سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

از آنفلوآنزای مرغی چه می دانید ؟


از آنفلوآنزای مرغی چه می دانید ؟
H۵ N۱ به علت دارا بودن خصوصیات ویژه مدام درحال تغییر درساختار ژنتیکی خود می باشد . بنابراین غیر قابل پیش بینی بوده و مهار آن دشوار می باشد. از سوی دیگر علائم ناشی از ابتلا به این ویروس در انسان نسبت به زیر گونه های دیگر شدید تر و مرگ آور می باشد. ویروس بیماری آنفلوآنزای پرندگان نسبت به حرارت حساس بوده و گرما و حرارت می تواند سبب نابودی آن گردد بر عکس در دمای پایین به حیات خود ادامه می دهد .
خصوصیات بیماری :
این بیماری معمولا در میان ماکیان ( خصوصا جوجه ،‌بوقلمون ،‌اردک ،‌غاز ،‌خروس و...)‌می باشد وبه ندرت در سایر حیوانات (مانند خوک ، سگ و گربه )‌هم دیدده می شود . بخاطر داشته باشیم .خوک می تواند به سهولت به ویروس انسانی و جانوری آنفلوآنزا آلوده گردد. به طور معمول این بیماری در انسان دیده نمی شود اما اولین بارمواردی از ابتلا به این بیماری آلودگی به H۵ N۱ در سال ۱۹۷۷ میلادی درهنگ کنگ دیده شد که در خلال آن ۱۸ نفر مبتلا شدند و ۶ نفراز این مبتلایان فوت نمودند . شیوع این بیماری در انسان می تواند عوارض شدید و خطرناک و حتی مرگ نیز بدنبال داشته باشد .
پرندگان مهاجر از جمله غاز و اردک از جمله ناقلان طبیعی ویروس می باشند و بعلت مهاجرت این پرندگان از مناطق آلوده به سایر مناطق می توانند سبب بروز موارد بیماری در بین پرندگان اهلی ،‌وحشی ،‌بومی و به تبع آن انسان گردند .
راههای انتقال :‌
پرندگان آلوده از طریق ترشحات بینی ،‌بزاق ،‌مدفوع (فضله ) می توانند سبب ایجاد آلودگی و انتقال ویروس بیماری زا به سایر ماکیان منتقل گردد . همچنین در انسان از طریق تماس مستقیم ( با ترشحات بینی ،‌بزاق ،‌مدفوع ،‌فضله و... یا سطوح آلوده به این مواد یا تماس با ماکیان آلوده یا تلف شده )‌و نیزاز طریق تماس غیر مستقیم (مانند مصرف ماکیان آلوده و فرآورده های آنان مرغ ، تخم مرغ و ...) انتقال صورت می گیرد .
علائم :‌
طیف علائم آنفلوآنزای پرندگان از علایم یک آنفلوآنزی معمولی (تب - سرفه ،‌گلودرد- دردماهیچه و کوفتگی )‌تا عفونت چشمی ،‌سینه پهلوی ویروسی ، اختلال تنفسی شدید (استرس تنفسی )‌و حتی مرگ تغییر می نماید .
علائم آنفولونزآ بستگی به نوع ویروس عامل بیماری دراد بعنوان مثال H۵ N۱ بعلت خاصیت تغییرسریع در ساختار ژنتیکی خود.
می تواند سبب بیماریهای خطرناکی مانند سینه پهلوی ویروسی و اختلا ل تنفسی شدید گردد.
مواردی که در معرض خطر بیماری می باشند :
۱- افرادی که بیماری تنفسی حاد بدون علت مشخص دارند .
۲- تماس با افرادی که به علت بیماری تنفسی حاد فوت نمودند .
۳- کارگران مزارع ماکیان اهلی (مرغ داری ، پرورش اردک ،‌بوقلمون و ...)‌افرادی که در حمل طیور زنده و یا معدوم شده فعالیت دارند .
۴- افرادی که درمغازههای فروش حیوانان زنده کار می کنند .
۵- دامپزشکان ،‌کارکنان بهداشتی و افراد شاغل در آزمایشگاههایی که نمونه های ویروس ها آنفلونزآی پرندگان را بررسی می کنند.
۶- افرادی که ۷ روز قبل از شروع علایم به مناطقی که طغیان آنفلونزآیA (H۵ N۱ در جمعیت حیوانی گزارش شده است . (مانند ویتنام ،‌چین ،‌لائوس تایلند ،‌کمبوجیه ،‌اندونزی ، کره ،‌ژاپن پاکستان ،‌روسیه ،‌قزاقستان ،‌سفر کنند و حداقل یکی از موراد زیر را داشته باشند :
۱- تماس با فاصله (کمتر از یک متر) با ماکیان و پرندگان وحشی زنده یا مرده .
۲- مراجعه به محلی که ماکیان اهلی یا خوک مبتلا در۶ هفته قبل وجودداشته است .
۳- تماس با شخص آلوده به آنفلونزآی A (H۵ N۱
۴- تماس با شخص مبتلا به بیماری حاد تنفسی با علت نامعلوم که بعدا منجر به مرگ وی شده است .
پیشگیری
به علت خصوصیات خاص ژنتیکی (H۵ N۱ ) واکسن جهت مقابله با این نوع ویرورس وحود ندارد البته از آوریل ۲۰۰۵ میلادی محققان در صدد تهیه واکسن برای حفاظت در برابراین بیماری می باشند.بنابراین جهت عدم ابتلا به این بیماری رعایت نکات زیر مفید است .
- از مراجعه به مراکز پرورش ماکیان و مراکز فروش حیوانات زنده و هر مکانی که احتمال آلودگی با مدفوع ماکیان یا سایر حسوانات وجود دارد خودداری کنند .
- غذاهای تهیه شده از ماکیان باید کاملا پخته شوند .
- بهداشت دست ها و شستشوی دست ها با آب و صابون توصیه می گردد .
- پس از مراجعت از سفر ، چنانچه تا ۷ روز تب و علائم تنفسی دیده شده به مرکز بهداشت مراجعه نموده و سابقه مسافرت خود را اعلام نمائید.
منبع : فصلنامه نیرو و نشاط