شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

دکتر محمد رضا شفیعی کدکنی


دکتر محمد رضا شفیعی کدکنی
محمد رضا شفیعی کدکنی مشهور به م. سرشک در تاریخ نوزدهم مهر ۱۳۱۸ در روستای کدکن متولد شد م . سرشک در یک خانواده روحانی – کشاورز متولد شد.
م . سرشک بسیاری از اوقات کودکی خود را با پدر بزرگ مادریش می گذراند. تمام تابستان ها و نیمی از سال را در کدکن به سر می برد.
پدر ایشان نیز میرزا محمد، فرزند میرزا عبد المجید ، فرزند میرزا حسین ، فرزند میرزا شفیع کدکنی است. که شرح حالش را در کتب عصر صفوی خاصه عالم آرای عباسی می توان یافت.
م. سرشک ، نیمی از سال را (تابستان و پاییز) را در کدکن به سر می برد و نیمی دیگر را ( زمستان و بهار ) در مشهد. در کدکن ، اغلب در جوار پدر بزرگ بود.م.سرشک از همان دوران کودکی از حافظه بسیار خوبی برخوردار بود. یک قطعه شعر ده بیتی را با دوبار خواندن از بر می شد . بخش اعظم منظومه ملا هادی سبزواری خاصه بخش منطق و الهیات بالمعنی الاعم را در همان سنین به خاطر سپرده بود. میرزا محمد از هر فرصتی استفاده می کرد تا چیزی را وارد خزینه ذهن فرزند نماید .فرزند بدون اینکه معنی آنها را بداند آنها را طوطی وار حفظ می کرد.در کنار این محفوظات که ذخایر آینده ذهن او را تشکیل می دهد ، در ۶-۷ سالگی ، جامع المقدمات را در خانه نزد پدر فرا می گیرد.اولین معمار شخصیت م.سرشک پدر او بود. کسی حامل بخشی از فرهنگ و تمدن آنرو ز خراسان بود. بنیادی ترین بخش شخصیت م.سرشک را میرزا محمد شفیعی ساخته است
بسیاری از داوری های علمی- اخلاقی م.سرشک – حتی در سنین بالا_ به همین نوع تربیت و همین نوع علم آموزی در دوران طفولیت وی مربوط می شود.مادر او نیز طبع شعر داشت بدون اینکه بتواند بنویسد ، می خواند و می سرود.
تحصیلات ابتدایی را در محیط خانواده و دوره ی متوسطه را در مشهد به انجام رسانید . مدرک کارشناسی ادبیات فارسی را از دانشکده ی ادبیات دانشگاه مشهد دریافت کرد و در دوره ی تحصیل دانشگاه ، علوم ادبیه و عربیه را در حوزه ی علمیه مشهد فرا گرفت .
از سال ۱۳۳۲ به بعد با تعدادی از جوانان شاعر یک انجمن ادبی را تشکیل داد که دکتر علی شریعتی و نعمت آزرم از جمله اعضای آن انجمن بودند .
استاد شفیعی در سال ۱۳۴۴ برای ادامه تحصیل دوره ی تکمیلی به تهران رهسپار شد و دوره ی فوق لیسانس و دکترا را در دانشکده ی ادبیات انشگاه تهران گذراند . وی در سال ۱۳۴۸ ازدواج کرد که ثمره ی این ازدواج دو پسر و یک دختر بود . از سال ۱۳۴۴ تا ۱۳۴۷ با بنیاد فرهنگ ایران و کتابخانه ی مجلس همکاری می کرد و در سال ۱۳۴۸ به سمت مدرس دانشکده ادبیات دانشگاه تهران برگزیده شد . دکتر شفیعی از آن پس دعوت نامه هایی از دانشگاه های مختلف خارجی از جمله آکسفورد انگلستان و پرینستون آمریکا و همچنین دانشگاه نیویورک و پنسیلوانیا دریافت کرد که تا سال ۱۹۷۸ (۱۳۵۷ ) در این دانشگاه ها تدریس می کرد . تا کنون از استاد آثار ارزشمندی به چاپ رسیده و همچنین مقالات متعددی در مجلات معتبر و دایرهٔ المعارف ها منتشر شده است . او از شاعران ، پژوهشگران و محققان ارزشمند معاصر ایران به شمار می رود . دکتر شفیعی هم اکنون استاد دانشکده ی ادبیات تهران می باشد .
● مجموعه اشعار و آثار او به شرح زیر است :
زمزمه ها ( مجموعه غزل ۱۳۴۴ ) ، شب خوانی ( ۱۳۴۴ ) ، از زبان برگ ( ۱۳۴۷ ) ، در کوچه باغهای نیشاپور ( ۱۳۵۰ ) ، مثل درخت دیشب باران ( ۱۳۵۶ ) ، از بودن و سرودن ( ۱۳۵۷ ) ، حزین لاهیجی ، زندگی و زیباترین غزل ها او ( ۱۳۴۲ ) ، صور خیال در شعر فارسی ( ۱۳۵۰ ) ، گزیده ی غزلیات شمس ( ۱۳۵۲ ) ، مرموزات اسدی ( ۱۳۵۲ ) ، آفرینش و تاریخ : از مطهربن طاهر مقدسی ( ترجمه در چهار جلد ۱۳۴۷ – ۱۳۵۱ ) ، بوی جوی مولیان ( مجموعه شعر ۱۳۵۷ ) ، موسیقی شعر ( ۱۳۵۸ ) ، شعر معاصر عرب ( ۱۳۵۸ ) ، تصوف اسلامی و رابطه ی انسان و خدا : از نیکلسون ( ترجمه ۱۳۵۸ ) ، مختار نامه : مجموعه رباعیات عطار ( ۱۳۵۸ ) ، ادوار شعر فارسی ( ۱۳۵۹ ) ، در اقلیم روشنایی : تفسیر چند غزل از سنایی ( ۱۳۵۹ ) ، شاعر آینه ها : بیدل و سبک هندی ( ۱۳۶۶ ) ، اسرارالتوحید از محمدبن منور ( ۱۳۶۶ ) ، حالات و سخنان ابوسعید ابوالخیر ( ۱۳۶۶ ) ، مفلس کیمیا فروش : نقد و تحلیل شعر انوری ( ۱۳۷۲ ) ، تازیانه های سلوک با نقد و تحلیل چند قصیده از حکیم سنایی ( ۱۳۷۲ ) ، تاریخ نیشابور ( ۱۳۷۴ ) ، تاریخ ادبیات به زبان انگلیسی و ...
آیینه ای شدم ،
آیینه ای برای صداها،
آنجا نگاه کن!
فریاد کودکان گرسنه،
در عطر اودکلن
آری شنیدنی ست ببینید!
فریاد کودکان.

http://www.rahenarafteh.mihanblog.com/More-۱۷۱۹.ASPX
منبع : مطالب ارسالی


همچنین مشاهده کنید