شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

یونجه


یونجه
یونجه یكی از مهمترین محصولاتی است كه به منظور تغذیه دام مورد استفاده قرار می گیرد ، لذا علاوه بر افزایش عملكرد باید با تامین عناصر میكرو ، كیفیت آن را بهبود بخشید .
●تاثیر عناصر مختلف بر یونجه و علائم كمبود آنها :
▪ازت (N) : به طور كلی یونجه نیاز به ازت خود را از طریق رابطه همزیستی با باكتریهای تثبیت كننده ازت به دست یم آورد و استفاده بیش از حد كودهای ازته باعث كاهش عملكرد و افت كیفیت می گردد . در صورت كمبود این عنصر برگها كوچك و نازك و سبز روشن شده و ریشه ها نازك می شوند .
▪فسفر (P) : این عنصر باعث گسترش سیستم ریشه ای گیاه شده و عملكرد را افزایش می دهد . در اثر استفاده از كودهای فسفره مقاومت گیاه نستب به آفات و بیماریها بیشتر می گردد . در صورتیكه گیاه دچار كمبود فسفر شود برگها به رنگ سبز تیره و یا بنفسش درآمده و از نوك شروع به خشك شدن می كند . همچنین گره زایی متوقف شده و احتمال سرمازدگی در گیاه زیاد می شود .
▪پتاسیم (K) : حساس ترین عنصر برای یونجه محسوب می شود و باعث افزایش عملكرد می گردد . در صورت كمبود ، ابتدا لكه های سفیدرنگی در حاشیه برگ ظاهر می شود و در نهایت زمینه اصلی برگ زرد و سپس قهوه ای می گردد و حاشیه برگها به صورت شكسته و نامنظم در می آید .
▪مولیبدن (Mo) : این عنصر در ساختمان آنزیمهای گیاه نقش داشته و به گره زایی كمك می كند . كمبود آن به علت دخالت در واكنشهای احیاء نیترات باعث بروز كمبود ازت می شود . و از علائم دیگر كمبود این عنصر این است كه برگها باریك و رنگ پریده شده و شكل برگها از حالت طبیعی حالت می شود . همچنین كم رشدی از سایر عواقب دیگر كمبود این عنصر است .
▪بر (B) : این عنصر در جوانه زدن گرده و در انتقال آب در گیاه نقش مهمی ایفاء می كند . در صورت كمبود ، میان گره ها كوتاه شدن و گیاه به صورت رزت در می آید . همچنین سیستم ریشه ای ضعیف شده و رشد متوقف می شود .
منبع : کشاورزی