پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

ایران؛ چالش ها و دستاوردها


ایران؛ چالش ها و دستاوردها
بیست وهشت سال از عمر انقلاب اسلامی ایران می گذرد ودر این مدت جمهوری اسلامی ایران همچنان بر مبانی خود استوار مانده وبلکه سیاست ها ومبانی حاکم بر جهان را به چالش کشیده است. ایران با آن که منتسب به جهان سوم است، اما با اتکا به اصول دینی وانقلابی خود توانسته است در سطح منطقه وجهان به جایگاهی مهم دست یابد وپیشرفت ها ودستاوردهای چشمگیری را برای خود رقم زند که موجب بقا واستمرار نظام خود گردیده است.
چالش هایی همچون جنگ عراق ویا تهدیدات کنونی آمریکا در قضیه هسته ای نتوانسته است این کشور را از میدان بدر کند ورهبران جمهوری اسلامی ایران موفق شده اند صلابت وانعطاف را همزمان به کار برده واز نظام خود در برابر تهدیدات دفاع کنند.
شاید بزرگترین هنر نظام جمهوری اسلامی ایران آن است که موفق شده است میان چالش های داخلی وخارجی نوعی توازن ایجاد کند. ایران توانسته است در داخل به بازسازی اقتصادی واجتماعی وفرهنگی ونظامی خود بپردازد وجالب آن است که تهدیدات خارجی ایران را از اهتمام به اوضاع داخلی خود بازنداشته است. حتی فشارهای خارجی موجب شده است ایران در بسیاری موارد به خوداتکایی وتلاش بومی روی آورده وبه پیشرفت های شگرفی نایل شده است.
ایران در دوران پس از جنگ به روند بازسازی در ابعاد مختلف روی آورد. هاشمی رفسنجانی رئیس جمهور وقت اهتمام خود را معطوف توسعه اقتصادی نمود ودر دوران خاتمی توسعه سیاسی در دستور کار دولت قرار گرفت. اینک نوبت به احمدی نژاد رسیده که با شعار عدالت ورفع محرومیت ومقابله با تبعیض وفقر به میدان آمده وافکار عمومی را به خود جلب کرده است. دولت وی به برنامه های عملی جهت تحقق این شعارها روی آورده است، هر چند کسانی در داخل، احمدی نژاد را به قصور در تحقق این وعده ها متهم می سازند.
در عرصه خارجی جمهوری اسلامی ایران موفق شده است نوعی توازن اقلیمی ایجاد کند وایالات متحده را در منطقه به چالش بکشاند. این در حالی است که آمریکا علیرغم تلاش فراوان تاکنون موفق به مهار ویا تضعیف ایران نشده و اکنون خاورمیانه تبدیل به عرصه هماوردخواهی ایران وآمریکا شده وطرف سومی در این معرکه دیده نمی شود. این معرکه همچنان ادامه دارد، چه فرجام آن مصالحه باشد وچه رویارویی وجنگ در هر حال فلسفه انقلاب اسلامی ایران تنها در تغییر نظام وتشکیل حاکمیت جدید خلاصه نشده است، بلکه افق های بلندی را فراروی ملت ایران ترسیم نموده وروندی تاریخی را آغاز کرده است که اکنون مراحل پیشرفت خود را می گذراند وبه اهداف بلند خود نزدیکتر می شود.
اکنون ایران کشوری است که در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی، نظامی، علمی وفرهنگی تبدیل به کشوری قدرتمند شده است وپیشرفت های علمی این کشور از جمله فن آوری هسته ای و سلول های بنیادین وشبیه سازی توجه جهانیان را به خود جلب کرده است ودیری نمی پاید که ایرانی ها فضا را هم به تسخیر خود درخواهند آورد.
در این گیرودار سوال اسف باری که باید از خود بپرسیم آن است که: جایگاه اعراب در این میان کجاست؟
برگردان: فرزان شهیـدی
منبع: روزنامه الاخبار، چاپ لبنان
صبح صادق
منبع : سایت بصیرت