دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

مجلس هشتم،کانون تعامل سازنده با دولت


مجلس هشتم،کانون تعامل سازنده با دولت
وحدت یکی از مولفه‌های اقتدار است که در میزان اقتدار جوامع و نظام‌های سیاسی از جایگاه واهمیت ویژه‌ای برخوردار است. وحدت میان مسئولان ارشد نظام از یکسو و وحدت میان کارگزاران و آحاد مردم تشکیل دهنده وحدت ملی است که رهبران جوامع ارزش ویژه‌ای برای آ‌ن قائل هستند. وحدت در نظام جمهوری اسلامی در حکم حیات‌بخش به شمار می‌آید. وحدت یکی از عوامل موثر در پیروزی انقلاب بود و پس از پیروزی نیز حافظ انقلاب و آرمان‌های آن و خنثی کننده بسیاری از توطئه‌ها بوده و هست . پس از انقلاب حفظ وحدت همواره مورد تاکید دلسوزان نظام بخصوص حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری بوده است. رهبری انقلاب با توجه به شان و جایگاه وحدت بخشی که دارند بیشترین دغدغه را نسبت به این موضوع داشته‌اند و به مناسبت‌های مختلف لزوم حفظ وحدت میان مسئولان را گوشزد کرده‌اند و در تمام موضع‌گیری‌ها و سخنان خود اصل وحدت را مدنظر قرار داده‌اند. وحدت رمز بقا و تداوم انقلاب و توسعه و تعالی کشور است ولذاهر کس که کوچکترین تعلق خاطری نسبت به این کشور دارد موظف به رعایت موازین وحدت بخش جامعه است. در این میان نقش مسئولان و بخصوص سران ۳ قوه از اهمیت بیشتری برخوردار است. خوشبختانه پس از پیروزی انقلاب اسلامی وجود مقدس رهبری حافظ اتحاد ملی بخصوص در میان مسئولان کشور بوده وهرگاه احساس خطری از این ناحیه شده رهبری با درایت خاص خود تهدید را خنثی و به فرصت تبدیل کرده‌اند.
معظم له به مناسبت‌های مختلف ودر سخنرانی‌ها و نشست‌های متعدد این موضوع را مورد تاکید قرار داده‌اند و مسئولان را به حفظ وحدت مکلف کرده‌اند. حفظ وحدت در نظام جمهوری اسلامی یک امر واجب است وهیچکس حق تخطی از آن راندارد و نمی‌تواند اختلافات سلیقه‌ای خود را متوجه خطوط قرمز نظام نماید. این نظام اصولی دارد که بر اساس آ‌ن مسئولان گرد هم جمع شده‌اند و همگان موظف‌اند خود بر اساس این اصول با یکدیگر هماهنگ کنند. اختلاف سلیقه تا زمانی که خدشه‌ای به این اصول وارد نکند پذیرفتنی و حتی سازنده است اما زمانی که این اختلافات به اصول که یکی از ‌آنها “ وحدت” است تنه بزند مطرود و غیر قابل پذیرش است . حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری به‌عنوان راهبران انقلاب تکلیف همگان را در این خصوص روشن کرده‌اند. رهبر انقلاب رعایت اصل وحدت را به‌عنوان یادگاری از امام راحل موردتاکید قرار داده‌اند و می‌فرمایند: من گمان نمی‌کنم... امام عزیزمان(ره) این همه بیانات حکمت آمیز ایراد کردند چیزی را به اندازه وحدت مورد تاکید قرار داده باشند. یکی از دو یا سه موضوعی که ایشان بیشترین تاکید را می‌کردند همین مسئله وحدت دل‌ها ،‌وحدت زبان‌ها و وحدت راه‌ها و همدستی و همگامی وهمدلی بوده است. ما این مقوله را به منظور حفظ حرمت امام (ره) و تعظیم به روح او پاس بداریم و به‌عنوان یک هدف قطعی تلقی کنیم و با هر قیمتی درصدد تامین آن باشیم .(۱) کلمات آخر این جمله روشنگرانه رهبری مبنی براینکه “ با هر قیمتی باید وحدت را تامین کنیم” نشان دهنده این است که وحدت یک اصل است و ما اجازه نداریم فروعات را به اصول ترجیح دهیم . مسئولان ما در گام اول می‌بایست قدر تمییز فروع را از اصول داشته باشند تا هر از گاهی دچار این اشتباه نشوند که اصول را به پای برخی فروعات قربانی نکنند. لذا یکی از ویژگی‌های کسب مسئولیت‌ در نظام جمهوری اسلامی باید کسب این قدرت تشخیص باشد.
این باید و الزام را رهبر انقلاب تعیین وتکلیف کرده‌اند.ایشان می‌فرمایند : نخبگان کشور چه مسئولان دولتی چه مسئولان روحانی،‌چه نمایندگان مجلس شورای اسلامی،‌ چه نمایندگان محترم نخبگان ،‌چه دستگاه‌های گوناگون دیگر، چه صاحب‌نظران سیاسی و شخصیت‌هایی که تاثیر دارند منبر تبلیغی و سیاسی دارند وظیفه همه است که بیش از پیش برای ایجاد وحدت تلاش کنند.(۲)
بر اساس این رهنمود رهبر معظم انقلاب یکی از شاخص‌های مسئول معتقد به امام (ره) رهبری و نظام جمهوری اسلامی به خوبی قابل تشخیص است. پایبندی به وحدت وحرکت در راستای حفظ وحدت و پرهیز از هر گونه عملکردی که این اصل اساسی انقلاب را خدشه دار کند ویژگی شاخص یک مدیرانقلابی و به بیان دیگر ویژگی شاخص یک مدیر و کارگزار اصولگرا است. چه خوب است وحدت گرا بودن را نیز به شاخص‌های اصولگرایی بیفزاییم. وحدت گرا بودن معیار بسیار خوبی است برای ملت ما تا براساس آن شخصیت‌های انقلابی و معتقد به نظام اسلامی را از شخصیت‌های غیر انقلابی و بی‌اعتماد به نظام را تشخیص دهند. چگونه می‌توان مدیری را که در دوران مسئولیت خود کاری جز تنش آفرینی و ایجاد تفرقه و بحران در جامعه انجام ندادو یانماینده‌ای که در دوران حضور خود درمجلس ازاین تریبون ندای یاس و تخریب و بلوا را سر می‌داد یک مدیر یا نماینده انقلابی بدانیم. براین اساس می‌توان به وظایف مدیران و کارگزاران نظام وهمه کسانی که دل در گرو انقلاب دارند این وظیفه را که همان “ترویج وحدت “است. اضافه کرد و آن را مجدانه از آنان مطالبه کرد. باز هم دراین خصوص رهبری معظم تکلیف را بر ما روشن کرده‌اند.ایشان می‌فرمایند: “ برادران و خواهران عزیز هم میهن باید بیش از همیشه به حفظ وحدت و هماهنگی اهتمام ورزند و مانند گذشته دشمنان اسلام وایران را مایوس کنند. شایسته است که علمای اعلام و ائمه محترم جمعه و گویندگان اسلامی و طلاب ودانشجویان عزیز و نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی و روشنفکران و نویسندگان و هنرمندان این حقیقت والا را با هزار زبان برای همه روشن وهمه را بدان ارشاد کنند.”(۳) بر اساس منویات وبیانات رهبری هر آن کسی را که در این نظام امکاناتی دراختیاردارد که می‌تواند از طریق آن با مردم در هر وسعت و گسترده‌ای سخن بگوید وارتباط برقرار کند موظف است اصل وحدت ملی را رعایت کند. در بهترین حالت می‌بایست وحدت را از امکانات در اختیارمان ترویج کنیم واگر دغدغه وحدت نداریم حداقل از ترویج تفرقه و چند دستگی بپرهیزیم. دراین بین مسئولیت مسئولان ارشد نظام بخصوص سران سه قوه از همگان حساس‌تر است. البته ذکر این نکته در این قسمت لازم و ضروری است که اصل بودن وحدت به معنای چشم پوشی از خطاهای یکدیگر و بیان ضعف‌ها نیست. بلکه موضوع این است که ما در بیان این گونه مقوله‌ها نهایت دقت و زیرکی خود را به خرج دهیم تا خواسته یا ناخواسته اسباب تفرقه و تقابل را درکشور فراهم نکنیم. بهانه‌دادن به دست نامحرمان وبدخواهان و ملتهب کردن جو جامعه یک موضوع است و بیان نقدها و خطاها به شیوه‌ای هوشیارانه واز سوی دلسوزی واعتقاد به تعالی کشور موضوعی دیگر است. لذا رعایت این نکته ضروری است در فضایی که ما نیازمند وحدت هستیم چگونه انتقادات خود را به گونه‌ای هنرمندانه بیان کنیم. گفتارها ونوشتارهای انتقادی ما نیز باید در خدمت وحدت باشد. رهبری انقلاب در این خصوص فرمودند :” نویسندگان،‌ گویندگان وکسانی که پشت تریبون‌ها قرار می‌گیرند چه تریبون‌های عمومی مثل مجلس شورای اسلامی و رادیو و تلویزیون و چه تربیون‌های محدودترمثل مساجد و حسینیه‌ها - هر جا که با مردم روبه‌رو هستند باید زبان وعملشان درخدمت وحدت و یکپارچگی باشد.”(۴)
امروز دیگر بر همگان روشن است که کارآمدی دغدغه نظام است. این کارآمدی الزاماتی دارد که یکی از آنها وحدت است. بدون وحدت کارآمدی بی‌معنا می‌شود و به تبع آن موجودیت نظام زیرسوال خواهد رفت. اگر چه طبق قانون اساسی سه قوه مجریه،‌مقننه و قضائیه از یکدیگر منفک هستند و هر یک وظایف قانونی خاصی برعهده دارند اما نباید فراموش کرد هماهنگی با یکدیگر وظیفه دیگر هریک از قوا است. چرخ‌های مملکت بدون هماهنگی این سه قوه نمی‌چرخد و گره‌ای ازمشکلات کشور باز نمی‌شود . امروز به خوبی ثابت شده که به‌طور مثال برای مبارزه با مفاسد اقتصادی دولت به تنهایی قادر به انجام آن نیست . امروزه حل مشکل گرانی ،‌بیکاری و فساد و تبعیض بدون همکاری سه قوه امکان‌پذیر نیست. این جا است که لزوم وحدت بار دیگر خودنمایی می‌کند . توسعه کشور نیازمند عزم وهمدلی سه قوه است. عقده گشایی‌ها ،‌مچ‌گیری‌ها ،‌تخریب‌ها و کدورت‌ها ما رابه بیراهه خواهد برد و در بهترین حالت درجا خواهیم زد. رهبری انقلاب دراین زمینه هم رهنمودهایی را داده‌اند تا مسئولان سه قوه از اهمیت هماهنگی با یکدیگر غافل نشوند. “امروز علاج دردهای این کشور این است که قوای سه گانه با وحدت کلمه و با همکاری با یکدیگر برنامه‌های منظم و مرتبی را که برای رسیدن به هدف‌های این نظام و آسایش مردم مورد نظر است تعقیب کنند. تضعیف پایه‌ها،‌تضعیف انقلاب و نظام و به تاخیر انداختن اهداف والای این نظام است .”(۵) تجربه ۳۰ ساله انقلاب نیز ثابت کرده است هرجا که ما به موفقیت‌هایی دست پیدا کرده‌ایم درسایه وحدت وتبعیت از رهبری بوده است و هرجا که شکست خورده‌ایم این دو مولفه را از محاسبات خود حذف کرده‌ایم. امروز ما برای تحقق اهداف سند چشم انداز ۲۰ ساله واجرایی کردن سیاست‌های اصل ۴۴ قانون اساسی و مبارزه با فقر و فساد و تبعیض نیازمند وحدت هر سه قوه کشور هستیم .
قطعا رسیدن به موفقیت‌های بزرگ باب میل دشمنان نظام ما نیست. آنان برای زمین گیر کردن این انقلاب روش‌های بسیاری آزموده‌اند و اینک به این نتیجه رسیده‌اند که یکی از بهترین روش‌ها برای سرنگونی نظام جمهوری اسلامی ایجاد نفاق و شکاف در صفوف متحد جامعه اسلامی است . تا به حال آگاهی ملت و مسئولان توانسته است توطئه‌های تفرقه افکنانه دشمنان را که سست کننده پایه‌های نظام است خنثی کند. رهبر معظم انقلاب نیز هوشیارانه این توطئه‌ها را شناسایی وبه ملت و مسئولان یادآوری کرده‌اند که آگاه باشند و از نعمت الهی خود پاسداری کنند معاندان ملت ایران ،‌صفوف متحد وانسجام ملی آنان را نشانه گرفته‌اند تا شاید از این روزنه نور ‌امیدی به دلشان بتابد . رهبری انقلاب وحدت ملی را عامل ناراحتی دشمنان می‌دانند و می‌فرمایند:” دشمن از وحدت ملی ما ناراضی است...آن وقتی که می‌بینید رئیس جمهور، رئیس مجلس، رئیس قوه قضائیه ومسئولان گوناگون درباره فلان مسئله یک جور حرف می‌زنند اینها می‌خواهند یقه خودشان را پاره کنند ناراحتند می‌خواهند اختلاف بیندازند.”(۶)
خوشبختانه انقلاب ما دارای شاخصه‌ها و مولفه‌های مشخص و دارای اهداف تعیین شده و آشکاری است که خود راه را بر هرگونه تشتت و اختلاف در اصول و راهبردها بسته است. اگر اختلافی در میان است بر سر چگونگی پیمودن راه است . این موضوع نیز با همفکری ،‌تعامل و گفتگو قابل حل و یا قابل کاهش است.لذا درنظام ما اختلاف دراصول معنا ندارد و اختلاف در سلایق تا زمانی که اصول را زیرسوال نبرند پذیرفتنی است. لذا مناسب است که مسئولان ما هر گاه که در عیان و درجمع افکار عمومی سخن می‌گویند بر مشترکات بسیار خود تاکید کنند و اختلاف جزئی خودرا در محافل خصوصی خود حل و فصل نمایند و هرگز این قبیل مقولات را منتشر نکنند چرا که جز بهانه‌دادن به دست دشمن وایجاد نگرانی در میان مردم فایده دیگری ندارد.
رهبر معظم انقلاب گفتگو میان مسئولان در خصوص مباحث اختلافی تجویز می‌کنند و می‌فرمایند :” چه اشکالی دارد جمع‌هایی که با هم معارضند... جمع‌هایی که در مجلس یا در جاهای دیگر هستند - هر چند وقت یک بار با همدیگر بنشینند آن نقاط مشترک فی‌مابین خودشان را به زبان بیاورند ؟ شما مگر در چند چیز با هم اختلاف دارید ؟ مگر نقاط اختلاف از نقاط اتفاق و وحدت نظر قوی‌تر و مهمتر است ؟ چه کسی چنین چیز را گفته است؟ چه کسی می‌تواند این حرف را ادعا بکند؟”(۷)
دراینجا لازم است به بهانه آغاز به کار مجلس هشتم شورای اسلامی از دیدگاه رهبر معظم انقلاب به بررسی نقش مجلس در وحدت و انسجام ملی بپردازیم. مجلس در بیانات امام راحل (ره) و رهبری انقلاب همواره مورد تکریم قرار گرفته و از ‌آن به‌عنوان نماد و مظهر وحدت ملی یاد کرده‌اند.مجلس به‌عنوان جایگاهی رفیع واثرگذار در معادلات کشور از آنجایی که مجموعه‌ای از نمایندگان ملت از سرتاسر کشور است خود نماد وحدت ملی است . رهبر انقلاب مجلس شورای اسلامی را مظهر وحدت ملی و یکپارچگی و اتفاق همه گروه‌ها وقومیت‌ها و سلایق وعلایق ملت می‌دانند واز آن به‌عنوان با شکوه‌ترین جلوه اتحاد ملت ایران یاد می‌کنند.نمایندگان مجلس هشتم باید بدانند مجلس مکانی برای اشاعه وحدت وانسجام است و نه مکانی برای ایجاد یاس و نوامیدی و ایجاد شکاف و فاصله میان ملت و حاکمیت. نمایندگان باید با رعایت اصل وحدت ملی از جایگاه خود سخن بگویند و به این اصل اساسی پایبند باشند:” هر گفتار وکرداری در مجلس که به فرسایش نظام و برافروختن چالش‌های جناحی بینجامد همبستگی ملی را سست و دشمن را به نفوذ در صفوف ملت و مسئولان امیدوار کند مردم را از کارگشایی نمایندگان خود نومید و راست گویی آ‌نان به تردید افکند بی‌گمان در سمتی مخالف با وظیفه نمایندگان است. نماینده مجلس دراین صورت وکیلی بی موکل و نشسته بر اریکه ناسزاوار است .”(۸) مجلس هشتم علی‌رغم تاکید برحفظ درونی خود می‌بایست نسبت به تعامل سازنده با دولت همت گمارد و به فرموده رهبری راه را برای خدمتگزاری دولت هموار کند. البته مجلس وظیفه دارد خطاها و اشتباهات را نیز تذکر دهد اما با آداب خاص خود. مشکلات پیش روی ملت و کشور ما جز با همکاری،همدلی مسئولان و پرهیز از پرداختن به دعواهای سیاسی و جناحی امکان‌پذیرنیست. متاسفانه درگیری‌های سیاسی برخی مسئولین در گذشته و حال مانع از پرداختن جدی به معضلات اقتصادی کشور شد و امروز با انباشته شدن مشکلات مسئولیت دولت و مجلس اصولگرا بسیار سنگین است و امید می‌رود راه رفته شده گذشته برخی افراد و گروه بار دیگر تکرار نشود و مسئولان خدمت را سرلوحه کار خود و وحدت را شعار اصلی خود قرار دهند.
“پروردگارا اتحاد میان مردم و آحاد ملت با مسئولان کشور، با دولت، با مجلس، با قوه قضائیه و دیگران را روز به روز مستحکم‌تر کن.”(۹)
عباس خسروانی
پی‌نوشتها:
-۱ سخنرانی در جمع رئیس و نمایندگان مجلس شورای اسلامی ۶۸/۳/۲۴
-۲ بیانات رهبری دردیدار اعضای مجلس خبرگان ۸۴/۶/۱۷
-۳ پیام به ملت شریف ایران در تجلیل از امام امت ۶۸/۳/۱۸
-۴ سخنرانی در مراسم سالگرد ارتحال حضرت امام (ره) ۶۹/۳/۱۴
-۵ بیانات دردیدار با کشاورزان به مناسبت هفته کشاورزی ۸۰/۱۰/۱۲
-۶ خطبه‌های نماز جمعه تهران ۸۳/۸/۱۵
-۷ سخنرانی درجمع مسئولان و کارگزاران نظام ۷۰/۵/۲۳
-۸ پیام به مناسبت آ‌غاز کار مجلس هفتم ۸۳/۳/۶
-۹ بیانات درمراسم نهمین سالگرد حضرت امام (ره) ۷۷/۳/۱۴
منبع : روزنامه رسالت