شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

مقایسه آزمایشگاهی تغییر رنگ مینای دندان‌های شیری ناشی از مصرف سه نوع قطره آهن


مقایسه آزمایشگاهی تغییر رنگ مینای دندان‌های شیری ناشی از مصرف سه نوع قطره آهن
● مقدمه:
کم خونی ناشی از فقر آهن یکی از شایع ترین انواع آنمی دوران طفولیت می باشد. یکی از راه های جبران این کمبود، مصرف قطره آهن است که در کشور ما عمدتا به صورت قطره فروس سولفات موجود می باشد. تغییر رنگ سیاه دندان های کودکان به علت مصرف اینگونه قطره های آهن همواره باعث نگرانی والدین و یکی از علل عمده مراجعه آنها به دندانپزشک می باشد. در این راستا در پی یافتن قطره آهنی بودیم که این مشکل را نداشته یا به حداقل برساند. با توجه به اینکه تغییر رنگ دندان بدنبال مصرف قطره آهن ناشی از جذب آهن بر سطح مینای دندان شیری است، لذا هدف از این مطالعه تعیین و مقایسه میزان تغییر رنگ ایجاد شده بر روی مینای دندان های شیری در اثر مصرف سه نوع قطره آهن، (موجود در بازار ایران، خارجی و نوع جدید ساخت دانشکده داروسازی) می باشد.
● مواد و روش ها:
این تحقیق آزمایشگاهی به دو صورت کمی و کیفی انجام شد. در بررسی کمی ۶۰ عدد دندان قدامی شیری سالم انتخاب و پس از طی مراحل لازم ۳۰ مورد آنها به وسیله اسید، اچ شده و ۳۰ مورد دیگر بدون اچ باقی ماندند. سپس میزان جذب آهن در گروه های اچ شده و اچ نشده توسط دستگاه جذب اتمی با طول موج ۲۴۸.۳ نانو متر و حساسیت ppm ۰.۰۶۲ تعیین شد. نتایج حاصله توسط آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت در بررسی کیفی پس از انتخاب ۷ عدد دندان قدامی شیری سالم و طی مراحل لازم میزان تغییر رنگ ناشی از مصرف سه نوع قطره آهن مورد آزمایش در دندان های اچ شده و سالم توسط میکروسکپ الکترونی (SEM) مورد بررسی قرار گرفت.
● یافته ها:
تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که در جذب آهن ناشی از مصرف قطره آهن ساخت دانشکده داروسازی مشهد، و نوع خارجی بر روی سطوح اچ نشده دندانی اختلاف معنی داری وجود ندارد. اما میزان جذب آهن ناشی از مصرف قطره آهن موجود در بازار ایران در سطوح دندانی اچ نشده به طور معنی داری افزایش یافته است (P=۰.۰۱) همچنین جذب آهن با افزایش سطح ناشی از اچ کردن دندان ها در هریک از قطره ها بطور مجزا نسبت به سطوح دندان های اچ نشده آنها به طور معنی داری افزایش یافت (۰.۰۰۰۱=P) درحالی که از این نظر تفاوت معنی داری در مقایسه قطره ها با هم دیده نشد.
● نتیجه گیری:
قطره آهن ساخت دانشکده داروسازی مشهد تغییر رنگ کمتری در مینای دندان های شیری ایجاد می کند. همچنین وجود نقاط دکلسیفیه ناشی از اثر اسید حاصل از پلاک میکروبی در سطح دندان و همچنین پوسیدگی دندان باعث افزایش وسعت سطح دندان ها و در نتیجه جذب بیشتر آهن و تغییر رنگ بیشتر دندان ها خواهد شد.
محبوبه شب زنده دار
عباس مکارم
حسین عرفایی
زهرا خشایارمنش
سعید ابراهیم زاده
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید