جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

۲۲ مارس سال ۳۳۷ میلادی ـ کنستانتین یکم؛ امپراتوری که قسطنطنیه (استانبول) را ساخت، یکشنبه ها را تعطیل عمومی و اجباری اعلام داشت


کنستانتین یکم امپراتور مقتدر همه قلمرو روم ۲۲ مارس سال ۳۳۷ میلادی درگذشت. طبق برخی محاسبات تقویمی تازه، ت مرگ او ۲۲ ماه مه این سال اتفاق افتاده است!.
از کارهای مهم کنستانینن دستور ساختن شهر بزرگی در کنار تنگه بسفور و در محل مهاجرنشین قدیمی یونانیان (بیزانتیوم) است که به نام وی، کنستانتینوپل Constantinople (شهر کنستانتین = قسطنطنیه) نامیده شد که از سال ۱۴۵۳ پس از تصرف آن به دست ترکان عثمانی، به اسلامبول (شهر اسلام) تغییر نام داده شده که به تدریج و بویژه پس از تغییر الفبای ترکیه، استانبول تلفظ می شود. کنستانتین یکم یازدهم ماه مه سال ۳۳۰ میلادی دستور ساختن کنستانتینوپل (قسطنطنیه) را صادر کرد تا پایتخت شرقی امپراتوری روم و نزدیک به ایران باشد؛ زیرا با روی کار آمدن ساسانیان و احیای ناسیونالیسم سازش ناپذیر ایرانی - راهی جز این، برای امپراتوری روم باقی نمانده بود.
دیگر از کارهای مهم کنستانتین که تا به امروز باقی مانده و رعایت می شود، قرار دادن «روز یکشنبه» به عنوان تعطیل عمومی هفتگی است. کنستانسین یکم هفتم مارس ۳۲۱ میلادی یکشنبه را تعطیل عمومی اعلام داشت و در سوم ژوئیه همین سال اعلام کرد که از آن پس تعطیلی یکشنبه ها در سراسر قلمرو روم اجباری خواهد بود و روز استراحت است. علت اجباری کردن تعطیلی یکشنبه ها این بود، که بسیاری از کسبه نخستین اعلامیه او را (که سه ماه پیش از آن صادر شده بود) سرسری گرفته و رعایت نمی کردند.
کنستانتین که پس از پیروزی بر رقیبان داخلی، ۲۸ اکتبر سال ۳۱۲ میلادی خود را امپراتور همه روم اعلام داشته بود بعدا بدون اینکه دین باستانی روم را تغییر دهد پذیرفته بود که اتباع مسیحی را تحمل خواهد کرد. او بعدا مخالفت و یا تخریب ادیان و معابد دیگر را هم ممنوع کرد.
به دستور کنستانتین، طاق نصرت معروف شهر روم ساخته شد. کنسانتین در شهر قسطنطنیه مدفون است.
امپراتوری روم از سال ۳۰۶ دچار رقابت ژنرالها و مدعیان متعدد امپراتور شدن و جنگ داخلی بود. مورخان نوشته اند که اگر ایران در آن زمان به جای نایب السلطنه دارای رئیس کشور بود، کار روم همان زمان پایان یافته بود. شاه ایران در آن زمان یک کودک بود که در سال ۳۱۰ میلادی ۱۷ ساله شد و به نام شاپور دوم (ذوالاکتاف) خود زمام امور را به دست گرفت و بعدا دوبار رومیان را شکست سخت داد.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز