جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

جام جهانی - اسپانیا ۱۹۸۲ و مکزیک ۱۹۸۶


جام جهانی - اسپانیا ۱۹۸۲ و مکزیک ۱۹۸۶
● جام جهانی - اسپانیا ۱۹۸۲
Spain ۱۹۸۲ جام ۱۹۸۲ جرقه ای بود تا فوتبال در دهه ۸۰ پیشرفت متفاوتی را به خود ببیند. در این جام ستاره گان جوان فوتبال جهان که اکثر آنها نخسین حضور در جام را تجربه می کردند گرد هم آمده بودند تا با یکدیگر به رقابت پردازند. ستاره گانی نظیر زیکو، سوکراتس (برزیل)، دیه گو مارادونا (آرژانتین)، پائولو روسی و دینو زوف (ایتالیا)، کارل هاینس رومنینگه و هارالد شوماخر (آلمان غربی) و ژان تیگانا و میشل پلاتینی (فرانسه).
در این جام تغییر عمده ای از نظر تعداد شرکت کنندگان انجام شده بود. اینبار ۲۴ تیم در جام حضور داشتند که بدین صورت در مرحله گروهی نخست، ۶ گروه ۴ تیمی وجود داشتند.، که دو تیم از هر گروه دو تیم به مرحله بعدی صعود می کردند. در مرحله بعد چهار گروه سه تیمی وجود داشت که سرگروه های هر تیم به مرحله نیمه نهایی که حذفی بود می رفتند.
تیمهای کامرون، الجزایر، کویت، نیوزلند و هندوراس برای اولین بار به بازیها راه یافته بودند. هلند نیز که نایب قهرمان دو دوره گذشته بود، نتوانسته بود به این جام راه پیدا کند.
در دوره اول این جام دو نتیجه دور از انتظار رقم خورد. ال سالوادور ۱۰-۱ به مجارستان باخت و آلمان غربی که از عنوان قهرمانی دفاع می کرد، ۲-۱ از الجزایر که اولین حضور خود در جام را تجربه می کرد، باخت.
در مرحله نیمه نهایی تیمهای فرانسه و آلمان غربی و ایتالیا و لهستان برابر هم قرار گرفتند که تیم آلمان و ایتالیا به دیدار پایانی راه یافتند.
در بازی رده بندی لهستان ۳ به ۲ فرانسه را برد تا به مقام سوم جهان برسد.
▪ فینال
بازی نهایی در استادیوم شهر مادرید مقابل ۹۰ هزار تماشاگر برگزار شد. ایتالیا از انگیزه خاصی برای تصاحب جام برخوزدار بود، چون این کشور پس از جنگ جهانی دوم هیچوقت نتوانسته بود فاتح جام جهانی شود.
نیمه اول بازی گلی را دربر نداشت. ایتالیایها در این نیمه صاحب یک صربه پنالتی شدند اما نتوانستند از آن نتیجه بگیرند. بالاخره در دقیقه ۵۷ (نیمه دوم) پاولو روسی مهاجم ایتالیایی گل اول بازی را برای تیمش به ثمر رساند. در دقیقه ۶۹ این ایتالیایها بودند که بازهم گلزنی کردند (تاردلی). سریال گلزنی آنها در دقیقه ۸۱ سه قسمتی شد، زمانی که آلتوبلی گل سوم این تیم را وارد دروازه آلمان غربی کرد. دو دقیقه بعد، پاول برایتنر فقط توانست یکی از این گلها را برای آلمان جبران کند.
دیدار فینال جام جهانی ۱۹۸۲ را ایتالیا ۳-۲ از آلمان غربی برد و برای سومین بار قهرمان جهان شد.
▪ گلزنان برتر
۱) روسی (ایتالیا) – ۶ گل
۲) لینه کر (انگلستان) – ۶ گل
۳) رومینیگه (آلمان غربی) – ۵ گل
▪ تیمهای شرکت کننده
الجزایر، آرژانتین، اتریش، بلژیک، کامرون، شیلی، چک، آلمان غربی، ایتالیا، ال سالوادور، هندوراس، برزیل، اسپانیا، شوروی، کویت، ایرلند شمالی، اسکاتلند، مجارستان، انگلستان، فرانسه، پرو، لهستان، یوگوسلاوی
● جام جهانی - مکزیک ۱۹۸۶
Mexico ۱۹۸۶ این دومین بار بود که میزبانی به مکزیک می رسید. البته اول قرار براین نبود که این کشور مجددا میزبان شود، چون کلمبیا گزینه اول بود. این تصمیم را فیفا در سال ۱۹۷۴ گرفته بود. کلمبیا آن زمان وضعیت اقتصادی قابل توجهی نداشت، پس میزبانی به مکزیک رسید. ۸ ماه پیش از شروع بازیها، زلزله ای پایتخت این کشور، یعنی مکزیکوسیتی را لرزاند، اما این باعث نشد جام برگزار نشود.
در این جام نیز مانند جام پیش ۲۴ تیم حضور داشتند. کلا ۲۱۲ تیم در مرحله راه یابی حضور داشتند. هلند از رسیدن به مراحل پایانی بازمانده بود. عراق، کانادا و دانمارک اولین حضور خود را تجربه می کردند. راه یابی کانادا بدین خاطر بود که مکزیک بدلیل میزبانی احتیاج به گذر از مسیر راه یابی نداشت، پس کانادا به عنوان نماینده آمریکای شمالی و مرکزی معرفی شد.
بازهم سیستم بازیها تغییر کرده بود، ۲۴ تیم به ۶ گروه چهار تیمی تقسیم می شدند که از چهار گروه سه تیم اول، و از دو گروه دو تیم اول به مرحله بعدی راه پیدا می کردند. ۱۶ تیم صعود کرده در مرحله یک هشتم نهایی که برای نخستین بار در تاریخ جام جهانی برگزار می شد، مقابل هم قرار گرفتند.
در این جام ستاره گانی بی نظیر که عمدتا از جام ۸۲ باقی مانده بودند حضور داشتند. اما دیه گو آرماندو مارادونا از آرژانتین در این دوره یک فوق ستاره بود. خیلی ها معتقدند این بازیکن ۲۶ ساله که کاپیتان آرژانتین هم بود، باعث افتخارات آرژانتین در این جام شد.
باز شروع دوره اول بازیها، شگفتی سازان جام خود را نشان دادند. دانمارک که اولین حضورش در جام را تجربه می کرد توانست با شکست دادن تمامی همگروهیان خود (آلمان غربی، اروگوئه و اسکاتلند) به عنوان سرگروه به مرحله بعد صعود کند. مراکش نیز با لهستان و انگلستان مساوی کرد و پرتغال را برد تا صدرنشین گروهش شود.
در مرحله یک هشتم نهایی تیمهای برزیل، آرژانتین، آلمان غربی، مکزیک، اسپانیا، انگلستان، فرانسه، بلژیک با شکست دادن حریفان شان موفق صعود به مرحله یک چهارم نهایی شدند.
در یک چهارم نهایی، فرانسه و برزیل در یکی از مهیج ترین بازیهای تاریخ فوتبال مقابل هم قرار گرفتند. برزیل ستارگانی چون زیکو، سوکراتس، کاره کا و مولر را در اختیار داشت و از آن طرف فرانسه با بازیکنانی چون میشل پلاتینی، ژان تیگانا، لویی فرناندز به میدان رفت.
بازی در ۹۰ دقیقه قانونی با گلهای کاره کا و پلاتینی با تساوی ۱-۱ تمام شد. در وقت اضافه نیز برند مشخص نشد و بازی به ضربات پنالتی کشیده شد.در ضربات پنالتی فرانسه برنده شد و توانست به نیمه نهایی برود.
در مسابقه دیگر از همین مرحله آرژانتین و انگلستان مقابل هم قرار گرفتند. این بازی با دوگل مارادونا به سود آرژانتین پایان یافت؛ دو گلی که هرکدام در نوع خود پدیده ای در جام جهانی محسوب می شود. گل نخست را مارادونا پس از گذر از ۸ بازیکن انگلیسی به ثمر رساند و سه دقیقه بعد نخستین گل آرژانتین پس از اینکه توپی روی سر مارادونا فرستاده شد بدست آمد. بازیکنان انگلیسی معتقد بودند که مارادونا این گل را با ضربه دستش به ثمر اما داور چنین اعتقادی نداشت.
سالها بعد مارادونا که مدتها این ادعا را رد می کرد، اعتراف کرد که این توپ را با دستش زده، اما مدعی شد که این "دست خدا" بوده که آن ضربه را به گل تبدیل کرده است. سه دقیقه بعد از این گل، مارادونا پس از گذر از ۸ بازیکن انگلیسی گلی دیگری به ثمر رساند و آرژانتین به نیمه نهایی صعود کرد.
آلمان غربی نیز مکزیک و بلژیک، اسپانیا را شکست داد که نتیجه پایانی هر دو بازی در ضربات پنالتی مشخص شد.
در نیمه نهایی فرانسه از آلمان غربی شکست خورد آرژانتین نیز بلژیک را برد تا بدین صورت بازی پایانی بین تیمهای آرژانتین و آلمان غربی انجام شود.
در بازی رده بندی فرانسه ۴-۲ بلژیک را شکست داد و سوم شد.
▪ فینال
بازی بین آلمان غربی و آرژانتین در ورزشگاه آزتک برگزار شد. از این بازی ۱۱۴ هزار و ۶۰۰ نفر در ورزشگاه دیدن می کردند. این بازی را می توان یکی از پرنوسانترین فینالهای جام جهانی نام برد. آرژانتین نیمه با زدن یک گل (در دقیقه ۲۳) تحت کنترل خود گرفت. دهه دقیقه پس از آغاز نیمه دوم آرژانتین توسط والدانو گل دوم خود را وارد دروازه کرد. همه فکر می کردند کار برای آلمانیها تمام شده است تا اینکه رومنیگه در دقیقه ۷۴ و فولر در دقیقه ۸۰ دو گل برای آلمان وارد دروازه آرژانتین کردند. ولی سه دقیقه بعد بوروچاگا گلی برای آرژانتین زد و به سبب همین گل آرژانتین برای بار دوم جام را به خانه برد.
در این دوره از بازی ها، مارادونا از سوی فیفا به عنوان برترین بازیکن برگزیده شد.
▪ گلزنان برتر
۱) گری لینه کر (انگلستان) – ۶ گل
▪ تیمهای شرکت کننده
الجزایر، آرژانتین، بلژیک، برزیل، بلغارستان، کانادا، دانمارک، انگلستان، فرانسه، مجارستان، عراق، ایتالیا، مکزیک، مراکش، ایرلند شمالی، پاراگوئه، لهستان، پرتغال، اسکاتلند، کره جنوبی، شوروی، اسپانیا، آلمان غربی، اروگوئه
منبع : پارس فوتبال