چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

بهداشت دهان و دندان


بهداشت دهان و دندان
در مورد فواید نخ دندان وضرورت استفاده از آن چه می دانید؟
عده ای فكر می كنند كه نخ دندان برای بیرون آوردن غذاهای بین دندانهاست و لذا اگر غذایی دربین دندانها گیر نكند، احتیاجی به نخ دندان نیست .
حال آنكه نخ دندان اصلاَ برای بیرون آوردن غذا از بین دندانها نیست . یعنی اگر هیچ غذایی بین دندانهای شما گیر نكند، بازهم لازم است حداقل یك بار در شبانه روز از نخ استفاده كنید .
دندانها دارای ۵ سطح هستند ، كه تنها سه سطح آن با مسواك تمیز می شود. سطح بین دندانی به هیچ وجه با مسواك تمیز نمی شود و حال این كه میكروب كه عامل پوسیدگی است درآنجا نیزلانه می كند .
حقیقت امر آن است كه درسنین نوجوانی و جوانی نیز، این سطوح بین دندانی است كه بیشتر در معرض پوسیدگی قرار می گیرد . لذا اغراق نیست اگر بگوییم در این سنین ، استفاده ازنخ دندان اهمیت بیشتری دارد ، تا مسواك زدن .
آیا می دانیدعامل پوسیده شدن دندانها میكروب است ؟ یا به عبارت دیگر پوسیدگی یك بیماری میكروبی است ؟
پوسیدگی تمام خصوصیاتی كه بیماری های میكروبی دارند، را داراست . یعنی تا میكروبی نباشد پوسیدگی بوجود نمی آید . با حذف میكروب از محیط دهان می توان جلوی پوسیدگی را گرفت . همان طور كه میكروب ها را می توان با آنتی بیوتیك از بین برد، می توان برای حذف میكروب های عامل پوسیدگی نیز، از عوامل ضد میكروبی كمك گرفت .
بنابراین اگر شما بتوانید محیطی فراهم كنید كه در دهان شما هیچ میكروبی وجود نداشته باشد، به هیچ وجه پوسیدگی ایجاد نمی گردد . درمحیط های آزمایشگاهی نیز این امر تجربه شده است ، تا وقتی درمحیطی میكروب وجود نداشته باشد، حتی اگر رژیم غذایی پر از قند به موجود زنده داده شود، در دندانهایش پوسیدگی دیده نمی شود و به محض اضافه كردن میكروب به محیط ، دندان ها پوسیده می شود .
تجمع میكروبها روی دندان پلاك میكروبی است و این همان لایه زردی است كه اگر چند روز مسواك نزنیم ، روی دندان ها جمع می شود. اگر این پلاك را از روی دندان ها حذف كنیم، میكروب ها را از دندان ها دور كرده ایم و دیگر پوسیده نمی شوند .
عده ای می گویند دندان های ما با فشار غذا خوردن می شکند، ولی هیچ اثری از پوسیدگی در دندانهایمان دیده نمی شود ، علت چیست ؟
هیچ گاه دندان سالم تحت فشار غذا خوردن معمول نمی شكند، چرا كه بافت های عصبی اطراف دندان ، مانع از فشار زیاد به دندان می شوند . وقتی دندانی در طی غذا خوردن می شكند، یعنی در زیر ناحیه شكسته شده ، پوسیدگی وجود داشته و باعث شده زیر دندان خالی شود؛ حال كه سطح دندان از زیر خالی شده است ، مقاومت آن كم شده و تحت فشار می شكند.
این گونه پوسیدگی ها كه در بین دندان ها بوجود می آیند، ابتدا مشخص نیستند ، در زیر دندان پیشرفت می كنند تا موقعی كه سطح رویی دندان تحت یك فشار نه چندان زیاد می شكند .
بیمارانی كه می گویند ما دندان های سالمی داریم ولی همیشه تحت فشار خرد میشوند ، از این دسته اند . درحقیقت دندان های این افراد ضعیف نیست ، ولی به علت عدم نخ كشیدن ، پوسیدگی در دندان ها پیشرفت می كند .
این گونه پوسیدگی ها و عوارض آن را، تنها با نخ كشیدن می توان متوقف كرد .
منبع : تبیان