پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

سپر دفاع موشکی، تهدیدی برای اروپا و روسیه


سپر دفاع موشکی، تهدیدی برای اروپا و روسیه
«كارشناسان نظامی روسیه به دلیل بحث هایی كه مقامات نظامی ارشد آمریكا از آنها استفاده می كنند تا تصمیم خود را برای استقرار سپر دفاع موشكی در شرق اروپا توجیه كنند، سردرگم شده اند.»خبرگزاری نووستی در تحلیلی درباره طرح استقرار سپر دفاع موشكی آمریكا در شرق اروپا عنوان كرد: «چه كسی باور می كند كه استقرار یك رادار در جمهوری چك و ۱۰ موشك رهیاب در لهستان هیچ تهدیدی برای امنیت ملی روسیه نیست.
ظرف ۲۰ تا ۳۰ سال آینده نه ایران و نه كره شمالی توانایی دستیابی به موشك هایی كه بتوانند آمریكا را مستقیما مورد هدف قرار دهند، نخواهند داشت. موشك هایی كه این دو كشور در حال حاضر در اختیار دارند و یا در حال توسعه آنها هستند نمی توانند بیش از سه هزار كیلومتر را پوشش دهند.
این دو كشور برای در اختیار داشتن موشك هایی با برد حداقل ۵۵۰۰ كیلومتر باید به طور چشمگیری سطوح علمی و تكنولوژیكی خود را به روز كنند و جهشی عظیم در تكنولوژی و نرم افزار های كامپیوتری خود ترتیب دهند كه هیچ كدام از این دو ایده امكان محقق شدن را ندارد.»تحلیلگر خبرگزاری نووستی در ادامه می نویسد: «به همین دلیل من با كارشناسان نظامی روسیه موافق هستم كه معتقدند سپر دفاع موشكی واشنگتن در شرق اروپا علیه موشك های استراتژیك روسیه طراحی شده است.
استقرار این سپر دفاع موشكی در جمهوری چك و لهستان تعادل قدرت در اروپا را از بین می برد و منجر به تهدید جدی علیه امنیت ملی روسیه خواهد شد.همچنین این اظهارنظر ها درباره اینكه ۱۰ موشك رهیاب آمریكایی كه قرار است در لهستان استقرار یابد نمی تواند عامل جبران كننده ای در برابر صدها موشك توپول، توپول ام، استیلت و سیتنز باشد، متقاعد كننده به نظر نمی رسد. هیچ كسی نمی تواند تضمین دهد كه این ۱۰ موشك رهیاب به ۲۰ یا بعد از آن به ۱۰۰ و یا حتی بیشتر از این تعداد موشك تبدیل نشود و یا حتی سیستم به روز شده آمریكا به جای آن قرار نگیرد.
به علاوه مقامات ارشد آمریكا اعلام كرده اند كه واشنگتن قصد ندارد درباره استقرار سپر دفاع موشكی خود در شرق اروپا با هم پیمانان خود در سازمان پیمان آتلانتیك شمالی (ناتو ) مشورت كند.در نهایت ساده لوحانه است اگر فكر كنیم كه واشنگتن تلاشهای خود را در لهستان و چك محدود می كند.»
تحلیلگر این خبرگزاری معتقد است: «پیشنهاد جورج بوش رییس جمهور آمریكا برای همكاری با روسیه در مورد توسعه سپر دفاع موشكی مشترك ترفندی از طرف بوش برای كاهش مخالفت های عمومی در برابر استقرار سپر دفاع موشكی در اروپا است.این چیزی است كه ژنرال ولادیمیر بلوس، نویسنده چند كتاب درباره سیستم كنترل نبرد هوایی آمریكا (USABM) در این رابطه به من گفته است. این گونه همكاری غیر ممكن است.
(همكاری میان آمریكا و روسیه در توسعه سپر دفاع موشكی مشترك) نیروهای هسته ای استراتژیك ما در ابتدا با هدف تقابل علیه یكدیگر تشكیل شده اند. روابط آنها بر اساس مفهوم بازدارندگی هسته ای دو جانبه است. طبق این شرایط سیستم كنترل نبرد هوایی مشترك دور از واقعیت است.بسیار سخت است كه این نزاع و جر و بحث ها را رد كرد.
در اواخر قرن حاضر روسیه و آمریكا توافقنامه ای را به امضا رساندند كه در این توافقنامه دو طرف موافقت كردند كه اطلاعاتی درباره موشك های بالستیك تهدید كننده كشف شده توسط سیستم های هشدار دهنده مبادله كنند.مسكو تصمیم گرفت تا آژانسی مشترك با آمریكا برای كنترل این فرآیند تاسیس كند.بیش از هفت سال از زمان امضای این توافقنامه گذشت اما تاكنون هیچ اقدامی بر اساس این توافقنامه صورت نگرفته است.»
در این تحلیل خبرگزاری نووستی آمده است: «شورای ناتو - روسیه گروهی برای بررسی سیستم كنترل نبرد هوایی در اروپا دارد كه مشورت های گوناگونی درباره مدیریت مبارزه دفاع هوایی در آن انجام گرفته است.مسكو اطلاعات سیستم مدیریت مبارزه هوایی خود را در اختیار شركای خود گذاشت.بروكسل قول داد كه برای سیستم كنترل نبرد هوایی اروپا از روسیه سخت افزارهای نظامی خریداری كند اما پس از این اقدام نیز هیچ اتفاقی روی نداد.
ناتو به دلیل استاندارد نبودن تجهیزات روسیه با سیستم مدیریت مبارزه هوایی اروپا تصمیم گرفت كه سخت افزارهای آمریكایی را برای این سیستم خریداری كند. در همین حال كل سیستم ضد موشكی و دفاع موشكی یونان كه یك عضو ناتو است از نرم افزارهای روسی تشكیل شده است برای نمونه می توان به سیستم (Tor-m۱) و (۳۰۰- s) اشاره كرد.
آنها همچنین شامل سیستم كامل دفاع موشكی و هوایی ناتو است و استاندارد های آن نیز قابل قبول است.حال این سوال مطرح است كه چرا این امر برای دیگر كشورهای اروپایی قابل قبول نیست؟ پس منطق كجاست؟ به طور واضح مشخص است كه منافع سیاسی و تجاری آمریكا و شركت های این كشور مهم تر از هر منطقی است.»«استقرار سیستم كنترل نبرد هوایی آمریكا در چك و لهستان نه تنها برای روسیه بلكه برای كل اروپا یك تهدید محسوب می شود.
منبع : روزنامه ابرار