹۱۸/۴۹/۲۲۹۸۱۳.htm
۶. http://www.variety.com/article/VR۱۱۱۷۸۷۹۳۵۲.html?categoryid=۱۹&cs=۱